Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Η αντιοξειδωτική ικανότητα της φλούδας των φουντουκιών©

 

Η αντιοξειδωτική ικανότητα της φλούδας των φουντουκιών©

 

alt

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρο στην Ιατρική Διατροφολογία και τις φυσικές θεραπείες

Το φουντούκι είναι ξηρός καρπός υψηλής θρεπτικής αξίας (superfood). Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ζαχαροπλαστική και στην υγιεινή διατροφολογία.

 

Τα καθαρισμένα φουντούκια περιβάλλονται από φλούδα, η οποία μερικές φορές προσδίδει κάποια πικρίλα ή στιφάδα στον καρπό και μερικοί την αφαιρούν.

 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η φλόυδα του φουντουκιού περιέχει  ειδικές πολυφαινολικές χημικές ενώσεις, που καθιστούν το φουντούκι τρόφιμο με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα.

 

Ο Del Rio D, και οι συνεργάτες του (2011)  στο πανεπιστήμιο της Πάρμα, της Ιταλίας ερεύνησαν τη σύσταση της φλούδας διαφόρων δειγμάτων φουντουκιών, τα οποία χαρακτήρισαν για το συνολικό περιεχόμενό τους σε πολυφαινόλες, συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα [ΣΑΙ] και το περιεχόμενό τους σε ειδικές πολυφαινολικές ενώσεις.

 

Η κύρια πολυφαινολική υποκατηγορία που εντοπίσανε  και προσδιόρισαν ποσοτικά  μέσω της υψηλής απόδοσης υγρής χρωματογραφίας φασματομετρίας μάζας  [High Performance Liquid Chromatography Mass Spectrometer ( LC-MS , ή εναλλακτικά HPLC-MS )]   ήταν οι ολιγομερείς φλαβαν-3-όλες, που καταλάμβαναν περισσότερο από το 95% του συνόλου των πολυφαινολών.

 

Οι φλαβονόλες και διυδροχαλκόνες καταλάμβαναν το 3.5% ενώ τα φαινολικά οξέα καταλάμβαναν μόλις το 1% του συνόλου των φαινολικών ενώσεων, που εντοπίστικαν.

 

Οι τιμές της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας [ΣΑΙ] των δειγμάτων των φλουδών των φουντουκιών  κυμαίνονταν μεταξύ του 0.6 και  2.2 mol του αναχθέντος σιδήρου/kg του δείγματος, το οποίο είναι τριπλάσιο από τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του πλήρους καρυδιού, 7-8 φορές ισχυρότερη από την ΣΑΙ της σκούρας σοκολάτας, 10 φορές ισχυρότερη από την ΣΑΙ του καφέ εσπρέσο και 25 φορές ισχυρότερη από την ΣΑΙ των βατόμουρων  [blackberries].

Βιβλιογραφία

Del Rio DCalani LDall'Asta MBrighenti F. Polyphenolic composition of hazelnut skin. J Agric Food Chem. 2011 Sep 28;59(18):9935-41. doi: 10.1021/jf202449z. Epub 2011 Aug 23.

 

 

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday24
mod_vvisit_counterYesterday487
mod_vvisit_counterThis week24
mod_vvisit_counterLast week10509
mod_vvisit_counterThis month35781
mod_vvisit_counterLast month64728
mod_vvisit_counterAll days745331
Visitors Counter