Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Βαρηκοΐα και τα ακοοπροστατευτικά αποτελέσματα του κόκκινου κρασιού ©

alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Βιταμίνη D, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Προληπτική Ιατρική, Αντιμετώπιση του ροχαλητού

Ιατρείο : Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ 2741026631, 6944280764, ΦΑΞ. 2741085030, e-mail: 

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.pharmagel.gr,

www.orlpedia.gr,

www.allergopedia.gr,

www.gkelanto.gr

Η έκθεση των αυτιών σε εκρηκτικούς θορύβους που δημιουργούν μεγάλο ωστικιό κύμα βάζει σε κίνδυνο την ακουστική ικανότητα στρατιωτικών , αστυνομικών, χειριστών όπλων (κυνηγοί), και ατόμων που σκάνε πλησίον τους κροτίδες, όπως το βράδυ της Ανάστασης του Πάσχα [7].


Η ακουστική βλάβη είναι το κύριο επακόλουθο της έκθεσης σε ισχυρό εκρηκτικό θόρυβο, που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη και απώλεια της ακοής.


Η πρόληψη του ακουστικού τραυματισμού δεν είναι πάντοτε εφικτή, διότι, αν βρεθεί κανείς ξαφνικά πλησίον της έκρηξης μιας τρομοκρατικής βόμβας ή αν σκάσει δίπλα του κάποια κρότίδα το βράδυ της Αναστάσεως, δεν είναι προετοιμασμένος για το αιφνίδιο ή τυχαίο αυτό συμβάν. Βεβαίως δεν πρέπει να θερηθεί υπερβολή η χρήση ωτασπίδων, όταν κανείς πηγαίνει σε χώρο που μπορεί να εκτοξευτούν κροτίδες. Οι κυνηγοί οφείλουν να χρησιμοποιούν ωτασπίδες, αν και τους περιορίζουν την αποτελεσματική ακοή, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. 

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν ρίξει φως στους βιολογικούς μηχανισμούς της βαρηκοΐας που προκαλείται μετά από έκθεση σε εκρηκτικό θόρυβο, πράγμα που δίδει ελπίδες για την πιθανή πρόληψη και θεραπεία της βαρηκοΐας αυτής της αιτιολογίας.


Πίσω από τις παθολογοανατομικές βλάβες του έσω ωτός, που προκαλεί η έκθεση στο θόρυβο  είναι τα αυξημένα επίπεδα κυκλοοξυγενάσης-2 [COX-2] [4] και των αντιδραστικών ριζών οξυγόνου [ROS], που παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο θάνατο των τριχωτών κυττάρων του έσω ωτός. Ο θάνατος των κυττάρων στον κοχλία του έσω ωτός οφείλεται σε νέκρωση και απόπτωση[1]. 

Το έσω ους των θηλαστικών χάνει τα αισθητικά κύτταρά του καθώς προχωράει η ηλικία και συνοδεύεται από μια λειτουργική ελάττωση της ακοής και της ισορροπίας. Μια ανισορροπία της οξειδοαναγωγικής κατάστασης του έσω ωτός μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση της βαρηκοΐας, που σχετίζεται με το γήρας.


Το οξειδωτικό στρες ξεκινάει, όταν υπάρχει μια σημαντική ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της απομάκρυνσης των ελεύθερων αντιδραστικών ριζών του οξυγόνου και του αζώτου. Το οξειδωτικό στρες προέχεται από την υπερπαραγωγή αυτών των χημικών ουσιών ή από περιορισμό ή απουσία των  αντιοξειδωτικών ουσιών [2].Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκληθεί, ως επακόλουθο της διαδικασίας της γήρανσης, ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, έκθεσης σε ψυχογενείς και σωματικούς στρεσογόνους παράγοντες, μετά από έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες (π.χ. βαρέα μέταλλα, διάφορα φάρμακα) και περιβαλλοντικούς πυροδότες, όπως η έκθεση των αυτιών σε παρατεταμένο και έντονο θόρυβο. Κατά το οξειδωτικό στρες δημιουργούνται οι ελεύθερες αντιδραστικές ρίζες του οξυγόνου [ROS].


