Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Νόσος του Αlzheimer: Πρόληψη και αντιμετώπιση της με φυσικό τρόπο©

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση, 

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Η νόσος του Alzheimer (ΑD) είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, που οδηγεί τον πάσχοντα στην άνοια. Παρότι ο εγκέφαλος στην AD είναι συχνά ατροφικός, στα αρχικά στάδια της νόσου μπορεί να είναι σε γενικές γραμμές φυσιολογικός. Η ατροφία περιλαμβάνει, σε κάποιο βαθμό, όλες τις περιοχές του φλοιού. Σε παθολογοανατομικές τομές του εγκεφάλου, στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρούνται συμμετρικά διεσταλμένες κοιλίες του εγκεφάλου, πράγμα που αντανακλά μία γενικευμένη απώλεια παρεγχύματος (υδρο­κέφαλος ex vacuo).

Μορφολογική και μοριακή νευροπαθολογία της νόσου Alzheimer

Στη νόσο του  Alzheimer παρατηρείται ανώμαλη συσσώρευση δύο πρωτεϊνών, που φυσιολογικά υπάρχουν στους νευρώνες του εγκεφάλου, ήτοι της τάου (tau) πρωτεΐνης και  του πεπτιδίου  β-αμυλοειδούς (Αβήτα). Οι πρωτεΐνες Tauσυσσωρεύονται σε ινίδια μέσα στο κυτταρόπλασμα των νευρώνων  και λέγονται νευροϊνιδιακές συσσωματώσεις (neurofibrillary tangles), Οι νευροϊνιδιακές συσσωματώσεις σχηματίζονται από αδιάλυτα, πλούσια σε πρωτεΐνη ζεύγη ελικοειδών ινιδίων (PHF). Επιπλέον συγκεντρώσεις PHF παρατηρούνται, αφενός μέσα στις άπω κυτταρικές αποφύσεις των νευρώνων (νευρίτες), σχηματίζοντας τις χαρακτηριστικές γεροντικές πλάκες, οι οποίες εμφανίζονται σαν αθροίσματα τραχέων, ελικοειδών νευριτών μέσα στο νευροπίλημα του φλοιού του εγκεφάλου και εφετέρου στους εκφυλιζόμενους νευράξονες που αποτελούν την έξω κάψα της γεροντικής πλάκας.   Οι παθολογοανατομικές αλλοιώσεις της τάου πρωτεΐνης εξαπλώνονται στερεότυπα και παράλληλα με τα κλινικά συμπτώματα.

Οι εξωκυττάριες εναποθέσεις β-αμυλοειδούς μπορεί να είναι διάχυτες οι εστιακές. Οι εστιακές εναποθέσεις  β-αμυλοειδούς (Αβήτα) συνιστούν τον πυρήνα  της γεροντικής πλάκας. Η εξέλιξη των Αβήτα βλαβών, οι οποίες αρχικά προσβάλλουν τον ισοφλοιό, στη συνέχεια τον ιππόκαμπο, τα βασικά γάγγλια, διάφορους πυρήνες του εγκεφαλικού στελέχους και της παρεγκεφαλίδας, δεν σχετίζεται με τα συμπτώματα. Μεταλλάξεις  των γονιδίων που ευθύνονται για το μεταβολισμό του Αβήτα πεπτιδίου ευθύνονται για την οικογενή νόσο του Αltzheimer . Οι μεταλλάξεις για τα γονίδια που ευθύνονται για το πεπτίδιο τάου δεν σχετίζονται με τη νόσο του Alzheimer, αλλά  με τη μετωποκροταφική άννοια.
 

Η σύνδεση μεταξύ του τροποποιημένου μεταβολισμού του Αβήτα  πεπτιδίου  και της παθολογίας του τάου πεπτιδίου δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί πλήρως. Μοντέλα ανάπτυξης της νόσου σε πειραματόζωα , έχουν μιμηθεί αρκετές πλευρές της νόσου και έχουν συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των βλαβών [8].
 

