Είστε εδώ

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ

 • Καλατζη  Μαρια

  Οικονομολόγος-Ζωγράφος, Σκιάθος

  Η Μαρία Καλατζή είναι οικονομική επιστήμων και ζωγράφος, που ζει και εργάζεται στη νήσο Σκιάθο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην Ανωτέρα Σχολή Στελεχών Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Αθήνα, στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.

  Διετέλεσε μαθήτρια του  διεθνώς πολυβραβευμένου χαράκτη και ζωγράφου Δημήτρη Γιαννουκάκη καθώς και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Institute of Art Abc de Paris. Εκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Καλατζή λειτουργεί στην «Μικρή αίθουσα τέχνης και πολιτισμού» της Σκιάθου.
  Είναι λάτρης της Ελληνικής λογοτεχνίας και ιδιαίτερα του μεγάλου Σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο οποίος αποτελεί γιαυτήν πηγή μόνιμης καλλιτεχνικής έμπνευσης.

  Maria Kalatzi's Art Gallery 

  Είναι πολιτιστική ακόλουθος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος στις Β. Σποράδες, έχοντας διοργανώσει, συντονίσει και παρουσιάσει αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Σκιάθο και αλλού.

     Της έχουν απονεμηθεί έπαινοι και μετάλλια από τον Όμιλο για την UNESCO και από τον σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, βραβείο και έπαινοι από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, από τη Φιλολογική Στέγη Πειραιώς, καθώς επίσης έπαινοι,  τιμητικές περγαμηνές από τη συμμετοχή της σε 28 Ομαδικές και  έξι ατομικές εκθέσεις.

  Δύο πραγματοποιήθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο της Σκιάθου, στην Πινακοθήκη του «Λυκείου των Ελληνίδων» στη Σύρο, στα Πολιτιστικά Κέντρα των Δήμων της Τήνου, Πάρου και της Σαντορίνης, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα κ.α.

  Έργα της Μαρίας Καλατζή βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, επίσης στο Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων στην Σαντορίνη, στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Σκιάθου, στην Πινακοθήκη του «Λυκείου των Ελληνίδων» Σύρου, στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελλήνων Διασποράς, στον Πολιτιστικό Οργανισμό & στον Λιμενοβραχίονα της Ν. Σκιάθου και αλλού.

  Η Μαρία Καλατζή, τόσο με την επαγγελματική, όσο και με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα έχει συντελέσει στην ποιοτική τουριστική ανάπτυξη της νήσου Σκιάθου, διότι η εκπαίδευς και το επικοινωνιακό της ταλέντο, της επέτρεψε να αναπτύξει εξαιρετικές διεθνείς σχέσεις με τα σοβαρότερα διεθνή γραφεία τουριστικών επιχειρήσεων (Tour operators), τα οποία συντηρούν τον τουρισμό της Σκιάθου.

  Η έμφυτη καλλιτεχνική φύση της Μαρίας Καλατζή συνέβαλε στο να αναπτύξει δική της ζωγραφική προσωπικότητα. Τα έργα της περιέχουν απαλά χρώματα και η επιλογή των ζωγραφικών θεμάτων της σε ταξιδεύουν σε εντοιχισμένες  ζωγραφιές της Βεργίνας και της Σαντορίνης. Τα έργα της γενούν συναισθηματική αγαλλίαση και επιβάλουν την εσωτερική ειρήνη.

  Η Μαρία Καλατζή είναι οπαδός της δημιουργικής νόησης και γνωρίζει με τη ζωγραφική της να μετατρέπει την ανησυχία, το φόβο και το άγχος σε πίστη και ελπίδα.

  Ζώντας η  Μαρία Καλατζή στη Σκιάθο εδώ και χρόνια μυήθηκε στην παραδοσιακή γαστρονομία του νησιού και μελέτησε τα ιθαγενή είδη αμπέλου που υπάρχουν εδώ και χιλιετίες στη Σκιάθο. Η πολυσχιδής κοινωνική της μόρφωση συνέβαλε στο να γίνει μια από τις σοβαρότερες αξιολογήτριες και οινοκριτής των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών κρασιών.

  Βεβαίως πολύ συνέβαλε στο να γίνει η Μαρία Καλατζή οινογνώστρια και γευσιγνώστρια η εξαιρετρική της οσφρητική και γευστική ικανότητα που έχουν πιστοποιηθεί και από Ωρορινολαρυγγολόγο.

  Η οινογνωσία της Μαρίας Καλατζή σύντομα συνέβαλε στο να αναγνωρίσει την ποιοτική διαφορά των συμβατικών και των βιολογικών κρασιών. Έχει μελετήσει και έχει σοβαρή άποψη για τις ευεργετικές δράσεις στην ανθρώπινη υγεία του βιολογικού κόκκινου κρασιού και συστήνει τη λελογισμένη συχνή χρήση ενός εκ των πλουσιοτέρων σε πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και τανίνες  βιολογικού κόκκινου κρασίου παγκοσμίως, του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού ‘‘Γκέλικος’’.

  Η κατανάλωση δύο ποτηριών του κρασιού από το Γκέλικος Αγιωργίτικο, από τους άνδρες και ενός μικρού ποτηριού από τις γυναίκες μπορεί να δράσει καρδιοπροστατευτικά και καρκινοπροστατευτικά.

  Η μεγαλύτερη όμως κατανάλωση μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία. Γιαυτό η Μαρία Καλατζή στηρίζει τον αντιαλκοολικό αγώνα στη νήσο Σκιάθο και υποστηρίζει την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη, ότι απαγορεύεται οι ανήλικοι να πίνουν οινοπνευματώδη ποτά.

  Σε περίπτωση που κάποιος δεν συμπαθεί το ξηρό κόκκινο κρασί η Μαρία Καλατζή τον παραπέμπει να μελετήσει τις ευεργετικές δράσεις του βιολογικού κόκκινου ιατρικού φυσικού γλυκού κρασιού Γκελάντο, από το οποίο μπορεί να καταναλώνει κανείς μόνον δύο κουταλιές της σούπας ημερησίως.

  Βεβαίως υπάρχουν άνθρωποι που δεν ανέχονται καθόλου οποιοδήποτε είδος κρασιού, πράγμα που τους στερεί την πρόσληψη των πολύτιμων πολυφαινολών τους, που ασκούν ισχυρή υγειοπροστατευτική και αντιγηραντική δράση.

  Σ΄αυτές τις περιπτώσεις  η Μαρία Καλατζή έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη των καψουλών Βινογκελίν. Οι κάψουλες Βινογκελίν περιέχουν σκόνη αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας, το Γκέλικος. Η λήψη 2 καψουλών το πρωί, μεσημέρι και βράδυ ισοδυναμεί με τη λήψη ενός μικρού τσαμπιού σταφυλιού ή δύο ποτηριών βιολογικού κόκκινου κρασιού  Νεμέας, ''Γκέλικος''.

  Όλες οι παραπάνω γνώσεις έχουν συμβάλει στο να έχει η Μαρία Καλατζή αισιόδοξη καθημερινή διάθεση και ευεξία,  αφού εφαρμόζει όσα επιτάσσει η σύγχρονη προληπτική Ιατρική.

  Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης