Είστε εδώ

Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΓΕΝΩΝ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ©

Τσάτσος Γεώργιος [Δρ}, Κορωπί
Χημικός, Βιοχημικός, Βιοτεχνολόγος
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Παπαδακης Εμμανουηλ, Σητεια, Κρητης
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολός, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία
ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Γενικός Ιατρός Κέρκυρα, Τηλ. 6945600561, mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Σε πολυάριθμες μελέτες της τελευταίας εικοσαετίας αναφέρεται ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με προστατευτικό αποτέλεσμα κατά όλων των αιτίων που ευνοούν την αύξηση της θνησιμότητας. 

Δεδομένου ότι το οξειδωτικό στρες  συνιστά ένα ενοποιημένο μηχανισμό βλάβης πολλών τύπων νόσων, θα ήταν αναμενόμενο ότι τα πολυφαιονολικά αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού  ευθύνονται γιαυτά τα επωφελή αποτελέσματα.

Παρ’ όλα αυτά, πέραν από τις πολύ γνωστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολικών ενώσεων του κόκκινου σταφυλιού και κόκκινου κρασιού, οι ενώσεις αυτές μπορεί να ασκήσουν διάφορους άλλους προστατευτικούς μηχανισμούς.

Πράγματι, μεταξύ των άλλων, το συνολικό προστατευτικό αποτέλεσμα των πολυφαινολών οφείλεται στην ευρύτητα των βιολογικών δράσεών τους, όπως ο καθαρισμός του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, η χήλωση των μετάλλων, η ενζυματική τροποποίηση, η τροποποίηση των σηματοδοτικών οδών των κυττάρων και η τροποποίηση της γονιδιακής έκφρασης.[1]. 

Τα βιολογικά κόκκινα σταφύλια και το βιολογικό κόκκινο κρασί,  διαθέτουν μια ποικιλία πολυφαινολών  με κυριότερο εκπρόσωπο τη ρεσβερατρόλη, η οποία επιδεικνύει πλειοτροπικές βιολογικές ιδιότητες. 

Η παρουσία οινοπνεύματος στο κόκκινο κρασί επιτρέπει την απορρόφηση των πολυφαινολών, συμβάλλοντας έτσι στη βιοδιαθεσιμότητά τους.
Πριν από την απορρόφησή τους οι πολυφαινόλες πρέπει να υδρολυθούν από εντερικά ένζυμα ή από τη μικροβιολογική χλωρίδα του παχέος εντέρου [2].

Στη συνέχεια υφίστανται μεταβολισμό στο έντερο και στο ήπαρ. Δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα παρενέργειες από τις πολυφαινόλες που προσλαμβάνονται μέσω της καθημερινής φυσικής διατροφής.
Παρά τούτο, η συμπληρωματική χορήγηση πολυφαινολών για την προστασία της υγείας θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, εφόσον δεν έχουν καθοριστεί τα ασφαλή δοσολογικά σχήματα.

Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ο ρόλος του οξειδωτικού στρες στη δημιουργία νόσων και τα επωφελή αποτελέσματα για την υγεία των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού κατά των νόσων του καρδιοκυκλοφορικού, των φλεγμονωδών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων, των λοιμώξεων, του καρκίνου, του διαβήτη και του γήρατος. [3] .

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, βάσει κλινικών μελετών  είχε καθιερωθεί οι  άνδρες να μπορούν καταναλώνουν 2 ποτήράκια και οι γυναίκες ένα ποτηράκι του κρασιού ημερησίως, βιολογικού κόκκινου κρασιού, τις 4-5 ημέρες της εβδομάδας. Φυσικά υπάρχουν άτομα, στα οποία απαγορεύεται η κατανάλωση, όχι μόνον κόκκινου κρασιού, αλλά και οποιουδήποτε οινοπνευματώδους ποτού, για λόγους ιατρικούς. Επίσης απαγορεύεται οποιαδήποτε κατανάλωση οινοπνευματώδους ποτού από τους ανηλίκους.

