Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Αντιδιαβητικές δυνατότητες της ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού©

Αντιδιαβητικές δυνατότητες της ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού© 

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Εμβοές αυτιών, Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Στα μέτρα που παίρνονται για την πρόληψη του διαβήτη και την αντιμετώπισή του περιλαμβάνεται η προσπάθεια διατήρησης του ιδεώδους σωματικού βάρους, η προαγωγή της υγιεινής διατροφής, που χαρακτηρίζεται από τη λήψη ορισμένων ομάδων τροφών, ιδιαίτερα τροφών φυτικής προέλευσης, τη λήψη μικρότερης ποσότητας κόκκινου κρέατος, προϊόντων κρέατος, γλυκών, γαλακτοκομικών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ραφιναρισμένων αλεύρων.

Ως αποτελεσματικότερη διατροφική στρατηγική ελάττωσης του κινδύνου πρόκλησης διαβήτη είναι η εφαρμογή της Μεσογειακής δίαιτας, που περιλαμβάνει τη χρήση ελαιολάδου, τη βρώση φρούτων και λαχανικών, άλεύρων ολικής αλέσεως, οσπρίων, καρυδιών, γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και καθημερινής κατανάλωσης μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού [1].


 Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού αποδίδονται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ρεσβερατρόλη.

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη που υπάρχει στις φλούδες των κόκκινων σταφυλιών και στο κόκκινο κρασί, η οποία ασκεί αρκετά επωφελή αποτελέσματα στην υγεία μεσω των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και χημειοπροστατευτικών ιδιοτήτων  της. H ρεσβερατρόλη είναι ισχυρός αναστολέας της φλεγμονής και έχει και αντιδιαβητικές δυνατότητες.

Προκειμένου να αποδειχτεί το αν η αντιφλεγμονώδης ικανότητα της ρεσβερατρόλης μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του διαβήτη ή την αντίσταση στην ινσουλίνη ο Kang L, και οι συνεργάτες του (2010)  αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης στην έκφραση των λιποκινών, που σχετίζονται με τη φλεγμονή και την ευαισθησία της ινσουλίνης επί των λιποκυττάρων.


Από αυτή την έρευνα βρέθηκε ότι η ρεσβερατρόλη τροποποιεί την έκφραση των λιποκινών  και βελτιώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης, η οποία είναι σχετική με την ανακοπή της φλεγμονώδους αντίδρασης στα λιποκύτταρα [2]. 


Το οξειδωτικό στρες και η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συμμετέχουν στην παθογένεση της διαβητικής νεφροπάθειας. Η ρεσβερατρόλη διαθέτει ισχυρά προστατευτικά αποτελέσματα στις επιπλοκές του διαβήτη, περιλαμβανομένης και της διαβητικής νεφροπάθειας [3].


Η λήψη όμως μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρασιού, σημαίνει την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας οινοπνεύματος, το οποίο προσφέροντας αυξημένη ενέργεια μπορεί να ευνοήσει την αύξηση του σακχάρου των διαβητικών. Γιαυτό συνιστάται οι διαβητικοί να πίνουν την ελάχιστη δυνατή ποσότητα κόκκινου κρασιού.

Η πρόληψη του διαβήτη μπορεί να προωθηθεί, αν κανείς πίνει μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού.  Ο ασφαλέστερος τρόπος λήψης των ευεργετικών για την υγεία αντιοξειδωτικών ουσιών του κόκκινου κρασιού είναι η λήψη του λιαστού, γλυκού Αγιωργήτικου κρασιού, Γκελάντο (Gkelanto).  30ml Γκελάντο ιασοδυναμούν με 250 ml κανονικού κόκκινου Αγιωργήτικου κρασιού. Έτσι όποιος χρησιμοποιεί το Γκελάντο δεν κινδυνεύει να βλάψει το συκώτι του ή να γίνει αλκοολικός. Κάποιος που ήδη είναι διαβητικός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στη χρήση οποιουδήποτε τύπου κρασιού. 

Bιβλιογραφία

1. Salas-Salvadó J, Martinez-González MÁ, Bulló M, Ros E. The role of diet in the prevention of type 2 diabetes. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Sep;21 Suppl 2:B32-48. Epub 2011 Jul 13.

2. Kang L, Heng W, Yuan A, Baolin L, Fang H. Resveratrol modulates adipokine expression and improves insulin sensitivity in adipocytes: Relative to inhibition of inflammatory responses. Biochimie. 2010 Feb 25.  

3. Xu Y, Nie L, Yin YG, Tang JL, Zhou JY, Li DD, Zhou SW. Resveratrol protects against hyperglycemia-induced oxidative damage to mitochondria by activating SIRT1 in rat mesangial cells. Toxicol Appl Pharmacol. 2011 Oct 10. 

Copyright: Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Κόρινθος, 20010

Γκέλης Ν.Δ. Λεξικό Υγείας και Ευεξίας. 2010, Κόρινθος

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2011, 2012

Last Updated (Saturday, 29 December 2012 21:30)