Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


H αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και θεραπευτική αποτελεσματικότητα του σκόρδου ©

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνώνμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία, Ρινολογία, Φωνιατρική, Ακοολογία, Βαρηκοία, Διαταραχές της ισορροπίας, Ιατρική Διατροφολογία, Προληπτική Ιατρική, ΩΡΛ Ογκολογία, Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20131, Τηλ. 2741026631, 6944280764

www.gelis.gr, www.curcumin.gr www,gkelikos giorgitiko.gr www.zinc.gr www.orlpedi .gr www. llergopedi .gr www. llergopedi q.gr www.d3gkelin.gr www,gelismedic llexicon.gr www.curcumin.gr

alt

Γκέλη Αικατερίνη, Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρική Διατροφολογία, Ακτινοδιαγνωστική και Υπερηχογραφική Διαγνωστική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση Ιατρείου: Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας, Τηλ. 2741087758, 6944644820 em il: kgkeli@hotm il.com

Η συμπληρωματική και η εναλλακτική ιατρική έχουν γίνει δημοφιλείς από το γενικό πληθυσμό εξαιτίας της απουσίας παρενεργειών των προϊόντων που χρησιμοποιούν και της ευκολίας με την οποία μπορούν να προσεγγιστούν και να εφαρμοστούν.

 

Το σκόρδο [ Αlium sativum (L), garlic (Αγγλ.)] ιδιαιτέρως θεωρείται μία από τις καλύτερες τροφές που χρησιμοποιείται για την πρόληψη ασθενειών εξαιτίας των πολλαπλών ευεργετικών αποτελεσμάτων του στον ανθρώπινο οργανισμό [1].

 

Έχει αποδειχτεί ότι το σκόρδο ασκεί επωφελή αποτελέσματα κατά ενός φάσματος νόσων, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι μικροβιακές λοιμώξεις, καθώς και οι ανοσολογικές και καρδιοκυκλοφορικές διαταραχές [2].

 

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες και το DNA  και μπορούν να συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης και στην ανάπτυξη πολυάριθμων καταστάσεων, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

 

Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και μπορούν να περιορίσουν ή ακόμη να βοηθήσουν στην πρόληψη μερικών από τις βλάβες που προκαλούν με την πάροδο του χρόνου.

 

Προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα φρέσκου σκόρδου, ξηρού σκόρδου, το σκορδέλαιο και οι ειδικές οργανοθειικές χημικές ενώσεις, που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία του σκόρδου θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τον καρκινογονικό μεταβολισμό και να ανακόψουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων [3].

 

Η ευεργετική δράση της κατανάλωσης σκόρδου στην ανθρώπινη υγεία οφείλεται στην τροποποίηση της έκκρισης κυτταροκινών, μέσω της οποίας δημιουργούνται βιοχημικοί μηχανισμοί, που τροποποιούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος [43].

  

Τα δραστικά συστατικά του σκόρδου

Η αντιοξειδωτική δραστηριότητα του φρέσκου σκόρδου είναι πολύ γνωστή και κυρίως οφείλεται σε ασταθείς και ερεθιστικές οργανοθειικές χημικές ενώσεις. Το απόσταγμα φρέσκου σκόρδου που αποκτήθηκε μέσα σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο (μέχρι 20 μήνες) παράγει ένα άοσμο παλιό εκχύλισμα σκόρδου που περιέχει υδατοδιαλυτές οργανοφωσφορικές χημικές ενώσεις που προλαβαίνουν την οξειδωτική βλάβη καθαρίζοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου [4].

 

Αξιοσημείωτες αποδείξεις των προσφάτων ετών δείχνουν ότι το σκόρδο έχει αντι-πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα κατά ποικίλων τύπων καρκίνου.

 

Η αλλισίνη παραμένει η κύρια βιοενεργή χημική ένωση του λιωμένου σκόρδου. Η αλλισίνη του λιωμένου σκόρδου επιδεικνύει μεγάλη δυνατότητα, ως ένας νέος χημειοπροστατευτικός παράγοντας, στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος και του πεπτικού συστήματος γενικότερα.[5].

 

Η αλλισίνη [ Αllicin] είναι φωτοευαίσθητη και εύκολα μεταβολίζεται προς ποικίλες ελαιοδιαλυτές θειούχες χημικές ενώσεις, όπως το διαλλυλ- δισουλφίδιο, διαλλυλ- τρισουλφίδιο και το διαλλύλ- σουλφίδιο και η αζοένη [6]. Οι ελαιοδιαλυτές θειούχες χημικές ενώσεις του σκόρδου είναι αποτελεσματικότερες κατά του καρκίνου.

  

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του σκόρδου

Το διαλλυλ- δισουλφίδιο [D DS] είναι η κύρια οργανοθειική χημική ένωση του σκόρδου, η οποία μπορεί να ελαττώσει καρκίνους που οφείλονται σε καρκινογόνες ουσίες, όπως αποδείχτηκε σε πειραματόζωα και ανακόπτει τον πολλαπλασιασμό ποικίλων τύπων καρκινικών κυττάρων με τους ακόλουθους μηχανισμούς:

1. Ενεργοποίηση των μεταβολικών ενζύμων που αποτοξινώνουν τα καρκινογόνα.

2. Kαταστολή του σχηματισμού των προσαγωγών DNΑ [DNΑ adducts].

3. Αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.

4. Ρύθμιση της ανακοπής του κυτταρικού κύκλου.

5. Πρόκληση απόπτωσης και διαφοροποίησης.

6. Τροποποίηση της ιστόνης.

7. Ανακοπή της αγγειογένεσης και της διήθησης [7].

Πως διατηρεί το μαγειρεμένο σκόρδο τις αντικαρκινικές του ιδιότητες

Το μυστικό της διατήρησης των αντικαρκινικών ιδιοτήτων του σκόρδου είναι το να το τρώει κανείς ωμό μαζί με άλλα τρόφιμα (σαλάτες, σούπες κρέατα, κλπ) ή αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσει στο μαγείρεμα, να συνθλίβει πρώτα το σκόρδο, να το αφίνει στον ατμοσφαιρικό αέρα επί 10 λεπτά και μετά να το τοποθετεί στο μαγειρικό σκεύος μαζί με τα υπόλοιπα τρόφιμα που πρόκειται να μαγειρευτούν.

Η διαδικασία του μασήματος του ωμού σκόρδου ή η σύνθλιψή και παραμονή του στον ατμοσφαιρικό αέρα επιτρέπει να γίνουν τέτοιες χημικές αντιδράσεις, που οδηγούν τελικά στην παραγωγή της ευεργετικής για την υγεία ουσίας, της αλλισίνης.

Συγκεκριμένα, μέσα στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων του σκόρδου αιωρείται μια χημική ένωση που λέγεται αλλιίνη. Στα κυτταρικά κενοτόπια του σκόρδου υπάρχει αποθηκευμένο το ένζυμο αλλινάση. Όταν μασηθεί ή συνθλιβεί το σκόρδο η απελευθερούμενη αλλινάση υδρολύει την αλλιίνη και παράγεται αλλυλσουλφενικό οξύ. Σ’ ένα δεύτερο στάδιο συμπυκνώνεται αυτό το οξύ και τελικά παράγεται η αλλισίνη.

Η αλλισίνη ευθύνεται για όλα τα οφέλη, που προκαλεί το σκόρδο στην ανθρώπινη υγεία.

Με το μαγείρεμα καταστρέφεται η αλλινάση, έστω και αν συνθλιβεί το σκόρδο και αμέσως τοποθετηθεί στο μαγειρικό σκεύος για να βράσει ή να ψηθεί το φαγητό και έτσι παράγονται ασήμαντες ποσότητες της χρήσιμης αλλισίνης.

Η αλλισίνη είναι σχετικά θερμοανθεκτική, γιαυτό πριν από το μαγείρεμα συντρίψτε μερικές σκελίδες σκόρδο, αφήστε τις για δέκα λεπτά να εκτεθούν στον ατμοσφαιρικό αέρα , μέχρις ότου δημιουργηθεί η αλλισίνη. Έτσι εξασφαλίζεται η διατήρηση των ευεργετημάτων του μαγειρεμένου σκόρδου στην υγεία.

 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

Song K1, Milner J . The influence of he ting on the ntic ncer properties of g rlic. J Nutr. 2001 M r;131(3s):1054S-7S.

L nzotti V1. The n lysis of onion nd g rlic. J Chrom togr . 2006 pr 21;1112(1-2):3-22. Epub 2006 J n 18.

 

 

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι στα αντικαρκινικά αποτελέσματα ορισμένων χημικών ενώσεων του σκόρδου μπορεί να περιληφθεί, τουλάχιστον εν μέρει, μια τροποποίηση της ακετυλίωσης της ιστόνης, μιας διαδικασίας που συμμετέχει στη ρύθμισητης γονιδιακής έκφρασης, που προκύπτει από την αναστολή της δράσης της διακετυλάσης της ιστόνης [8].

 Η ικανότητα των οργανικών ενώσεων του θείου να εμποδίζουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και τη ζωτικότητα των καρκινικών κυττάρων συνδέεται στενά με το μήκος της αλύσου του θείου.

Οι τρέχουσες πληροφορίες υποστηρίζουν ένα μηχανισμό της μιτωτικής ανακοπής των καρκινικών κυττάρων λόγω τροποποίησης του μικροσωληναριακού δικτύου, πιθανόν ως επακόλουθο των ατόμων θείου υψηλής αντιδραστικότητας εναντίον των ομάδων θειόλης των διαφόρων κυτταρικών μακρομορίων που ελέγχουν κρίσιμες ρυθμιστικές λειτουργίες [9].

 

Το σκόρδο κατά του καρκίνου του προστάτη

Από εννέα επιδημιολογικές έρευνες και αφορούσαν 132,192 άτομα βρέθηκε ότι η κατανάλωση σκόρδου σχετιζόπταν με ελάττωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη [42].

Μια πολύ ισχυρή χημική ένωση του σκόρδου είναι και η S-αλλυκυστείνη [S- llylcysteine (S C)]. Ο . Liu Z, Li M, και οι συνεργάτες [2012] αξιολόγησαν τα αντικαρκινικά αποτελέσματα της S C επί των μη εξαρτημένων από ανδρογόνα καρκινικών κυττάρων του προστάτη [PC-3) cells] και έριξαν φως στους πιθανούς μηχανισμούς δράσης της, εκκολάπτοντας αυτά τα κύτταρα με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις της S C.

  

Η κυτταρική ανάπτυξη καθορίστηκε με τον καταμετρητή κυττάρων Kit-8 και τη δοκιμασία 5-αιθυνύλ-2'-δεοξυουριδίνης. Ο κυτταρικός κύκλος και η απόπτωση καθορίστηκαν με τη δοκιμασία κυτταρομετρικής ροής [flow cytometric assay].

  

Η έκφραση των μορίων που σχετίζονταν με απόπτωση ανιχνεύτηκε με την ανάλυση του πρωτεϊνικού ανοσοαποτυπώματος [Western blot n lysis]. Βρήκαν οι ανωτέρω ερευνητές ότι η S C κατέστειλε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων PC-3 [PC-3 cells] και οδήγησε σε ανακοπή του κυτταρικού κύκλου των φάσεων G0/G1, καθώς επίσης και την πρόκληση απόπτωσης, που συνοδευόταν από ελάττωση της έκφρασης των πρωτεϊνών Bcl-2 που ευθύνονται για τη διαπερατότητα των μιτοχονδρίων και την αύξηση της έκφρασης των προαποπτωτικών πρωτεϊνών B x και της κασπάσης 8 [κυστεινική πρωτεάση που παίζει ρόλο στην απόπτωση των καρκινικών κυττάρων (τον προγραμματισμένο θάνατό τους)].

 

Αυτή η μελέτη επέδειξε τη χημειοπροστατευτική δραστηριότητα της S C in vitro, και ότι η S C μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη [10].

 

Το συστατικό του σκόρδου διαλλυλτρισουλφίδιο (D TS) ανακόπτει την ανάπτυξη καλλιεργημένων και ξενομοσχευμένων καρκινικών κυττάρων του ανθρώπινου προστάτη σε συνδυασμό με την πρόκληση απόπτωσης. Η απόπτωση που προκαλείται στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη γίνεται με τη μεσολάβηση, εν μέρει, της καταστολής της έκφρασης της πρωτεΐνης XI P [x-linked inhibitor of poptosis protein].

Η XI P εκπροσωπεί έναν βιώσιμο βιοσηματοδότη της αντίδρασης του διαλλυλτρισουλφίδιου (D TS) για τις μελλοντικές κλινικές έρευνες [11].

 

Ο αναμεταδότης σήματος και ενεργοποιητής της μεταγραφής 3 [Sign  transducer and activator of               transcription 3 (ST T3)] είναι ένας παράγοντας ογκογονικής μεταγραφής που συμμετέχει στην προστατική καρκινογένεση.

  

Έχει επιδειχτεί ότι το διαλλυλτρισουλφίδιο (D TS) αναστέλλει τη φωσφορυλίωση του ST T3 σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του προστάτη και in vivo. Όμως η ενεργοποίηση αυτού του ογκογενετικού παράγοντα μεταγραφής είναι πολύ επουσιώδης για τις κυτταρικές αντιδράσεις προς το D TS. Η ικανότητα του D TS να ξεπερνάει την ενεργοποίηση του ST T3 αποτελεί θεραπευτικό πλεονέκτημα γιαυτόν τον χημειοπροστατευτικό παράγονταt [12].

 

Το σκόρδο και τα εκχυλίσματα του σκόρδου προκαλούν αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού, του κυτταρικού κύκλου και της απόπτωσης των καρκινικών κυτταρων ανθρώπινου καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του ήπατος και του παχέος εντέρου, όπως αυτό αποδείχτηκε σε in vitro μελέτη [45].

  

Το σκόρδο κατά του καρκίνου του ενδομητρίου

Από Ιταλικές έρευνες βρέθηκε ότι το σκόρδο ασκεί μέτριο προστατευτικό αποτέλεσμα στην προστασία από τον καρκίνο του ενδομητρίου [13].

  

Το σκόρδο κατά του καρκίνου του πνεύμονος

Ο καρκίνος του πνεύμονος είναι η κύρια αιτία της θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο, σε ολόκληρο τον κόσμο.. Τα πρόσφατα χρόνια το πνευμονικό αδενοκαρκίνωμα έχει ξεπεράσει σε συχνότητα το επιθηλιακού τύπου καρκίνωμα σε πολλές χώρες. Από πειραματικές έρευνες που έχουν γίνει in vitro και in vivo έχουν αποδειχτεί τα καρκινοπροστατευτικά αποτελέσματα του σκόρδου [16] Η χορήγηση διαλλυλτρισουλφιδίου προλαβαίνει την εξέλιξη του διηθητικού καρκίνου και τις μεταστάσεις στους πνεύμονες σε πειραματόζωα ποντίκια TR MP [14].

  

Επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σκόρδου και της συχνότητας θανάτου από πολλούς καρκίνους [15].

 Έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπινους πληθυσμούς ότι, η προστατευτική σχέση μεταξύ της βρώσης ωμού σκόρδου και του καρκίνου του πνεύμονα έχει δοσοεξαρτώμενο χαρακτήρα.H κατανάλωση σκόρδου 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα έχει αντίστροφη σχέση με τον καρκίνο του πνεύμονος. Τούτο σημαίνει ότι το σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χημειοπροστατευτικός παράγοντας κατά του καρκίνου του πνεύμονος [16].

 Υπάρχουν πειραματικές αποδείξεις για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σκόρδου κατά διαφόρων καρκίνων. Παρά τούτο μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αξιόπιστες επιδημιολογικές μελέτες που να επιβεβαίωναν αυτή τη δράση. Σε πρόσφατη ανακοίνωση από την Κίνα περιγράφεται ότι η κατανάλωση του ωμού σκόρδου σχετίζεται με ελάττωση του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονος σε Κινεζικούς πληθυσμούς [44].

  

Το σκόρδο κατά του καρκίνου του δέρματος

Το διαλλυλτρισουλφίδιο (D TS) είναι ισχυρότερο από το μόνο- και το δισουλφίδιο κατά του καρκίνου του δέρματος. Το D TS αναστέλλει την κυτταρική ανάπτυξη των κυττάρων του ανθρωπίνου μελανώματος Α375 και των κυττάρων του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, αυξάνοντας τα επίπεδα των ενδοκυττάριων αντιδραστικών ριζών οξυγόνου (ROS) και τη βλάβη του DN Το D TS,επίσης, προκαλεί ανακοπή της G2/M (φάση της κυτταρικής διαίρεσης), αυξάνει το στρες του ενδοπλασμικού δικτύου και την απόπτωση που γίνεται με τη μεσολάβηση μιτοχονδρίων, περιλαμβανομένης της οδού που εξαρτάται και δεν εξαρτάται από την κασπάση [17].

  

Το σκόρδο και οι αιματολογικές κακοήθειες

Η χρήση σκόρδου και σκόνης σπόρων σταφυλιού μπορεί να σχετίζεται με τον περιορισμό αιματολογικών κακοηθειών [18]. Το σκορδέλαιο μπορεί να φανεί επωφελέςς, όπως τούτο έχει αποδειχτεί σε πειραματόζωα [36].

 

Το σκόρδο και ο καρκίνος της γαστρεντερικής οδού

Τα χημειοπροστατευτικά αποτελέσματα των λαχανικών της οικογένειας των Αμαραλυλιδών του γένους Αllium (σκόρδο) [κρεμμύδια, σκόρδο, πράσο, κλπ] έχουν μελετηθεί εκτεταμένα στους καρκίνους της γαστρεντερικής οδού.

 

Έχει ανακοινωθεί ότι το υδατικό διάλυμα εκχυλίσματος σκόρδου S-αλλυλοκυστείνης (S C) ανακόπτει την επιθηλιακή-μεσεγχυματική μετάβαση (EMT) των καρκινικών κυττάρων C L-27 του καρκίνου του στόματος των ανθρώπων, in vitro. Επίσης έχει επιδειχτεί ότι η κατανάλωση S C, που εξαρτάται από τη δόση της, θα μπορούσε να προλάβει την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός στοματικού καρκίνου και μέσω της ανακοπής της ΕΜΤ σε μοντέλα ξενομοσχεύματος ποντικών [37].

  

Η οργανοθειική χημική ένωση αζοένη ( joene) , που προέρχεται από την επαναδιάταξη της αλλισίνης του λιωμένου ωμού σκόρδου μπορεί να να ανακόψει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, περιλαμβανομένης και της ανακοπής και απόπτωσης του κυτταρικού κύκλου των καρκινικών κυττάρων G(2)/M [38].

  

Σε μια μετα-ανάλυση του Zhou Y, και συνεργατών [2011] βρέθηκε ότι κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων λαχανικών του γένους Αllium περιόρισε τον κίνδυνο γαστρικού καρκίνου. Επειδή όμως συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες και κακή ταξινόμηση της έκθεσης χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να εδραιωθεί αυτή η συσχέτιση [19].

  

Η αλισίνη προκαλεί πειραματικά αποπτωτικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων του εντέρου με τη μεσολάβηση του μεταγραφικού παράγοντα E2L2 ή Nrf2, που κωδικοποιείται μέσω του γονιδίου NFE2L2 [41].

  

Το σκόρδο και ο καρκίνος του ήπατος

Η αλλισίνη προκαλεί αυτοφαγικό κυτταρικό θάνατο στα ανθρώπινα καρκινικά ηπατικά κύτταρα Hep G2 cells. Τα αποτελέσματα έρευνας έχουν δείξει ότι η αλλισίνη προκαλεί αυτοφαγία μέσω της καρκινοκατασταλτικής πρωτείνης p53 και ανακόπτει τη βιοσιμότητα κυτταρικών γραμμών του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος. Η αλλισίνη του σκόρδου δείχνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες ως ενας νέος χημειοπροστατευτικός παράγοντας πρόληψης του καρκίνου του ήπατος [39]. Πειραματικιά έχει επιδειχτεί το αντιμεταστατικό και αντιπολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της S-αλλυλοκυστείνης (S C) κατά των ηπατικών καρκινικών κυττάρων, πράγμα που δηλώνει ότι θα μπορούσε η S C να χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου του ήπατος [40].

  

Το σκόρδο και ο καρκίνος του μαστού

Το σκόρδο και τα παράγωγά του περιορίζουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε πειραματόζωα και σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Τα ελαιοδιαλυτά συστατικά του σκόρδου, όπως το διοαλλύλσουλφίδιο (D DS) είναι αποτελεσματικότερα από τα υδατοδιαλυτά στην καταστολή του καρκίνου του μαστού.

 

Μεταξύ των μηχανισμών της δράσης των ελαιοδιαλυτών συστατικών του σκόρδου περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση μεταβολικών ενζύμων που αποτοξινώνουν τον οργανισμό από καρκινογόνα, η καταστολή του σχηματισμού προσαγωγού DN [DN dduct formation], η ανακοπή της παραγωγής αντιδραστικών ριζών οξυγόνου, η ρύθμιση της ανακοπής του κυτταρικού κύκλου και η πρόκληση απόπτωσης.

 

Το εμπλουτισμένο με σελήνιο σκόρδο ή οι χημικές ενώσεις οργανοσεληνίου παρέχουν ισχυρότερη προστασία κατά της καρκινογένεσης του μαστού στα ποντίκια και μεγαλύτερη ανακοπή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων του μαστού σε κυτταρικές καλλιέργειες, παρά το φυσικό σκόρδο και τα αντίστοιχα οργανοθειικά ανάλογά του.

Το D DS δρα συνεργικά με το εικοσαπεντανοικό οξύ, που είναι κατασταλτικό του καρκίνου του μαστού και ανταγωνίζεται την καρκινοενισχυτική δράση για τον καρκίνο του μαστού του λινολεϊκού οξέος.

 

Επιπλέον, το εκχύλισμα σκόρδου περιορίζει τις παρενέργειες που προκαλούνται από τα αντικαρκινικά φάρμακα. Έτσι λοιπόν το σκόρδο και οι χημικές ουσίες που προέρχονται από το σκόρδο είναι υποσχόμενοι υποψήφιοι για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού [20].

  

Αντιμεταστατική δράση του σκόρδου

Έχει βρεθεί ότι η αλλισίνη αναστέλλει την λεμφαγγειογένεση, η οποία μια κρίσιμη κυτταρική διαδικασία που συμμετέχει στις καρκινικές μεταστάσεις. Η δράση αυτή της αλλισίνης αποδείχτηκε in vitro και in vivo και αποτελεί έναν νέο μηχανισμό προαγωγής της ανθρώπινης υγείας με την κατανάλωση του σκόρδου [46].

  

Το σκόρδο και η νόσος του Αlzheimer

Το παλιό εκχύλισμα σκόρδου [ Aged Garlic Extract' (AGE)] και ένα από τα ενεργά συστατικά του η S-αλλυλ-L-κυστεΐνη [S- Allyl-L-cysteine (S C)] περιορίζουν διάφορες παθολογικές διεργασίες που σχετίζονται με τη συναπτική εκφύλιση και τις νευροφλεγμονώδεις οδούς που σχετίζονται με τη νόσο του Αlzheimer.

