Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Πρόσφατες έρευνες για τη ρεσβεραρόλη του κόκκινου κρασιού©

Πρόσφατες έρευνες για τη ρεσβεραρόλη του κόκκινου κρασιού©

 

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της Πανελλήνιας Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Θυρεοειδούς Αδένα και Παραθυρεοειδών

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Παθήσεις θυρεοειδούς

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Η ρεσβερατρόλη  (Τρανς-3,4',5-τριυδρξυστιλβένιο) είναι μια πολυφαινόλη των σταφυλιών, που ανευρίσκεται σε διάφορα φυτά, τα φιστικιά, διάφορα τρόφιμα, το κόκκινο κρασί, τα σταφύλια και τους σπόρους τους. Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχτεί ότι ασκεί αντιφλεγμονώδη, αντιινωτικές, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές, νευροπροστατευτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες [1].

 

Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης

 

Οι πιο ολοκληρωμένες έρευνες, που αφορούν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φυτικών πολυφαινολών είναι αυτές που έχουν γίνει για τη ρεσβερατρόλη και την κουρκουμίνη. Οι ιδιότητες αυτές έχουν αποδοθεί στην ικανότητά τους να προλαβαίνουν την ενεργοποίηση  του πυρηνικού παράγοντα κάππα Β  και την επακόλουθη υπερέκφραση  των προφλεγμονωδών χημικών μεσολαβητών –κυτταροκινών, μορίων προσκόλλησης, κυκλοοξυγενάσης-2, 5-λιποοξυγενάσης, μυελοπεροξειδάσης ή της προκλητής συνθάσης νιτρικού οξειδίου (inducible nitric oxide synthase) [2]. Στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις της ρεσβερατρόλης μπορεί να αποδοθούν τα καρδιαγγειακά προστατευτικά της αποτελέσματα [3].

 

Αντικαρκινικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης

 

Έχει βρεθεί ότι η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό μιας ποικιλίας ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, στα οποία περιλαμβάνονται του καρκίνου του μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου, παγκρέατος και του θυρεοειδούς [4].

Η ρεσβερατρόλη έχει βρεθεί ότι αναστέλλει τον καρκίνο και προάγει τη μακροημέρευση σε πειραματόζωα, ενεργοποιόντας πολλά τμήματα του υγιούς μεταβολισμού τους[5, 6].

 

Αντιοξειδωτικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης

Έχουν περιγραφεί διάφορες φυσιολογικές απόψεις και των συναφών χημικών ενώσεων με αυτήν. Μεταξύ των άλλων έχει περιγραφεί  ότι η ρεσβερατρόλη είναι ενεργοποιητής του σιγανού ρυθμιστή της πληροφορίας Τ1 [silent information regulator T1 (SIRT1)], ο οποίος  αυξάνει τη φωσφορυλίωση της  ενεργοποιημένης ΑΜΡ πρωτεϊνικής κινάσης [AMP-activated protein kinase (AMPK)} και περιορίζει τους βιοσηματοδότες της οξειδωτικής βλάβης, κατά τη διάρκεια της γήρανσης, σε εργαστηριακές ρυθμίσεις[7].

 

Η περιορισμένη μιτοχονδριακή οξειδωτική φωσφορυλίωση και η αερόβια ικανότητα σχετίζονται με τον περιορισμό της μακροβιότητας. Η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί το γονίδιο της μακροβιότητας SIRT1, το οποίο είναι το κλειδί της ρύθμισης της ενέργειας και της μεταβολικής ομοιόστασης [8, 9].

 

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία  συνιστούν παράγοντες κινδύνου νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας. Βάσει μελετών σε ζώα και στο εργαστήριο, η ρεσβερατρόλη αναστρέφει αυτούς τους κινδύνους διεγείροντας  τον (SIRT1), ενώ για τους ανθρώπους οι έρευνες ακόμη σπανίζουν [10, 11]. Ο SIRT1θεωρείται η «πρωτεΐνη της μακροβιότητας» καθώς είναι γνωστή για τη δυνατότητά της να παρατείνει τη ζωή [12].

