Είστε εδώ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ ΕΝΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΛΥΔΙΑ
Μεσόφωνος
ΣΑΜΨΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Ν. Σμύρνη, Αθήνα
Σούλης Ιωάννης,
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Ζάκυνθος
ΡΟΥΣΟΧΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
Λογοθεραπεύτρια – Λογοπεδικός, Εβανς 85, 71201, Ηράκλειο, Κρήτης http://www.mrous.gr .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν επαγγελματικά τη φωνή τους και ιδιαίτερα οι καλλιτέχνες τραγουδιστές και ηθοποιοί θα πρέπει να αποφεύγουν ακόμη και τη μικρή χρήση αλκοολούχων ποτών πριν και κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. 

Επιπλέον, όσοι επαγγελματίες χρήστες φωνής επιθυμούν να μακροημερεύσει το φωνητικό τους όργανο  θα πρέπει να μη πέσουν στην παγίδα της κατάχρησης και μεγάλης χρήσης οινοπνεύματος, διότι ο αλκοολισμός έχει αποδειχτεί ότι έχει καταστρέψει την καριέρα πολλών διασήμων τραγουδιστών και ηθοποιών.

Η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών καταστρέφει την τεχνική της ομιλίας και του τραγουδιού, η οποία αποκτήθηκε με κόπoυς και προσπάθειες ετών.

Η μακροχρόνια χρήση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος ασκεί επίδραση στους αυτόχθονες και ετερόχθονες μυς του λάρυγγα με αποτέλεσμα τη διατάραξη της συντονισμένης λειτουργίας τους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας και του τραγουδιού. Η διαταραγμένη λειτουργία του συντονισμού των μυών του λάρυγγα επηρεάζει την επιθυμητή επάρκεια της φωνητικής ικανότητας, η οποία επιδιώκεται μακροχρονίως από τους καλλιτέχνες με την εκπαίδευση, την εξάσκηση και τις πολύωρες πρόβες.

Όμως οι υπερβολικές ποσότητες οινοπνεύματος αποσυντονίζουν επίσης και τους υπόλοιπους σκελετικούς μυς του ανθρωπίνου σώματος (των μυών του προσώπου, του αυχένα του λαιμού και των γνάθων)  με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια της εκφοράς του έναρθρου λόγου.

Αυτές οι διαταραχές οδηγούν  στην απώλεια  του ελέγχου των νευρομυικών προσαρμογών (adjustments) του λάρυγγα με επακόλουθο την απώλεια του ελέγχου της έντασης και του ύψους της φωνής.

Η λήψη μικροτέρων ποσοτήτων αλκοολούχου ποτού πριν από μια παράσταση πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται από τα αλλεργικά προς το κρασί άτομα, τα άτομα με αλλεργία ή δυσανεξία προς τα χημικά συντηρητικά τους (θειώδη) ή τα άτομα με αλλεργία ή δυσανεξία στη μπύρα ή τα σκληρά οινοπνευματώδη ποτά [1].

Αν κάποιος είναι αλλεργικός ή δεν ανέχεται ο οργανισμός του κάποιο οινοπνευματώδες ποτό μπορεί να εμφανίσει μπούκωμα ή ρινόρροια ή απανωτά φταρνίσματα  λίγο πριν βγει ή ακόμη και όταν βρίσκεται επί σκηνής [1].

Τα άτομα με γαστροισοφαγική ή λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, μόλις πιούν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της παλινδρόμησης του γαστρικού περιεχομένου τους  προς τον οισοφάγο, διότι το οινόπνευμα ανακόπτει το φυσιολογικό τόνο του κάτω σφιγκτήρα του οισοφάγου με επακόλουθο το γαστρικό περιεχόμενο, που φθάνει στον οισοφάγο να προχωράει συχνά μέχρι το λάρυγγα και τον φάρυγγα. Αυτό έχει ως επακόλουθο το χρόνιο ερεθισμό των φωνητικών χορδών που οδηγεί σε δυσφωνία [2].

Όσον αφορά τη χρήση οινοπνευματώδους ποτού για την καταστολή του άγχους επί της σκηνής, αυτή πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται, διότι προκαλεί καταστολή και διαταραχή της ψυχοκινητικής λειτουργίας, που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική διάθεση, την πνευματική διαύγεια ή την διαταραχή της μνήμης του ρόλου ή των στίχων των τραγουδιών [3].

