Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Νέες στρατηγικές θεραπείας της πρόληψης της υποτροπής του αλκοολισμού με τη χορήγηση ναλμεφένης

Νέες στρατηγικές θεραπείας της πρόληψης της υποτροπής του αλκοολισμού με τη χορήγηση ναλμεφένης (Selincro)

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Παθήσεις θυρεοειδούς

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Η χρόνια χρήση και η εξάρτηση από το οινόπνευμα είναι συχνές διαταραχές. Παρά τις υπάρχουσες πολυάριθμες καθιερωμένες ψυχολογικές προσεγγίσεις του αλκοολισμού και των υποτροπών του μετά από αποτοξίνωσεις, η πρόληψη των υποτροπών της χρήσης και της κατάχρησης του οινοπνεύματος αποτελούν σημαντική ιατρική πρόκληση [1].


Ο αλκοολισμός ανήκει στα παγκόσμια προβλήματα υγείας. Υπάρχει πολύ μεγάλο θεραπευτικό κενό στην εξάρτηση από το οινόπνευμα και οι υπάρχουσες θεραπείες είναι μερικώς αποτελεσματικές στην πρόληψη των υποτροπών. Χρειάζονται νέοι τρόποι θεραπείας, που να στοχεύουν στον περιορισμό της κατανάλωσης  οινοπνεύματος  [2].

 

Η θεραπευτική επιτυχία των ψυχοκοινωνικών προγραμμάτων για την πρόληψη των υποτροπών είναι μέτρια και θα μπορούσε να αυξηθεί  με μια συμπληρωματική θεραπεία με ανταγωνιστές των οπιοειδών, όπως η ναλτρεξόνη [naltrexone] και η ναλμεφένη [nalmefene] [3].


Το οπιοειδεργικό σύστημα παίζει κρίσιμο ρόλο για τη μετάδοση των  των ανταποδοτικών αποτελεσμάτων  του οινοπνεύματος. Αυτό επιτυγχάνεται μερικώς τροποποιώντας την ντοπαμινεργική νευρομεταβίβαση στις μεσοδρεπανοειδείς περιοχές του εγκεφάλου. Η ναλμεφένη είναι ένας εναλλακτικός ανταγωνιστής του υποδοχέα οπιοειδούς που επίσης στοχεύει τους κάπα υποδοχείς οπιοειδούς και έτσι προσφέρει μια διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση στον αλκοολισμό.


Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανταγωνιστές οπιοειδών, όπως η ναλτροξένη , η οποία επίσης στοχεύει τους κάπα υποδοχείς οπιοειδούς είναι αποτελεσματικοί στον περιορισμό του αλκοολισμού. Ο νευροβιολογικός μηχανισμός, με τον οποίο οι τροποποιητές του συστήματος των οπιοειδών  επηρεάζουν την συμπεριφορά της πόσης οινοπνευματωδών βασίζεται στην ισχυρή σύνδεση μεταξύ του ενδογενούς συστήματος για τα οπιοειδή, του συστήματος της ντοπαμίνης και την επίδραση του κεντρικού νευρικού συστήματος στην ανταπόκριση στο στρες.


To σύστημα του οπιοειδούς [opioid system] είναι κρίσιμης σημασίας για τη γένεση και συντήρηση  της εξάρτησης από το οινόπνευμα. Η ναλτροξένη και σε μικρότερη έκταση η ναλμεφένη είναι παράγοντες που τροποποιούν την οπιοειδεργική μεταβίβαση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επιδεικνύουν μια περιορισμένη μεν, αλλά καλά μελετημένη αποτελεσματικότητα της θεραπείας της εξάρτησης από το οινόπνευμα (αλκοολισμός) [4].Η ναλμεφένη παρέχει κλινικό όφελος και συνιστά έναν πιθανό νέο φαρμακολογικό παράδειγμα θεραπείας, με όρους του θεραπευτικού στόχου  και του θεραπευτικού σχήματος, ενώ παρέχει μια μέθοδο που απευθύνεται  στις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες ασθενών με εξάρτηση από το οινόπνευμα, που χρειάζονται για τον περιορισμό της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. [5].


Στις 21 Δεκεμβρίου του 2011 η εταιρεία Lundbeck υπέβαλε αίτηση έγκρισης κυκλοφορίας στην European Marketing Authorization Application (MAA) της ναλμεφένης (nalmefene) με την εμπορική ονομασία  Selincro™ για τη θεραπεία της εξάρτησης από το οινόπνευμα με την ακόλουθη δήλωση:


Η Lundbeck υποβάλλει στην  MAA, μέσω κεντρικής διαδικασίας, αίτηση έγκρισης του  Selincro™ στην Ευρώπη.

Το Selincro™ έχει μια σημαντική δυνατότητα να βοηθήσει τα άτομα που έχουν εξάρτηση από το οινόπνευμα να περιορίσουν την κατανάλωση οινοπνεύματος.