 

Αθηρωματοπροστατευτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης 

Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου και του κόκκινου κρασιού , όπως η ολευροπαΐνη, υδροξυτυροσόλη, τυροσόλη, ελενολικό οξύ και η ρεσβερατρόλη σε επίπεδα συγκεντρώσεων, όπως αυτά που υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή  μεταγραφικά αναστέλλουν την έκφραση των ενδοθηλιακών μορίων προσκόλλησης , εξηγώντας έτσι μερικώς τα αθηρωματοπροστατευτικά αποτελέσματα της Μεσογειακής δίαιτας[13].

Η ρεσβερατρόλη περιορίζει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων , προκαλεί αγγειοχαλάρωση, , περιορίζει την ενδοθηλιακή ενεργοποίηση και τροποποιεί το μεταβολισμό των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών. 

Αν και δεν έχουν καθοριστεί πλήρως οι μηχανισμοί δράσης της ρεσβερατρόλης , εν τούτοις υπάρχουν ενδείξεις  ότι μερικά από τα αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης  μπορεί να προκληθούν μέσω της ενεργοποίησης  της σιρτουίνης 1, της πρωτεϊνικής κινάσης ενεργοποιημένου ΑΜΡ και μέσω της αναστολής του πλειοτροπικού πυρηνικού παράγοντα μεταγραφής κΒ [pleiotropic transcription factor nuclear factor κB].Οι δρόμοι δράσης της ρεσβερατρόλης, που έχουν προταθεί, ότι υποκρύπτονται  για την καρδιοπροστασία  είναι ο περιορισμός του οξειδωτικού στρες και η ενεργοποίηση της συνθάσης του ενδοθηλιακού νιτρικού οξειδίου. Στην αθηρωματοπροστατευτική δραστηριότητα της ρεσβερατρόλης  μπορεί να παίζουν ρόλο και αδενοσινεργικοί μηχανισμοί[14]. 

 

Αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης 

Έχει μελετηθεί σε πειραματικά μοντέλα ποντικών, που υποβλήθηκαν σε πειραματικό στρες, η πρόκληση κατάθλιψης. Βρέθηκε ότι η ρεσβερατρόλη ενισχύει τη δράση της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης, που είναι δύο σημαντικοί νευροδιαβιβαστές, που προλαβαίνουν την κατάθλιψη. Αυτά τα ευρήματα, ότι τα αποτελέσματα αυτά της δράσης της ρεσβερατρόλης που μοιάζουν, ως αντικαταθλιπτικά  θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την σεροτονινεργική και νοραδρενεργική ενεργοποίηση[15]. 

Διάφοροι ερευνητές έχουν επιδείξει τη βελτίωση ειδικών νευρομεταβιβαστών σε ποικίλες περιοχές κλειδιά του εγκεφάλου, ως επακόλουθο της παρουσίας της ρεσβερατρόλης στα κόκκινα σταφύλια και το κόκκινο κρασί[16]. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η ρεσβερατρόλη αναστέλλει άμεσα τη μονοαμινοξειδάση-A (MAO-A), ένα ένζυμο κλειδί που διασπά τους νευρομεταβιβαστές. Αναστέλλοντας την MAO-A, ορισμένα επίπεδα νευρομεταβιβαστών παραμένουν υψηλότερα , ενώπιον της παρουσίας στρες [17]. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να ήταν σημαντική για την υποστήριξη της καλύτερης ψυχικής διάθεσης.

 

Σύμφωνα με τις διαφαινόμενες  επιστημονικές μαρτυρίες, ιδιαιτέρως,  οι ασφαλείς οργανικές πολυφαινολικές φυτοχημικές ενώσεις θεραπεύουν την κατάθλιψη σε μικρότερες δόσεις από τις κλινικά χρησιμοποιούμενες δόσεις των κλασσικών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Οι δομικά παρόμοιες πολυφαινολικές ενώσεις, όπως η κουρκουμίνη, ρεσβερατρόλη και οι προανθοκυανιδίνες επιδεικνύουν αντιοξειδωτικές και ανοσοτροποποιητικές  ιδιότητες  και η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι επίσης τροποποιούν  τη δραστηριότητα του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια , τη σεροτονινική μεταβίβαση και τη νευρογένεση του Ιπποκάμπου (πιθανόν μέσω των αποτελεσμάτων τους επί της δραστηριότητας της σεροτονίνης  και του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια .

Αυτά τα δεδομένα μας κάνουν να εικάζουμε ότι οι πολυφαινόλες  θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν  τη γνωσιακή έκπτωση που επέρχεται με την πάροδο της ηλικίας, η οποία συχνά συνοδεύεται  από κατάθλιψη και δυνητικά από περιορισμό των επιπέδων της νευρογένεσης του Ιπποκάμπου [18].

