Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


H μικρή κατανάλωση κρασιού μπορεί να δρα αντικαταθλιπτικά©

H μικρή κατανάλωση κρασιού μπορεί να δρα αντικαταθλιπτικά©

alt

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος,Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνώνμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρικιή Διατροφολογία, Ιατρικές εφαρμογές του κόκκινου κρασιού, Προληπτική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική

alt

Γκέλη Αικατερίνη, Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ακτινοδιαγνωστική και Υπερηχογραφική Διαγνωστική, Ιατρική Διατροφολογία, Ιατρικές εφαρμογές του κόκκινου κρασιού, Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική

Ο όρος μονοπολική κατάθλιψη είναι άλλη μια ονομασία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Πρόκειται για μια διαταραχή της ψυχικής διάθεσης, που χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη, έλλειψη ενδιαφερόντων, έλλειψη ενδιαφέροντος  για δραστηριότητες που προκαλούν ευχαρίστηση (ανηδονία) [1] , αλλαγές στο σωματικό βάρος, διαταραχές του ύπνου, κόπωση, συναισθήματα αναξιότητας και ενοχών, δυσχέρεια στην πνευματική συγκέντρωση και σκέψεις θανάτου και αυτοκαταστροφής. Αν ένα πρόσωπο εκδηλώσει τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα  για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων μπορεί να διαγνωστεί ότι πάσχει από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.


Ο όρος μονοπολική διαταραχή χρησιμοποιείται για τη διάκρισή της από την κατάθλιψη που υφίσταται στη διπολική διαταραχή , η οποία είναι μια ψυχική διαταραχή με εναλλαγές κατάθλιψης και μανίας.

H  μονοπολική κατάθλιψη είναι η πιο διαδεδομένη ψυχική διαταραχή παγκοσμίως με τάση διαρκούς αύξησης [2].

Η συνύπαρξη προβλημάτων που σχετίζονται με την κατάχρηση του οινοπνεύματος  και της κατάθλιψης είναι συνηθισμένα [3].


Παρά τούτο, θα πρέπει να διακρίνεται η προβληματική χρήση οινοπνεύματος που οδηγεί σε εξάρτηση απ’αυτό, από τη μικρή ή μέτρια χρήση. Η προβληματική χρήση οινοπνεύματος μπορεί να σχετιστεί με κατάθλιψη και να καταλήξει στον αλκοολισμό. Οι αλκοολικοί δεν διάγουν γενικά υγιεινό τρόπο ζωής, χάνουν τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα ή μένουν άνεργοι, έχουν οικογενειακά προβλήματα, προβλήματα σχέσεων και κοινωνικής απομόνωσης και κοινωνικού στιγματισμού.


Όλες οι παραπάνω καταστάσεις είναι δυνητικά ικανές να πυροδοτήσουν κατάθλιψη, ανεξάρτητα από τη δυνατότητα αυτού του ιδίου του οινοπνεύματος να προκαλεί κατάθλιψη.


Η μονοπολική κατάθλιψη και η καρδιοκυκλοφορική νόσος  πιθανόν να έχουν τους ίδιους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς. Η μέτρια χρήση οινοπνεύματος, ιδίως του οινοπνεύματος από κρασί και ιδιαίτερα από κόκκινο κρασί, έχει επανειλημμένα ανακοινωθεί  ότι σχετίζεται με ελάττωση της συχνότητας καρδιοκυκλοφορικής νόσου [4, 5].


Οι σύγχρονες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι, όσοι καταναλώνουν μέτριες ποσότητες οινοπνεύματος έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν  κατάθλιψη.

Στην έρευνα που έκανε ο Gea A, και οι συνεργάτες βρέθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος θα μπορούσε να προστατέψει τουλάχιστον τις γυναίκες από την κατάθλιψη [6].


Στην έρευνα που έγινε στην Ισπανία  από τον Geo A και άλλους 15 ερευνητές  για την PREDIMED (εταιρεία που μελετάει της σχέσεις της διατροφής και των καρδιοκυκλοφορικών προβλημάτων) ερευνήθηκαν  2.683 άντρες και 2822 γυναίκες σε περίοδο 7 ετών, από τη στιγμή που ξεκίνησε η έρευνα [7].


Η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 55 και 80 ετών, χωρίς  ιστορικό κατάθλιψης ή προβλημάτων από την κατανάλωση οινοπνεύματος,  όταν ξεκίνησε  η έρευνα.

