Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ©

 

  alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός,  Ωτορινολαρυγγολόγος,   Οδοντίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr    www.zinc.gr  www.curcumin.gr www.d3gkelin.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Παθήσεις θυρεοειδούς

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Οι πειραματικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες και η συστηματική φλεγμονή συμμετέχουν στην παθογένεση  του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου .

Σε μια μεγάλη Ιταλική μελέτη  που έκαναν  ο Del Rio D,  και οι συνεργάτες του το 2011 στο πανεπιστήμιο της Πάρμας ανιχνεύτηκαν η συνολική λήψη αντιοξειδωτικών  σε σε 41,620 άνδρες και γυναίκες , που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι  ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού ισχαιμικού επεισοδίου ήταν περιορισμένος κατά 60% στα άτομα εκείνα που είχαν τη μεγίστη λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών [1].

Η λήψη μόνον βιταμίνης C περιόριζε τον ίδιο κίνδυνο κατά 40%.

 

Η κατανάλωση τροφίμων  υψηλής αντιοξειδωτικής ικανότητας(ΥΑΙ) έχει σχετιστεί με τον περιορισμό της φλεγμονής και την αύξηση των αντιοξειδωτικών που κυκλοφορούν στο αίμα, όπως τούτο αποδείχτηκε με διασταυρούμενες, τυχαιοποιημένες μελέτες.

 

Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν ως ένα συνεργικό δίκτυο. Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και πλήρων σπόρων αποτελούν τη βάση της αντιοξειδωτικής δίαιτας. Η αντιοξειδωτική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά  με μια ποικιλία αντιοξειδωτικών που μπορεί να προσληφθούν μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

 

Μερικά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν ειδικά αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά, ενώ μερικά άλλα δρουν ενισχύοντας το φυσικό αντιοξειδωτικό σύστημα του σώματος.

 

Τα αντιοξειδωτικά περιορίζουν τη φλεγμονή  και αδρανοποιούν τις δυνητικά βλαπτικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου του μεταβολισμού των κυττάρων.

 

‘Όλοι χρειαζόμαστε να έχουμε στη διάθεση της λειτουργίας του σώματός μας εφεδρείες αντιοξειδωτικών, όπως χρειάζονται οι συνταξιούχοι τα χρήματικά αποθεματικά τους για τα γεράματά τους.

 

Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής  αποτελεί το θεμέλιο λίθο  της διατήρησης της υγείας [1].

 

Μήπως το καλύτερο που θάχαμε να κάνουμε είναι να πιούμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί;

Οι Έλληνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αλλά και οι Ευρωπαίοι του Νότου, περιλαμβανομένων των Γάλλων πίστευαν και πιστεύουν ότι ένας καλός τρόπος προαγωγής της καλής υγείας είναι το να πίνει κανείς ένα ποτήρι (του κρασιού) κόκκινο κρασί καθημερινά μέχρι το τέλος του βίου του.

 

Σήμερα είναι γνωστή η θεωρία του Γαλλικού παράδοξου, που στηρίχτηκε στην παρατήρηση ότι οι Γάλλοι, αν και διατρέφονται με πολλά κεκορεσμένα λιπαρά, διαθέτουν καλύτερη καρδιοκυκλοφορική υγεία από την αναμενόμενη.

 

Αυτή η άποψη στηρίζεται επιστημονικά, διότι ανακαλύφθηκε ότι στο κόκκινο κρασί υπάρχουν ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, μελατονίνη κ.α. που προέρχονται από τους σπόρους και ττη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, όπως το βιολογικό Αγιωργήτικο Νεμέας, ''Γκέλικος''.

 

Η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική πολυφαινόλη του κόκκινου σταφυλιού είναι η ρεσβερατρόλη.  Αποδείχτηκε επίσης ότι το βιολογικό κόκκινο κρασί περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες πολυυφαινολών σε σύγκριση προς το συμβατικό κόκκινο κρασί.

 

Αυτή η ισχυρότατη αντιοξειδωτική πολυφαινόλη ρεσβερατρόλη, αλλά και τα λοιπά συστατικά των σπόρων και των φλουδών του κόκκινου σταφυλιού μπορεί :

Να βελτιώσουν τη γενική υγεία των κυττάρων, ασκώντας νευροπροστασία και καρδιοπροστασία.

