Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Κόκκινο κρασί, ρεσβερατρόλη και οι ηπατοπροσταστατευτικές τους δυνατότητες σε πειραματόζωα©

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: 

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it    www.gelis.gr,   www.gkelanto.gr,   www.allergopedia.gr,   www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Εμβοές αυτιών, Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

O  Η ρεσβερατρόλη είναι μια διατροφική πολυφαινόλη  (τρανς-3,5,4' τριυδρόξυστιλβένιο) με ισχυρές αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες [1].

Ρεσβερατρόλη υπάρχει σε αφθονία στους σπόρους και τις φλούδες, ιδιαίτερα των κόκκινων σταφυλιών, όπως το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο. Όμως επειδή πολοί αποφεύγουν την κατανάλωση κόκκινου κρασιού ή περιορίζονται στη λήψη πολύ μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού, που περιέχει συμπυκνωμένα τα συστατικά του κόκκινου σταφυλιού ή χρησιμοποιώντας τη σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίοτικου ''Γκέλικος" [Vinogkelin caps].

Οι έρευνες της τελευταίας δεκαετίες περιγράφουν τις ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης ρεσβερατρόλης και των φυσικών προϊόντων που είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη, όπως το φυσικώς γλυκό, λιαστό κρασί, ιατρικού ενδιαφέροντος, το Gkelanto και οι κάψουλες ξηρής σκόνης των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών  του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου  "Γκέλικος".

των Ο Sebai H, και οι συνεργάτες (2010) ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της ηπατοπροστατευτική δράση της ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού σε ποντίκια, αφού τους προκάλεσαν ηπατοτοξικότητα  με λιποπολυσακχαρίτη [2].

 

Ο λιποπολυσακχαρίτης [Lipopolysaccharide (LPS)] είναι το γλυκολιπιδιακό συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος των αρνητικών κατά Gram βακτηριδίων, το οποίο είναι ισχυρό ανοσογόνο, που διεγείρει την παραγωγή ιντερλευκίνης 1 (ενδογενές πυρετογόνο) και του παράγοντα νέκρωσης των όγκων και προκαλεί τοξικά αποτελέσματα σε διάφορα όργανα, περιλαμβανομένου του ήπατος με τελική εξέλιξη την πρόκληση σηπτικού σοκ και θάνατο.  

Η ηπατοτοξικότητα που προκαλείται από ενδοτοξιναιμία χαρακτηρίζεται από διαταραχή της οξειδοαναγωγικής ισορροπίας, υπερβολική παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου (ελεύθερες ρίζες οξυγόνου), συσσώρευση πρωτεϊνών που προκαλούν το DNA  και πρωτεϊνικές και λιπιδικές βλάβες των κυτταρικών μεμβρανών [2].

 

O Sebai H, και οι συνεργάτες (2010) ερεύνησαν το αποτέλεσμα της υποξείας προθεραπείας με αυτό το φυσικό προϊόν, τη ρεσβερατρόλη, επί της ηπατοτοξικότητας από λιποπολυσακχαρίτη στα ποντίκια. Η  ρεσβερατρόλη ανέτρεψε την λιπο-υπεροξείδωτική δράση  και την κένωση των αντιοξειδωτικών ενζύμων, όπως η δισμουτάση του υπεροξειδίου και η καταλάση, αλλά ελαφρώς την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης.  

Η πολυφαινόλη κατάργησε επίσης την άνοδο  του οξειδίου του αζώτου (ΝΟ), που προκαλείται από το λιποπολυσακχαρίτη  και εξασθένησε τη βλάβη του ηπατικού ιστού από την ενδοτοξιναιμία. Αξιοσημείωτο είναι  ότι,  η θεραπεία με ρεσβερατρόλη  κατάργησε τη δέσμευση σιδήρου  από το πλάσμα προς το ήπαρ, που προκλήθηκε από το λιποπολυσακχαρίτη.

 

Συμπερασματικά η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού είναι ικανή να  ανακουφίσει  την ηπατοτοξίκότητα από λιποπολυσακχαρίτη. Επίσης ο τρόπος δράσης της ρεσβερατρόλης μπορεί να συμμετέχει στη διαφορική διαμερισματοποίηση του σιδήρου  μέσω πρωτεϊνών φορέων του σιδήρου[2]. Οι ίδιοι ερευνητές επέδειξαν σε ποντίκια την νευροπροπροστατευτική δράση της ρεσβερατρόλης στον εγκέφαλο των πειραματόζωων μετά από χορήγηση λιποπολυσακχαρίτη με παρόμοιους μηχανισμούς που περιγράφηκαν στην άνρτιμετώπιση της ηπατοτοξικότητας, που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

 

Η πλειοψηφία των ερευνών που έχουν γίνει στο παρελθόν με τη ρεσβερατρόλης αφορούσε τα προστατευτικά αποτελέσματά της, κατά της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας ή μη αλκοολικού λιπώδους ήπατος.

 

Οι έρευνες σήμερα έχουν στραφεί στη μελέτη των θεραπευτικών αποτελεσμάτων της ρεσβερατρόλης επί του ηπατικού οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και της γονιδιακής έκφρασης που σχετίζεται με το μεταβολισμό των λιπιδίων των παχύσαρκων ποντικών, που διατρέφονται με υψηλή σε λιπαρά δίαιτα.


Έχει βρεθεί σ’αυτή την έρευνα ότι πράγματι η χορήγηση ρεσβερατρόλης σ΄αυτά τα πειραματόζωα δρα θεραπευτικά κατά της ηπατικής στεάτωσης. Αυτό το θεραπευτικό αποτέλεσμα αποδόθηκε στην ελάττωση του ηπατικού οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και της πρόσληψης ελεύθερων λιπαρών οξέων [3].

 

Βιβλιογραφία

Sonia L. Ramírez-Garza, Emily P. Laveriano-Santos, María Marhuenda-Muñoz, Carolina E. Storniolo, Anna Tresserra-Rimbau, Anna Vallverdú-Queralt, Rosa M. Lamuela-Raventós. Health Effects of Resveratrol: Results from Human Intervention Trials. Nutrients. 2018 Dec; 10(12): 1892. Published online 2018 Dec 3.

2. Sebai H, Sani M, Yacoubi MT, Aouani E, Ghanem-Boughanmi N, Ben-Attia M. Resveratrol, a red wine polyphenol, attenuates lipopolysaccharide-induced oxidative stress in rat liver. Ecotoxicol Environ Saf. 2010 Jan 18. 

3.Cheng K, Song Z, Zhang H, Li S, Wang C, Zhang L, Wang T. The therapeutic effects of resveratrol on hepatic steatosis in high-fat diet-induced obese mice by improving oxidative stress, inflammation and lipid-related gene transcriptional expression. Med Mol Morphol. 2019 Jan 23. doi: 10.1007/s00795-019-00216-7.

 

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Κόρινθος, 2019

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2019.

Last Updated (Monday, 25 March 2019 22:30)