 

Βάσει των θετικών προκαταρκτικών αποτελεσμάτων για τη θετική επίδραση του σκόρδου στην πρόληψη της νόσου του lzheimer χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων του GE και/ή της S C σε μια αποτελεσματική προληπτική στρατηγική κατά της νόσου του lzheimer [21].

  

To σκόρδο και το καρδιοκυκλοφορικό σύστημα

Η περισσότερη έρευνα που αφορά στο σκόρδο έχει δείξει ότι το σκόρδο και τα ενεργά χημικά συστατικά του δρουν αποτελεσματικά, περιορίζοντας τον καρδιοαγγειακό και μεταβολικό κίνδυνο, αποκαθιστώντας στο φυσιολογικό τις ανώμαλες τιμές των λιπιδίων του πλάσματος, τις οξειδωμένες χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες, την ανώμαλη συσσώρευση αιμοπεταλίων, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την καρδιακή βλάβη. Μερικά από τα επωφελή αποτελέσματα του διατροφικού σκόρδου κατά των καρδιαγγειακών διαταραχών επιτυγχάνονται μέσω της δημιουργίας υδροθείου, νιτρικού οξειδίου (ΝΟ) στα καρδιομυοκύτταρα και τα ενδοθηλιακά κύτταρα [22].

  

Το σκόρδο έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει την καρδιά από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, την καρδιοτοξικότητα από δοξορουμπισίνη, την υπερτροφία του μυοκαρδίου και τη βλάβη της καρδιάς από ισχαιμία-επαναιμάτωση. Διάφορες ερευνητικές ομάδες αναφέρουν το σκόρδο προκαλεί στην καρδιά την παραγωγή ενδογενών αντιοξειδωτικών και την υπεροξείδωση λιπιδίων.

  

Άλλοι μηχανισμοί που ευθύνονται για το καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα του σκόρδου είναι η ρύθμιση διαύλων ιόντων, η τροποποίηση της οδού σηματοδότησης kt , η αναστολή της δεακετυλάσης της ιστόνης και η αναστολή του κυτοχρώματος Ρ450.

Παρά την ανεύρεση διαφόρων καρδιοπροστατευτικών μηχανισμών του σκόρδου υπάρχει ανάγκη περαιτέρω έρευνας, προκειμένου να εντοπιστούν οι ειδικοί μοριακοί μηχανισμοί της καρδιοπροστασίας στις διάφορες νόσους της καρδιάς [22].

  

Στις ποικίλες κλινικές μελέτες και μετα-αναλύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχει επιδειχτεί η θετική επίδραση του σκόρδου στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος. Παρά τούτο έχουν αναφερθεί και μερικές αμφιλεγόμενες απόψεις. Παρομοίως τα αποτελέσματα του σκόρδου στη υπέρταση και τη συσσώρευση αιμοπεταλίων είναι ήπια, ενώ οι πληροφορίες γιαυτά είναι περιορισμένες.

 

Σε πολυάριθμες κλινικές έρευνες που έχουν γίνει για την αντιυπερτασική δράση του σκόρδου, τα αποτελέσματά τους έχουν οδηγήσει σε αμφιλεγόμενα συμπεράσματα. Τούτο μερικώς μπορεί να αποδοθεί στη διαφορετική περιεκτικότητα θείου των διαφόρων σκευασμάτων σκόρδου, που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από διάφορους ερευνητές. Είναι πιθανόν τα δισκία σκόνης σκόρδου παρατεταμένης δράσης να προκαλέσουν ισχυρότερα βιολογικά αποτελέσματα [31].

  

Έχει αποδειχτεί σε Ιαπωνική πληθυσμιακή ομάδα ότι η δίαιτα που περιλαμβάνει καθημερινώς σκόρδο ασκεί υποτασικά αποτελέσματα σε ενήλικους με ήπια υπόταση, χωρίς να επηρεάζει τα προϋπερτασικά άτομα [25] .

 

Η σκόνη σκόρδου μακράς διαρκείας κατεβάζει τη συστολική και τη διαστολική πίεση σε άτομα με ήπια και μέτρια υπέρταση, σε σύγκριση με άτομα που πήραν συνηθισμένα σκευάσματα σκόρδου, όπως απέδειξαν Ρώσοι ερευνητές [31].

  

Το σκόρδο και ο διαβήτης Τύπου 2

Σε έρευνα που έγινε για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του σκόρδου επί των αντυπεργλυκαιμικών, λιποπτωτικών, αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων και τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου επί παχυσάρκων ασθενών με ανεξέλεγκτο διαβήτη τύπου 2 βρέθηκε ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και των επιπέδων δεαμινάσης της αδενοσίνης.

 

Βρέθηκε ότι το σκόρδο έχει αντιυπεργλυκαιμικές και λιποπτωτικές ιδιότητες. Η επιπρόσθετη ελάττωση των επιπέδων της C-αντιδραστικής πρωτεϊνης και δεαμινάσης της αδενοσίνης στον ορό από τη λήψη του σκόρδου μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος παράγοντας δημιουργίας καλού γλυκαιμικού ελέγχου και της πρόληψης μακροπρόθεσμων επιπλοκών [28].

 

Το αντιδιαβητικό αποτέλεσμα του σκόρδου είναι καλά τεκμηριωμένη και περιγράφεται ακόμη και στην ιατρική βιβλιογραφία της αρχαιότητας. Το σκόρδο με τα συστατικά του έχουν ευρύτατα μελετηθεί για τα αντιδιαβητικά του αποτελέσματα, τόσο πειραματικά όσο και σε πειραματόζωα. Υπάρχουν επίσης εκτεταμένες έρευνες σε ανθρώπους για τα υπογλυκαιμικά αποτελέσματα του σκόρδου. Το σκόρδο και τα εκχυλίσματα του σκόρδου έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά στον περιορισμό της αντίστασης στην ινσουλίνη [29].