Οι αποθέσεις β-αμυλοειδούς συνήθως βρίσκονται ακόμη και στις λεπτές μήνιγγες και στα αγγεία του παρεγχύμα­τος, ένα πρότυπο που ονομάζεταιαμυλοειδής αγγειοπάθεια. Αυτές οι αποθέσεις αμυλοειδούς δεν έχουν σχέση μ' αυτές που απαντώνται σε άλλες μορφές συστηματικής ή εντοπισμένης αμυλοείδωσης [9].
 

Επιδημιολογικές παρατηρήσεις για τη νόσο Alzheimer

Τα άτομα που προσβάλλονται από τη νόσο του Alzheimer  είναι συνήθως άνω των 65 ετών (όψιμη έναρξη). Σπανίως η νόσος μπορεί να αναπτυχθεί σε άτομα 40 ετών ή κατά τη μέση ηλικία. Η αιτία της νόσου του Alzheimer παραμένει άγνωστη.
 

Με χονδρικούς υπολογισμούς το  7% του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από τη νόσο του Alzheimer. H κλινική πορεία της νόσου, που οδηγεί στην άνοια είναι λίγο πολύ γνωστή, ενώ αυξάνουν οι συχνότητες θνησιμότητας από τη νόσο με αυξημένα επίπεδα γνωσιακών ελλειμμάτων [1]. Η αναγνώριση του είδους μιας οσμής είναι διαταραγμένη στην αρχόμενη  νόσο του Alzheimer και μπορεί περισσότερο να επηρεαστεί  από τη γνωσιακή κατάσταση του πάσχοντος.

Η ικανότητα ανίχνευσης της οξύτητας της οσμής δεν επηρεάζεται αρχικά, αλλά αργότερα καθώς εξελίσσεται η νόσος [5]. Οι πρώτοι λοιπόν που θα μπορούσαν να εντοπίσουν ασθενείς με αρχόμενη νόσο του Alzheimer είναι οι ωτορινολαρυγγολόγοι, αφού καθημερινά στους ασθενείς τους κάνουν έλεγχο της οσφρητικής τους ικανότητας.
 

Παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης της νόσου του Alzheimer

Είναι επιβεβαιωμένοι 4 παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης της νόσου του Alzheimer: Το προχωρημένο της ηλικίας η παρουσία αλληλίου της απολιποπρωτεϊνής Ε-έψιλον 4, οικογενειακή προδιάθεση και το σύνδρομο Down. H χρησιμοποίηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τη θεραπεία της αρθρίτιδας σχετίζεται με περιορισμένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου του Alzheimer, καθώς και η χρήση οιστρογόνων από της μετακλιμακτηριακές γυναίκες. Η σωματική άσκηση φαίνεται να είναι επωφελής, καθώς και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό οξύ, ενώ η μέτρια χρήση κόκκινου κρασιού φαίνεται να δρα προστατευτικά [1].
 

Σχέση της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και της εκδήλωσης νόσου τουAlzheimer

Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με μικρότερη συχνότητα άνοιας και νόσου του Alzheimer. To κόκκινο κρασί περιέχει φυσικές αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που διαθέτουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες [2]. Παρά το σκεπτικισμό που αφορά τη βιοδιαθεσιμότητα αυτών των πολυφαινολών, τα δεδομένα των in vivoπληροφοριών  έχουν ξεκάθαρα επιδείξει τις νευροπροστατευτικές  ιδιότητες της φυσικής πολυφαινόλης, ρεσβερατρόλης σε μοντέλα τρωκτικών που έπασχαν από στρες και διάφορες ασθένειες [2]

Επιπλέον, πρόσφατες εργασίες σε κυτταρικές καλλιέργειες και ζωικά μοντέλα έχουν  ρίξει φως  στους μοριακούς μηχανισμούς, στους οποίους μπορεί να αποδοθούν τα επωφελή αποτελέσματα από τη λήψη ρεσβερατρόλης  κατά της νευροεκφυλιστικής διαδικασίας στη νόσο του Αlzheimer [2].
 

