Είστε εδώ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΑΠΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΟΣ©

Παπαδήμας Χρήστος
Ιατρός Οφθαλμίατρος, Κορυδαλλός, Πειραιάς, .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)

Η γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδος αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της οράσεως των ηλικιωμένων τουλάχιστον στις ΗΠΑ. [1,2].

Η υγρή εξιδρωματική μορφή της γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος δημιουργείται από την υποξία που προκαλείται από τον πολλαπλασιασμό των χοριοειδικών αγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων [choroidal vascular endothelial cells (CVECs)].

Η υποξία αυξάνει τη λειτουργία των παραγόντων της αγγειογένεσης, όπως ο αγγειακός ενδοθηλιακός παράγοντας ανάπτυξης [vascular endothelial growth factor (VEGF)] και των μορφών ενός χοριοειδικού νεοαγγειακού συμπλέγματος με επακόλουθο την απώλεια της όρασης [1, 3].

Η ρεσβερατρόλη (φυσική φυτοαλεξίνη) που υπάρχει στις φλούδες και τους σπόρους των κόκκινων σταφυλιών, το κόκκινο κρασί (κυρίως στο βιολογικό), τα φυστίκια και τα πεύκα [4,5] προλαβαίνει το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί βλάβη στο DNA.

Η τοπική και η συστηματική χορήγηση ρεσβερατρόλης μπλοκάρει την ογκογένεση, την ογκοανάπτυξη και την αγγειογένεση ποικίλων καρκίνων [6, 7, 8] δια μέσου της μείωσης της δράσης των παραγόντων πρόκλησης υποξίας (HIFs) και  VEGF [9,10].

Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος (περισσότερα από τρία κανονικά ποτά ημερησίως)  σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου πρώιμης εκφύλισης της ωχράς κηλίδος.  Αν και αυτή η συσχέτιση φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από το κάπνισμα, εν τούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως η συνέργεια καπνίσματος και υπερκατανάλωσης οινοπνεύματος ως παράγοντας κινδύνου πρόκλησης της νόσου [11].

Βάσει της μελέτης του Balaiya S και των συνεργατών [2013] η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού  καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των χοριοειδικών αγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων  [CVEC] μέσω της οδού SAPK/JNK [Stress-activated protein kinases (SAPK)/Jun amino-terminal kinases (JNK) ].

Η ρεσβερατρόλη ως αναστολέας του  CVEC μπορεί να αποδειχτεί ως μια χρήσιμη συμπληρωματική θεραπεία μαζί με την τρέχουσα θεραπεία που ισχύει για την υγρή μορφή της γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος [12, 13].

Τα προστατευτικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης κατά του οξειδωτικού στρες και της αγγειογένεσης θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί οι καταναλωτές μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού βρίσκονται σε μικρότερο  κίνδυνο να αναπτύξουν γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδος [12, 14, 15].

Η περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού  σε ρεσβερατρόλη ανέρχεται στα 1.98 mg/L έως  7.13 mg/L, σε σύγκριση με τα  0.005 mg/L έως 1.80 mg/L που υπάρχει στο λευκό κρασί. Η ρεσβερατρόλη μεταξύ των άλλων ενεργοποιεί τα ένζυμα   SIRT1 και  MnSOD, βελτιώνοντας τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και περιορίζοντας το οξειδωτικό στρες, ενώ επιδεικνύει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες.
Από τα κόκκινα κρασιά τα βιολογικά είναι πλουσιότερα σε ρεσβερατρόλη σε σύγκριση προς τα συμβατικά κόκκινα κρασιά.

Από τα κόκκινα Ελληνικά κρασιά το φυσικώς λιαστό, γλυκό, βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικολρασί Νεμέας ''Γκελάντο'' , όταν καταναλίσκεται καθημερινά σε ποσότητα 2 κουταλιών της σούπας , μπορεί να καλύψει  τις ανάγκες των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδος ή ήδη πάσχουν από τη νόσο. Οι πάσχοντες από διαβήτη θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, για το αν πρέπει να πίνουν οπιουδήποτε τύπου κρασί.