Οι ερευνηθέντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που αφορούσε τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών ετησίως, την κατανάλωση οινοπνεύματος, την ανάλυση της ψυχικής τους υγείας και του τρόπου ζωής τους.

Το συμπέρασμα της παραπάνω έρευνας έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν  μέτριες ποσότητες οινοπνεύματος ,  5 έως 15 γραμμάρια ημερησίως είχαν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν κατάθλιψη.


Επίσης βρέθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού  σε εβδομαδιαία βάση, 2 έως 5 μικρά ποτήρια την εβδομάδα, εμπεριέχει ακόμη μικρότερο κίνδυνο να εκδηλωθεί κατάθλιψη.

Στην έρευνα τονίζεται ότι  τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν  ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, οι  κοινωνικοί παράγοντες, η προσωπική ζωή, το κάπνισμα και η διατροφή.


Όμως στη ίδια έρευνα επιδεικνύεται ότι η κατανάλωση περισσοτέρων από 7  ποτήρια εβδομαδιαίως θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης.

Βρέθηκε επίσης ότι μεγαλύτεροι καταναλωτές οινοπνεύματος είναι οι άνδρες και το με το 88% να πίνει περισσότερο από 15 γραμμάρια οινοπνεύματος ημερησίως.


Συμπερασματικά φαίνεται ότι οι μικρές έως μέτριες ποσότητας κατανάλωσης κρασιού μπορεί να  περιορίσουν τη συχνότητα της κατάθλιψης, ενώ η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος, πάσης προελεύσεως αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης [7].


Gu Y και οι συνεργάτες [2013] απέδειξαν με τη λήψη μαγνητικών τομογραφιών ηλικιωμένων ενηλίκων  ότι η μικρή έως μέτρια  κατανάλωση οινοπνεύματος και ιδιαίτερα του κρασιού είναι επωφελής για τον γηράσκοντα εγκέφαλο και σχετίζεται την παρουσία αυξημένου ολικού όγκου του εγκεφάλου, πράγμα που περιορίζει την εκδήλωση άνοιας [8].


Σε έρευνα που έγινε σε ανδρικό πληθυσμό βρέθηκε ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος γενικά δεν περικλείει τον κίνδυνο πρόκλησης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αν ο τρόπος της κατανάλωσης και το είδος του οινοπνευματώδους ποτού θα μπορούσε να τροποποιήσει αυτή τη σχέση. Η λήψη περισσοτέρων των δύο ποτών ημερησίως θα μπορούσε να σχετιστεί με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου [9].


Ένας πολύ ασφαλής τρόπος να εφοδιάσει κανείς τον οργανισμό του με τα ευεργετικά συστατικά του κόκκινου κρασιού, χωρίς να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, που δρα αντικαταθλιπτικά είναι η μικρή έως μέτρια καθημερινή χρήση του συμπυκνωμένου, γλυκού, λιαστού κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού Γκελάντο.

Το κόκκινο κανονικό Αγιωργήτικο κρασί, μεταξύ των λοιπών ευεργετικών δράσεών του στον οργανισμό ασκεί καρδιοπροστατευτική, αγγειοπροστατευτική, νευροπροστατευτική και καρκινοπροστατευτική δράση, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ρεσβερατρόλη [10], μαλδιβίνη (maldivin) [11]  και άλλες πολύτιμες για την υγεία πολυφαινόλες [12].

 

Το Γκελάντο είναι προϊόν Αγιωργίτικου σταφυλιού βιολογικής καλλιέργειας, που συντηρείται χωρίς κανένα χημικό συντηρητικό (π.χ. θειώδη). Εξαιτίας της μεγάλης πυκνότητάς του αρκούν μόνο δύο κουταλιές της σούπας καθημερινά, για να επωφεληθεί κανείς των ευεργετικών αποτελεσμάτων των συστατικών του. Με το Γκελάντο καταναλώνει κανείς ελάχιστη ποσότητα οινοπνεύματος, αλλά μεγάλη ποσότητα πολυφαινολών, πράγμα που μπορεί να περιορίσει την πιθανότητα κατάθλιψης, σύμφωνα με τις παραπάνω έρευνες.  