Η νευροπροστατευτική δράση της ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού

To βήτα–Αμυλοειδές (Αβήτα), που είναι μια νευροτοξική ουσία, έχει ενοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για τον κυτταρικό θάνατο κατά τη διάρκεια της νόσου του Alzheimer. Όμως οι πλάκες του βήτα-Αμυλοειδούς (Αβήτα) θεωρούνται εξ’ ορισμού το τελικό στάδιο της νόσου και η σχέση τους με την κλινική νόσο είναι ασταθής [7]. H φυσική πολυφαινόλη ρεσβερατρόλη,  που ανευρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρασί έχει επιδείξει καρδιοπροστατευτικές και χημειοπροστατευτικές ιδιότητες[3].

Επειδή η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνοδεύεται από μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου του Alzheimer,  η ρεσβερατρόλη θεωρείται  ότι έχει και νευροπροστατευτική δράση. Βάσει αυτής της διαπίστωσης το κόκκινο κρασί δρα νευροπροστατευτικά μέσω της ρεσβερατρόλης [3] και των λοιπών πολυφαινολών που περιέχει.
 

Η πολυφαινόλη ρεσβερατρόλη βρίσκεται εκτός από το κόκκινο κρασί και στα φυστίκια, τη σόγια και τα ρόδια και διαθέτει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών ιδιοτήτων [4].
 

Σε ποικίλες μελέτες αναφέρονται τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα τωνπολυφαινολών, που ευρέως υπάρχουν σε τροφές και φυσικά προϊόντα όπως το  κόκκινο κρασί. Έτσι π.χ. ο Bastianetto S, et al, (2009)  έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού  και άλλων τροφών, όπως τα φιστίκια, προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του ιπποκάμπου από την τοξικότητα του βήτα-Αμυλοειδούς (Αβήτα), που είναι η πρωτεΐνη κλειδί  στη νευροπαθολογία της νόσου του Alzheimer [5].

Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται εν μέρει στην ικανότητα της ρεσβερατρόλης  να ενεργοποιεί τη φωφορυλίωση  της δέλτα ισομορφής της πρωτεϊνικής κινάσης C (PKC-delta). Tη νευροπροστατευτική της δράση η ρεσβερατρόλη τη μοιράζεται με την πικεατανόλη (piceatannol), ένα παράγωγο στιλβενίου, καθώς και με τους γαλικούς εστέρες κατεχίνης του τσαγιού. Με τη δοκιμασία  θειοφλαβίνης, οι παραπάνω ερευνητές έδειξαν ότι όλες αυτές οι  πολυφαινόλες ανακόπτουν το σχηματισμό Αβήτα ινιδίων, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η δράση τους πιθανόν επίσης συμβάλλει στη νευροπροστατευτική τους ικανότητα.

Μελέτες αυτοραδιογραφίας και συνδέσεων αποκάλυψαν ότι τα αποτελέσματα των πολυφαινολών θα μπορούσαν να περιλάβουν ειδικά σημεία σύνδεσης, με τα οποία είναι ιδιαίτερα εμπλουτισμένο το χοριοειδές πλέγμα το εγκεφάλου του επίμυος. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το χοριοειδές πλέγμα εκκρίνει τρανθυρετίνη, μια πρωτεΐνη που έχει αποδειχτεί ότι τροποποιεί τη συσσώρευση του Αβήτα και η οποία μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση  των φυσιολογικών ικανοτήτων μάθησης στη γεροντική ηλικία [5].

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πληροφορίες γίνεται αντιληπτό ότι οι πολυφαινόλες στοχεύουν πολλαπλά ένζυμα/πρωτεΐνες, που οδηγούν στις  νευροπροστατευτικές  τους δράσεις, πιθανώς δρώντας πάνω σε ειδικά σημεία σύνδεσης της κυτταροπλασματικής μεμβράνης [5].


Karuppagounder SS et al (2009) επέδειξαν σε ποντίκια ,  μετά από χορήγηση ρεσβερατρόλης ότι  τα αυξημένα επίπεδα κυστεΐνης  και τα ελαττωμένα επίπεδα γλουταθειόνης συνδέονται με μείωση του σχηματισμού των πλακών του Αβήτα [4].
 

