Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Προσωπικότητα Τύπου D©

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Τα άτομα με προσωπικότητα D είναι δυναμικά και εργάζονται με ταχύτητα, ζουν με ταχύτητα, παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και με αντικειμενικότητα. Οι συναισθηματικοί παράγοντες δεν πείθουν μια προσωπικότητα D.

Οι προσωπικότητες D λάμπουν κάτω από συνθήκες συναισθηματικής πίεσης. Μπορεί να είναι οραματιστές, με μεγάλες επικοινωνιακές δεξιότητες και χαρισματικές προσωπικότητες. Προτιμούν τις ηγετικές θέσεις και απαιτούν να τους ακούνε, όταν αυτοί ομιλούν. Η αυθεντικότητα είναι υψηλής σημασίας για την προσωπικότητα D  και αν κάποιος τους προκαλέσει μπορεί να φανούν επιθετικοί.

Η προσωπικότητα D είναι το προϊόν της αλληλεπίδρασης δύο σταθερών χαρακτηριστικών αυτής της προσωπικότητας: Της αρνητικής θυμικότητας [negative affectivity], η οποία είναι η τάση δημιουργίας αρνητικών συναισθημάτων κατά τη διάρκεια του χρόνου και των γεγονότων της ζωής και της κοινωνικής αναστολής , η οποία είναι η τάση ανακοπής ή αποκλεισμού της έκφρασης των συναισθημάτων [16].

 Τα άτομα υψηλής αρνητικής θυμικότητας συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται δυσφορία, ανησυχία και ψυχική ένταση, ενώ  τα άτομα με κοινωνική αναστολή  τείνουν να αποφεύγουν τις αρνητικές αντιδράσεις από άλλους.

 

Η προσωπικότητα D έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοκυκλοφορικών νόσων (καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου,  εγκεφαλικό επεισόδιο). To D προέρχεται από την Αγγλική λέξη distressed (καταπονημένος, ταλαιπωρημένος, στενοχωρημένος, δυστυχισμένος).

Τα άτομα με προσωπικότητα Τύπου D  τείνουν να έχουν αρνητικά συναισθήματα, όπως εχθροπάθεια, εχθρικότητα, άγχος, θυμό, καταθλιπτική διάθεση και αρνητική εικόνα του εαυτού τους.

Βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα αντιμετώπισης επικείμενων δυσχερειών και υπεραντιδρούν σε στρεσσογόνα ερεθίσματα, που οδηγούν σε συναισθήματα έντασης, αβεβαιότητας και δυσφορίας με τις κοινωνικές καταστάσεις (επιφυλακτικότητα, εχεμύθεια,, λιγολογία, σιωπηλότητα)[1].
 

Η έρευνα έχει σχετίσει τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου με το θυμό, την εχθρικότητα, την αυταρχικότητα, τη χυδαιότητα και την κατσουφιασμένη έκφραση.

Τα άτομα με προσωπικότητα Τύπου D καταπιέζουν την έκφραση των συναισθημάτων τους. Οι έρευνες έδειξαν ότι, άπαξ και ο Τύπος D αναπτύξει στεφανιαία νόσο, βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγηθεί στο μοιραίο και συνήθως έχει χειρότερη ποιότητα ζωής.
 

Οι Τύποι D έχουν κακή ρύθμιση των ορμονών του στρες. Έτσι η καρδιά τους λειτουργεί γρηγορότερα, ανεβάζουν την αρτηριακή τους πίεση, τα αγγεία τους συσπώνται και απελευθερώνουν έκτακτες ποσότητες γλυκόζης στη κυκλοφορία του αίματος.
 

Οι Τύποι D μπορεί να εμφανίσουν ένα πιο δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και συνεπεία τούτου να εκδηλώσουν περισσότερε φλεγμονές, που οδηγούν σε βλάβη των αγγείων και την εύκολη ρήξη των αθηρωματικών πλακών. Τα αιμοπετάλια, στους Τύπους D,  συγκολλώνται ευκολότερα και δημιουργούν ευκολότερα θρόμβους.
 

