Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Οι κίνδυνοι πρόκλησης της νόσου του Alzheimer αυξάνουν με την αύξηση της αντίστασης της ινσουλίνης και του διαβήτη τύπου ΙΙ.

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση, 

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Αναφέρεται ότι οι διαβητικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και γνωσιακής διαταραχής [1].  

Κλίνικές και πειραματικές ενδείξεις έχουν δείξει ότι η δυσανεξία της γλυκόζης και ο διαβήτης  μπορούν να προκαλέσουν  άνοια μέσω ποικίλων μηχανισμών, όπως η μικροαγγειακή αθηροσκληρυντική νόσος, τοξικότητα της γλυκόζης και ο διαταραγμένος μεταβολισμός  της ινσουλίνης [2].  


Η νόσος του Alzheimer  και ο διαβήτης συνδέονται με τρόπους που μέχρι προ τινος  δεν ήσαν πλήρως κατανοητοί. Ενώ το πλείστον της έρευνας επιβεβαιώνει αυτή τη σχέση, πολλές μελέτες δείχνουν  ότι τα άτομα με διαβήτη-ιδιαίτερα του τύπου ΙΙ- παχυσαρκία και υπερινσουλιναιμία βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν τελικά νόσο του Alzheimer [3]. 


 

Ο Kensuke Sasaki, από το Kyushu University (Japan), και οι συνεργάτες τους ανακοίνωσαν τον Αύγουστο του 2010 την απόδειξη της σχέσης μεταξύ των σχετιζομένων με το διαβήτη παραγόντων και της παθολογικής ανατομικής της νόσου του Alzheimer. H παραπάνω ερευνητική ομάδα μελέτησα 135 άτομα μέσης ηλικίας 67 ετών, από την Hisayama της Ιαπωνίας.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα  είχαν κάνει διάφορες δοκιμασίες ελέγχου των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Παρακολουθούνταν επίσης τα τελευταία 10-15 χρόνια για την εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου του Alzheimer.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, περίπου 16% ανέπτυξε νόσο του Alzheimer. Μετά το θάνατο των συμμετεχόντων στην έρευνα,  οι ερευνητές εξέτασαν ιστολογικά τους εγκεφάλους των θανόντων και αναζήτησαν ιστολογικά ευρήματα για τη νόσο του Alzheimer. Δηλαδή τις πλάκες του βήτα αμυλοειδούς  και  νευροϊνιδιακές συσσωματώσεις ή τολύπια  (neurofibrillary tangles) [4]. 
 

Ενώ το 16% ερευνηθέντων είχε συμπτώματα της Alzheimer όσο βρίσκονταν στη ζωή, συνολικά όμως το 65% επείχε δημιουργήσει πλάκες. Επί πλέον σ'αυτή την  έρευνα βρέθηκε ότι τα άτομα που είχαν ανώμαλα ευρήματα σε τρείς δοκιμασίες ελέγχου των επιπέδων της γλυκόζης είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν πλάκες.

Βρέθηκαν πλάκες στο 72% των ατόμων με αντίσταση στην ινσουλίνη  και στο 62% των ατόμων που δεν είχαν ένδειξη αντίστασης στην ινσουλίνη. Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η υπερινσουλιναιμία και η υπεργλυκαιμία που προκαλούνται από την αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη επιταχύνει το σχηματισμό νευριτικών πλακών σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του γονιδίου  APOE e [4].

 
 

Η ελαφρά έως μετρίου βαθμού κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να σχετίζεται με περιορισμό του κινδύνου της συχνότητας της μη καθορισμένης άνοιας και της νόσου του Αlzheimer, ενώ για την αγγειακή άνοια, τη γνωσιακή έκπτωση και τα σύνδρομα προάνοιας  οι τρέχουσες αποδείξεις δηλώνουν μόνο προστατευτικό απότέλεσμα [5]. 


Το κόκκινο, λιαστό, γλυκό Αγιωργίτικο κρασί Νεμέας Γκελάντο (Gkelanto) από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και χωρίς την προσθήκη θειωδών ή άλλου τύπου χημικών συντηρητικών εξασφαλίζει, με δύο κουταλιές την ημέρα τη λήψη ασφαλούς ποσότητας οινοπνεύματος, φλαβονοειδών (ρεσβερατρόλης), ανθοκυανινών, τανινών και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών που μπορεί να προστατεύουν από την άννοια και τη νόσο του Alzheimer [6].  


Βιβλιογραφία

1. Rönnemaa E, Zethelius B, Sundelöf J, Sundström J, Degerman-Gunnarsson M, Berne C, Lannfelt L, Kilander L. Impaired insulin secretion increases the risk of Alzheimer disease. Neurology. 2008 Sep 30;71(14):1065-71.

2. Sekita A, Kiyohara Y. Lifestyle-related diseases as risk factors for dementia.  Brain Nerve. 2010 Jul;62(7):709-17.

3. Luchsinger JA. Diabetes, related conditions, and dementia. J Neurol Sci. 2010 Sep 30.

4. Matsuzaki T, Sasaki K, Tanizaki Y, Hata J, Fujimi K, Matsui Y, Sekita A, Suzuki SO, Kanba S, Kiyohara Y, Iwaki T.

Insulin resistance is associated with the pathology of Alzheimer disease: the Hisayama study. Neurology. 2010 Aug 31;75(9):764-70. Epub 2010 Aug 25. Neurology. 2010 Aug 31;75(9):758-9.

5. Panza F, Capurso C, D'Introno A, Colacicco AM, Frisardi V, Lorusso M, Santamato A, Seripa D, Pilotto A, Scafato E, Vendemiale G, Capurso A, Solfrizzi V. Alcohol drinking, cognitive functions in older age, predementia, and dementia syndromes. J Alzheimers Dis. 2009;17(1):7-31.

6. Gelis DN., Kamilatos Ch., Papadimitriou Th., Gkiolis A., Syrianos N., Mendrinos D. The curative abilities of the red wine. IATRIKI KORINTHIA, 3:31-34:2009. 

7. www.gkelanto.gr

 Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2011, 2012.

 


Last Updated (Saturday, 29 December 2012 21:45)