Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Ποιοι παράγοντες ευνοούν την πρόκληση τον ροχαλητού;©

Η πρόκληση του ροχαλητού ευνοείται όταν υπάρχουν ή διαταράσσονται οι παρακάτω παράγοντες κατά τη διάρκεια του ύπνου:

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της Πανελλήνιας Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Θυρεοειδούς Αδένα και Παραθυρεοειδών

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Παθήσεις θυρεοειδούς

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Διάγνωση και θεραπεία ροχαλητού, Βιταμίνη D


1. Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου [1].

 

2. Περιορίζεται ή παρεμποδίζεται η ροή του εισπνεομένου αέρα από τον ανώτερο αεραγωγό συνεπεία ανατομικών και λειτουργικών ανωμαλιών των ρινικών κοιλοτήτων, την παρουσία κάποιου όγκου, κολοήθους ή κακοήθους στις ρινικές κοιλότητες, το ρινοφάρυγγα το φάρυγγα ή το λάρυγγα, την ύπαρξη υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των αμυγδαλών στα παιδιά. Με άλλα λόγια το ροχαλητό εμφανίζεται όταν περιορίζεται ή καταργείται η ρινική αναπνοή και επικράτεί η στοματική αναπνοή [1].

 

3. Κραδασμοί των τοιχωμάτων και απόφραξη στο επίπεδο της μαλακής υπερώας, σταφυλής, παρισθμίων αμυγδαλών, βάσης της  γλώσσας, κάθετων πτυχών του βλεννογόνου του φάρυγγα και των τοιχωμάτων του ρινοφάρυγγα [1].

 

Για την εξακρίβωση του επιπέδου ή των επιπέδων της απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού κατά τον ύπνο ο  Hessel NS και  de Vries N. (2002), ερεύνησαν 340 ροχαλητικούς ασθενείς με ενδοσκόπηση κατά τον ύπνο (sleep endoscopy).

Η ενδοσκόπηση έγινε με εύκαμπτο ρινοφαρυγγο-λαρυγγοσκόπιο, κατά τη διάρκεια τεχνητού ύπνου, μετά από χορήγηση μιδαζολάμης.

 

Εκτός από τη συχνή απόφραξη που παρατηρήθηκε στο στοματοφαρυγγικό επίπεδο, παρατηρήθηκαν και συχνές αποφράξεις σε πολλαπλά κατώτερα επίπεδα.  Σε πολλές περιπτώσεις η εύκαμπτη ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπηση κατά τη διάρκεια του ύπνου έδειξε απόφραξη σε διαφορετικά επίπεδα, απ’όσα είχαν υποπτευθεί με την απλή ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και εύκαμπτη ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπηση, χωρίς ύπνο.

 

Στο 35% των ασθενών (119) παρατηρήθηκε απόφραξη μόνον σε ένα επίπεδο, ενώ το 65% των ασθενών (221) είχαν αποφράξεις σε πολλαπλά επίπεδα [2].

 

Τελικά η αντιμετώπιση ενός ροχαλητού απαιτεί τη λεπτομερή λήψη ιατρικού ιστορικού, την πλήρη κλινική ΩΡΛ εξέταση και την εύκαμπτη ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπηση χωρίς και με τεχνητό ύπνο.

 

Δεν έχει νόημα η επιτέλεση επώδυνων επεμβάσεων στους ασθενείς με ροχαλητό ή ροχαλητό και άπνοιες, όταν κατά τη διάρκεια του ύπνου ένα άτομο υφίσταται πολλαπλές αποφράξεις κατά μήκος του ρινοφάρυγγα, φάρυγγα και λάρυγγα.

 

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη επιπλέον η λεπτομερής μελέτη ύπνου με πολυυπνογραφία και η  εφαρμογή  CPAP. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη κάποια διορθωτική επέμβαση στις ρινικές κοιλότητες ή η αφαίρεση των αμυγδαλών στους ενηλίκους ή των αμυγδαλών και των υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων στα παιδιά ή η αφαίρεση ρινικών πολυπόδων ή κάποιου όγκου που εντοπίζεται κατά μήκος του ανώτερου αεραγωγού.

 

4. Περιορισμός της διαμέτρου του αυλού του ανώτερου αεραγωγού, που και αυτός αποδεικνύεται με την ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπηση κατά τον ύπνο

5. Τροποποίηση της κινητικότητας του θώρακα.

6. Κακός συντονισμός των μυών του τραχήλου του θώρακα και του κοιλιακού τοιχώματος.