Είναι γνωστό ότι αυτά τα μόρια είναι βλαπτικά για την υγεία και την επιβίωση των κυττάρων.  Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες  παραβλάπτει και τα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι αποθήκες ενέργειας, μέσα στα κύτταρα. Το οξειδωτικό στρες αντιμετωπίζεται χορηγώντας αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καθαρίζουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου[1, 2].


Το οξειδωτικό στρες του έσω ωτός δημιουργείται με τη μεσολάβηση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν κυτταρικές και μοριακές βλάβες. Οι αναστολείς ή καθαριστές των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, όπως τα αντιοξειδωτικά, έχουν δείξει ότι προστατεύουν ειδικά οργανικά συστήματα του οργανισμού από την οξειδωτική βλάβη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το έσω ους,  [2].


Η ρεσβερατρόλη, που αποτελεί συστατικό του κόκκινου κρασιού είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία προστατεύει το ακουστικό σύστημα από τις βλάβες που προξενούν οι οξειδωτικές ελεύθερες αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου, οι οποίες δημιουργούνται, όταν το άτομο εκτίθεται σε θόρυβο [4].

Ο Seidman M, et al, (2003) προκειμένου να ερευνήσει την επίδραση της ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού στη βαρηκοία που προκαλείται λόγω ισχαιμίας, έκθεσης σε θόρυβο και λόγω γήρατος, χρησιμοποίησε μια σειρά δέκα ποντικών Fisher. Η ομάδα των πειραματοζώων (n=5) έλαβε επί 7 εβδομάδες ρεσβερατρόλη (430/microg/kg/ημερησίως) με τη βοήθεια στοματικού διατροφικού σωλήνα, ενώ η ομάδα των πειραματοζώων που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες. (n = 5)  έλαβαν με τον ίδιο τρόπο φυσιολογικό ορό.

Οι αποκρίσεις των προκλητών δυναμικών βασικής γραμμής (3, 6, 9, 12 and 18 kHz) καθορίστηκαν και για τις δύο ομάδες των πειραματοζώων. Μετά από 21 ημέρες τα ζώα εκτέθηκαν σε θόρυβο (105 dB, στα 4500 έως 9000 Hz επί 24 ώρες).

Οι μετά την έκθεση στο θόρυβο αποκρίσεις των προκλητών δυναμικών του εγκεφαλικού στελέχους αξιολογηθήκαν μετά από 3 ημέρες, 7 ημέρες και 4 εβδομάδες μετά την έκθεση στο θόρυβο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα των πειραματοζώων που πήραν τη ρεσβερατρόλη έδειξε περιορισμό των αποκλίσεων του ουδού της ακοής, σε σύγκριση με την ομάδα των μαρτύρων μετά από έκθεση σε θόρυβο Αυτές οι αποκλίσεις είχαν σημαντική παρέκκλιση μεταξύ των δύο ομάδων στα 6 και 9 kHz (P < 0.05), που αντιστοιχεί στην περιοχή , η οποία αντιστοιχεί στην περιοχή που εκπροσωπείται κυρίως από τη συχνότητα του τραυματικού θορύβου.


Η παραπάνω εργαστηριακή έρευνα, καθώς και μελέτες άλλων ερευνητών, έχουν δείξει τη σπουδαιότητα της αντιοξειδωτικής θεραπείας για την πρόληψη της βαρηκοίας, που προκαλείται από ισχαιμία του έσω ωτός, λόγω γήρατος και της βαρηκοίας από έκθεση σε θόρυβο. Στην έρευνα του Seidman M et al (2003) επιδεικνύονται τα προστατευτικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού επί της βαρηκοΐας που προκαλείται από έκθεση σε θόρυβο [3].

