Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


H σχέση των διαφόρων ποσοτήτων κατανάλωσης οινοπνεύματος και του κινδύνου πρόκλησης αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση, 

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

 H δράση του οινοπνεύματος στο κυκλοφορικό σύστημα

Η κατανάλωση οινοπνεύματος έχει αναφερθεί ότι μπορεί να ασκήσει, τόσον ευεργετική, όσο και καταστροφική επίδραση στη συχνότητα πρόκλησης αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου [1].

Ο  Palomäki H, Kaste M. (1993) μελέτησαν τα αποτελέσματα της λήψης διαφόρων ποσοτήτων οινοπνεύματος σε 156 ασθενείς και σε 153 άτομα, που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες.

Βάσει ερωτηματολογίου πληροφορήθηκαν τις εβδομαδιαίες ποσότητες οινοπνεύματος που κατανάλωνε ο κάθε ασθενής. Η λήψη οινοπνεύματος χαρακτηρίστηκε ως κανονική (καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή λήψη) ή ακανόνιστη  (λήψη μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα). Η εβδομαδιαία κατανάλωση οινοπνεύματος ορίστηκε  ως μη λήψη, ελαφρά έως μέτρια λήψη (μέχρι 150 g/εβδομάδα), μέτρια λήψη (> 150 έως  300 g/εβδομάδα) και βαρειά λήψη οινοπνεύματος (> 300 g/εβδομάδα) [2].
 

Παρατήρησαν οι παραπάνω ερευνητές ότι  η βαρειά λήψη οινοπνεύματος  έχει σχέση με αυξημένο κίνδυνο αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο κίνδυνος αυτός τείνει να ελαττωθεί με την  ελαφρά έως μέτρια λήψη (μέχρι 150 g/wk ). Υπολογίζοντας τον τύπο της λήψης οινοπνεύματος  επιπρόσθετα με την εβδομαδιαία ποσότητα σε ml οινοπνεύματος βρέθηκε ότι,  η  ελαφρά έως μέτρια λήψη  έχει σημαντικά αντίστροφη σχέση με την πρόκληση αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου.
 

 Βάσει της πολυπαραγοντικής ανάλυσης των ευρημάτων της μελέτης τους οι παραπάνω ερευνητές  βρήκαν ότι σημαντικοί  ανεξάρτητοι παράγοντες για την πρόκληση του αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου  ήταν η αρτηριακή υπέρταση,  η νόσος των στεφανιαίων, και το ροχαλητό, ενώ η συμβολή της ηλικίας, του διαβήτη, του καπνίσματος και του δείκτη μάζας σώματος δεν αποδείχτηκαν σημαντικά [2].  
 

Ο Hillbom M, et al (1999) απέδειξαν ότι  η βαρειά λήψη οινοπνεύματος αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου πρόκλησης αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου για τους πλείστους υπότυπους αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου και ότι αυτός ο κίνδυνος μπορεί να υποχωρήσει σχετικά γρήγορα μετά τη διακοπή της κατάχρησης του οινοπνεύματος [3].
 

Οι τελικοί μηχανισμοί που οδηγούν σ'αυτό τον αυξημένο κίνδυνο παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστοι. Η σημαντικότητα της βαρειάς λήψης οινοπνεύματος, ως παράγοντα αυξημένου κινδύνου πρόκλησης αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου  έχει επιδειχτεί σε άτομα νεαρής ηλικίας, διότι τα άτομα αυτά συνηθέστερα είναι βαρείς πότες οινοπνευματωδών ποτών, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους [1].  

 

Η λήψη μεγάλης ποσότητας οινοπνεύματος αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης [3]
 

Hillbom M, και οι συνεργάτες (2011) υποστήριξαν τη θέση ότι  η βαριά λήψη οινοπνεύματος και η υπέρταση δρουν συνεργικά στην πρόκληση αγγειοεγκεφαλικού επισοδίου.
 

Παρά τούτο, η συμβολή της υπέρτασης, που προκαλείται  από λήψη οινοπνεύματος, στη   νοσηρότητα και  θνησιμότητα από αγγειοεγκεφαλικό μπορεί να είναι μεγαλύτερη   από αυτήν που αναμένεται, διότι δεν έχουν μελετηθεί  ξεχωριστά τα αποτελέσματα  των διαφόρων τύπων λήψης οινοπνεύματος.  

Η παροδική άνοδος της συστολικής αρτηριακής πίεσης μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας οινοπνεύματος μπορεί να προδιαθέσει  στην πρόκληση αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου. 
 

Σε πρόσφατες μελέτες έχουν μετρηθεί  οι χρόνοι, κατά τους οποίους αυξάνει η αρτηριακή πίεση σε σχέση με την κατανάλωση οινοπνεύματος. Βρέθηκε ότι τις πρωινές ώρες υπάρχει  σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε σχέση με την κατανάλωση οινοπνεύματος, που εξαρτιώταν από τη δόση και ήταν άσχετη από την χρήση καπνού.

Οι άνδρες  με σοβαρή μορφή υπέρτασης έδειξαν 12 φορές πιο αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο, μετά από  με αλκοολική μέθη ή κραιπάλη.  Η οξεία μέθη  (μεθύσι) από κατανάλωση οινοπνεύματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα  πρόκλησης αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου.
 

Γιαυτό το λόγο  τα υπερτασικά άτομα θα πρέπει να προειδοποιούνται  για τους κινδύνους της βαριάς λήψης οινοπνεύματος και τον κίνδυνο που διατρέχουν να πάθουν αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο , όταν μεθύσουν [4].  
 

