Είστε εδώ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Παπαδήμας Χρήστος
Ιατρός Οφθαλμίατρος, Κορυδαλλός, Πειραιάς, .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας

Η υπερβολική χρόνια κατανάλωση οινοπνεύματος (περισσότερα από τρία κανονικά ποτά ημερησίως)  σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου πρώιμης εκφύλισης της ωχράς κηλίδος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού.

Αν και αυτή η συσχέτιση φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από το κάπνισμα, εν τούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως η συνέργεια καπνίσματος και υπερκατανάλωσης οινοπνεύματος, ως παράγοντας κινδύνου πρόκλησης της νόσου [1].

Οι καταναλωτές μέτριας ποσότητας βιολογικού κόκκινου κρασιού βρίσκονται σε μικρότερο  κίνδυνο να αναπτύξουν γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδος.Τα προστατευτικά αποτελέσματα του κόκκινου κρασιού οφείλονται στις πολυφαινόλες που περιέχει και κυρίως τη ρεσβερατρόλη, η οποία δρά κατά του οξειδωτικού στρες και της αγγειογένεσης. Το βιολογικό κόκκινο κρασί έχει υψηλότερα επίπεδα ρεσβερατρόλης από το συμβατικό κόκκινο κρασί [2, 3, 4].

Η κατάχρηση ή υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρασιού, καθώς και όλων των οινοπνευματωδών είναι βλαπτική για όλα τα οργανικά συστήματα του σώματος περιλαμβανομένων και των οφθαλμών.
Η βαριά οινοποσία και κατάχρηση οινοπνευματωδών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην όραση και στη συνολική υγεία των οφθαλμών, όπως:

Ελάττωση της οπτικής ικανότητας. Αυτή η ελάττωση οφείλεται  στην καταστολή της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος (μεθύσι). Η αλκοολική μέθη (μεθύσι) προκαλεί θόλωση της όρασης ή διπλωπία (το να βλέπεις τα αντικείμενα διπλά) λόγω εξασθένισης του συντονισμού των οφθαλμικών μυών. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι  ο περιορισμός της ικανότητας για αντίδραση κατά την οδήγηση αυτοκινήτου.

Επιβράδυνση των αντιδράσεων της κόρης των ματιών. Το υπερβολικό οινόπνευμα επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία ανοίγει και  κλείνει ή ίριδα του οφθαλμού. Ο οδηγός που βρίσκεται υπό την επήρεια οινοπνεύματος δεν μπορεί να προσαρμόσει τις ίριδες των ματιών του με την φυσική ταχύτητα που χρειάζεται για να διακρίνει τις γρήγορες αλλαγές των φαναριών στις διασταυρώσεις των δρόμων..

Ελάττωση της περιφερικής όρασης. Πλαγία όραση είναι αυτή που ανιχνεύει ότι υπάρχει γύρω από το πεδίο της κατ’ ευθείαν όρασης.  Η λήψη υπερβολικής ποσότητας οινοπνεύματος ελαττώνει την ευαισθησία των ματιών για πλάγια όραση. Αυτή η κατάσταση κάνει τον πιωμένο οδηγό να βλέπει όπως όταν βρίσκεται κανείς μέσα σε σήραγγα αυτοκινητόδρομου (tunnel vision).

Ελάττωση της ευαισθησίας για διάκριση αντιθέσεων. Η υπερβολική ποσότητα οινοπνεύματος  μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα διάκρισης αντιθέσεων, δηλαδή το με πόση ακρίβεια  μπορεί να διακρίνει κανείς τις σκιάσεις του γκρίζου χρώματος. Αυτή η διαταραχή καθιστά άκρως επικίνδυνο το οδήγημα αυτοκινήτου σε περιβάλλον ομίχλης ή βροχής.

Πρόκληση οπτικής νευροπάθειας. Η κατάσταση αυτή αναφέρεται και ως αμβλυωπία από οινόπνευμα, που μπορεί όμως να προκληθεί και μετά από κατάχρηση καπνού. Ο πάσχων μπορεί να αναπτύξει μια ανώδυνη απώλεια της όρασης , περιορισμό της πλαγίας όρασης και περιορισμό της όρασης χρωμάτων. 

Αν και σε πολλές μελέτες αναφέρεται ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται σε διατροφική έλλειψη, εν τούτοις άλλοι ισχυρίζονται ότι οφείλεται στην τοξική δράση του οινοπνεύματος ή του καπνού.

