Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Aλκαλοποιητικές τροφές και οστική Υγεία©

 

alt

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,

με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρική Εμψύχωση (Medical Life Coaching), Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Φυσικές Θεραπείες, τη Δράση του ερυθρού οίνου στην υγεία

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ,

 www.gelis.gr,

 www.pharmagel.gr, 

www.orlpedia.gr,

 www.allergopedia.gr, 

www.gkelikosagiorgitiko.gr

www.zinc.gr

www.curcumin.gr

www.d3gkelin.gr

www.gkelismedicallexicon.gr

Οι οξινοποιητικές ιδιότητες των τροφικών συστατικών εξαρτώνται από το περιεχόμενό τους σε μη οξειδούμενα οξέα ή τους προδρόμους τους. Τα οξινοποιητικά συστατικά όπως οι  ζωικές πρωτεΐνες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το μεταβολισμό του ασβεστίου και να επιταχύνουν την οστική απορρόφηση, αντιπροσωπεύοντας έτσι  έναν παράγοντα επιδείνωσης της οστεοπόρωσης [1].

 

Υπάρχουν αυξημένα τεκμήρια ότι με την Δυτικού τύπου δίαιτα δημιουργείται ένας παράγοντας κινδύνου πρόκλησης οστεοπόρωσης, μέσω της υπερβολικής παροχής οξέος, ενώ η βρώση φρούτων και λαχανικών εξισορροπεί την υπερβολική οξύτητα. , διότι κυρίως παρέχουν διατροφικά στοιχεία διτανθρακικά πλούσια σε κάλιο. 

 

Οι Δυτικού τύπου δίαιτες, που καταναλώνονται από ενήλικες δημιουργούν περίπου 50-100 mEq acid/d. Ως εκ τούτου οι υγιείς ενήλικες που καταναλώνουν τέτοια  τρόφιμα κινδυνεύουν να πάθουν χρόνια χαμηλού βαθμού μεταβολική οξέωση, που χειροτερεύει  με την πάροδο της ηλικίας, με επακόλουθο την έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας.

 

Τα οστά δρουν ρυθμιστικά στην παρουσία υπερβολικού οξέος απελευθερώνοντας κατιόντα. Πιστεύεται ότι με την παρέλευση του χρόνου  μια υπερδιέγερση αυτής της διαδικασίας  θα οδηγήσει σε διάλυση του  εκ μετάλλων  περιεχομένου των οστών  και περιορισμό της οστικής μάζας

 

Η λήψη Κ, Mg, φρούτων και λαχανικών έχουν συσχετιστεί με καθεστώς υψηλότερης αλκαλικότητας και ένεκα τούτου τη δημιουργία επωφελών αποτελεσμάτων στην υγεία των οστών.  

 

Σε υγιείς εθελοντές άνδρες  μια οξινοποιητική δίαιτα αυξάνει την αποβολή ασβεστίου δια των ούρων, γύρω στο  74%  και  C-τελικό τελοπεπτίδιο του τύπου Ι κολλαγόνου (C-telopeptide) κατά  19% , όταν γίνεται σύγκριση με τη λήψη μιας αλκαλοποιητικής δίαιτας που δημιουργεί βάσεις.

 

Συγχρονικές μελέτες [cross-sectional studies], που περιλαμβάνουν παρατηρήσεις του συνόλου ενός πληθυσμού ή μιας αντιπροσωπευτικής υποομάδας της σε καθορισμένο χρόνο  έχουν δείξει  ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του διατροφικού όξινου φορτίου και της υγείας των οστών, όπως μετρήθηκε με οστική υπερηχογράφηση  με ακτινογραφίες απορροφησιομετρίας διπλής ενέργειας [ dual-energy X-ray absorptiometry]. Πολύ λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε πολύ ηλικιωμένες γυναίκες (>75 ετών), των οποίων ο κίνδυνος για οστεοπόρωση είναι μόνιμος [2].

 

Το υψηλό φορτίο οξέος  μπορεί να αποτελεί σημαντικό επιπρόσθετο παράγοντα κινδύνου για τους πολύ ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καταγμάτων.

 

Επιπρόσθετα στα παραπάνω βρέθηκε σε ομάδα νέων γυναικών ότι η επάρκεια σε ασβέστιο και το πλούσιο σε ασβέστιο νερό δεν έχει αποτέλεσμα στην απορρόφηση των οστών, ενώ ένα πλούσιο σε αλκαλικά διτανθρακικά νερό οδηγεί σε ελάττωση, τόσο των επιπέδων  της ορμόνης του παραθυρεοειδούς (παραθορμόνη) και του C-τελοπεπτιδίου του κολλαγόνου.

 

Χρειάζεται να διεξαχθούν  περαιτέρω έρευνες , για να εξακριβωθεί αν αυτά τα θετικά αποτελέσματα επί της απώλειας της οστικής μάζας διατηρούνται για περίοδο μακρόχρονης θεραπείας. Η κατανάλωση μεταλλικού νερού θα ήταν μια εύκολη και μη δαπανηρή βοήθειας να προληφθεί η οστεοπόρωση και θα μπορούσε να ήταν μείζονος ενδιαφέροντος για τη μακροπρόθεσμη πρόληψη της οστικής απώλειας [2].

 

Συνοπτικά, τα προερχόμενα από τις τροφές οξέα, που απεκκρίνονται δια των νεφρών επηρεάζουν το μεταβολισμό του ασβεστίου, ενώ οι τροφές με αλκαλοποιητικές ιδιότητες αναστέλλουν την οστική απορρόφηση.

 

Η συμπληρωματική χορήγηση διαιτολογίου φυτικής προέλευσης τουλάχιστον για επτά ημέρες αυξάνει το pH των ούρων, πιθανόν διότι αυξάνει η η αλκαλικότητα του σώματος [3].

 

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί ο κλινικός αντίκτυπος  των διατροφικών συμβουλών αποφυγής οξίνων διαιτών, ως προληπτικού μέτρου κατά της οστεοπόρωσης [1]. 

 

Βιβλιογραφία

 

Buclin T, Cosma M, Appenzeller M, Jacquet AF, Décosterd LA, Biollaz J, Burckhardt P. Diet acids and alkalis influence calcium retention in bone. Osteoporos Int. 2001;12(6):493-9.

 

2.Wynn E, Krieg MA, Lanham-New SA, Burckhardt P. Postgraduate Symposium: Positive influence of nutritional alkalinity on bone health. Proc Nutr Soc. 2010 Feb;69(1):166-73.

 

3.John M Berardi, Alan C Logan, A Venket Rao. Plant based dietary supplement increases urinary pH .J Int Soc Sports Nutr. 2008; 5: 20. Published online 2008 November 6.

 

Last Updated (Sunday, 10 July 2016 07:06)