 

Οστεοαρθρίτιδα και σκόρδο

Η Οστεοαρθρίτιδα είναι μια διαταραχή του αρθρικού θυλάκου μια διάρθρωσης, που χαρακτηρίζεται από πόνο, δυσκαμψία, και περιορισμό της λειτουργίας της διάρθρωσης. Συχνά ταξινομείται ως εκφυλιστική νόσος διότι η πάσχουσα διάρθρωση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

 

Oι έρευνες έχουν δείξει ότι η πλούσια δίαιτα σε λαχανικά και φρούτα φαίνεται να δρα προστατευτικά κατά της ακτινογραφικά διαγνωσμένης οστεοαρθρίτιδας. Επιπλέον το διαλλυλσουλφίδιο του σκόρδου και των λοιπών συγγενικών φυτών του σκόρδου (κρεμμύδια, κλπ) καταστέλλει την έκφραση τις πρωτεάσης διάσπασης της μήτρας στα κύτταρα που μοιάζουν με χονδροκύτταρα, παρέχοντας έτσι ένα πιθανό μηχανισμό δράσης [33].

  

Το σκόρδο και η ουρική αρθρίτιδα

Το διαλλυλσουλφίδιο του σκόρδου (D S) προλαβαίνει την IL-1bet και τους κρυστάλλους ουρικού μονονατρίου που προκαλούνται από την απορρύθμιση της COX-2 στα κύτταρα του αρθρικού θυλάκου και τα χονδροκύτταρα και βελτιώνει την θυλακίτιδα που προκαλείται από τους κρυστάλλους, πιθανόν μέσω ενός μηχανισμού που περιλαμβάνει τον NF-kappa B. Οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις του D S μπορεί να είναι σημαντικές για τη θεραπεία της φλεγμονής των αρθρώσεων [34].

  

Σκόρδο και αλκοολικό λιπώδες ήπαρ

Η αλκοολική ηπατοπάθεια είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος με ένα φάσμα παθογένειας που μπορεί να εκδηλωθεί ως στεάτωση, ηπατίτιδα και κίρρωση του ήπατος. Με επιδημιολογικές μελέτες έχει αποκαλυφθεί ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος είναι μια από τις κύριες αιτίες προχωρημένης ηπατοπάθειας στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα.

Οι τρέχουσες θεραπείες για το αλκοολικό λιπώδες ήπαρ ή την αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος δεν τόσο αποτελεσματικές. Όμως, έχουν δημοσιευτεί πολλές μελέτες που περιγράφουν τα επωφελή αποτελέσματα της κατανάλωσης σκόρδου κατά της αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, καθώς και τους μηχανισμούς δράσης του σκόρδου.

 

Το άρθρο αναθεωρήθηκε και ξαναγράφτηκε στις 12 Μαρτίου 2016 και την 1η Αυγούστου του 2018

alt

References

1. Qidw i W, shf q T. Role of g rlic us ge in c rdiov scul r dise se prevention: n evidence-b sed ppro ch. Evid B sed Complement ltern t Med. 2013;2013:125649. doi: 10.1155/2013/125649. Epub 2013 pr 17.

2. Kh tu TN, del R, B nerjee SK. G rlic nd c rdioprotection: insights into the molecul r mech nisms. C n J Physiol Ph rm col. 2013 Jun;91(6):448-58. doi: 10.1139/cjpp-2012-0315. Epub 2013 M r 6.

3. Druesne-Pecollo N, L tino-M rtel P. Modul tion of histone cetyl tion by g rlic sulfur compounds. ntic ncer gents Med Chem. 2011 M r;11(3):254-9.

4. C p sso . ntioxid nt ction nd ther peutic effic cy of llium s tivum L. Molecules. 2013 J n 4;18(1):690-700. doi: 10.3390/molecules18010690.

5. Chu YL, Ho CT, Chung JG, R j sek r n R, Sheen LY. llicin Induces p53-Medi ted utoph gy in Hep G2 Hum n Liver C ncer Cells. J gric Food Chem. 2012 ug 15. [Epub he d of print]

6. K schul CH, Hunter R, H ss n HT, Stellenboom N, Cotton J, Zh i XQ, P rker MI. nti-prolifer tion ctivity of synthetic joene n logues on c ncer cell-lines. ntic ncer gents Med Chem. 2011 M r;11(3):260-6.

7. Yi L, Su Q. Molecul r mech nisms for the nti-c ncer effects of di llyl disulfide. Food Chem Toxicol. 2013 Jul;57:362-70. doi: 10.1016/j.fct.2013.04.001. Epub 2013 pr 9.

8. Druesne-Pecollo N, L tino-M rtel P. Modul tion of histone cetyl tion by g rlic sulfur compounds. ntic ncer gents Med Chem. 2011 M r;11(3):254-9.

9. Cerell C, Dic to M, J cob C, Diederich M. Chemic l properties nd mech nisms determining the nti-c ncer ction of g rlic-derived org nic sulfur compounds. ntic ncer gents Med Chem. 2011 M r;11(3):267-71.

10. Liu Z, Li M, Chen K, Y ng J, Chen R, W ng T, Liu J, Y ng W, Ye Z. S- llylcysteine induces cell cycle rrest nd poptosis in ndrogen-independent hum n prost te c ncer cells. Mol Med Rep. 2012 Feb;5(2):439-43. doi: 10.3892/mmr.2011.658. Epub 2011 Nov 2.

11. Kim SH, Bomm reddy , Singh SV. G rlic constituent di llyl trisulfide suppresses x-linked inhibitor of poptosis protein in prost te c ncer cells in culture nd in vivo. C ncer Prev Res (Phil ). 2011 Jun;4(6):897-906. doi: 10.1158/1940-6207.C PR-10-0323. Epub 2011 M r 16.

12. Ch ndr -Kunt l K, Singh SV. Di llyl trisulfide inhibits ctiv tion of sign l tr nsducer nd ctiv tor of tr nscription 3 in prost te c ncer cells in culture nd in vivo. C ncer Prev Res (Phil ). 2010 Nov;3(11):1473-83. doi: 10.1158/1940-6207.C PR-10-0123. Epub 2010 Oct 19.