Συχνές κρίσεις ημικρανίας. Η κατανάλωση οινοπνεύματος προκαλεί σε μερικά άτομα κρίση ημικρανίας. Πριν από την εγκατάσταση της κεφαλαλγίας από ημικρανία προηγείται το φαινόμενο της ημικρανιακής αύρας, που εκδηλώνεται με την όραση τυφλών κηλίδων, η όραση γίνεται γκρίζα ή διακρίνονται ζιγκ-ζακ φωτεινές γραμμές.

Το ένα τρίτο των ημικρανιακών ασθενών  αναφέρει ότι το οινόπνευμα αποτελεί πυροδοτικό παράγοντα πρόκλησης της ημικρανιακής κρίσης τους, τουλάχιστον περιστασιακά.  Από αυτούς μόνον το 10% αναφέρει ότι το οινόπνευμα τους προκαλεί συχνές ημικρανιακές κρίσεις [5].

Κοκκίνισμα των ματιών. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνευματωδών μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα των επιπεφυκότων των ματιών. Αυτό οφείλεται στην αγγειοδιαστολή των τριχοειδών αγγείων των οφθαλμών, που τα κάνει να προεξέχουν.

Πρόκλησης ξηροφθαλμίας. Το οινόπνευμα (αιθανόλη)  που προσλαμβάνεται από το στόμα απεκκρίνεται και στα δάκρυα. Αυτό το οινόπνευμα των δακρύων προκαλεί υπερωσμοτικότητα,  βραχύνει το χρόνο διάσπασης του φιλμ των δακρύων [film break-up time (TBUT)] και πυροδοτεί την πρόκληση νόσων των οφθαλμών ή την επιδείνωσή τους. Σε πολλές περιπτώσεις η υπερωσμοτικότητα και η βράχυνση του χρόνου μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα των οφθαλμών (ξηροφθαλμία) [6].

Με τις παραπάνω πληροφορίες γίνεται κατανοητό ότι η υπερβολική κατανάλωση κάθε οινοπνευματώδους ποτού επηρεάζει σημαντικά και την ομαλή λειτουργία της όρασης. 

Απεναντίας η μικρή έως μέτρια κατανάλωση βιολογικού κόκκινου κρασιού υψηλής ποιότητας όπως το βιολογικό κόκκινο Γκέλικος Αγιωργίτικο διευκολύνει τη λειτουργία της όρασης στους ενηλίκους, εφόσον δεν υπάρχει κάποια ιατρική αντένδειξη.

Σε περίπτωση που για λόγους υγείας των οφθαλμών απαγορεύεται η χρήση οινοπνευματωδών ποτών, μπορεί κανείς να μη στερήσει τον οργανισμό του από τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού και να παίρνει καθημερινά κάψουλες Βινογκελιν (Vinogkelin).

Οι κάψουλες του Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος''. Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει σκόνη του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος'' που αντιστοιχεί σε 8-10 ρόγες του σταφυλιού. Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.
Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κατ' επέκταση το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος

Βιβλιογραφία
1. Chong EW1, Kreis AJ, Wong TY, Simpson JA, Guymer RH. Alcohol consumption and the risk of age-related macular degeneration: a systematic review and meta-analysis. Am J Ophthalmol. 2008 Apr;145(4):707-715. doi: 10.1016/j.ajo.2007.12.005. Epub 2008 Feb 1.
2. Balaiya S1, Murthy RK, Chalam KV. Resveratrol inhibits proliferation of hypoxic choroidal vascular endothelial cells. Mol Vis. 2013 Nov 23;19:2385-92. eCollection 2013.
3. King RE, Kent KD, Bomser JA. Resveratrol reduces oxidation and proliferation of human retinal pigment epithelial cells via extracellular signal-regulated kinase inhibition. Chem Biol Interact. 2005;151(2):143-149.
4. Obisesan TO, Hirsch R, Kosoko O, Carlson L, Parrott M. Moderate wine consumption is associated with decreased odds of developing age-related macular degeneration in NHANES-1. J Am Geriatr Soc. 1998;46(1):1-7.
5. Panconesi A. Alcohol and migraine: trigger factor, consumption, mechanisms. A review. J Headache Pain. 2008 Feb;9(1):19-27. doi: 10.1007/s10194-008-0006-1. Epub 2008 Jan 30.
6. Kim JH1, Kim JH, Nam WH, Yi K, Choi DG, Hyon JY, Wee WR, Shin YJ. Oral alcohol administration disturbs tear film and ocular surface. Ophthalmology. 2012 May;119(5):965-71. doi: 10.1016/j.ophtha.2011.11.015. Epub 2012 Feb 11.