Η μέτρια κατανάλωση βιολογικού κόκκινου κρασιού παρεμποδίζει την ανάπτυξη νόσου των στεφανιαίων, διότι οι καταναλωτές μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού δείχνουν περιορισμό στην ανάπτυξη αθηρωματοσκληρυντικής νόσου κατά 32%. 

Οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού μπορούν να διατηρήσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων [5].
 

Το ευεργετικό αποτέλεσμα του πλούσιου σε πολυφαινόλες βιολογικού κόκκινου κρασιού αποδίδεται, τουλάχιστον μερικώς  στο άμεσο αποτέλεσμά τους στα αγγεία και ιδιαιτέρως στα ενδοθηλιακά κύτταρα. Πράγματι οι πολυφαινόλες του βιολογικού κόκκινου κρασιού έχουν δείξει ότι  ενεργοποιούν τα ενδοθηλιακά κύτταρα να αυξήσουν την παραγωγή  ισχυρών αγγειοπροστατευτικών παραγόντων περιλαμβανομένου του μονοξειδίου του αζώτου [ΝΟ] και του  ενδοθηλιογενούς υπερπολωτικού παράγοντα  (endothelium-derived hyperpolarizing factor). 
 

Οι κλινικές και οι πειραματικές έρευνες έχουν επιδείξει επίσης ότι η χρόνια λήψη  φυσικών προϊόντων, όπως οι μικρές ποσότητες βιολογικού κόκκινου κρασιού που είναι πλόυσια σε πολυφαινόλες, (όπως ο Γκέλικος Αγιωργίτικος από τη Νεμέα) είναι ικανά να βελτιώσουν την δυσλειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων  και να ελαττώσουν το αγγειακό οξειδωτικό στρες, που σχετίζεται με τις κυριότερες καρδιαγγειακές νόσους, όπως η υπέρταση [6] .
 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων βιολογικού κόκκινου κρασιού  και της επίπτωσης (εξάπλωσης) της νόσου των στεφανιαίων και του αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου [7].
 

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η λήψη μικρής ποσότητας, οποιουδήποτε τύπου οινοπνεύματος ωφελούν την καρδιά (άνδρες:  5 έως 30 γρ ημερησίως , γυναίκες: 5 έως  15 γρ ημερησίως [8], διότι ανεβάζουν την  καλή  χοληστερόλη (HDL), εμποδίζεται ο σχηματισμός θρόμβων και προλαμβάνεται η βλάβη των αρτηριών από τις υψηλές συγκεντρώσεις της κακής χοληστερόλης (LDL).
 

kouti-boukali-gelanto2Από τα κόκκινα κρασιά το βιολογικό, συμπυκνωμένο λιαστό, Αγιωργήτικο Νεμέας, γλυκό κρασί Γκελάντο (Gkelanto), που δεν περιέχει θειώδη ή άλλα χημικά συντηρητικά,  περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών.

Πίνοντας  δύο κουταλιές της σούπας Γκελάντο (30 ml) καθημερινά, προσλαμβάνονται προσλαμβάνονται τόσες ποσότητες πολυφαινολών, όσες περιέχονται σε 250ml του συνηθισμένου βιολογικού κόκκινου κρασιού Γκέλικος Αγιωργίτικο.
 

Ετσι χρησιμοποιεί  κανείς τα πολύτιμα συστατικά του κόκκινου κρασιού, παίρνοντας ελάχιστες ποσότητες οινοπνεύματος, οι οποίες τελικά είναι κι αυτές ευεργετικές για το καρδιοκυκλοφορικό σύστημα, χωρίς να κινδυνεύει ο λήπτης να γίνει αλκοολικός ή να βλάψει το συκώτι του.

Bιβλιογραφία 

1.Hillbom M, Juvela S, Numminen H. Alcohol intake and the risk of stroke. J Cardiovasc Risk. 1999 Aug;6(4):223-8. 

2.Palomäki H, Kaste M. Regular light-to-moderate intake of alcohol and the risk of ischemic stroke. Is there a beneficial effect? Stroke. 1993 Dec;24(12):1828-32.  

3. Sesso HD, Cook NR, Buring JE, Manson JE, Gaziano JM. Alcohol consumption and the risk of hypertension in women and men. Hypertension. 2008 Apr;51(4):1080-7. Epub 2008 Feb 7.

4.. Hillbom M, Saloheimo P, Juvela S. Alcohol consumption, blood pressure, and the risk of stroke. Curr Hypertens Rep. 2011 Jun;13(3):208-13. 

5.Szmitko PE, Verma S. Antiatherogenic potential of red wine: clinician update. J Physiol Heart Circ Physiol. 2005;288(5):2023-30. 

6.Schini-Kerth VB, Etienne-Selloum N, Chataigneau T, Auger C. Vascular Protection by Natural Product-Derived Polyphenols: In Vitro and In Vivo Evidence. Planta Med. 2011 Jan 25.  

7.Tozzi Ciancarelli MG, Di Massimo C, De Amicis D, Ciancarelli I, Carolei A. Moderate consumption of red wine and human platelet responsiveness. hromb Res. 2011 Apr 12. 8. 

8.Lekli I, Ray D, Das DK. Longevity nutrients resveratrol, wines and grapes. Genes Nutr. 2009 Sep 4. 


Γκέλης, Δ.Ν. Λεξικό υγείας και Ευεξίας, Κόρινθος, 2010, 2011, 2012

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2011, 2012.

 

Last Updated (Tuesday, 27 May 2014 10:51)

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday15
mod_vvisit_counterYesterday902
mod_vvisit_counterThis week917
mod_vvisit_counterLast week5532
mod_vvisit_counterThis month17619
mod_vvisit_counterLast month24642
mod_vvisit_counterAll days798242
Visitors Counter