Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Κόκκινο κρασί, πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη και οι μηχανισμοί που ασκούν καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμ

Κόκκινο κρασί, πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη και οι μηχανισμοί που ασκούν καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα.©

Τα εκχυλίσματα του σταφυλιού και οι καθαρές πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού διαθέτουν μια σειρά βιολογικών δράσεων, που μπορεί να είναι ωφέλιμες στην πρόληψη μερικών νόσων που είναι επακόλουθες φλεγμονής, περιλαμβανομένης και της καρδιαγγειακής νόσου.


alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

   This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr, 

www.gkelanto.gr,

 www.allergopedia.gr,

 www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Εμβοές αυτιών, Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Στα ενεργά συστατικά των εκχυλισμάτων του κρασιού, τα οποία  προκύπτουν από τα γίγουρτα (σπέρματα των σταφυλιών ή σπόροι), τις φλούδες και το χυμό των σταφυλιών περιλαμβάνονται οι πολυφαινόλες (ανθοκυανοσίδες, κατεχίνες, προανθοκυανιδίνες, στιλβένια και άλλα φαινολικά παράγωγα, που περιέχονται στο κόκκινο κρασί [5], όπως η ρεσβερατρόλη, φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή.

Τα συστατικά αυτά έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνουν τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι διαθέτουν μια σειρά επιπρόσθετων καρδιοπροστατευτικών και αγγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων, όπως η αντιαθηρωματοσκληρυντική, αντιαρρυθμική, και αγγειοχαλαρωτική. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολών του κόκκινου σταφυλιού  είναι δυνατόν να δρουν και με κεντρικούς μηχανισμούς, όπως η κυτταρική σηματοδότηση (cellular signaling) και οι αλληλεπιδράσεις σε γενωμικό επίπεδο (genomic level).

Βάσει των ανωτέρω η κατανάλωση κόκκινων σταφυλιών, εκχυλισμάτων κόκκινων σταφυλιών και κόκκινου κρασιού μπορεί να είναι επωφελής στην πρόληψη και ανάπτυξη μιας χρόνιας εκφυλιστικής νόσου, όπως η καρδιαγγειακή[4].


Από έρευνες που έχουν γίνει σε εργαστήρια το αποτέλεσμα των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού στον αγγειακό τόνο οφείλεται σε μηχανισμούς που διαρκούν για βραχύ και μακρό χρονικό διάστημα. Η χαλάρωση και αγγειοδιαστολή των αγγείων που προκαλείται με τη μεσολάβηση του ΝΟ (οξείδιο του αζώτου, που είναι ενδοθηλιακός παράγοντας χάλασης) εκπροσωπεί  τη βραχείας διαρκείας αντίδραση των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού.

Η αντίδραση αυτή ασκεί το αποτέλεσμά της αυξάνοντας την είσοδο του εξωκυττάριου ασβεστίου Ca++ και την κινητοποίηση του ενδοκυττάριου Ca++ στα ενδοθηλιακά κύτταρα. Οι πολυφαινόλες ασκούν και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς αυξάνουν την έκφραση της  ΝΟ συνθάσης , δρώντας ως υποκινητής (promoter activity ). Επιπλέον οι πολυφαινόλες ελαττώνουν την έκφραση των μορίων προσκόλλησης και των παραγόντων ανάπτυξης, που συμμετέχουν στη μετανάστευση και πολλαπλασιασμό των αγγειακών κυττάρων των λείων μυϊκών ινών. Επιπλέον ανακόπτουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων [6].  


 Η ρεσβερατρόλη είναι μέλος της οικογένειας των πολυφαινολών, που ονομάζονται βινιφερίνες και αποτελεί συστατικό της φλούδας των κόκκινων σταφυλιών. Επειδή ο μούστος των κόκκινων σταφυλιών αφήνεται να ζυμωθεί περισσότερες ώρες μαζί με τις φλούδες των σταφυλιών, σε σύγκριση με το μούστο των λευκών σταφυλιών, το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερη ρεσβερατρόλη.  Η έρευνα έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν πολλά κεκορεσμένα λιπαρά με τη δίαιτά τους, εν τούτοις δεν εμφανίζουν τόσο μεγάλη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων. Το γεγονός αυτό ονομάστηκε Γαλλικό Παράδοξο [1] και έχει αποδοθεί στα αντιλιπιδαιμικά αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού.

