Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Αντιασθματικές δράσεις του κόκκινου κρασιού©

Αντιασθματικές δράσεις του κόκκινου κρασιού©

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Εμβοές αυτιών, Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να πυροδοτήσουν την πρόκληση μιας ευρείας σειράς αλλεργικών και αλλεργοειδών αντιδράσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται ο κνησμός, οίδημα του προσώπου, πονοκέφαλος, βήχας και άσθμα [1].


Σύμφωνα με τις διαθέσιμες επιδημιολογικές μελέτες πολλά άτομα εκδηλώνουν αυτές τις αντιδράσεις, καθώς επιδεικνύουν ευαισθησία σε ποικίλα αλκοολούχα ποτά, όπως το κρασί η μπύρα, ουίσκι, τζιν, κλπ. Στις έρευνες επί ασθματικών ασθενών βρέθηκε ότι, σε ποσοστό πάνω από το 40% η πυροδότηση των αλλεργικών ή αλλεργοειδών αντιδράσεων εκδηλώνονται μετά από κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ το 30 - 35% των πασχόντων ανέφερε επιδείνωση του άσθματός τους [1].


Η ευαισθησία προς την αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη (οινόπνευμα) μπορεί να παίξει από μόνη της ρόλο στην πυροδότηση αυτών των παρενεργειών, ιδιαίτερα σε άτομα Ασιατικής καταγωγής, τα οποία παρουσιάζουν περιορισμένη ικανότητα να μεταβολίσουν την ακεταλδεύδη που παράγεται στον οργανισμό κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού του οινοπνεύματος.


Στα άτομα της λευκής φυλής, τα ειδικά μη αλκοολούχα συστατικά των αλκοολούχων ποτών είναι η κύρια αιτία των ευαισθησιών προς αυτά. Έχουν περιγραφεί αλλεργικές αντιδράσεις προς ειδικά συστατικά της μπύρας, των ισχυρών αλκοολούχων ποτών και των οινοπνευματωδών αποσταγμάτων.


Το κρασί είναι η συνηθέστερη αιτία πρόκλησης των περισσοτέρων αντιδράσεων. Οι ευαισθησίες στο κρασί φαίνεται ότι οφείλονται σε φαρμακολογική δυσανεξία προς ειδικά συστατικά του κρασιού, όπως οι βιογενείς αμίνες και τα θειώδη άλατα (σουλφίδια), που προστίθενται στο κρασί, ως χημικά συντηρητικά, καζεϊνη βοοειδών, βόειοι καζεϊνικοί παράγοντες διύλισης (bovine casein and caseinate fining agents)[2].

Η παρουσία ισταμίνης μέσα στο κρασί έχει σχετιστεί με την πυροδότηση ενός ευρέος φάσματος συμπτωμάτων, όπως τα φταρνίσματα, μπούκωμα της μύτης, κνησμός, ερυθρότητα του προσώπου, πονοκέφαλος και άσθμα. Η προσθήκη των σουλφιδίων στο κρασί είναι συνδεδεμένη με την πρόκληση ασθματικών κρίσεων. Οι κλινικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει αυτές τις ευαισθησίες προς τα σουλφίδια ή θειώδη που περιέχονται στο κρασί. σε περιορισμένους αριθμούς ατόμων. Όμως δεν είναι γνωστή έκταση της συμβολής των σουλφιδίων στη δημιουργία ευαισθησίας προς το κρασί. Η αιτιολογία της πρόκλησης ασθματικών κρίσεων μετά από λήψη κρασιού ή άλλου οινοπνευματούχου ποτού είναι πολύπλοκη και μπορεί να συμμετέχουν σ' αυτή και διάφοροι άλλοι συμπαράγοντες.


Η λυσοζύμη που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του κρασιού θα μπορούσε να είναι παράγοντας πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα που είναι αλλεργικά προς το αυγό χήνας. Γιαυτό σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής ένωσης [updating Annex IIIa by Directive 2007/68/EC on November 27, 2007] τα κρασιά που περιέχουν λυσοζύμη πρέπει να το αναγράφουν στην ετικέτα τους [3].


Κατά τη διαδικασία του κολαρίσματος (fining) του νέου κρασιού προστίθενται διαυγαστικές ουσίες, όπως το ασπράδι του αυγού, ζελατίνη, ιχθυόκκολα, καζεΐνη βοοειδών, λυσοζύμη,. Τα κρασιά που υφίστανται επεξεργασία με τους παραπάνω διαυγαστικους παράγοντες, σε συγκεντρώσεις που επιτρέπονται, φαίνεται ότι δεν αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων, εφόσον φιλτράρονται [4].


