Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού ©

alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Βιταμίνη D, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Προληπτική Ιατρική, Αντιμετώπιση του ροχαλητού

Ιατρείο : Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ 2741026631, 6944280764, ΦΑΞ. 2741085030, e-mail: 

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.pharmagel.gr,

www.orlpedia.gr,

www.allergopedia.gr,

www.gkelanto.gr

Το κόκκινο κρασί περιέχει πολυφαινόλες που διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες να αντιμετωπίσουν τα οξειδωτικό στρες, τόσο στους ανθρώπους, όσο και στα ζώα. Συνεπεία τούτου σήμερα υπάρχει γενική ομοφωνία, τόσο μεταξύ του γενικού πληθυσμού, όσο και μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, ότι το κόκκινο κρασί είναι ένα αντιοξειδωτικό ποτό. Είναι επίσης γνωστό ότι η κατάχρηση οινοπνεύματος σχετίζεται με οξειδωτική βλάβη. Διάφορες μελέτες έχουν ερευνήσει τα επωφελή αντιοξειδωτικά αποτελέσματα του κόκκινου κρασιού και των πολυφαινολών που περιέχει. Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη προκαλεί οξειδωτικό στρες.

Μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα ενισχύει τις αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού. Η προσθήκη κόκκινου κρασιού σε ένα διαιτολόγιο υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή σε ένα διαιτολόγιο Μεσογειακής δίαιτας αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος, ελαττώνει τη βλάβη του DNA και αποκαθιστά την ομαλή λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων. Η διατήρηση υγιούς της λειτουργίας των αγγείων συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων και στη μακροημέρευση.


Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού έχει αποδειχτεί όχι μόνο πειραματικά, αλλά και στους ανθρώπους, ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και τροποποιητικές ιδιότητες του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών, ενώ επίσης προλαβαίνει την ενεργοποίηση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, χαρακτηριζόμενη από αντιθρομβωτική δράση . Εκτός όμως από τις καρδιοπροστατευτικές, νευροπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης περιγράφονται και αντιγηραντικές ιδιότητες, δηλαδή διεργασίες που παρατείνουν τη ζωή. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ανακοινωθεί έρευνες, στις οποίες αποδείχτηκε ότι η ρεσβερατρόλη είναι ισχυρός ενεργοποιητής της αντιγηραντικής ουσίας σιρτουίνης (sirtuin) [1].


H σιρτουίνη μιμείται τα ωφέλιμα αποτελέσματα του περιορισμού των θερμίδων, καθυστερεί τη γήρανση του οργανισμού και αυξάνει τη μακροβιότητα ενός αριθμού μικροοργανισμών, όπως οι ζύμες, σκώληκες, μύγες και βραχύβια ψάρια. Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη φαίνεται να καθυστερεί την εμφάνιση ορισμένων νόσων ή καταστάσεων που έχουν σχέση με τη γήρανση του οργανισμού των θηλαστικών[2].


Σύμφωνα με την τρέχουσα βιβλιογραφία οι μηχανισμοί της γήρανσης και της νόσου του Alzheimer συνδέονται περίπλοκα. Αυτοί οι μηχανισμοί μπορούν να τροποποιούνται και από αγωγή ή διαιτολόγιο περιορισμού των θερμίδων και απομιμήσεις περιορισμού των θερμίδων κυρίως μέσω της χημικής μεσολάβησης της πρωτεΐνης σιρτουίνης (SIRT1), που είναι ομόλογη της Sir2, δηλαδή του αθόρυβου ρυθμιστή πληροφορίας της ζύμης στον άνθρωπο. Η Sir2 είναι είναι ένα από τα πρώτα γονίδια της σιρτουίνης, που έχει ανκαλυφθεί  Η SIRT1 επίσης είναι επίσης μέλος των NAD+ εξαρτώμενες από την ιστόνη δεακετυλάσες.


Οι αγωγές περιορισμού των θερμίδων και οι απομιμήσεις περιορισμού των θερμίδων πυροδοτούν τις σιρτουίνες σε μια ευρεία ποικιλία οργανισμών, που εκτείνεται από τα βακτηρίδια μέχρι τον ποντικό. Σε ένα μοντέλο ποντικού, στο οποίο προκλήθηκε η νόσος του Huntington, η SIRT1 που ενεργοποιήθηκε από τη ρεσβερατρόλη, βρέθηκε ότι προστατεύει τους νευρώνες κατά της τοξικότητας ployQ και  επιβραδύνει τη Βαλλεριανή εκφύλιση. Επίσης προστατεύει την εκφύλιση των νευρώνων από αξονότμηση, πράγματα που δηλώνουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να διαθέτει θεραπευτική αξία στη νευρωνική εκφύλιση [3]. 


 Βιβλιογραφία

1. Opie LH, Lecour S. The red wine hypothesis: from concepts to protective signalling molecules. Eur Heart J. 2007 Jul;28(14):1683-93. Epub 2007 Jun 7.

2. Orallo F. Curr Med Chem. 2008;15(19):1887-98. Trans-resveratrol: a magical elixir of eternal youth?

3. Anekonda TS. Resveratrol--a boon for treating Alzheimer's disease? Brain Res Rev. 2006 Sep;52(2):316-26. 


Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτρινολαρυγγολόγος, Κόρινθος, 2010, 2011, 2012.

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2011, 2012.

Last Updated (Friday, 02 March 2012 07:20)