Όμως οι διαβητικοί και τα  άτομα με χρόνιες παθήσεις μπορεί να πάσχουν και από παθολογικές καταστάσεις στις οποίες αντενδείκνυται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ή μπορεί να έχουν δυσανεξία στο οινόπνευμα ή το κόκκινο κρασί. Σ' αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κανείς να ωφελήσει τα μάτια του παίρνοντας καθημερινά κάψουλες Βινογκελίν (Vinogkelin).

Οι κάψουλες Βινογκελίν [Vinogkelin],  περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος''. Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.
Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κτ' επέκταση το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος.

References:
1. Coleman HR, Chan C, Ferris FL, Chew EY. Age-related macular degeneration. Lancet. 2008;372:1835–45. [PMC free article] [PubMed]
2. National Advisory Eye Council (US). Vision Research: A National Plan 1994–1998. NIH publication no. 93–3186. Bethesda, MD:US Department of Health and Human Services; 1993.
3. Balaiya S, Khetpal V, Chalam KV. Hypoxia initiates sirtuin1-mediated vascular endothelial growth factor activation in choroidal endothelial cells through hypoxia inducible factor–2α. Mol Vis. 2012;18:114–20. [PMC free article] [PubMed]
4. Athar M, Back JH, Tang X, Kim KH, Kopelovich L, Bickers DR, Kim AL. Resveratrol: A review of preclinical studies for human cancer prevention. Toxicol Appl Pharmacol. 2007;224:274–83. [PMC free article] [PubMed]
5. Niles RM, McFarlanda M, Weimera MB, Redkarb A, Fub Y, Meadows GG. Resveratrol is a potent inducer of apoptosis in human melanoma cells. Cancer Lett. 2003;190:157–63. [PubMed]
6. Szende B, Tyihák E, Király-Véghely Z. Dose-dependent effect of resveratrol on proliferation and apoptosis in endothelial and tumor cell cultures. Exp Mol Med. 2000;32:88–92. [PubMed]
7. Jang M, Cai L, Udeani GO, Slowing KV, Thomas CF, Beecher CW, Fong HH, Farnsworth NR, Kinghorn AD, Mehta RG, Moon RC, Pezzuto JM. Cancer chemopreventive activity of Resveratrol, a natural product derived from grapes. Science. 1997;275:218–20. [PubMed]
8. Yang CS, Landau JM, Huang MT, Newmark HL. Inhibition of carcinogenesis by dietary polyphenolic compounds. Annu Rev Nutr. 2001;21:381–406. [PubMed]
9. Zhang Q, Tang X, Lu QY, Zhang ZF, Brown J, Le AD. Resveratrol inhibits hypoxia-induced accumulation of hypoxia-inducible factor-1A and VEGF expression in human tongue squamous cell carcinoma and hepatoma cells. Mol Cancer Ther. 2005;4:1465–74. [PubMed]
10. Trapp V, Parmakhtiar B, Papazian V, Willmott L, Fruehauf JP. Anti-angiogenic effects of resveratrol mediated by decreased VEGF and increased TSP1 expression in melanoma-endothelial cell co-culture. Angiogenesis. 2010;13:305–15. [PMC free article] [PubMed]
11. Chong EW1, Kreis AJ, Wong TY, Simpson JA, Guymer RH. Alcohol consumption and the risk of age-related macular degeneration: a systematic review and meta-analysis. Am J Ophthalmol. 2008 Apr;145(4):707-715. doi: 10.1016/j.ajo.2007.12.005. Epub 2008 Feb 1.
12. Balaiya S1, Murthy RK, Chalam KV. Resveratrol inhibits proliferation of hypoxic choroidal vascular endothelial cells. Mol Vis. 2013 Nov 23;19:2385-92. eCollection 2013.
13. Khan AA, Dace DS, Ryazanov AG, Kelly J, Apte RS. Resveratrol regulates pathologic angiogenesis by a eukaryotic elongation factor-2 kinase-regulated pathway.Am J Pathol. 2010;177(1):481-492.
14. King RE, Kent KD, Bomser JA. Resveratrol reduces oxidation and proliferation of human retinal pigment epithelial cells via extracellular signal-regulated kinase inhibition. Chem Biol Interact. 2005;151(2):143-149.
15. Obisesan TO, Hirsch R, Kosoko O, Carlson L, Parrott M. Moderate wine consumption is associated with decreased odds of developing age-related macular degeneration in NHANES-1. J Am Geriatr Soc. 1998;46(1):1-7.