To 2013 o Seidman MD, και οι συνεργάτες επιβεβαίωσαν  σε πειραματόζωα ότι το ακουστικό τραύμα μετά από έκθεση σε αιφνίδιο ισχυρό θόρυβο προκαλεί  προοδευτική αύξηση της έκφρασης της πρωτεΐνης κυκλοοξυγενάσης -2 [up-regulation of COX-2 protein expression], η οποία αρχίζει μετά από 8 ώρες από την έκθεση στο θόρυβο και φτάνει στο μέγιστο μετά από 32 ώρες.


Επίσης απέδειξαν ότι μετά την έκθεση στον αιφνίδιο θόρυβο αυξάνεται και η παραγωγή αντιδραστικών ριζών οξυγόνου [ROS].


Η θεραπεία με ρεσβερατρόλη περιορίζει δραματικά την έκφραση της πρωτεΐνης  COX-2 και τη δημιουργία των ROS στο αίμα πειραματοζώων, που έχουν συγκριθεί με πειραματόζωα μάρτυρες, τα οποία δεν εκτέθηκαν σε θόρυβο.


Αυτή η αυξημένη έκφραση της πρωτεΐνης  COX-2  μπορεί να είναι ο πιθανός μηχανισμός  της πρόκλησης βαρηκοΐας μετά από αιφνίδιο θόρυβο    και ο πιθανός μηχανισμός της ρεσβερατρόλης να βελτιώνει τη βαρηκοία,  μετά από αιφνίδια έκθεση σε ισχυρό θόρυβο  είναι η  ικανότητά της να περιορίζει την έκφραση  της COX-2. [4].

Ο Ewert DL, το 2012 , μετά από έρευνα σε πειραματόζωα βρήκαν  ότι η συνδυασμένη χορήγηση  των αντιοξειδωτικών 2,4-disulfonyl α-phenyl tertiary butyl nitrone (HPN-07) and N-ακετυλκυστείνης [Ν-acetylcysteine (NAC)]  μέσα σε μία ώρα μετά την έκθεση των αυτιών σε εκρηκτικό μπορεί να περιορίσει τόσο την παροδική, όσο και τη μόνιμη απώλεια της ακοής σε πειραματόζωα [5]. 


Η συστηματική χορήγηση μιας υδατοδιαλυτής ανάλογης ουσίας του CoQ10 περιορίζει την κοχλιακή βλάβη, την ακουστική απώλεια και τη βλάβη των φλοιωδών δενδριτικών κυττάρων που προκαλείται σε πειραματόζωα μετά από έκθεση τους σε εκρηκτικό θόρυβο.

 

Η θεραπεία της βαρηκοίας, μετά από έκθεση των αυτιών σε εκρηκτικιό θόρυβο, με τη χορήγηση αντιοξειδωτικών  αποκαθιστά τη μορφολογία των ακουστικών εγκεφαλικών νευρώνων και τη λειτουργία της ακοής, περιορίζοντας την οξειδοαναγωγικιή ισορροπία στον κοχλία και τα αποτελέσματα περιορισμού ή διακοπής των αισθητικών νευρικών ώσεων, λόγω καταστροφής των αισθητικών νευρικών ινών [αποπροσαγωγιακά αποτελέσματα (deafferentation effects)] της ακουστικής νευρικής οδού [6].Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, αναστέλλει τη δράση των οξειδωτικών ριζών του οξυγόνου και τις εξουδετερώνει, προστατεύοντας το έσω ους από τη βλάβη που μπορεί να προκληθεί μετά την έκθεση πειραματοζώων σε ισχυρό θόρυβο.  

Η βαρηκοΐα, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση σε θόρυβο ή μετά από λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων εμφανίζει έναν αριθμό ακοολογικών και παθολογοανατομικών ομοιοτήτων. Οι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ελεύθερες οξειδωτικές αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου μπορεί να είναι κοινός παράγοντας και για τη βαρηκοΐα από έκθεση σε θόρυβο και από ωτοτοξικά φάρμακα [2].