Ho L, et al (2009)   βρήκαν ότι η μέτρια κατανάλωση δύο άσχετων κόκκινων κρασιών, που είναι προϊόντα  διαφορετικών ειδών αμπέλου  ενός Cabernet Sauvignon και ενός  muscadine  και χαρακτηρίζονται από διαφορετικής σύστασης πολυφαινολικές ενώσεις,  μειώνουν σημαντικά  την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer [6].

Αυτό το γεγονός το απέδωσαν οι παραπάνω ερευνητές  στο ότι οι διακριτές πολυφαινολικές ενώσεις των δύο διαφορετικών κρασιών μπορεί να είναι βιοδιαθέσιμες στον οργανισμό και τροποποιούν επωφελώς  τους φαινότυπους της νόσου μέσω πολλαπλών μηχανισμών που σχετίζονται με το Αβήτα. Συνεπώς η χορήγηση συνδυασμού  διαιτητικών πολυφαινολικών  ενώσεων  θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer[6].


Βιβλιογραφία

1. McDowell I. Alzheimer's disease: insights from epidemiology. Aging (Milano). 2001 Jun;13(3):143-62.

2. Vingtdeux VDreses-Werringloer UZhao HDavies PMarambaud P. Therapeutic potential of resveratrol in Alzheimer's disease. BMC Neurosci. 2008 Dec 3;9 Suppl 2:S6.

3. Savaskan EOlivieri GMeier FSeifritz EWirz-Justice AMüller-Spahn F. Red wine ingredient resveratrol protects from beta-amyloid neurotoxicity. Gerontology. 2003 Nov-Dec;49(6):380-3.

4. Karuppagounder SSPinto JTXu HChen HLBeal MFGibson GE. Dietary supplementation with resveratrol reduces plaque pathology in a transgenic model of Alzheimer's disease. Neurochem Int. 2009 Feb;54(2):111-8. Epub 2008 Nov 8.

5. Ho LChen LHWang JZhao WTalcott STOno KTeplow DHumala NCheng APercival SSFerruzzi MJanle E,Dickstein DLPasinetti GM. Heterogeneity in red wine polyphenolic contents differentially influences Alzheimer's disease-type neuropathology and cognitive deterioration. J Alzheimers Dis. 2009 Jan;16(1):59-72.

6. Serby MLarson PKalkstein D. The nature and course of olfactory deficits in Alzheimer's disease. Am J Psychiatry.1991 Mar;148(3):357-60. Comment in: Am J Psychiatry. 2001 Sep;158(9):1534; author reply 1534-5.

7. J Neuropathol Exp Neurol. 2008 Jun;67(6):523-31. Castellani RJLee HGZhu XPerry GSmith MA. Alzheimer disease pathology as a host response.

8. Duyckaerts CPanchal MDelatour BPotier MC. Morphologic and molecular neuropathology of Alzheimer's disease.]Ann Pharm Fr. 2009 Mar;67(2):127-35. Epub 2009 Mar 5.

9. Duyckaerts CDelatour BPotier MC. Classification and basic pathology of Alzheimer disease. .  Acta Neuropathol. 2009 Jul;118(1):5-36. Epub 2009 Apr 21.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΄΄Γκελάντο΄΄ μπορείτε να βρείτε στο

www.gelis.gr και www.pharmagel.gr

Το ΄΄Γκελάντο ή Gkelanto΄΄ μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία, τιμή του είναι 16 Ευρώ..

Αν κάποιο φαρμακείο δεν το έχει μπορεί να το προμηθευτεί από τη φαρμακαποθήκη ΠΕΙ. ΦΑ. ΣΥΝ. τηλ. 2104830291.

Last Updated (Monday, 05 March 2012 22:19)

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday18
mod_vvisit_counterYesterday487
mod_vvisit_counterThis week18
mod_vvisit_counterLast week10509
mod_vvisit_counterThis month35775
mod_vvisit_counterLast month64728
mod_vvisit_counterAll days745325
Visitors Counter