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας οινοπνεύματος μπορεί να δράσει διεγερτικά δημιουργώντας μια προσωρινή πλασματική ευφορία και αδικαιολόγητη αύξηση της αυτοπεποίθησης και την ψευδαίσθηση ότι ο τραγουδιστής ή ο ηθοποιός  θα ερμηνεύσει ή θα τραγουδήσει  τέλεια.

Αυτή η  ψευδής αίσθηση δύναμης και κουράγιου οδηγεί τον καλλιτέχνη  να ελαττώσει τη φυσική του επιδεξιότητα και διανοητική ευελιξία, που τελικά οδηγούν σε κακή απόδοση  του λόγου ή του τραγουδιού. Η κατανάλωση οποιασδήποτε μικρής έστω ποσότητας οινοπνεύματος έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα για τον καλλιτέχνη, πάνω στη σκηνή [4].

Η κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας οινοπνευματώδους ποτού μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτα  αποτελέσματα στον καλλιτέχνη επί της σκηνής, διότι η αντίδραση του καθενός στο αλκοόλ εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του, τη βιοχημεία του σώματός του εκείνη τη στιγμή και την ψυχική του διάθεση. Ο κάθε άνθρωπος επηρεάζεται από διαφορετικές ποσότητες οινοπνεύματος για μια συγκεκριμένη πράξη ή δραστηριότητα . Περιγράφονται περιπτώσεις καλλιτεχών, οι οποίοι έχοντας καταναλώσει μικρή ποσότητα οινπνεύματος, πριν από την παράσταση, εμφάνισαν στην παράσταση λόξιγγα, ρεψίματα και απώλεια της ικανότητας ορθής χρήσης του διαφράγματός τους.

Επιπλέον η χρήση οινοπνευματώδους ποτού πριν από την παράσταση συμβάλλει στην πρόκληση ξηροστομίας και ξηροφωνίας, διότι το οινόπνευμα προκαλεί αφυδάτωση των κυττάρων του βλεννογόνου του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα. Εξάλλου, το οινόπνευμα  προκαλεί και αγγειοδιαστολή των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων των φωνητικών χορδών, πράγμα που οδηγεί σε αλλοίωση του επιθυμητού για τον καλλιτέχνη ήχου.

 Μετά το πέρας της παράστασης και σε στιγμές χαλάρωσης μπορεί κανείς να κατα ναλώσει τις επιτρεπόμενες και ασφαλείς ποσότητες κάποιου οινοπνευματώδους ποτού. Με τα σημερινά όμως επιστημονικά δεδομένα η ασφαλής εβδομαδιαία ποσότητα κατανάλωσης οινοπνεύματος  είναι τα 100 γραμμάρια [5]

Σε περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο κρασί μπορεί να προσλάβει, τα ευεργετικά για την υγεία, συστατικά του κόκκινου κρασιού,  καταναλώνοντας τις κάψουλες Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος''.

Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.
Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κατ' επέκτασιν το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος στους επαγγελματίες χρήστες φωνής.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση


1. Linneberg A1, Berg ND, Gonzalez-Quintela A, Vidal C, Elberling J. Prevalence of self-reported hypersensitivity symptoms following intake of alcoholic drinks. Clin Exp Allergy. 2008 Jan;38(1):145-51. Epub 2007 Oct 10.

2. Shao-hua Chen, Jie-wei Wang, You-ming Li  Is alcohol consumption associated with gastroesophageal reflux disease?
J Zhejiang Univ Sci B. 2010 June; 11(6): 423–428. doi: 10.1631/jzus.B1000013

3. DeMartini KS1, Carey KB. The role of anxiety sensitivity and drinking motives in predicting alcohol use: a critical review. Clin Psychol Rev. 2011 Feb;31(1):169-77. doi: 10.1016/j.cpr.2010.10.001. Epub 2010 Oct 21

4. Franken IH1, Nijs IM, Muris P, Van Strien JW. Alcohol selectively reduces brain activity during the affective processing of negative information. Alcohol Clin Exp Res. 2007 Jun;31(6):919-27. Epub 2007 Apr 13.

5.Angela M Wood, et al.  Risk thresholds for alcohol consumption: combined analysis of individual-participant datafor 599 912 current drinkers in 83 prospective studies. Lancet. 2018 Apr 14; 391(10129): 1513–1523. doi: 10.1016/S0140-6736(18)30134-X. Correction in: Lancet. 2018 Jun 2; 391(10136): 2212.