Ο περιορισμός των ημερών  κατάχρησης οινοπνεύματος και η συνολική ποσότητα κατανάλωσης οινοπνεύματος έχει παρατηρηθεί μέσα στον πρώτο μήνα της θεραπείας σε τρεις συνολικά κλινικές μελέτες και διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του δωδεκάμηνου ασφαλείας της μελέτης.


Το Selincro™ έγινε καλά ανεκτό.


Τα Selincro™ είναι το πρώτο φάρμακο που υποβλήθηκε προς έγκριση για τον περιορισμό της κατανάλωσης οινοπνεύματος  σε ασθενείς με εξάρτηση από το οινόπνευμα.

Το Δεκέμβριο το 2012 η  Lundbeck έλαβε θετική γνωμάτευση από την Επιτροπή της EMA για τα φαρμακευτικά προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP), χορηγώντας της την άδεια κυκλοφορίας του SelincroTM (nalmefene) για την περιστολή της κατανάλωσης οινοπνεύματος σε ενηλίκους ασθενείς με εξάρτηση από το οινόπνευμα, που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα οινοπνεύματος . (Stock Exchange Release 14 December, 2012).

Η  γνώμη της Committee for Medicinal Products for Human Use [CHMP] βασίστηκε στα αποτελέσματα από τρεις πιλοτικές, τυχαιοποιημένες, διπλές τυφλές μελέτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο, μελετώντας τα αποτελέσματα των 18 mg Selincro σε ενήλικους ασθενείς με εξάρτηση από το οινόπνευμα.

Σ’αυτές τις μελέτες περιελήφθηκαν 2000 άτομα, περίπου, που είχαν διαγνωστεί με εξάρτηση από το οινόπνευμα, ενώ τα δύο τρίτα αυτών των ασθενών ποτέ δεν είχαν πάρει θεραπεία στο παρελθόν για τη νόσο τους.


Πληροφορίες για το SelincroTM (Nalmefene) 

Το Selincro είναι ένα μικρό μόριο που τροποποιεί τον υποδοχέα οπιοειδούς, ο οποίος  αναστέλει την οδό της ανταμοιβής στον εγκέφαλο, που ενισχύει την επιθυμία  και την ανάγκη για πόση οινοπνεύματος και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες.


Αυτό έχει ως επακόλουθο , το Selincro  να στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας θεραπευτικής αρχής ή αξιώματος για τη θεραπεία της εξάρτησης από το οινόπνευμα, καθώς αφαιρεί την επιθυμία του ατόμου να πιει οινοπνευματώδες ποτό.
Αντίθετα με τις υπάρχουσες θεραπείες καταπολέμησης του αλκοολισμού   η θεραπεία με το Selincro δεν προορίζεται στο να κάνει τον ασθενή να απέχει από το ποτό, αλλά να τον βοηθήσει να ελέγχει και να περιορίζει τη λήψη οινοπνεύματος.


Το  Selincro διακρίνεται από τα λοιπά αντιαλκοολικά φάρμακα διότι φέρεται υπό μορφή δισκίων, που λαμβάνονται μόνο βάσει των αναγκών των αλκοολικών ασθενών(“τόσο οινόπνευμα, όσο χρειάζεται”). Τα μέχρι τώρα κυκλοφορούντα αντιαλκοολικά φάρμακα  πρέπει να λαμβάνονται συνεχώς, για μακρύτερη χρονική περίοδο και στοχεύουν στη διατήρηση της αποχής από την πόση οινοπνευματωδών ποτών.  


Πρόληψη του αλκοολισμού

Η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος αποτελεί μια συνηθισμένη, αλλά λιγότερο αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης της κατάχρησης οινοπνευματωδών. Τα άτομα που κάνουν μέτρια χρήση οινοπνευματωδών , πίνουν κατ’αραιά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες. Τα άτομα αυτά δεν πίνουν για να μεθύσουν, αλλά για να απολαύσουν τη γεύση, το χρώμα και την ποιότητα του κρασιού τους ή κάποιου άλλου οινοπνευματώδους ποτού, μέσα σε πλαίσια κοινωνικής επικοινωνίας και ψυχοσυναλλαγής μεταξύ φίλων ή ανθρώπων που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Η πόση μικρής ποσότητας οινοπνεύματος αίρει τις ψυχικές αναστολές και διευκολύνει την ανθρώπινη επικοινωνία.


Οι πότες μικρών ή μέτριων ποσοτήτων οινοπνεύματος, αποφεύγουν να φτάσουν στο στάδιο της μέθης και οι συγκεντρώσεις του οινοπνεύματος στο αίμα τους δεν ξεπερνάει τα 0.08 γραμμάρια  ανά χιλιοστόλιτρο.


Γενικά ως μεθύσι ορίζεται η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσοτέρων αλκοολούχων ποτών μέσα σε δύο ώρες για τις γυναίκες και 5 ή περισσότερα ποτά για τους άνδρες. Τα άτομα με ιστορικό εξάρτησης από ουσίες μπορεί να μην είναι εις θέση να καταναλώσουν μέτριες ποσότητες οινοπνεύματος και συνιστάται να αποφεύγουν οποιαδήποτε ουσία που μπορεί να τροποποιήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.