Ο τύπος D εμφανίζει υψηλότερες συγκεντρώσεις στο αίμα του άλφα-παράγοντα νέκρωσης όγκου (Tumor Necrosis Factor-alpha, TNF-alpha) και των διαλυτών υποδοχέων του 1 (sTNFR1) και 2 (sTNFR2) [Soluble Tumor Necrosis Factor Receptor 1 and 2, Ευδιάλυτος Παράγοντας Νέκρωσης Όγκου του υποδοχέα 1 και 2]

Οι παράγοντες αυτοί έχουν εμπλακεί στην παθογένεση της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας [2]. Αυτό αποτελεί ισχυρό τεκμήριο ότι η χρόνια συναισθηματική αναστάτωση μπορεί να σχετιστεί με ανοσιακή ενεργοποίηση στην καρδιακή ανεπάρκεια. 
 

 

Η προσωπικότητα Τύπου D είναι το προϊόν  της συνεργασίας της αρνητικής συναισθηματικότητας και της αναστολής της κοινωνικότητας και αποτελεί αυτοτελώς σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο.
 

Η επίπτωση του Τύπου D προσωπικότητας στο γενικό πληθυσμό φθάνει το 20-35%, ενώ μεταξύ των καρδιοπαθών η επίπτωση μπορεί να είναι υψηλότερη[3].  Σύμφωνα με έρευνες με λειτουργική μαγνητική τομογραφία, ή λειτουργικό μαγνητικό συντονισμό (fMRI) στις αμυγδαλές του εγκεφάλου παρατηρήθηκε διαφορετικού τύπου  δραστηριότητα των αμυγδαλών στα άτομα με προσωπικότητα Τύπου D και σε άτομα που δεν ήταν προσωπικότητα D, όταν τους παρουσιάζονταν  συναισθηματικές εκφράσεις προσώπου[4].
 

Αναφέρεται ότι οι ασθενείς με προσωπικότητα Τύπου D έχουν πτωχότερη κατάσταση υγείας πριν και μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο.  Στην πλειοψηφία των ασθενών με προσωπικότητα Τύπου D  η καρδιακή αποκατάσταση (cardiac rehabilitation) δεν άλλαξε την ψυχοσωματική τους δομή και είχε σχέση με ένα σταθερό και σχετικό με την κλινική εικόνα αποτέλεσμα.

H προσωπικότητα Τύπου D αποτελεί έναν νέο, αναδυόμενο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Οι ασθενείς με προσωπικότητα Τύπου D θα πρέπει να εντοπίζονται στην κλινική πράξη από τους γιατρούς κάθε ειδικότητας, διότι μπορεί να χρειάζονται καθοδήγηση λήψης συμβουλών από τον καρδιολόγο και τον ψυχίατρο [5].
 

Η προσωπικότητα τύπου D έχει επιπτώσεις και σε  ασθενείς χωρίς καρδιοκυκλοφορικά προβλήματα, όπως σε άτομα με χρόνιο πόνο, άσθμα, εμβοές, υπνική άπνοια, τραχηλοκολπική καντιντίαση, ελαφρύ τραυματισμό του εγκεφάλου, ίλιγγο, μελάνωμα και διαβητικό σύνδρομο του ποδιού.

Η προσωπικότητα D έχει σχετιστεί με ένα αυξημένο αριθμό ή αυξημένης σοβαρότητας προβλημάτων υγείας, αυξημένη αντίληψη των αρνητικών συναισθημάτων (π.χ. κατάθλιψης και άγχους), αρνητικό αποτέλεσμα στις συμπεριφορές που έχουν σχέση με την υγεία, πτωχή συμμόρφωση προς τις χορηγούμενες από τους γιατρούς θεραπείες, σημαντικά περιορισμένη προσπάθεια συμμετοχής κατά τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων [6].