Να ασκήσουν  ισχυρό αντιγηραντικό αποτέλεσμα, προστατεύοντας το σώμα  από τις ασθένειες του γήρατος.

Να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα  κατά ανωμάλων δραστηριοτήτων των κυττάρων.

 

Οι έρευνες επίσης υποστηρίζουν ότι η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης εντός φυσιολογικών ορίων, πράγμα που προάγει την υγεία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος.

 

Ακόμη πιο σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το φαινολικό περιεχόμενο του κόκκινου κρασιού μπορεί να τροποποιήσει τα λευκοκυτταρικά μόρια προσκόλλησης [leukocyte adhesion molecules], ενώ το οινόπνευμα και οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού μπορεί να τροποποιήσουν τους διαλυτούς χημικούς μεσολαβητές της φλεγμονής στα άτομα με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοκυκλοφορικής νόσου [2].

Έχει αναφερθεί ότι η ρεσβερατρόλη διαθέτει αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δραστηριότητες, που κυρίως οφείλονται στις αντιοξειδωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητές της. Η ρεσβερατρόλη συμμετέχει στην ανάσχεση της έναρξης δημιουργίας, προαγωγής και εξέλιξης ενός όγκου [3, 4, 5, 6, 7]. 

Βεβαίως όλοι συμφωνούμε ότι το κόκκινο κρασί είναι αλκοολούχο ποτό και μια μικρή ομάδα ατόμων πίνοντας οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό έχει επιρρέπεια στον αλκοολισμό.

Η κατάχρηση του οινοπνεύματος συνοδεύεται από σοβαρές βλάβες της σωματικής και της ψυχικής υγείας. Συνεπώς όσοι αποφασίσουν να πίνουν καθημερινά κόκκινο κρασί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους κινδύνους της υπερκατανάλωσης του και να θυμούνται ότι, αν επιθυμούν να προσλάβουν επαρκείς ποσότητες ρεσβερατρόλης και των λοιπών αντιοξειδωτικών του βιολογικού κόκκινου κρασιού αρκούν για τους ενήλικους άνδρες175 ml (μεγάλου ποτήρι του κρασιού) και για τις γυναίκες 100-150ml για τις γυναίκες ημερησίως.

 

Η ύπαρξη οινοπνεύματος στο κόκκινο κρασί ευνοεί στην απορρόφηση των πολυφαινολών, συμβάλλοντας έτσι στη βιοδιαθεσιμότητα τους [8].

 

Επειδή η ρεσβερατρόλη είναι πολύτιμο ισχυρό αντιοξειδωτικό θα πρέπει το κόκκινο κρασί να πίνεται μεν, αλλά με μέτρο και προσοχή. Πολλοί άνθρωποι δεν ανέχονται το κρασί και έτσι κινδυνεύουν να χάσουν τα ευεργετικά οφέλη των αντιοξειδωτικών του, όπως η ρεσβερατρόλη, η οποία όχι μόνο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου του μεταβολισμού των κυττάρων, αλλά έχει και την ικανότητα να διαπερνάει τον φραγμό εγκεφάλου-αίματος, προστατεύοντας έτσι τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα , γενικότερα (αντινευροφλεγμονώδης δράση) [9].

 

Η ρεσβερατρόλη συγκαταλέγεται μεταξύ των ουσιών που αυξάνουν τη μακροβιότητα των ανθρωπίνων κυττάρων και συνεπώς είναι ένας παράγοντας που αυξάνει την ανθρώπινη μακροβιότητα [10].  

 

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να ασκήσει αντιδιαβητικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας το ένζυμο σιρτουίνη 1 άμεσα στον εγκέφαλο [11].  

Συνοπτικά η ρεσβερατρόλη ασκεί τα εξής ευεργετικά αποτελέσματα.

Προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών οξυγόνου που προκύπτουν από το μεταβολισμό των κυττάρων.

Περιορίζει την αυξημένη αρτηριακή πίεση και επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηρωματοσκλήρυνσης [12].

 

Η ρεσβερατρόλη συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και βελτιώνει την ελαστικότητα των αγγείων, διότι  περιορίζει το οξειδωτικό στρες και αυξάνει τη βιδιαθεσιμότητα του οξειδίου του αζώτου στα αγγεία [13].

 

Η ρεσβερατρόλη ασκεί χημειοπροστατευτική δράση κατά του καρκίνου [14] και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

 

Μήπως θα ήταν καλύτερα να έτρωγε κανείς μόνο κόκκινα σταφύλια;

 

alt

Βιολογικό Αγιωργήτικο σταφύλι: Ένα από τα πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικά σταφύλι παγκοσμίως. Καλλιεργείται αδιαλλείπτως τα τελευταία 5000 χρόνια στη Νεμέα Κορινθίας

Σήμερα που γνωρίζουμε ότι η ρεσβερατρόλη είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά αυτομάτως η προσοχή μας στρέφεται προς τις φυσικές πηγές τροφίμων που την περιέχουν. Μια από τις πλουσιότερες πηγές ρεσβερατρόλης είναι τα βιολογικά κόκκινα σταφύλια , η οποία εντοπίζεται κυρίως στις φλούδες και τους σπόρους τους, παρά μέσα στο χυμό τους.

 

Η σάρκα του κόκκινου σταφυλιού περιέχει το σάκχαρο φρουκτόζη, η κατανάλωση της οποίας ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα.

Για να προσλάβει κανείς τις απαραίτητες ποσότητες των πολύτιμων αντιοξειδωτικών και της ρεσβερατρόλης που υπάρχουν στις φλούδες των ρωγών των κόκκινων σταφυλιών πρέπει να καταναλώνει  πολύ μεγάλες ποσότητες κόκκινων σταφυλιών καθημερινά, πράγμα που τον βάζει σε κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη.

Επιπλέον σταφύλια υπάρχουν στο εμπόριο για σύντομο χρονικό διάστημα την εποχή της συγκομιδής τους.

 

Το να αποχωρίσει κανείς τις φλούδες και τους σπόρους από τη σάρκα των κόκκινων σταφυλιών δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση. Η βρώση των σπόρων των σταφυλιών δεν είναι εφικτή, διότι αν καταποθούν σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποφράξουν το έντερο ή αν μασηθούν αποδίδουν πικρή γεύση.

 

Τα άτομα που αδυνατούν να καταναλώσουν κόκκινο κρασί ή δεν τους επιτρέπεται για ιατρικούς λόγους έχουν τις εξής λύσεις προκειμένου να προσλάβουν τις πολύτιμες για την υγεία πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού:

1 Μπορεί να καταναλώνουν καθημερινά μόνο δύο κουταλιές της σούπας από το βιολογικό, φυσιολογικό, λιαστό κόκκινο κρασί νεμέας ""Γκελάντο". Δύο κουταλιές της σούπας Γκελάντο, όταν πίνονται καθημερινά εξασφαλίζουν στον οργανισμό, όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά συστατικά του κόκκινου κρασιού, περιλαμβανομένης και της ρεσβερατρόλης, χωρίς καμμία παρενέργεια.

Το Γκελάντο δεν περιέχει χημικά συντηρητικά, ούτε θειώδη και είναι αυτοσυντηρούμενο. Το Γκελάντο πίνεται από άτομα όλων των ηλικιών, παρέχοντας καρδιοπροστασία, νευροπροστασία, καρκινοπροστασία και αντιγήρανση με τελείως φυσικό τρόπο.

2. Μπορεί να παίρνει κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Vinogkelin. To Vinogkelin περιέχει σκόνη αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού ''Γκέλικος''. Ως γνωστόν οι σπόροι και οι φλούδες των κόκκινων σταφυλιών παρέχουν στο κόκκινο κρασί τις πολύτιμες πολυφαινόλες του. Με το Vinogkelin είναι σαν να καταναλώνει κανείς καθημερινά ένα μικρό τσαμπί Αγιωργίτικου σταφυλιού, χωρίς να παίρνει φρουκτόζη ή δύο ποτήρια κόκκινου κρασιού, χωρίς να παίρνει το οινόπνευμα.

