Είστε εδώ

ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ©

Λυτρίδης Κωνσταντίνος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Λειβαδιά, Βοιωτίας
Πιτσικακης Κωνσταντινος, Συρος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος
Υπερηφανος Δημητριος, Αθηνα
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)

Η κατάχρηση των οινοπνευματωδών ποτών σχετίζεται με την πρόκληση οξέων παθολογικών καταστάσεων από το καρδιοκυκλοφορικό σύστημα. Η υπέρταση αποτελεί σοβαρό παράγοντα πρόκλησης αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου Γιαυτό το λόγο  τα υπερτασικά άτομα θα πρέπει να προειδοποιούνται  ότι κινδυνεύει η υγεία και η ζωή τους με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να πάθουν αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο, όταν μεθύσουν [1]

Η μέτρια κατανάλωση βιολογικού κόκκινου κρασιού παρεμποδίζει την ανάπτυξη νόσου των στεφανιαίων, διότι οι καταναλωτές μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού δείχνουν περιορισμό στην ανάπτυξη αθηρωματοσκληρυντικής νόσου κατά 32% [2].

Η καρδιοπροστασία του κόκκινου κρασιού αποδίδεται  στη μαδιβίνη, μια ανθοκυανιδίνη που ανήκει στις πολυφαινόλες και αφθονεί στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και το κόκκινο κρασί [5].

Οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού μπορούν να διατηρήσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων [2].

Το ευεργετικό αποτέλεσμα του πλούσιου σε πολυφαινόλες βιολογικού κόκκινου κρασιού αποδίδεται, τουλάχιστον μερικώς  στο άμεσο αποτέλεσμά τους στα αγγεία και ιδιαιτέρως στα ενδοθηλιακά κύτταρα.

Πράγματι οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού έχουν δείξει ότι  ενεργοποιούν τα ενδοθηλιακά κύτταρα να αυξήσουν την παραγωγή  ισχυρών αγγειοπροστατευτικών παραγόντων περιλαμβανομένου του μονοξειδίου του αζώτου [ΝΟ] και του  ενδοθηλιογενούς υπερπολωτικού παράγοντα  (endothelium-derived hyperpolarizing factor).

Οι κλινικές και οι πειραματικές έρευνες έχουν επιδείξει επίσης ότι η χρόνια λήψη  φυσικών προϊόντων, όπως οι μικρές ποσότητες βιολογικού κόκκινου κρασιού που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες είναι ικανές να βελτιώσουν την δυσλειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων  και να ελαττώσουν το αγγειακό οξειδωτικό στρες, που σχετίζεται με τις κυριότερες καρδιαγγειακές νόσους, όπως η υπέρταση [3] .

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων κόκκινου κρασιού  και της εξάπλωσης (επίπτωσης ) της νόσου των στεφανιαίων και του αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου [4].

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η λήψη μικρής ποσότητας, οποιουδήποτε τύπου οινοπνεύματος ωφελούν την καρδιά (άνδρες:  5 έως 30 ml ημερησίως, γυναίκες: 5 έως  15 ml ημερησίως [5], διότι ανεβάζουν την  καλή  χοληστερόλη (HDL), εμποδίζεται ο σχηματισμός θρόμβων και προλαμβάνεται η βλάβη των αρτηριών από τις υψηλές συγκεντρώσεις της κακής χοληστερόλης (LDL).

Από τα κόκκινα κρασιά, το βιολογικό κόκκινο, φυσικώς γλυκό λιαστό Αγιωργήτικο κρασί Νεμέα ''Γκελάντο'' του βιολογικού αμπελώνα  ''Γκέλικος''  περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών. Πίνοντας καθημερινά 2 κουταλιές της σούπας από το ''Γκελάντο'', κάθε μέρα, προσλαμβάνονται επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών και άλλων πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών για την υγεία, εφόσον φυσικά δεν υπάρχειο κάποια ιατρική αντένδειξη.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο κρασί μπορεί να ωφεληθεί καταναλώνοντας τις κάψουλες Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος''. Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.
Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κτ' επέκταση το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος

Bιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Hillbom M, Saloheimo P, Juvela S. Alcohol consumption, blood pressure, and the risk of stroke. Curr Hypertens Rep. 2011 Jun;13(3):208-13.
2 .Szmitko PE, Verma S. Antiatherogenic potential of red wine: clinician update. J Physiol Heart Circ Physiol. 2005;288(5):2023-30.
3. Schini-Kerth VB, Etienne-Selloum N, Chataigneau T, Auger C. Vascular Protection by Natural Product-Derived Polyphenols: In Vitro and In Vivo Evidence. Planta Med. 2011 Jan 25. 
4. Tozzi Ciancarelli MG, Di Massimo C, De Amicis D, Ciancarelli I, Carolei A. Moderate consumption of red wine and human platelet responsiveness. hromb Res. 2011 Apr 12. 8.  Lekli I, Ray D, Das DK. Longevity nutrients resveratrol, wines and grapes. Genes Nutr. 2009 Sep 4.
5. Quintieri AM, Baldino N, Filice E, Seta L, Vitetti A, Tota B, De Cindio B, Cerra MC, Angelone T. Malvidin, a red wine polyphenol, modulates mammalian myocardial and coronary performance and protects the heart against ischemia/reperfusion injury. J Nutr Biochem. 2013 Jul;24(7):1221-31. doi: 10.1016/j.jnutbio.2012.09.006. Epub 2012 Dec 23.