Συνεπώς η χορήγηση ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού παράγοντα μπορεί να δράσει θετικά στην αποκατάσταση της ακοής. Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες έδειξαν τη σημασία της ειδικής αντιοξειδωτικής θεραπείας με χορήγηση ρεσβερατρόλης (που υπάρχει στο κόκκινο κρασί) στην πρόληψη της βαρηκοΐας που σχετίζεται με ισχαιμία, έκθεση σε θόρυβο και γήρανση του οργανισμού[3]

Η ιδανικότερη σκέψη για τη λήψη των πολύτιμων για την υγεία πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού, περιλαμβανομένης και της ρεσβερατρόλης, είναι το να μπορεί να πάρει κανείς τις πολύτιμες ιαματικές ουσίες του κόκκινου κρασιού σε αφθονία με τη μικρότερη δυνατή λήψη οινοπνεύματος. Αυτό επιτεύχθηκε με την παρασκευή συμπυκνωμένου οίνου, όπως ο λιαστός, γλυκύς, φυσικός οίνος από Αγιωργήτικο σταφύλι Νεμέας το΄΄Γκελάντο΄΄[Gkelanto]. 

To ΄΄Γκελάντο΄΄ παρασκευάζεται από Αγιωργήτικο σταφίλι Νεμέας, βιολογικής καλλιέργειας, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ενώδεν περιέχει θειώδη ή άλλου τύπου χημικό συντηρητικό. Το ΄΄Γκελάντο΄΄ λαμβάνεται σε μικρή δόση (1-2 κουταλιές της σούπας ημερησίως) ή 35 ml, που ισοδυναμούν 250ml κανονικού κόκκινου  κρασιού Νεμέας. Με αυτό τον τρόπο  ο λήπτης, ενώ δεν προσλαμβάνει μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος παίρνει τις αναγκαίεςκαι πολύτιμες ιαματικές ουσίες για τη διατήρηση και τόνωση της υγείας του.


Βιβλιογραφία

1. Evans P, Halliwell B. Free radicals and hearing. Cause, consequence, and criteria. Ann N Y Acad Sci. 1999 Nov 28;884:19-40.

2. Henderson D, Bielefeld EC, Harris KC, Hu BH. The role of oxidative stress in noise-induced hearing loss. Ear Hear. 2006 Feb;27(1):1-19.

3. Seidman M, Babu S, Tang W, Naem E, Quirk WS. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol Head Neck Surg. 2003 Nov;129(5):463-70.

4. Seidman MDTang WBai VUAhmad NJiang HMedia JPatel NRubin CJStandring RT. Resveratrol decreases noise-induced cyclooxygenase-2 expression in the rat cochlea. Otolaryngol Head Neck Surg. 2013 May;148(5):827-33. doi: 10.1177/0194599813475777. Epub 2013 Feb 4.

5. Ewert DLLu JLi WDu XFloyd RKopke R. Antioxidant treatment reduces blast-induced cochlear damage and hearing loss. Hear Res. 2012 Mar;285(1-2):29-39. doi: 10.1016/j.heares.2012.01.013. Epub 2012 Feb 6.

6. Fetoni ARDe Bartolo PEramo SLRolesi RPaciello FBergamini CFato RPaludetti GPetrosini LTroiani D. Noise-induced hearing loss (NIHL) as a target of oxidative stress-mediated damage: cochlear and cortical responses after an increase in antioxidant defense. J Neurosci. 2013 Feb 27;33(9):4011-23. doi: 10.1523/JNEUROSCI.2282-12.2013

7. http://www.egolas.gr/blog/afti/65-otoaspides-anastasi


Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγολόγος, Kόρινθος, 2010, 2011, 2012

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2011, 2012.

Last Updated (Saturday, 04 May 2013 20:11)