 Η προσωπικότητα Tύπου D είναι ένας παράγοντας τρωτότητας που δεν επηρεάζει μόνον τα άτομα με καρδιοκυκλοφορικές καταστάσεις αλλά και άτομα με άλλα ιατρικά προβλήματα. Ο τύπος D σχετίζεται με πτωχή σωματική και ψυχική υγεία και πτωχή αυτοδιαχείρηση της νόσου, από την οποία πάσχει [6]. 
 

Ασθενείς με προσωπικότητα Tύπου D  και υψηλά επίπεδα ανησυχίας πριν από την εμφύτευση καρδιομετατροπέα απινιδωτή είχαν πτωχότερη πρόγνωση, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, στους οποίους περιλαμβάνονται και τα συγκινησιακά σοκς. Αυτή η υποομάδα ασθενών  θα πρέπει να εντοπίζεται στην κλινική πράξη, διότι θα μπορούσε να ωφεληθεί από την εφαρμογή ενός προγράμματος χειρισμού του στρες και της καρδιακής αποκατάστασης [7].
 

Στα  άτομα με προσωπικότητα Τύπου D, στα οποία έγινε κάποια μεταμόσχευση είχαν χειρότερη ποιότητα ζωής και αυξημένη θνησιμότητα και απόρριψη του μοσχεύματος μετά τη μεταμόσχευση, σε σύγκριση με άτομα με  εξωστρεφείς ή νευρωτικές προσωπικότητες [8].

 

Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με αιμορροΐδες έχει βρεθεί ότι είναι προσωπικότητες Τύπου D . Αυτή η εξάπλωση είναι σημαντικά υψηλότερη (14,6%) από αυτήν που έχει βρεθεί σε υγιείς μάρτυρες. Επιπλέον έχει βρεθεί ότι το αίσθημα του πόνου και η ποιότητα ζωής των αιμορροϊδοπαθών με προσωπικότητα Τύπου D  είναι χειρότερα, σε σύγκριση με τους αιμορροϊδοπαθείς, που δεν είναι προσωπικότητες D.   

Οι αιμορροϊδοπαθείς προσωπικότητες Τύπου D  έχουν πεσμένη ζωτικότητα σε σύγκριση  με αιμορροϊδοπαθείς που δεν είναι προσωπικότητες τύπου D [9]. 

 

Ο επιπολασμός (prevalence)  της προσωπικότητας D είναι υψηλός στα άτομα που πάσχουν από άσθμα. Τα άτομα με προσωπικότητα D είναι ευάλωτα στο στρες.  Οι ασθματικοί με προσωπικότητα D επιδεικνύουν πτωχό έλεγχο των συμπτωμάτων τους και πτωχή ποιότητα ζωής. Οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις  θα μπορούσαν να είναι επωφελείς στη βελτίωση του ελέγχου των συμπτωμάτων και της κακής ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών [14].

 

Η προσωπικότητα Τύπου D έχει βρεθεί ότι σχετίζεται σημαντικά με μικρότερη αυτοαποτελεσματικότητα και κοινωνική υποστήριξη  (P<0.001) και έλεγχο των λοιπών κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων. Επίσης έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) ήσαν σημαντικά υψηλότερα στα διαβητικά άτομα με προσωπικότητα D, σε σύγκριση με διαβητικούς που δεν ήσαν προσωπικότητες D [15].

Έχει υπολογιστεί ότι το ένα έκτο του γενικού πληθυσμού είναι προσωπικότητα τύπου D [10, 11] και ότι η εξάπλωση  της προσωπικότητας Τύπου D μεταξύ των καρδιοπαθών ποικίλει από 5.3% [12] έως 53% [13]. Γενικά, τα άτομα με  προσωπικότητα τύπου  D  έχουν  συμπεριφορές που βλάπτουν την υγεία τους [17]

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Denollet J. Type D personality. A potential risk factor refined. J Psychosom Res. 2000 Oct;49(4):255-66. J Psychosom Res. 2001 Sep;51(3):465-8.

