Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Το πράσινο τσάι και η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού ανακόπτουν τον καρκίνο του προστάτη©

 

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ.  2741026631,   6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Παθήσεις θυρεοειδούς

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συνηθέστερη κακοήθεια που απαντάται στον ανδρικό πληθυσμό. Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη είναι   η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του προστάτη, η εθνικότητα, η ορμονική κατάσταση, το διαιτολόγιο και ο τρόπος ζωής [1].

 

Ο καρκίνος του προστάτη φαίνεται να είναι κατάλληλος στόχος  για την εφαρμογή της πρωτοπαθούς φροντίδας πρόληψης, προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματά του. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται μια σχετικά μακρά περίοδος  για θεραπευτικές παρεμβάσεις.

 

Συνήθως ο καρκίνος του προστάτη διαγιγνώσκεται σε άνδρες μετά το πεντηκοστό έτος ή μεγαλύτερους. Οποιοσδήποτε τρόπος κσθυστέρησης της εκδήλωσης της νόσου θα μπορούσε σημαντικά να παρατείνει τη ζωή και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των ασθενών.[2].

 

Μια αποτελεσματική προληπτική/θεραπευτική στρατηγική  είναι η κατανάλωση διατροφικών παραγόντων, που είναι ικανοί  να ανακόψουν ή να καθυστερήσουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό  των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να επηρεάζουν τα φυσιολογικά κύτταρα.

 

Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού έχουν ερευνηθεί τα τελευταία χρόνια για τα επωφελή τους αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Ιδιαιτέρως έχει δοθεί προσοχή  στη σημαντική συμμετοχή τους στην χημειοπροφύλαξη κατά του καρκίνου. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού τροποποιούν της βιοχημικές οδούς που σηματοδοτούν τη δημιουργία του καρκίνου του προστάτη [1].

 

Έχουν γίνει εργαστηριακές έρευνες και κλινικές δοκιμές που έχουν δείξει τα επωφελή αποτελέσματα των πολυφαινολών του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού  κατά του καρκίνου γενικά και ιδιαίτερα κατά του καρκίνου του προστάτη.

 

Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού  είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, που επηρεάζουν  τη σηματοδότηση μεταξύ των κυττάρων, την ευαισθησία των κυτταρικών υποδοχέων, τη δραστηριότητα των ενζύμων της φλεγμονής  ή τη ρύθμιση των γονιδίων.

 

Μεταξύ των κατεχινών (πολυφαινόλες) του πράσινου τσαγιού, αυτή που έχει μελετηθεί περισσότερο για τις καρκινοπροληπτικές της ιδιότητες είναι  η γαλλική επιγαλοκατεχίνη -3 [epigallocatechin-3-gallate (EGCG)] [1].

 

Αν και οι επιδημιολογικές έρευνες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα για τα χημειοπροστατευτικά και αντικαρκινικά αποτελέσματα των πολυφαινολών του πράσινου τσαγιού, εν τούτοις υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη τάση χρησιμοποίησης αυτών των ουσιών στη συντηρητική αντιμετώπιση  των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με λιγότερο προχωρημένο καρκίνο του προστάτη[2].

 

Ο συνδυασμός χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων  και πράσινου τσαγιού θα μπορούσε να αποτελέσει μια θεραπευτική στρατηγική  αντιμετώπισης του καρκίνου στους ανθρώπους[3].

 

Το πράσινο τσάι έχει αναγνωριστεί στην Ιαπωνία ως προληπτικό του καρκίνου [3] . Ο Fujiki H, και Suganuma M (2012) βασισμένοι στις αποδείξεις ότι το πράσινο τσάι μπορεί να προλάβει τα ορθοκολικά αδενώματα και τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες εξέτασαν την ιδέα της συγχορήγησης του συνδυασμού των αντικαρκινικών φαρμάκων και των κατεχινών του πράσινου τσαγιού.

 

 Βρήκαν ότι ο παραπάνω συνδυασμός δρα συνεργικά, προκαλώντας απόπτωση  των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων [απόπτωση = προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος] ανακόπτει το σχηματισμό όγκου στα ποντίκια και ενισχύει την την ανακοπή της ανάπτυξης του όγκου  σε μοντέλα ξενομοσχευμάτων ποντικού.

 

Η ανακοπή της ανάπτυξης του όγκου αποδόθηκε στο συνδυασμό μοριακών μηχανισμών και προκλητή βλάβη της DNA γονιδιακής έκφρασης 153 [DNA damage-inducible 153 (GADD153, CHOP)] σε σχέση με το θάνατο του υποδοχέα 5 και της αποπτωτικής οδού TRAIL [death receptor 5 and TRAIL-apoptotic pathway] [3].

