Είστε εδώ

Η μέτρια κατανάλωση βιολογικού κόκκινου κρασιού και η εξήγηση του Γαλλικού παραδόξου©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Σπαντιδέας Αναστάσιος [Δρ]
Ιατρός, Παθολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος, Άνω Γλυφάδα Αττικής
Διαμαντόπουλος ΒασίλειοςΤρίπολη
Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Οδοντίατρος, Υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων
Δημητριάδου-Μπρουσκέλη Βάνα
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Αλ. Παπάγου 23α, Αλεξάνδρεια, Ημαθείας, τηλ.: 2333028222 & 6942017405, e-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Έχει περιγραφεί σε επιδημιολογικές μελέτες ότι  υπάρχει μικρή εξάπλωση (επίπτωση) των καρδιοκυκλοφορικών παθήσεων στους Γάλλους, παρά το γεγονός ότι η διατροφή τους περιλαμβάνει άφθονα κεκορεσμένα λιπαρά. Αυτό το φαινόμενο αναφέρεται ως ''Γαλλικό παράδοξο'' και αποδίδεται στο αντιλιπιδαιμικό αποτέλεσμα της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού [3].

Με μελέτες που έχουν γίνει σε πληθυσμιακές ομάδες έχει φανεί ότι περιορίζεται η νοσηρότητα και θνησιμότητα από τη νόσο των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς σε άτομα που καταναλίσκουν κανονικά, μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού [6].

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η λήψη μέτριας ποσότητας , οποιουδήποτε τύπου οινοπνεύματος ωφελούν την καρδιά (άνδρες:  5 έως 30 ml ημερησίως , γυναίκες: 5 έως  15 ml ημερησίως [1], διότι ανεβάζουν την  καλή  χοληστερόλη (HDL), εμποδίζεται ο σχηματισμός θρόμβων και προλαμβάνεται η βλάβη των αρτηριών από τις υψηλές συγκεντρώσεις της κακής χοληστερόλης (LDL).
Αντίθετα με τη μικρή ή μέτρια χρήση οινοπνεύματος, η λήψη μεγάλης ποσότητας οινοπνευματούχου ποτού αυξάνει τον καρδιοκυκλοφορικό κίνδυνο, διότι επηρεάζεται τόσο το σύστημα ηλεκτρικής αγωγιμότητας της καρδιάς, όσο και η διαδικασία της αθηρωματοθρόμβωσης[5].

Οι επιδημιολογικές και οι πειραματικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αποκάλυψαν ότι η λήψη ιδιαίτερα του βιολογικού κόκκινου κρασιού σε μέτριες ποσότητες προστατεύει την υγεία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος.
Το καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα του κόκκινου κρασιού  αποδίδεται στις διάφορες ποσότητες οινοπνεύματος και των αντιοξειδωτικών ουσιών, που περιέχει. Το οινόπνευμα δρα άμεσα στα κύτταρα των λείων μυικών ινών, μπορεί να προκαλέσει διαστολή των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς και να μειώσει το οξειδωτικό στρες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του κόκκινου κρασιού μπορούν να προκαλέσουν καρδιοπροστασία, λόγω της ικανότητάς τους να περιορίσουν το οξειδωτικό στρες στην καρδιά, κάτω από διαφορετικές παθολογικές συνθήκες. Η μικρή έως μέτρια κατανάλωση βιολογικού κόκκινου κρασιού βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία του ισχαιμικού μυοκαρδίου, διότι προστατεύει την λειτουργία του ενδοθηλίου, ευνοεί την  έκφραση διαφόρων καρδιοπροστατευτικών πρωτεϊνών που παράγονται με το στρες, καθώς και με την ενεργοποίηση των υποδοχέων της αδενοσίνης και των μηχανισμών της συνθάσης του οξειδίου του αζώτου[2].

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρασιού, προϊόντων σταφυλιού και άλλων τροφών που περιέχουν πολυφαινόλες σχετίζεται με ελάττωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιοκυκλοφορικής νόσου. Τα οφέλη από την κατανάλωση βιολογικού  κόκκινου κρασιού φαίνεται να είναι μεγαλύτερα από την κατανάλωση άλλου τύπου αλκοολούχων ποτών.

Πειραματικές μελέτες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού μπορεί να περιορίσουν την αθηρωματοσκλήρυνση  μέσω ενός αριθμού μηχανισμών, στους οποίους περιλαμβάνεται η αναστολή της οξείδωσης της LDL και άλλων ευνοϊκών αποτελεσμάτων στην κατάσταση της κυτταρικής οξειδοαναγωγής, η βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, η αναστολή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, ο περιορισμός της φλεγμονής και η ενεργοποίηση νέων πρωτεϊνών, που προλαβαίνουν την κυτταρική γήρανση, όπως π.χ, η σιρτουίνη 1.
Όσον αφορά τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, τα επωφελή του αποτελέσματα, που εκφράζονται με το Γαλλικό παράδοξο αποδίδονται στη βελτίωση των αιμορρεολογικών παραμέτρων. που προκαλεί το κόκκινο κρασί και τα συστατικά του [7, 8].

Οι αντίστοιχες έρευνες που έγιναν σε ανθρώπους υποστηρίζουν αυτά τα επωφελή αποτελέσματα. Χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και για να διατυπωθούν οι κατευθυντήριες διαιτητικές οδηγίες. Από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σήμερα υποστηρίζεται έντονα η σύσταση ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, που περιλαμβάνει και σταφύλια και λαχανικά μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου[4].

Βιβλιογραφία
1. Lekli I, Ray D, Das DK. Longevity nutrients resveratrol, wines and grapes. Genes Nutr. 2009 Sep 4.
2. Vidavalur R, Otani H, Singal PK, Maulik N. Significance of wine and resveratrol in cardiovascular disease: French paradox revisited. Exp Clin Cardol. 2006 Fall;11(3):217-25.
3. Das S, Das DK. Resveratrol: a therapeutic promise for cardiovascular diseases. Recent Patents Cardiovasc Drug Discov. 2007 Jun;2(2):133-8.
4. Leifert WR, Abeywardena MY.Cardioprotective actions of grape polyphenols . Nutr Res. 2008 Nov;28(11):729-37.
5. van de Wiel A, de Lange DW. Cardiovascular risk is more related to drinking pattern than to the type of alcoholic drinks. Neth J Med. 2008 Dec;66(11):467-73.
6. Leikert JF, Räthel TR, Wohlfart P, Cheynier V, Vollmar AM, Dirsch VM. Red wine polyphenols enhance endothelial nitric oxide synthase expression and subsequent nitric oxide release from endothelial cells. Circulation. 2002 Sep 24;106(13):1614-7.
7. Toth A1, Sandor B, Papp J, Rabai M, Botor D, Horvath Z, Kenyeres P, Juricskay I, Toth K. Moderate red wine consumption improves hemorheological parameters in healthy volunteers. Clin Hemorheol Microcirc. 2012 Oct 22.
8. Toth A1, Papp J, Rabai M, Kenyeres P, Marton Z, Kesmarky G, Juricskay I, Meiselman HJ, Toth K. The role of hemorheological factors in cardiovascular medicine. Clin Hemorheol Microcirc. 2013 Feb 27.