Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Κόκκινο κρασί και σύγχρονες ιατρικές απόψεις©

Κόκκινο κρασί και σύγχρονες ιατρικές απόψεις©

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Εμβοές αυτιών, Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

To κόκκινο κρασί έχει τύχει ερευνητικού ενδιαφέροντος από τους γιατρούς πολλών ειδικοτήτων. Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει για το κόκκινο κρασί αφορούν το ΄΄Γαλλικό παράδοξο΄΄.


Ο όρος Γαλλικό παράδοξο σημαίνει ότι στη Γαλλία , καθώς και στις λοιπές Μεσογειακές χώρες, στις οποίες οι κάτοικοί τους καταναλώνουν κόκκινο κρασί,  η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από ισχαιμική καρδιοπάθεια είναι σημαντικά μικρότερη από αυτήν που παρατηρείται στις λοιπές ανεπτυγμένες χώρες, παρά την υψηλή κατανάλωση λίπους και κεκορεσμένων λιπαρών οξέων.


Το καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα του κόκκινου κρασιού γίνεται με μηχανισμό, που δεν είναι πλήρως κατανοητός. Παρά τούτο είναι γνωστό ότι η αιθανόλη (οινόπνευμα) αυξάνει τις υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες και αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων [1].


Από την άλλη πλευρά οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού διαθέτουν ευεργετικές για τον οργανισμό βιολογικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες περιλαμβάνουν τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά οξέα και τα στιλβένια, τα οποία διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αγγειοδιασταλτικές και αντιαιμοπεταλιακές ιδιότητες.

Υπάρχει αξιοσημείωτος αριθμός τεκμηρίων τα οποία δείχνουν ότι, η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε μέτριες ποσότητες (200-250 ml ημερησίως) ασκεί προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, άλλων καρδιαγγειακών νόσων και ίσως του διαβήτη, της οστεοπόρωσης ή μερικών καρκίνων.

Όμως, επειδή η κατανάλωση οινοπνεύματος περικλείει τον πιθανό κίνδυνο εξάρτησης, αλκοολισμού, πολλών οργανικών νόσων, ημικρανίας και αλλεργιών συνιστάται να επιλέγεται αυτό το κόκκινο κρασί, με το οποίο ο καταναλωτής μπορεί να προσλάβει τα ευεργετικά βιολογικά συστατικά του κόκκινου κρασιού σε μεγάλες ποσότητες, αλλά με μικρή ποσότητα οινοπνεύματος, που γίνεται ανεκτή χωρίς κινδύνους ή παρενέργειες [1,2].


Το κόκκινο κρασί που διαθέτει αυτή την ιδιότητα είναι  το ΄΄Γκελάντο΄΄ (Gkelanto), το οποίο παρασκευάζεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας αμπελιών της Νεμέας. Πρόκειται για φυσικό, γλυκό, κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί που παρασκευάστηκε με οικολογικές συνθήκες, υπό την επίβλεψη του γιατρού Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, το οποίο δεν έχουν προστεθεί θειώδη ή άλλου τύπου χημικά συντηρητικά. Επειδή το Γκελάντο είναι συμπυκνωμένο αρκούν καθημερινά 2 κουταλίές της σούπας ή  30ml , που ισοδυναμούν με δυο ποτήρια του κρασιού, κανονικού κόκκινου Αγιωργήτικου κρασιού. 


 Mε αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να προσλάβει επαρκείς ποσότητες των ευεργετικών συστατικών του ΄΄Γκελάντο΄΄ (Gkelanto), χωρίς να κινδυνεύει από τις γνωστές παρενέργειες των οινοπνευματούχων ποτών.

Βιβλιογραφία 

1.Kwaśniewska M, Kostka T, Drygas W. Red wine in medicine: panacea, fashion or risk factor? Przegl Lek. 2000;57(5):300-4.

2.Yang Y, Chan SW, Hu M, Walden R, Tomlinson B. Effects of some common food constituents on cardiovascular disease. ISRN Cardiol. 2011;2011:397136. Epub 2011 Jun 16.

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος, Κόρινθος

Last Updated (Sunday, 01 December 2013 18:38)