2. Conraads VM, Denollet J, De Clerck LS, Stevens WJ, Bridts C, Vrints CJ. Type D personality is associated with increased levels of tumour necrosis factor (TNF)-alpha and TNF-alpha receptors in chronic heart failure. Int J Cardiol. 2006 Oct 26;113(1):34-8. Epub 2005 Dec 1.

3. Kupper N, Denollet J. Type D personality as a prognostic factor in heart disease: assessment and mediating mechanisms. J Pers Assess. 2007 Dec;89(3):265-76.

4. de Gelder B, van de Riet WA, Grèzes J, Denollet J. Decreased differential activity in the amygdala in response to fearful expressions in Type D personality. Neurophysiol Clin. 2008 Jun;38(3):163-169. Epub 2008 Apr 11.

 5. Pelle AJ, Erdman RA, van Domburg RT, Spiering M, Kazemier M, Pedersen SS. Type D Patients Report Poorer Health Status Prior to and After Cardiac Rehabilitation Compared to Non-Type D Patients. Ann Behav Med. 2008 Sep 16.

6. Mols F, Denollet J. Type D personality among noncardiovascular patient populations: a systematic review. Gen Hosp Psychiatry. 2010 Jan-Feb;32(1):66-72. Epub 2009 Oct 23.

7. Pedersen SS, van den Broek KC, Erdman RA, Jordaens L, Theuns DA. Pre-implantation implantable cardioverter defibrillator concerns and Type D personality increase the risk of mortality in patients with an implantable cardioverter defibrillator. Europace. 2010 Aug 18.

8. Telles-Correia D, Barbosa A, Mega I. Personality and transplantation.  Acta Med Port. 2010 Jul-Aug;23(4):655-62. Epub 2010 Jul 30.

9. Sit M1, Yilmaz EE2, Canan F3, Yıldırım O4, Cetin MM5. The impact of type D personality on health-related quality of life in patients with symptomatic haemorrhoids. Prz Gastroenterol. 2014;9(4):242-8. doi: 10.5114/pg.2014.45107. Epub 2014 Sep 16.

10.Beutel ME, Wiltink J, Till Y, et al. Type D personality as a cardiovascular risk marker in the general population: results from the Gutenberg health study. Psychother Psychosom. 2012;81:108–17. [PubMed]

11.van Bon-Martens MJ, Denollet J, Kiemeney LA, et al. Health inequalities in the Netherlands: a cross-sectional study of the role of type D (distressed) personality. BMC Public Health. 2012;12:46. [PMC free article][PubMed]

12. Vilchinsky N, Yaakov M, Sigawi L, et al. Preliminary evidence for the construct and concurrent validity of the DS14 in Hebrew. Int J Behav Med. 2012;19:234–40. [PubMed]

13.Denollet J. DS14: standard assessment of negative affectivity, social inhibition, and type D personality. Psychosom Med. 2005;67:89–97. [PubMed]

14, Kim SRKim HKKang JHJeong SHKim HYKim SRKim MYDoes type D personality affect symptom control and quality of life in asthma patients? J Clin Nurs.2015 Mar;24(5-6):739-48. doi: 10.1111/jocn.12667. Epub 2014 Sep 25.

15. Shao YYin HWan C. Type D personality as a predictor of self-efficacy and social support in patients with type 2 diabetes mellitus. Neuropsychiatr Dis Treat.2017 Mar 20;13:855-861. doi: 10.2147/NDT.S128432. eCollection 2017.

16. Denollet J. DS14: standard assessment of negative affectivity, social inhibition, and Type D personality. Psychosom Med. 2005 Jan-Feb; 67(1):89-97.[PubMed] [Ref list]

17. Wiencierz S, Williams L. Type D personality and physical inactivity: The mediating effects of low self-efficacy. J Health Psychol. 2017 Jul;22(8):1025-1034.

 

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, ΩτρινολαρυγγολόγοςΚόρινθος, 2016.

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL,  Korinthos 2016.

Το άρθρο αναδομήθηκε την 14-12-2017

Last Updated (Wednesday, 27 February 2019 06:57)