Το κόκκινο κρασί, μεταξύ των λοιπών ευεργετικών ουσιών που περιέχει είναι πλουσιότατο και σε ρεσβερατρόλη (3,4,5-τριυδροξυστιλβένιο), που είναι ένα πολυφαινολικό στιλβένιο των  φλουδών των κόκκινων σταφυλιών. Ο Lee και οι συνεργάτες του (2009) ερεύνησαν τα κατασταλτικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης των βιοχημικών παραμέτρων σε ασθματικούς ασθενείς, όπως η απελευθέρωση κυτταροκινών, η ηωσινοφιλία, η βρογχική υπεραντιδραστικότητα και η υπερέκκριση βλέννης σε ποντικούς.


Βρέθηκε ότι η ρεσβρατρόλη μειώνει σημαντικά τις αυξημένες τιμές  των κυτταροκινών που παράγονται από τα  Τh 2 (T2 βοηθητικά κύτταρα), όπως η ιντερλευκίνη-4 (IL-4) και ιντερλευκίνη -5 (IL-5) του πλάσματος και των βρογχοκυψελιδικών εκπλύσεων. Κατέστειλε επίσης αποτελεσματικά την υπεραντιδραστικότητα του βρογχικού βλεννογόνου, την ηωσινοφιλία και την υπερέκκριση της βλέννης σε ασθματικά μοντέλα ποντικών.


 Η αποτελεσματικότητα της ρεσβερατρόλης συγκρίνεται με αυτήν της δεξαμεθαζόνης, που χρησιμοποιήθηκε ως μάρτυρας σε άλλη ομάδα ποντικιών με  το ίδιο ασθματικό μοντέλο. Τα ευρήματα αυτά δηλώνουν ότι η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού μπορεί να βρει θεραπευτικές εφαρμογές στο βρογχικό άσθμα.


Για να είναι το κόκκινο κρασί ευεργετικό στους ασθματικούς θα πρέπει οι ασθενείς αυτοί να μην είναι ευαίσθητοι προς τις πρόσθετες ουσίες του κόκκινου κρασιού, όπως τα θειώδη. Συνεπώς τα άτομα με άσθμα μπορούν να ευεργετηθούν από τη λήψη κόκκινου κρασιού, εξ αιτίας της ρεσβερατρόλης που περιέχει αρκεί να μην περιέχει θειώδη.


Η Franova S, και οι συνεργάτες χορηγώντας κόκκινο κρασί σε ινδικά χοιρίδια που τα είχαν ευαισθητοποιήσει με οβαλμπουμίνη πτους προκάλεσαν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και βρογχοδιαστολή, πράγμα που σημαίνει ότι το κόκκινο κρασί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις αλλεργικές καταστάσεις των αεροφόρων οδών [6].


Το βιολογικό, γλυκό λιαστό κόκκινο Αγιωργήτικο κρασί Νεμέας Γκελάντο (Gkelanto) δεν περιέχει θειώδη ή άλλου τύπου χημικά συντηρητικά, Επιπλέον το Γκελάντο επειδή είναι συμπυκνωμένο, μπορεί κανείς παίρνοντας μόνο δύο κουταλιές της σούπας κάθε μέρα , να προσλάβει τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά του κόκκινου κρασιού, χωρίς να κινδυνεύει να βλάψει το συκώτι του ή να γίνει αλκοολικός. 30ml Γκελάντο ισοδυναμούν με 250ml περίπου κόκκινου Αγιωργήτικου κρασιού Νεμέας.

Βιβλιογραφία

1. Vally H, Thompson PJ. Allergic and asthmatic reactions to alcoholic drinks.Addict Biol. 2003 Mar;8(1):3-11.

2. Patrick W, Hans S, Angelika P. Determination of the bovine food allergen casein in white wines by quantitative indirect ELISA, SDS-PAGE, Western blot and immunostaining. J Agric Food Chem. 2009 Sep 23;57(18):8399-405.

3. Weber P, Kratzin H, Brockow K, Ring J, Steinhart H, Paschke A. Lysozyme in wine: A risk evaluation for consumers allergic to hen's egg. Mol Nutr Food Res. 2009 Nov;53(11):1469-77.

4. Kirschner S, Belloni B, Kugler C, Ring J, Brockow K. Allergenicity of wine containing processing aids: a double-blind, placebo-controlled food challenge. J Investig Allergol Clin Immunol. 2009;19(3):210-7.

5. Lee M, Kim S, Kwon OK, Oh SR, Lee HK, Ahn K. Anti-inflammatory and anti-asthmatic effects of resveratrol, a polyphenolic stilbene, in a mouse model of allergic asthma. Int Immunopharmacol. 2009 Apr;9(4):418-24. Epub 2009 Feb 8.

6. Franova S, Joskova M, Sutovska M, Novakova E, Adamicova K, Pechanova O, Nosalova G. The efficiency of polyphenolic compounds on allergen induced hyperreactivity of the airways. Biomed Pharmacother. 2010 Oct 23. 

 

Copyrght: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος, Κόρινθος

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010. 2011. 2012

Last Updated (Saturday, 29 December 2012 21:14)