Τα άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή  βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν εξάρτηση από το οινόπνευμα ή άλλη εξαρτησιογόνο ουσία. Βάσει του National Alliance on Mental Illness των ΗΠΑ, χονδρικά το 37% των αλκοολικών πάσχουν  από μία ή περισσότερες ψυχικές διαταραχές, ενώ το 50% όλων των πασχόντων από κάποια ψυχική νόσο αναπτύσσουν προβλήματα εξάρτησης σε κάποια φάση της ζωής τους.


 
Αντιμετωπίζοντας το υπάρχον ψυχολογικό πρόβλημα ενός ατόμου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δημιουργίας αλκοολισμού. Η κατάθλιψη και το άγχος πρέπει να αντιμετωπίζονται από ειδικούς, διότι έτσι περιορίζεται η πιθανότητα καταφυγής των πασχόντων στο οινόπνευμα ή σε εξαρτησιογόνες ουσίες. 


Τα άτομα που έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν αλκοολισμό καλόν είναι να αποφεύγουν διά παντός τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών. Η χρήση των ισχυρών οινοπνευματωδών πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και σε ποσότητες που δεν ξεπερνούν τα 30ml ημερησλιως. Δίδεται προσοχή στην ποιότητα των οινοπνευματωδών ποτών και την περιεκτικότητά τους σε θειώδη ή άλλα χημικά συντηρητικά που τους προσθέτουν.Η χρήση του κόκκινου κρασιού είναι ευρέως διαδεδομένη λόγω των ευεργετικών αποτελεσμάτων που επιδεικνύει η πόση μέτριας ποσότητας στον ανθρώπινο ενήλκο οργανισμό.Το κόκκινο κρασί το συστήνουν οι γιατροί σε μικρές καθημερινές δόσεις (250 ml), διότι περιέχει πολύτιμες καρδιοπροστατευτικές, νευροπροστατευτικές, καρκινοπροστατευτικές και άλλες ευεργετικές για τη διατήρηση της συνολικής υγείας χημικές ενώσεις, όπως οι πολυφαινόλες. Όμως η  καθημερινή, χρόνια  λήψη 250 ml κόκκινου κρασιού περικλείει και τον πιθανό κίνδυνο εκδήλωσης αλκοολισμού ή πρόκλησης ηπατικής βλάβης.


Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να ξεπεραστούν, όταν πίνει κανείς λιαστό, γλυκό, βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί Νεμέας, όπως το Γκελαντο [Gkelanto], το οποίο παρασκευάζεται από  σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και εμφιαλώνεται χωρίς θειώδη  (metabisulfite) ή άλλου τύπου χημικά συντηρητικά. Αρκεί η καθημερινή λήψη 2 κουταλιών της σούπας Γκελαντο (30ml) , για να προσλάβει κανείς τα πολύτιμα για την υγεία αντιοξειδωτικά συστατικά του κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού Νεμέας, χωρίς να διακινδυνεύει να βλάψει το συκώτι του ή να εθιστεί στην πόση κρασιού που θα τον οδηγήσει στον αλκοολισμό. και εφόσον έχει προδιάθεση. 

References

1, Soyka MRösner S. Nalmefene for treatment of alcohol dependence. Expert Opin Investig Drugs. 2010 Nov;19(11):1451-9. doi: 10.1517/13543784.2010.522990. Epub 2010 Sep 25.

2. Rösner SHackl-Herrwerth ALeucht SVecchi SSrisurapanont MSoyka M. Opioid antagonists for alcohol dependence. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Dec 8;(12):CD001867. doi: 10.1002/14651858.CD001867.pub2.

3. Mann KBladström ATorup LGual Avan den Brink W. Extending the Treatment Options in Alcohol Dependence: A Randomized Controlled Study of As-Needed Nalmefene. Biol Psychiatry. 2012 Dec 10. pii: S0006-3223(12)00942-0. doi: 10.1016/j.biopsych.2012.10.020. [Epub ahead of print].

4. Hillemacher THeberlein AMuschler MABleich SFrieling H. Opioid modulators for alcohol dependence. Expert Opin Investig Drugs. 2011 Aug;20(8):1073-86. doi: 10.1517/13543784.2011.592139. Epub 2011 Jun 9.

5.  Mann KBladström ATorup LGual Avan den Brink W.Extending the Treatment Options in Alcohol Dependence: A Randomized Controlled Study of As-Needed Nalmefene. Biol Psychiatry. 2012 Dec 10. pii: S0006-3223(12)00942-0. doi: 10.1016/j.biopsych.2012.10.020. [Epub ahead of print]

Last Updated (Wednesday, 19 December 2012 11:29)

Last Updated (Saturday, 29 December 2012 20:40)