 

Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού προκαλούν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων του προστάτη με ευδιάκριτους μηχανισμούς, ανεξάρτητα από την κατάσταση της πρωτεΐνης p53  [4],

 

Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυσική πολυφαινόλη (τύπος αντιοξειδωτικού) που υπάρχει στστη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και το κόκκινο κρασί). Αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες υπάρχουν  σε διάφορα φρούτα , το κόκκινο κρασί, τα λαχανικά , τους σπόρους, το μέλι.  

 

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι οι σπόροι και οι φλούδες των κόκκινων σταφυλιών, καθώς και το κόκκινο κρασί περιέχουν μεταξύ των πολλών ευεργετικών για την ανθρώπινη υγεία, συστατικών τους και ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη υπάρχει σε αυθονία στους σπόρους και τις φλούδες του κόκκινου σταφυλιού, καθώς και στο κόκκινο κρασί. Η περιεκτικότητα των κόκκινων σταφυλιών σε ρεσβερατρόλη εξαρτάται από την ποικιλία του αμπελιού, τον τόπο και τρόπο καλλιέργειας.

Γενικά οι πολυφαινόλες οι πολυφαινόλες δρουν ως αντικαρκινικοί και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και υποστηρίζουν την εξασφάλιση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ασκώντας και  καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα [5].

 

Η ρεσβερατρόλη των σπόρων, των φλουδών και του κόκκινου κρασιού έχει βρεθεί ότι αναστέλλει μια ισχυρή οδό μοριακής σηματοδότησης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη [6].

 

Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού ανακόπτουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη στα πειραματόζωα [7].

 

Η ρεσβερατρόλη των σπόρων, των φλουδών και του κόκκινου κρασιού  ανακόπτει τον καρκίνο, περιορίζοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων  και τη μετάσταση  και μέσω της πρόκλησης απόπτωσης.

 

Αυτές οι δράσεις θα μπορούσαν να εξηγηθούν  από την ικανότητά της ρεσβερατρόλης να ανακόπτει την κινάση 1 και 2 που ρυθμίζονται με εξωκυττάριο σήμα [Extracellular Signal-regulated Kinase-1 (ERK1) and ERK2]), την πρωτεΐνη Akt  και να καταστέλλει τα επίπεδα των οιστρογόνων  και του υποδοχέα παράγοντα αύξησης ινσουλίνης -1 [insulin growth factor -1 (IGF-1)]..

 

Το πώς αυτές οι διαδικασίες εκδηλώνονται ως αντιογκωτικές δράσεις έχουν ερευνηθεί σε πειραματόζωα [8].

Οι αντικαρκινικές και αντιμεταστατικές δράσεις της ρεσβερατρόλης έχουν σχετιστεί  με τον περιορισμό του microRNA 21 [miR-21] και της πρωτεΐνης Akt [pAkt], και την αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης  προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου 4 [Programmed cell death protein 4 (PDCD4)].

 

Όμοια αντιογκωτικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης  παρατηρήθηκαν  στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη  DU145 και LNCaP, που είχαν σχετιστεί με καταστολή της  Akt και της PDCD4, αλλά ανεξάρτητα  από το  miR-21.  

Αυτά τα δεδομένα δηλώνουν ότι οι αντιογκωτικές δράσεις της ρεσβερατρόλης  στον καρκίνο του προστάτη  θα μπορούσαν να εξηγηθούν, εν μέρει, μέσω ανακοπής της οδού σηματοδότησης f Akt/miR-21 ω.

 

Μέσω μιας ποικιλίας πειραμάτων σε ζώα διάφοροι ερευνητές έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες των σπόρων, των φλουδών και του κόκκινου κρασιού, όπως η ρεσβερατρόλη θα μπορούν να φονεύσουν καρκινικά κύτταρα και ότι αναστέλλουν δραστικά την ανάπτυξη εμφυτευμένων καρκινικών κυττάρων ή όγκων του προστάτη σε ζώα.

 

Οι επιστήμονες απέδειξαν την ειδική οδό που συμμετέχει σ’αυτό το αποτέλεσμα [(sphingosine kinase-1/sphingosine 1-phosphate or SphK1/S1P). Υπογράμμισαν ότι αυτή η οδός παίζει επίσης ρόλο στον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του μαστού και τον γαστρικό καρκίνο.

 

Οι ερευνητές διακήρυξαν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πρόοδο  της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη.