13. G leone C, Pelucchi C, D l M so L, Negri E, Montell M, Zucchetto , T l mini R, L Vecchi C. llium veget bles int ke nd endometri l c ncer risk. Public He lth Nutr. 2009 Sep;12(9):1576-9.

14. Singh SV, Powolny , St n SD, Xi o D, rlotti J , W rin R, H hm ER, M rynowski SW, Bomm reddy , Potter DM, Dhir R. G rlic constituent di llyl trisulfide prevents development of poorly differenti ted prost te c ncer nd pulmon ry met st sis multiplicity in TR MP mice. C ncer Res. 2008 Nov 15;68(22):9503-11. doi: 10.1158/0008-5472.C N-08-1677.

15. Li W, Ti n H, Li L, Li S, Yue W, Chen Z, Qi L, Hu W, Zhu Y, H o B, G o C, Si L, G o F. Di llyl trisulfide induces poptosis nd inhibits prolifer tion of 549 cells in vitro nd in vivo. . ct Biochim Biophys Sin (Sh ngh i). 2012 Jul;44(7):577-83. doi: 10.1093/ bbs/gms033. Epub 2012 M y 17.

 

16. Jin ZY, Wu M, H n RQ, Zh ng XF, W ng XS, Liu M, Zhou JY, Lu QY, Zh ng ZF, Zh o JK. R w g rlic consumption s protective f ctor for lung c ncer, popul tion-b sed c se-control study in chinese popul tion. C ncer Prev Res (Phil ). 2013 Jul;6(7):711-8. doi: 10.1158/1940-6207.C PR-13-0015. Epub 2013 M y 8.

17. W ng HC, P o J, Lin SY, Sheen LY. Molecul r mech nisms of g rlic-derived llyl sulfides in the inhibition of skin c ncer progression. nn N Y c d Sci. 2012 Oct;1271:44-52. doi: 10.1111/j.1749-6632.2012.06743.x.

18. W lter RB, Br sky TM, Mil no F, White E. Vit min, miner l, nd speci lty supplements nd risk of hem tologic m lign ncies in the prospective VIT mins nd Lifestyle (VIT L) study. C ncer Epidemiol Biom rkers Prev. 2011 Oct;20(10):2298-308. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-11-0494. Epub 2011 Jul 29.

19. Zhou Y, Zhu ng W, Hu W, Liu GJ, Wu TX, Wu XT. Consumption of l rge mounts of llium veget bles reduces risk for g stric c ncer in met - n lysis. G stroenterology. 2011 Jul;141(1):80-9. doi: 10.1053/j.g stro.2011.03.057. Epub 2011 pr 5.

20. Tsubur , L i YC, Kuw t M, Ueh r N, Yoshiz w K. ntic ncer effects of g rlic nd g rlic-derived compounds for bre st c ncer control. ntic ncer gents Med Chem. 2011 M r;11(3):249-53.

21. R y B, Ch uh n NB, L hiri DK. The " ged g rlic extr ct:" ( GE) nd one of its ctive ingredients S- llyl-L-cysteine (S C) s potenti l preventive nd ther peutic gents for lzheimer's dise se ( D). Curr Med Chem. 2011;18(22):3306-13..

22. Kh tu TN, del R, B nerjee SK. G rlic nd c rdioprotection: insights into the molecul r mech nismsC n J Physiol Ph rm col. 2013 Jun;91(6):448-58. doi: 10.1139/cjpp-2012-0315. Epub 2013 M r 6.

23. Qidw i W, shf q T. Role of g rlic us ge in c rdiov scul r dise se prevention: n evidence-b sed ppro ch. Evid B sed Complement ltern t Med. 2013;2013:125649. doi: 10.1155/2013/125649. Epub 2013 pr 17.

24. Elk y m , Peleg E, Grossm n E, Sh bt y Z, Sh r bi Y. Effects of llicin on c rdiov scul r risk f ctors in spont neously hypertensive r ts. . Isr Med ssoc J. 2013 M r;15(3):170-3.

25. N k sone Y, N k mur Y, Y m moto T, Y m guchi H. Effect of tr dition l J p nese g rlic prep r tion on blood pressure in prehypertensive nd mildly hypertensive dults. Exp Ther Med. 2013 Feb;5(2):399-405. Epub 2012 Nov 20.

26. Ried K, Fr nk OR, Stocks NP. ged g rlic extr ct reduces blood pressure in hypertensives: dose-response tri l. Eur J Clin Nutr. 2013 J n;67(1):64-70. doi: 10.1038/ejcn.2012.178. Epub 2012 Nov 21.

27. Ried K, Toben C, F kler P. Effect of g rlic on serum lipids: n upd ted met - n lysis. Nutr Rev. 2013 M y;71(5):282-99. doi: 10.1111/nure.12012. Epub 2013 M r 7.

28. Kum r R, Chh tw l S, ror S, Sh rm S, Singh J, Singh N, Bh nd ri V, Khur n . Recent P t Food Nutr gric. 2013 ug 1;5(2):105-27. ntihyperglycemic, ntihyperlipidemic, nti-infl mm tory nd denosine de min se- lowering effects of g rlic in p tients with type 2 di betes mellitus with obesity. Di betes Met b Syndr Obes. 2013;6:49-56. doi: 10.2147/DMSO.S38888. Epub 2013 J n 19.

29. P diy R, B nerjee SK. G rlic s n nti-di betic gent: Recent Progress nd P tent Reviews. Recent P t Food Nutr gric. 2013 ug 1;5(2):105-27.

30. ndri nov IV, Fomchenkov IV, Orekhov N. Hypotensive effect of long- cting g rlic t blets llicor ( double-blind pl cebo-controlled tri l). Ter rkh. 2002;74(3):76-8.