Oι παραπάνω οδηγίες είναι προϊόν πολυάριθμων μελετών του παρελθόντος, οι οποίες όμως αμφισβητούνται  από την μελέτη που έγινε σε 599 912 συστηματικούς καταναλωτές οινοπνεύματος, χωρίς καρδιοκυκλοφορική νόσο, που δημοσιεύτηκε το 2018 στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η συγκριτική μελέτη της κατανάλωσης κρασιού >0 – ≤100 g εβδομαδιαίως προς την εβδομαδιαία κατανάλωση >100 – ≤200 g, >200 – ≤350 g ή >350 g περιορίζει το προσδόκιμο ζωής στην ηλικά των 40 ετών, περίπου 6 μήνες, 1-2 έτη, ή 4-5 έτη αντιστοίχως.
Συνοπτικά η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι συστηματικοί καταναλωτές κρασιού, για να ελαχιστοποιηθεί ο  κίνδυνος  της θνησιμότητας, από οποιαδήποτε αιτιολογία, η μεγαλύτερη επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης κρασιού είναι τα 100 γραμμάρια την εβδομάδα [5].

Επίσης σε μια  άλλη εκτεταμένη μελέτη αναφέρεται ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου νοσηρότητας και αιτιών ουσιαστικής απώλειας της υγείας.
Βρέθηκε ότι, αυξάνει ο κίνδυνος θνησιμότητας από όλες αιτίες, και ιδιαίτερα από τον  καρκίνο,  αυξάνοντας την καταναλισκόμενη ποσότητα οινοπνεύματος, ενώ τα επίπεδα κατανάλωσης οινοπνεύματος που ελαχιστοποιύν την απώλεια της υγείας είναι τα μηδενικά.

Αυτά τα ερευνητικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι χρειαστούν να γίνουν αναθεωρήσεις στην πολιτική ελέγχου κατανάλωσης των οινπνευματωδών, καταβάλλοντας προσπάθειες να πεισθεί το κοινό να περιορίσει τη συνολική κατανάλωση οινπνευματωδών [6].

Παρά ταύτα μπορεί κανείς να προσλάβει τις πολύτιμες πολυφαινόλες του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού, καταναλώνοντας καθημερινά 2 κουταλίες του βιολογικού, φυσικώς λιαστού, κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού Γκελάντο. Το Γκελάντο μπορεί να το πάρει κανείς σε μικρές δόσεις, διότι είναι συμπυκνωμένο κρασί, αφιλτράριστο, χωρίς πρόσθετα θειώδη. 

Σε περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο κρασί ή αντενδείκνυται για ιατρικούς λόγους η κατανάλωση οποιασδήποτε μορφής κρασιού μπορεί να προσλάβει, τα ευεργετικά για την υγεία, συστατικά του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού και κρασιού,   καταναλώνοντας τις κάψουλες Βινογκελίν  [Vinogkelin],

Το Βινογκελίν είναι συμπλήρωμα διατροφής, οι κάψουλες του οποίου περιέχουν  αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας του αμπελώνα  ''Γκέλικος''.

Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κατ' επέκτασιν το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος.


Βιβλιογραφία
1. Rodrigo R1, Bosco C. Oxidative stress and protective effects of polyphenols: comparative studies in human and rodent kidney. A review. Comp Biochem Physiol C Toxicol Pharmacol. 2006 Mar-Apr;142(3-4):317-27. Epub 2005 Dec 27.
2. Rodrigo R, Miranda A, Vergara L. Modulation of endogenous antioxidant system by wine polyphenols in human disease. Clin Chim Acta. 2011 Feb 20;412(5-6):410-24. Epub 2010 Dec 2.
3. Dolara P1, Luceri C, De Filippo C, Femia AP, Giovannelli L, Caderni G, Cecchini C, Silvi S, Orpianesi C, Cresci A. Red wine polyphenols influence carcinogenesis, intestinal microflora, oxidative damage and gene expression profiles of colonic mucosa in F344 rats. Mutat Res. 2005 Dec 11;591(1-2):237-46. Epub 2005 Nov 15.
4. Barron CC, Moore J, Tsakiridis T, Pickering G, Tsiani E. Inhibition of human lung cancer cell proliferation and survival by wine. Cancer Cell Int. 2014 Jan 23;14(1):6. [Epub ahead of print]

5.Angela M Wood, et al.  Risk thresholds for alcohol consumption: combined analysis of individual-participant datafor 599 912 current drinkers in 83 prospective studies. Lancet. 2018 Apr 14; 391(10129): 1513–1523. doi: 10.1016/S0140-6736(18)30134-X. Correction in: Lancet. 2018 Jun 2; 391(10136): 2212.

6. GBD 2016 Alcohol Collaborators. Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990–2016: a systematic analysisfor the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet. 2018 Sep 22; 392(10152): 1015–1035. doi: 10.1016/S0140-6736(18)31310-2. Correction
in: Lancet. 2018 Sep 29; 392(10153): 1116. Correction in: Lancet. 2019 Jun 22; 393(10190): e44.