Ο εμφανής αντίκτυπος ότι τα αντιοξειδωτικά των σπόρων, των φλουδών του κόκκινου σταφυλιού και του πράσινου τσαγιού θα είχαν τέτοιες δράσεις στο ανθρώπινο σώμα ήταν αδιανόητο να το ονειρευτεί κανείς πριν 25 χρόνια. 

 

Εφόσον καταναλώνονται συχνά μικρές έως μέτριες  ποσότητες βιολογικού κόκκινου κρασιού και τρια έως 5 φλυτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως, όλα τα σημεία δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί και το βιολογικό πράσινο τσάι μπορεί να επιστρατευτούν μεταξύ των ισχυροτέρων τροφίμων αντικαρκινικής προστασίας και διατήρησης της υγείας [7]..

 

Βεβαίως απαιτείται η χρήση μικρής έως μέτριας ποσότητας βιολογικού κόκκινου κρασιού. Στους άνδρες αρκούν 1-2 ποτήρια του κρασιού ημερησίως και στις γυναίκες ένα ποτήρι του κρασιού ημερησίως, αρκεί βεβαίως να μην υπάρχει αντένδειξη λήψης κρασιού. Οι καρκινοπαθείς δεν πρέπει να καταναλώνουν οινόπνευματώδη. Όχι διότι το οινόπνευμα, αυτό καθ΄αυτό είναι καρκινογόνο, αλλά η ακεταλδεϋδη, προς την οποία μεταβολίζεται το οινόπνευμα είναι καρκινογόνος ουσία. ¨οπου αντενδείκνυται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, μπορεί να χορηγηθούν οι κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής Βινογκελιν (Vinogkelin), που περιέχουν σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού ''Γκέλικος''.

Παίρνοντας κανείς τρεις έως έξι κάψουλες Vinogkelin ή Βινογκελίν ημερησίως είναι σαν να καταναλώνει ένα έως δύο ποτήρια κόκκινου κρασιού  ημερησίως, αποφεύγοντας έτσι κάθε κίνδυνο που κρύβεται πίσω από την κατανάλωση οινοπνεύματος, που δεν του το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του.

 

Βιβλιογραφία

1. Khan NMukhtar H. Modulation of signaling pathways in prostate cancer by green tea polyphenols. Biochem Pharmacol. 2012 Oct 3. pii: S0006-2952(12)00658-2. doi: 10.1016/j.bcp.2012.09.027.

2. Davalli PRizzi FCaporali APellacani DDavoli SBettuzzi SBrausi MD'Arca D. Anticancer activity of green tea polyphenols in prostate gland. Oxid Med Cell Longev. 2012;2012:984219. doi: 10.1155/2012/984219. Epub 2012 May 15.

3. Fujiki HSuganuma M. Green tea: an effective synergist with anticancer drugs for tertiary cancer prevention. Cancer Lett. 2012 Nov 28;324(2):119-25. doi: 10.1016/j.canlet.2012.05.012. Epub 2012 May 21.

4. Gupta KThakur VSBhaskaran NNawab ABabcook MAJackson MWGupta S. Green Tea Polyphenols Induce p53-Dependent and p53-Independent Apoptosis in Prostate Cancer Cells through Two Distinct Mechanisms. PLoS One. 2012;7(12):e52572. doi: 10.1371/journal.pone.0052572. Epub 2012 Dec 20.

5. Vidavalur R, Otani H, Singal PK, Maulik N. Significance of wine and resveratrol in cardiovascular disease: French paradox revisited. Exp Clin Cardiol. 2006 Fall;11(3):217-25.

6. Shankar S, Siddiqui I, Srivastava RK. Molecular mechanisms of resveratrol (3,4,5-trihydroxy-trans-stilbene) and its interaction with TNF-related apoptosis inducing ligand (TRAIL) in androgen-insensitive prostate cancer cells. Mol Cell Biochem. 2007 Oct;304(1-2):273-85. Epub 2007 Jul 17.

7. Chao CHaque RVan Den Eeden SKCaan BJPoon KYQuinn VP. Red wine consumption and risk of prostate cancer: the California men's health study. Int J Cancer. 2010 Jan 1;126(1):171-9. doi: 10.1002/ijc.24637.

8. Sheth SJajoo SKaur TMukherjea DSheehan KRybak LPRamkumar V. Resveratrol Reduces Prostate Cancer Growth and Metastasis by Inhibiting the Akt/MicroRNA-21 Pathway. PLoS One. 2012;7(12):e51655. doi: 10.1371/journal.pone.0051655. Epub 2012 Dec 13.

Last Updated (Saturday, 13 January 2018 23:58)