31. Sobenin I , ndri nov IV, Fomchenkov IV, Gorch kov TV, Orekhov N. Time-rele sed g rlic powder t blets lower systolic nd di stolic blood pressure in men with mild nd moder te rteri l hypertension. Hypertens Res. 2009 Jun;32(6):433-7. doi: 10.1038/hr.2009.36. Epub 2009 pr 24.

32. Swift . Osteo rthritis 1: Physiology, risk f ctors nd c uses of p in. Nurs Times. 2012 Feb 14-20;108(7):12-5.

33. Willi ms FM, Skinner J, Spector TD, C ssidy , Cl rk IM, D vidson RM, M cGregor J. Diet ry g rlic nd hip osteo rthritis: evidence of protective effect nd put tive mech nism of ction. BMC Musculoskelet Disord. 2010 Dec 8;11:280. doi: 10.1186/1471-2474-11-280.

34. Lee HS, Lee CH, Ts i HC, S lter DM. Inhibition of cyclooxygen se 2 expression by di llyl sulfide on joint infl mm tion induced by ur te cryst l nd IL-1bet . Osteo rthritis C rtil ge. 2009 J n;17(1):91-9. doi: 10.1016/j.joc .2008.05.010. Epub 2008 Jun 24.

35. Fleisch uer T, r b L. G rlic nd c ncer: critic l review of the epidemiologic liter ture. J Nutr. 2001 M r;131(3s):1032S-40S.

36. Zeng T, Li Y, Zh ng CL, Yu LH, Zhu ZP, Zh o XL, Xie KQ. G rlic oil suppressed the hem tologic l disorders induced by chemother py nd r diother py in tumor-be ring mice. J Food Sci. 2013 Jun;78(6):H936-42. doi: 10.1111/1750-3841.12137.

37. P i MH, Kuo YH, Chi ng EP, T ng FY. S- llylcysteine inhibits tumour progression nd the epitheli l-mesenchym l tr nsition in mouse xenogr ft model of or l c ncer. Br J Nutr. 2012 Jul 14;108(1):28-38. doi: 10.1017/S0007114511005307. Epub 2011 Oct 20.

38. K schul CH, Hunter R, Stellenboom N, C ir MR, Winks S, Ogunleye T, Rich rds P, Cotton J, Zilbey z K, W ng Y, Siyo V, Ng r nde E, P rker MI. Structure- ctivity studies on the nti-prolifer tion ctivity of joene n logues in WHCO1 oesoph ge l c ncercells. Eur J Med Chem. 2012 pr;50:236-54. doi: 10.1016/j.ejmech.2012.01.058. Epub 2012 Feb 11.

39. Chu YL, Ho CT, Chung JG, R j sek r n R, Sheen LY. llicin Induces p53-Medi ted utoph gy in Hep G2 Hum n Liver C ncer Cells. J gric Food Chem. 2012 ug 15. [Epub he d of print]

40. Ng KT, Guo DY, Cheng Q, Geng W, Ling CC, Li CX, Liu XB, M YY, Lo CM, Poon RT, F n ST, M n K. g rlic deriv tive, S- llylcysteine (S C), suppresses prolifer tion nd met st sis of hep tocellul r c rcinom . PLoS One. 2012;7(2):e31655. doi: 10.1371/journ l.pone.0031655. Epub 2012 Feb 28.

41. B t-Chen W, Gol n T, Peri I, Ludmer Z, Schw rtz B. llicin purified from fresh g rlic cloves induces poptosis in colon c ncer cells vi Nrf2. Nutr C ncer. 2010;62(7):947-57. doi: 10.1080/01635581.2010.509837.

42. Zhou XF1, Ding ZS, Liu NB. llium veget bles nd risk of prost te c ncer: evidence from 132,192 subjects. si n P c J C ncer Prev. 2013;14(7):4131-4.

43. rreol R1, Quintero-F bi n S2, López-Ro RI3, Flores-Gutiérrez EO4, Reyes-Gr jed JP5, C rrer -Quint n r L6, Ortuño-S h gún D6. Immunomodul tion nd nti-infl mm tory effects of g rlic compounds. J Immunol Res. 2015;2015:401630. doi: 10.1155/2015/401630. Epub 2015 pr 19.

44.Myneni 1, Ch ng SC2, Niu R3, Liu L4, Sw nson MK1, Li J5, Su J5, Giovino G 6, Yu S5, Zh ng ZF2, Mu L7. R w g rlic consumption nd lung c ncer in Chinese popul tion. C ncer Epidemiol Biom rkers Prev. 2016 J n 25. pii: cebp.0760.2015. [Epub he d of print]

45. B gul M1, K kum nu S1, Wilson T 1,2. Crude G rlic Extr ct Inhibits Cell Prolifer tion nd Induces Cell Cycle rrest nd poptosis of C ncer Cells In Vitro. J Med Food. 2015 Jul;18(7):731-7. doi: 10.1089/jmf.2014.0064. Epub 2015 J n 21.

46.W ng W1, Du Z1, Nimiy Y2, Suk mtoh E1, Kim D3, Zh ng G4. llicin inhibits lymph ngiogenesis through suppressing ctiv tion of v scul r endotheli l growth f ctor (VEGF) receptor. J Nutr Biochem. 2016 M r;29:83-9. doi: 10.1016/j.jnutbio.2015.11.004. Epub 2015 Nov 24.

47.Gu n MJ, Zh o N, Xie KQ, Zeng T. Hep toprotective effects of g rlic g inst eth nol-induced liver injury: mini-review. Food Chem Toxicol. 2018 J n;111:467-473. doi: 10.1016/j.fct.2017.11.059. Epub 2017 Dec 5.

alt

 

Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα πάρει λεπτομερές ιστορικό, κάνει κλινική εξέταση του ασθενούς και ζητήσει από τον ασθενή εργαστηριακές ή άλλες απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά, όταν χρειάζονται, μαζί με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. 

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.gkelanto.gr έχει βασιστεί στις ιατρικές γνώσεις και απόψεις του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, οι οποίες είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.gkelanto.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.gkelanto.gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last Updated (Thursday, 02 August 2018 18:03)