Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Κόκκινο κρασί και η πρόληψη της γεροντικής άνοιας©

alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Βιταμίνη D, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Προληπτική Ιατρική, Αντιμετώπιση του ροχαλητού

Ιατρείο : Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ 2741026631, 6944280764, ΦΑΞ. 2741085030, e-mail: 

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.pharmagel.gr,

www.orlpedia.gr,

www.allergopedia.gr,

www.gkelanto.gr

Προς το παρόν, για τα άτομα που αρχίζουν να γηράσκουν οι υγιεινές δίαιτες, η λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων, η πρόληψη των διατροφικών ανεπαρκειών και η μέτρια σωματική δραστηριότητα θα μπορούσαν να θεωρηθούν η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της ανάπτυξης και εξέλιξης της προάνοιας και των ανοϊκών συνδρόμων [1].  


Η μικρή προς μέτρια χρήση οινοπνεύματος έχει προταθεί σε επιδημιολογικές μελέτες ως προστατευτικός παράγοντας κατά των αλλαγών που επέρχονται με το γήρας και αφορούν τη γνωσιακή λειτουργία, τα προανοϊκά σύνδρομα και τη γνωσιακή έκπτωση της εκφυλιστικής νόσου του Alzheimer   ή της αγγειακής άνοιας[7]. Η μικρή έως μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να σχετιστεί με τον περιορισμό συχνότητας εκδήλωσης της άνοιας και της νόσου του Alzheimer, ενώ για την αγγειακή άνοια, τη γνωσιακή έκπτωση και τα προανοϊκά σύνδρομα, οι τρέχουσες αποδείξεις ισχύουν δηλώνουν μόνο προστατευτικό αποτέλεσμα από τη μικρή έως μέτρια χρήση οινοπνεύματος[2].


Σύμφωνα με τις έρευνες του Ho L, et al, (2009) οι πολυφαινολικές χημικές ενώσεις των κόκκινων κρασιών μπορεί να είναι βιοδιαθέσιμες στον οργανισμό και επωφελώς να τροποποιούν του φαινότυπους της νόσου του Alzheimer μέσω πολλαπλών μηχανισμών που σχετίζονται με το βήτα αμυλοειδές (Αbeta). Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δηλώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ενός ΄΄συνδυασμού΄΄ διαιτητικών πολυφαινολικών χημικών ενώσεων για την πρόληψη της νόσου του Alzheimer και /ή τη θεραπεία της τροποποιώντας τους πολλαπλούς μηχανισμούς του βήτα αμυλοειδούς [3].  


Έχει βρεθεί ότι ο σχετικός κίνδυνος της άνοιας από νόσο του Alzheimer  και την αγγειακή άνοια ήταν μικρότερος σε Γάλλους που έπιναν 3-4 ποτήρια κόκκινου κρασιού ημερησίως, σε σύγκριση με Γάλλους που απείχαν από τη χρήση κόκκινου κρασιού [4].

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες επιδημιολογικές έρευνες στις ΗΠΑ, η μέτρια χρήση κόκκινου κρασιού, μέσα στα αποδεκτά πλαίσια των διαιτολογικών οδηγιών του FDA των ΗΠΑ, του ενός ποτού για τις γυναίκες και των δύο ποτών γ8ια τους άνδρες  μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του σχετικού κινδύνου της κλινικής άνοιας από νόσο του Alzheimer[5].


Εξάλλου ο Wang J, et al (2008) απέδειξαν σε πειραματόζωα ότι οι πολυφαινολικές ενώσεις που προέρχονται από τους σπόρους των κόκκινων σταφυλιών μπορεί να είναι χρήσιμοι παράγοντες πρόληψης ή θεραπείας της νόσου του Alzheimer [6]

Επειδή για πολλά άτομα η λήψη 3-4 ποτηριών κόκκινου κρασιού μπορεί να μην είναι επιθυμητή για διαφόρους λόγους, είναι δυνατή η λήψη των πολύτιμων αντιοξειδωτικών του κόκκινου κρασιού με τη λήψη 2 κουταλιών της σούπας, ημερησίως,  του ερυθρού συμπυκνωμένου ερυθρού οίνου Νεμέας ΄΄Γκελάντο΄΄. Το ΄΄Γκελάντο΄΄ παράγεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και  δεν περιέχει θειώδη ή άλλα χημικά συντηρητικά.

 Με το ΄΄Γκελάντο΄΄ μπορεί κανείς να μην επιβαρύνει το ήπαρ του ή να μη γίνει αλκοολικός, αφού παίρνει ημερησίως τη μεγίστη δόση αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η  ρεσβερατρόλη, με την ελάχιστη δυνατή, ασφαλή δόση οινοπνεύματος. 

 

Βιβλιογραφία

1. Solfrizzi V, Capurso C, D'Introno A, Colacicco AM, Santamato A, Ranieri M, Fiore P, Capurso A, Panza F. Lifestyle-related factors in predementia and dementia syndromes. Expert Rev Neurother. 2008 Jan;8(1):133-58.

2. Panza F, Capurso C, D'Introno A, Colacicco AM, Frisardi V, Lorusso M, Santamato A, Seripa D, Pilotto A, Scafato E, Vendemiale G, Capurso A, Solfrizzi V. Alcohol drinking, cognitive functions in older age, predementia, and dementia syndromes. J Alzheimers Dis. 2009 May;17(1):7-31.

3. Ho L, Chen LH, Wang J, Zhao W, Talcott ST, Ono K, Teplow D, Humala N, Cheng A, Percival SS, Ferruzzi M, Janle E, Dickstein DL, Pasinetti GM. Heterogeneity in red wine polyphenolic contents differentially influences Alzheimer's disease-type neuropathology and cognitive deterioration. J Alzheimers Dis. 2009 Jan;16(1):59-72.

4. . Panza F, Solfrizzi V, Colacicco AM, D'Introno A, Capurso C, Torres F, Del Parigi A, Capurso S, Capurso A. Mediterranean diet and cognitive decline. Public Health Nutr. 2004 Oct;7(7):959-63.

5. Wang J, Ho L, Zhao Z, Seror I, Humala N, Dickstein DL, Thiyagarajan M, Percival SS, Talcott ST, Pasinetti GM. Moderate consumption of Cabernet Sauvignon attenuates Abeta neuropathology in a mouse model of Alzheimer's disease. FASEB J. 2006 Nov;20(13):2313-20.

6. Wang J, Ho L, Zhao W, Ono K, Rosensweig C, Chen L, Humala N, Teplow DB, Pasinetti GM. Grape-derived polyphenolics prevent Abeta oligomerization and attenuate cognitive deterioration in a mouse model of Alzheimer's disease. J Neurosci. 2008 Jun 18;28(25):6388-92.

7. McDowell I. Alzheimer's disease: insights from epidemiology. Aging (Milano). 2001 Jun;13(3):143-62.

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτρινολαρυγγολόγος, Κόρινθος, 2010, 2011, 2012.

 Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2011, 2012.

Last Updated (Friday, 02 March 2012 07:18)

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday20
mod_vvisit_counterYesterday487
mod_vvisit_counterThis week20
mod_vvisit_counterLast week10509
mod_vvisit_counterThis month35777
mod_vvisit_counterLast month64728
mod_vvisit_counterAll days745327
Visitors Counter