Βιβλιογραφία

 

Ο κίνδυνος πρόληψης του πιθανού αλκοολισμού από την καθημερινή κατανάλωση του κόκκινου κρασιού  μπορεί να εξαλειφθεί, αν κανείς πίνει το συμπυκνωμένο βιολογικό, γλυκό, κόκκινο, λιαστό Αγιωργήτικο κρασί  Νεμέας, το Γκελάντο (Gkelanto), από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας.

 

 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Del Rio D, Agnoli C, Pellegrini N, Krogh V, Brighenti F, Mazzeo T, Masala G, Bendinelli B, Berrino F, Sieri S, Tumino R, Rollo PC, Gallo V, Sacerdote C, Mattiello A, Chiodini P, Panico S. Total antioxidant capacity of the diet is associated with lower risk of ischemic stroke in a large Italian cohort. J Nutr. 2011 Jan;141(1):118-23.

2. Chiva-Blanch G, Urpi-Sarda M, Llorach R, Rotches-Ribalta M, Guillén M, Casas R, Arranz S, Valderas-Martinez P, Portoles O, Corella D, Tinahones F, Lamuela-Raventos RM, Andres-Lacueva C, Estruch R. Differential effects of polyphenols and alcohol of red wine on the expression of adhesion molecules and inflammatory cytokines related to atherosclerosis: a randomized clinical trial. .  Am J Clin Nutr. 2012 Feb;95(2):326-34.

3. Dipak KD, Nilanjana M. Resveratrol in cardioprotection: a therapeutic promise of alternative medicine. Mol Interv. 2006;6:36–47. [PubMed]

4.  Meherzia M, Ferid L, Salem E, Mohamed A, Ezzedine A. Strong cardioprotective effect of resveratrol, a red wine polyphenol, on isolated rat hearts after ischemia/reperfusion injury. Arch Biochem Biophys. 2007;457:1–6. [PubMed]

5. Shyamal KG, Dipak KD. Resveratrol and chemoprevention. Cancer Letters. 2009;284:1–6. [PubMed]

6. Athar M, Back JH, Tang XW, Kim KH, Kopelovich L, Bickers DR, Kim AL. Resveratrol: A review of preclinical studies for human cancer prevention. Toxicol Appl Pharmacol. 2007;224:274–283. [PMC free article] [PubMed]

7. Li Z, Yang X, Dong S, Li X. DNA breakage induced by piceatannol and copper(II): Mechanism and anticancer properties. Oncol Lett. 2012 May;3(5):1087-1094.

8. Rodrigo R, Miranda A, Vergara L. Modulation of endogenous antioxidant system by wine polyphenols in human disease. Clin Chim Acta. 2011 Feb 20;412(5-6):410-24.

9. Foti Cuzzola V, Ciurleo R, Giacoppo S, Marino S, Bramanti P. Role of resveratrol and its analogues in the treatment of neurodegenerative diseases: focus on recent discoveries. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2011 Nov;10(7):849-62.

10. Cau SB, Carneiro FS, Tostes RC. Differential modulation of nitric oxide synthases in aging: therapeutic opportunities. Front Physiol. 2012;3:218. Epub 2012 Jun 25.

11. Turan B, Tuncay E, Vassort G. Resveratrol and diabetic cardiac function: focus on recent in vitro and in vivo studies. J Bioenerg Biomembr. 2012 Apr;44(2):281-96.

12. Li H, Xia N, Förstermann U. Cardiovascular effects and molecular targets of resveratrol. Nitric Oxide. 2012 Feb 15;26(2):102-10. Epub 2012 Jan 4.

13. Frombaum M, Le Clanche S, Bonnefont-Rousselot D, Borderie D. Antioxidant effects of resveratrol and other stilbene derivatives on oxidative stress and *NO bioavailability: Potential benefits to cardiovascular diseases. Biochimie. 2012 Feb;94(2):269-76.

14. Brown L, Kroon PA, Das DK, Das S, Tosaki A, Chan V, Singer MV, Feick P. The biological responses to resveratrol and other polyphenols from alcoholic beverages. Alcohol Clin Exp Res. 2009 Sep;33(9):1513-23. 

Last Updated (Wednesday, 13 July 2016 08:33)