 

Νευροπροστατευτικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρεσβερατρόλη συμμετέχει στη νευροπροστασία και αντιφλεγμονή σε επιληπτικούς επίμυες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας η ρεσβερατρόλη καταστέλλει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις που προκαλούνται από τους σπασμούς μερικώς μέσω της οδού της κινάσης ενεργοποιημένου  AMP/ του στόχου ραπαμυκίνης των θηλαστικών [AMPK/mTOR ] [19].


Ο SIRT1 συνδέεται στους νευρώνες προκαλώντας νευρωνική διαφοροποίηση και νευροπροστασία. Ο SIRT1παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση της δενδριτικής διακλάδωσης των νευρώνων του Ιπποκάμπου και δείχνει ότι αυτά τα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τη μεσολάβηση της σηματοδοτικής οδού της πρωτεϊνικής κινάσης  των νευρώνων του εγκεφάλου, που σχετίζεται με Rho [Rho-associated protein kinase (ROCK)] signaling pathway of the brain neurons [20].

 

Τα Ελληνικά κόκκινα κρασιά περιέχουν ρεσβερατρόλη και η λογική χρήση τους μέχρι 250ml ημερησίως , παρέχουν στον οργανισμό όλες τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στη φλούδα του κόκκινου σταφυλιού. Για την πρόληψη της υπερβολικής λήψης κόκκινου κρασιού και την πρόληψη της βλάβης του ήπατος , εξαιτίας της καθημερινής χρήσης, μπορεί να παίρνει κανείς το γλυκό, λιαστό, κόκκινο Αγιωργήτικο κρασί Νεμέας Γκελάντο [Gkelanto].

To Γκελάντο είναι συμπυκνωμένο, δεν περιέχει θειώδη χημικά συντηρητικά, είναι αυτοσυντηρούμενο και παράγεται από Αγιωργήτικο σταφύλι βιολογικής καλλιέργειας. Αντί να πίνει κανείς 250ml συνηθισμένου κόκκινου κρασιού, αρκούν δύο κουταλιές της σούπας Γκελάντο για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, περιλαμβανομένης και της ρεσβερατρόλης.

 

Βιβλιογραφία 

 

1. Gweon EJ, Kim SJ. Resveratrol induces MMP-9 and cell migration via the p38 kinase and PI-3K pathways in HT1080 human fibrosarcoma cells. Oncol Rep. 2012 Nov 27. doi: 10.3892/or.2012.2151. [Epub ahead of print]

2. Jančinová VPerečko THarmatha JNosáľ RDrábiková K. Decreased activity and accelerated apoptosis of neutrophils in the presence of natural polyphenols. Interdiscip Toxicol. 2012 Jun;5(2):59-64. doi: 10.2478/v10102-012-0010-9.

3. Lee YEKim JWLee EMAhn YBSong KHYoon KHKim HWPark CWLi GLiu ZKo SH.Chronic Resveratrol Treatment Protects Pancreatic Islets against Oxidative Stress in db/db Mice. . PLoS One. 2012;7(11):e50412. doi: 10.1371/journal.pone.0050412. Epub 2012 Nov 30.

4. Aydin SBacanli MTaner GSahin TBasaran ABasaran N. Protective effects of resveratrol on sepsis-induced DNA damage in the lymphocytes of rats. Hum Exp Toxicol. 2012 Nov 15. [Epub ahead of print]

5. Hector KL, Lagisz M, Nakagawa S. The effect of resveratrol on longevity across species: a meta-analysis. Biol Lett. 2012 Oct 23;8(5):790-3. doi: 10.1098/rsbl.2012.0316.

6. Ferraz da Costa DC, Casanova FA, Quarti J, Malheiros MS, Sanches D, Dos Santos PS, Fialho E, Silva JL. Transient Transfection of a Wild-Type p53 Gene Triggers Resveratrol-Induced Apoptosis in Cancer Cells. PLoS One. 2012;7(11):e48746. doi: 10.1371/journal.pone.0048746. Epub 2012 Nov 12.

7. Farghali HKutinová Canová NLekić N. Resveratrol and related compounds as antioxidants with an allosteric mechanism of action in epigenetic drug targets. Physiol Res. 2012 Nov 22. [Epub ahead of print].