7. Η παρουσία χρονίας ρινίτιδας(αλλεργικής ή μη αλλεργικής), που συνοδεύεται και από απόφραξη ή μπούκωμα της μύτης μπορεί να συνοδεύεται από στοματική αναπνοή και ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

Η εγκατάσταση αθώου ή νοσηρού ροχαλητού ευνοείται από τους παρακάτω παράγοντες :

 

Οι παρακάτω παράγοντες συμβάλλουν στο αν ένα απλό και αθώο ροχαλητό θα εξελιχτεί σε ένα παθολογικό ροχαλητό με κρίσεις απνοιών κατά τον ύπνο:

Η  ηλικία, το φύλο, η  κληρονομικότητα, το σωματικό βάρος, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η λήψη φαρμάκων, οι  στάσεις του σώματος  που παίρνει κανείς κατά τον ύπνο, η κατάχρηση καφέ, τσαγιού, το κάπνισμα, τα ανατομικά ή λειτουργικά εμπόδια της ρινικής αναπνοής, η  υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, η παρουσία χρόνιας ή εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας ή άλλου τύπου ρινίτιδας (φαρμακευτική, ρινίτιδα των εγγύων, μη αλλεργική ρινίτιδα ή αγγειοκινητική ρινίτιδα) και την κακή σύγκλιση των γνάθων, που έχει ως επακόλουθο, το να κοιμάται κανείς με ανοικτό το στόμα.

 

Πως μπορεί να διακρίνει κανείς αν ο ασθενής πάσχει από αθώο ή παθολογικό ροχαλητό, προτού προβεί στην υπνική εύκαμπτη ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπηση και την πολυυπνογραφία;

 

Ο ασθενείς αραιώνει 4 σταγόνες Rochalitex σε ένα ποτήρι νερό και το κάνει γαργάρα προ του ύπνου για 15 ημέρες. Αν ο ασθενής πάσχει από αθώο ροχαλητό το ροχαλητό δεν εκδηλώνεται ή είναι μη ενοχλητικό για τη σύντροφο ή τον σύντροφο κατά τον ύπνο.

 

Αν δεν υποχωρήσει καθόλου το ροχαλητό, τότε δεν φταίει το Rochalitex, αλλά ο ασθενής πάσχει από παθολογικό ροχαλητό και πιθανόν υπόπνοιες και άπνοιες, που χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

 

Τα μικρά παιδιά, τα οποία αδυνατούν να κάνουν γαργάρες με Rochalitex επιβάλλεται να γίνεται λεπτομετρής εξέταση και αξιολόγηση του μεγέθους των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των αμυγδαλών. Συνήθως η αδενοτομή και η αμυγδαλεκτομή αποκαθιστούν τη ρινική αναπνοή και εξαφανίζουν το ροχαλητό και τις άπνοιες. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών, στα οποία παρά την αδενοτομή και αμυγδαλεκτομή επίμένουν το παθολογικό ροχαλητό και οι υπνικές άπνοιες.

altΟι επίμονες ή οι πολύπλοκες περιπτώσεις παιδιατρικής αποφρακτικής υπνικής άπνοιας μπορεί να οφείλονται σε απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού άλλης αιτιολογίας, εκτός από την υπερτρτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Στο παρελθόν υπήρξε προβληματικός ο εντοπισμός αυτών των περιοχών απόφραξης με αποτέλεσμα η αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων να είναι αναποτελεσματική στην αποκατάσταση των υπνικών απνοιών και του παθολογικύ ροχαλητού. Η ενδοσκόπηση κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μια τεχνική που καθιστά τον ωτορινολαρυγγολόγο ικανό να καθορίσει το επίπεδο της απόφραξης σε ένα παιδί με άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου του [3].alt

 

 

Βιβλιογραφία

1. Γκέλης ΝΔ. Το ροχαλητό και η θεραπεία του, Εκδόσεις «Βελλεροφόντης», Κόρινθος , 1997.

2. Hessel NSde Vries N. Diagnostic work-up of socially unacceptable snoring. II. Sleep endoscopy. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2002 Mar;259(3):158-61.

3. Lin AC, Koltai PJ. Sleep endoscopy in the evaluation of pediatric obstructive sleep apnea. Int J Pediatr. 2012;2012:576719. Epub 2012 Feb 15.

 

 

 

 

 

 

Last Updated (Saturday, 29 December 2012 20:54)