Τα αποτελέσματα τεκμηριωμένων ερευνών  έδειξαν ότι τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του κόκκινου κρασιού οφείλονται στις πολυφαινόλες που περιέχει και ιδιαίτερα στη ρεσβερατρόλη, που υπάρχει στις φλούδες των κόκκινων σταφυλιών.

 

Στα οφέλη από τη χρήση κόκκινου κρασιού περιλαμβάνεται ο περιορισμός της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας, του καρκίνου του πνεύμονος και του προστάτη σε ποσοστά περίπου  30% έως  50%, 57% και  50%, αντιστοίχως. Οι πολυφαινόλες διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθαρίζουν τις οξειδωτικές ρίζες, διεγείρουν τον ενδογενή μηχανισμό προστασίας από μια επίμονη ισχαιμία του μυοκαρδίου ή ισχαιμική προ-προσαρμογή ( ischemic preconditioning) και προάγουν την αγγειογένεση [3].


 Μερικές από αυτές τις ιδιότητες των πολυφαινολών μπορεί να εξηγήσουν τα καρδιοπροστατευτικά τους αποτελέσματα, καθώς και την ευεργετική επίδρασή τους σε άλλα όργανα του σώματος. Μετά από τεκμηριωμένες έρευνες που έχουν γίνει εκδόθηκε οδηγία από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών την Ηνωμένων Πολιτειών (United States Department of Health and Human Services) που συστήνει τη μέτρια χρήση οινοπνεύματος, με στόχο την πρόληψη των ασθενειών.  Βεβαίως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, προκειμένου να περιγραφεί ο ακριβής μηχανισμός της ωφέλιμης δράσης του κόκκινου κρασιού στη γενική υγεία και ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα [2]. 

Ένας καλός τρόπος λήψης πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού, χωρίς να παραβλαφτεί η υγεία και ιδικότερα του συκωτιού είναι η λήψη 2 κουταλιών Γκελαντο. Το Γκελάντο είναι  γλυκο, λιαστό κόκκινο κρασί, που παρασκευάζεται  από Αγιοργήτικο  σταφύλι Νεμέας βιολογικής καλλιέργειας. Το Γκελάντο δεν περιέχει θειώδη ή άλλα χημικά συντηρητικά. 30 ml του Γκελαντο ισοδυναμούν με 250 ml κανονικού κόκκινου κρασιού.

Βιβλιογραφία

1.Chiuve SE, Rexrode KM, Spiegelman D, Logroscino G, Manson JE, Rimm EB. Primary prevention of stroke by healthy lifestyle. Circulation. 2008 Aug 26;118(9):947-54. Epub 2008 Aug 12.

2.Das S, Santani DD, Dhalla NS. Experimental evidence for the cardioprotective effects of red wine. Exp Clin Cardol. 2007 Spring;12(1):5-10.

3. Raval AP, Lin HW, Dave KR, Defazio RA, Della Morte D, Kim EJ, Perez-Pinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008;15(15):1545-51.

4. Dohadwala MM, Vita JA. Grapes and cardiovascular disease. J Nutr. 2009 Sep;139(9):1788S-93S. .

5. Dell'Agli M, Buscialà A, Bosisio E. Vascular effects of wine polyphenols. Cardiovasc Res. 2004 Sep 1;63(4):593-602.

6. Leikert JF, Räthel TR, Wohlfart P, Cheynier V, Vollmar AM, Dirsch VM. Red wine polyphenols enhance endothelial nitric oxide synthase expression and subsequent nitric oxide release from endothelial cells. Circulation. 2002 Sep 24;106(13):1614-7.

 Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Korinthos, 20100, Greece, 2012

Last Updated (Friday, 02 March 2012 07:32)