8. Liu B, Ghosh S, Yang X, Zheng H, Liu X, Wang Z, Jin G, Zheng B, Kennedy BK, Suh Y, Kaeberlein M, Tryggvason K, Zhou Z. Resveratrol Rescues SIRT1-Dependent Adult Stem Cell Decline and Alleviates Progeroid Features in Laminopathy-Based Progeria. Cell Metab. 2012 Dec 5;16(6):738-50.

9. Lagouge M, Argmann C, Gerhart-Hines Z, Meziane H, Lerin C, Daussin F, Messadeq N, Milne J, Lambert P, Elliott P, Geny B, Laakso M, Puigserver P, Auwerx J.

Resveratrol improves mitochondrial function and protects against metabolic disease by activating SIRT1 and PGC-1alpha. Cell. 2006 Dec 15;127(6):1109-22. Epub 2006 Nov 16.

10. Poulsen MM, Vestergaard PF, Clasen BF, Radko Y, Christensen LP, Stødkilde-Jørgensen H, Møller N, Jessen N, Pedersen SB, Jørgensen JO.

11. High-Dose Resveratrol Supplementation in Obese Men: An Investigator-Initiated, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trial of Substrate Metabolism, Insulin Sensitivity, and Body Composition. Diabetes. 2012 Nov 28. [Epub ahead of print]/

12. Mukherjee S, Lekli I, Gurusamy N, Bertelli AA, Das DK. Expression of the longevity proteins by both red and white wines and their cardioprotective components, resveratrol, tyrosol, and hydroxytyrosol. Free Radic Biol Med. 2009 Mar 1;46(5):573-8. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2008.11.005. Epub 2008 Nov 24.

13. Carluccio MA, Siculella L, Ancora MA, Massaro M, Scoditti E, Storelli C, Visioli F, Distante A, De Caterina R. Olive oil and red wine antioxidant polyphenols inhibit endothelial activation: antiatherogenic properties of Mediterranean diet phytochemicals. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2003 Apr 1;23(4):622-9. Epub 2003 Feb 20.

14. Voloshyna IHussaini SMReiss AB. Resveratrol in cholesterol metabolism and atherosclerosis. J Med Food. 2012 Sep;15(9):763-73. doi: 10.1089/jmf.2012.0025. Epub 2012 Aug 2.

15. Xu Y, Wang Z, You W, Zhang X, Li S, Barish PA, Vernon MM, Du X, Li G, Pan J, Ogle WO. Antidepressant-like effect of trans-resveratrol: Involvement of serotonin and noradrenaline system. Eur Neuropsychopharmacol. 2010 Jun;20(6):405-13. doi: 10.1016/j.euroneuro.2010.02.013.

16. Yu Y, Wang R, Chen C, Du X, Ruan L, Sun J, Li J, Zhang L, O'Donnell JM, Pan J, Xu Y. Antidepressant-like effect of trans-resveratrol in chronic stress model: Behavioral and neurochemical evidences. J Psychiatr Res. 2012 Nov 19. pii: S0022-3956(12)00339-1.

17. Yu Y, Wang R, Chen C, Du X, Ruan L, Sun J, Li J, Zhang L, O'Donnell JM, Pan J, Xu Y. Antidepressant-like effect of trans-resveratrol in chronic stress model: Behavioral and neurochemical evidences. J Psychiatr Res. 2012 Nov 19. pii: S0022-3956(12)00339-1.

18. Ogle WOSpeisman RBOrmerod BK. Potential of Treating Age-Related Depression and Cognitive Decline with Nutraceutical Approaches: A Mini-Review. Gerontology. 2012 Aug 30. [Epub ahead of print]

19. Wang SJBo QYZhao XHYang XChi ZFLiu XW. Resveratrol pre-treatment reduces early inflammatory responses induced by status epilepticus via mTOR signaling. Brain Res. 2012 Dec 2. pii: S0006-8993(12)01821-5. doi: 10.1016/j.brainres.2012.11.027. [Epub ahead of print]

20. Codocedo JFAllard CGodoy JAVarela-Nallar LInestrosa NC. SIRT1 Regulates Dendritic Development in Hippocampal Neurons. PLoS One. 2012;7(10):e47073. doi: 10.1371/journal.pone.0047073. Epub 2012 Oct 4.

Last Updated (Saturday, 29 December 2012 20:52)