 

Η καθημερινή χρήση 2 κουταλιών της σούπας Γκελάντο ισοδυναμεί με δύο ποτήρια κανονικού Αγιωργίτικου κόκκινου κρασιού. Σε περίπτωση που σε κάποιον δεν αρέσει το γλυκό κρασί, τότε μπορεί να καταναλώσει καθημερινά 1-2 ποτήρια του κρασιού, από το κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί ΓΚΕΛΙΚΟΣ 3, το οποίο παρασκευάζεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας..

Με αυτά τα φυσικά προϊόντα παίρνει κανείς τα πολύτιμα συστατικά του κόκκινου κρασιού χωρίς να κινδυνεύει να γίνει αλκοολικός.

Βιβλιογραφία

1. Gaillard RGourion DLlorca PM. Anhedonia in depression. Encephale. 2013 Aug 9. pii: S0013-7006(13)00148-6. doi: 10.1016/j.encep.2013.07.001. [Epub ahead of print]

2. Patten SB: Accumulation of major depressive episodes over time in a prospective study indicates that retrospectively assessed lifetime prevalence estimates are too low. BMC Psychiatry 2009, 9:19.

3. Sullivan LE, Fiellin DA, O’Connor PG: The prevalence and impact of alcohol problems in major depression: a systematic review. Am J Med 2005, 118:330-341.

4. Belmaker RH, Agam G: Major depressive disorder. N Engl J Med 2008, 358:55-68.

5. Poole L, Dickens C, Steptoe A: The puzzle of depression and acute coronary syndrome: reviewing the role of acute inflammation. J Psychosom Res 2011, 71:61-68.

6. Gea A, Martinez-Gonzalez MA, Toledo E, Sanchez-Villegas A, Bes-Rastrollo M, Nuñez-Cordoba JM, Sayon-Orea C, Beunza JJ. A longitudinal assessment of alcohol intake and incident depression: the SUN project. BMC Public Health. 2012 Nov 7;12:954. doi: 10.1186/1471-2458-12-954.

7. Gea A, Beunza JJ, Estruch R, Sánchez-Villegas A, Salas-Salvadó J, Buil-Cosiales P, Gómez-Gracia E, Covas MI, Corella D, Fiol M, Arós F, Lapetra J, Lamuela-Raventós RM, Wärnberg J, Pintó X, Serra-Majem L, Martínez-González MA; PREDIMED GROUP. Alcohol intake, wine consumption and the development of depression: the PREDIMED study. BMC Med. 2013 Aug 30;11(1):192. doi: 10.1186/1741-7015-11-192.

8. Gu Y, Scarmeas N, Short EE, Luchsinger JA, Decarli C, Stern Y, Manly JJ, Schupf N, Mayeux R, Brickman AM. Alcohol intake and brain structure in a multiethnic elderly cohort. Clin Nutr. 2013 Aug 21. pii: S0261-5614(13)00211-2. doi: 10.1016/j.clnu.2013.08.004. [Epub ahead of print]

9. Mukamal KJ, Ascherio A, Mittleman MA, Conigrave KM, Camargo CA Jr, Kawachi I, Stampfer MJ, Willett WC, Rimm EB. Alcohol and risk for ischemic stroke in men: the role of drinking patterns and usual beverage. Ann Intern Med. 2005 Jan 4;142(1):11-9.

10. Gambini J, López-Grueso R, Olaso-González G, Inglés M, Abdelazid K, El Alami M, Bonet-Costa V, Borrás C, Viña J. Resveratrol: distribution, properties and perspectives. Rev Esp Geriatr Gerontol. 2013 Mar-Apr;48(2):79-88. doi: 10.1016/j.regg.2012.04.007. Epub 2013 Jan 15.

11. Quintieri AM, Baldino N, Filice E, Seta L, Vitetti A, Tota B, De Cindio B, Cerra MC, Angelone T. Malvidin, a red wine polyphenol, modulates mammalian myocardial and coronary performance and protects the heart against ischemia/reperfusion injury. J Nutr Biochem. 2013 Jul;24(7):1221-31. doi: 10.1016/j.jnutbio.2012.09.006. Epub 2012 Dec 23.

12. Rodrigo R, Gil D, Miranda-Merchak A, Kalantzidis G Antihypertensive role of polyphenols.  Adv Clin Chem. 2012;58:225-54.

Last Updated (Tuesday, 10 September 2013 19:34)

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday18
mod_vvisit_counterYesterday487
mod_vvisit_counterThis week18
mod_vvisit_counterLast week10509
mod_vvisit_counterThis month35775
mod_vvisit_counterLast month64728
mod_vvisit_counterAll days745325
Visitors Counter