Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Κόκκινο κρασί ΄΄Γκελάντο΄΄ (Gkelanto) και η προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος©

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Eίναι πολύ γνωστό ότι η κατανάλωση πολυφαινολών, που υπάρχουν στις τροφές και των πολυφαινολών που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί οδηγεί σε επωφελή αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία, όπως στην περίπτωση της πρόληψης  και ή της ανακούφισης των καρδιαγγειακών (Γαλλικό παράδοξο), φλεγμονωδών, νευροεκφυλιστικών και νεοπλασματικών νόσων [1].

 Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί για τα αποτελέσματα των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού επί ορισμένων νόσων και κυρίως της νόσου των στεφανιαίων. Βάσει των τεκμηρίων αυτών των μελετών έχει επιδειχτεί ότι η λήψη κόκκινου κρασιού σχετίζεται με τον περιορισμό της συμπτωματολογίας της νόσου των στεφανιαίων [2]. 

Ο Magrone T, et al (2008) στο τμήμα ανοσολογίας του  University of Bari,  Italy  ανασκόπησαν τα αποτελέσματα των πολυφαινολών στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του περιφερικού αίματος υγιών ανθρώπων. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν στη διάθεσή μας οι πολυφαινόλες είναι ικανές να διεγείρουν, τόσο τη φυσικές, όσο και τις προσαρμοστικές ανοσοαντιδράσεις.

Ιδιαίτερα, η απελευθέρωση κυτταροκινών, όπως η ιντερλευκίνη(IL)-12, ιντερφερόνη γάμμα [interferon (IFN)-gamma], και  IL-10, καθώς επίσης και ανοσοσφαιρίνες, μπορεί να είναι σημαντικές για την προστασία του ξενιστή από διάφορες διαταραχές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.  

Μια άλλη σημαντική άποψη που αποκάλυψαν στη μελέτη τους οι παραπάνω ερευνητές  ήταν η απελευθέρωση οξειδίου του αζώτου [nitric oxide (NO)]από τα περιφερικά μονοπύρηνα κύτταρα του αίματος, που διεγείρονται από τις πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού, παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των μελετών αναφέρεται ότι η παραγωγή ΝΟ γίνεται μόνο από τα ενδοθηλιακά κύτταρα.  

Η απελευθέρωση ΝΟ από τα περιφερικά μονοπύρηνα κύτταρα του αίματος μπορεί να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή νόσο, καθώς είναι γνωστόν ότι, αυτό το μόριο  δρα ως ένας αναστολέας της συσσώρευσης αιμοπεταλίων.

Από την άλλη πλευρά, το ΝΟ ασκεί έναν προστατευτικό ρόλο κατά των λοιμογόνων οργανισμών. Μερικές μοριακές κυτταροπλασματικές οδοί που έχουν διαμορφωθεί από τις πολυφαινόλες είναι ικανές να ρυθμίσουν ορισμένες ανοσοαποκρίσεις. Ιδιαίτερα φαίνεται ότι το  p38, ένα μόριο που ανήκει στην οικογένεια των  πρωτεϊνοκινασών που ενεργοποιούνται από μιτωγόνο MAPK [MAPK= mitogen-activated protein kinases ], συμμετέχει στην απελευθέρωση Ιντερφερόνης γάμμα [IFN-gamma] και ως εκ τούτου στην παραγωγή ΝΟ. Όλα αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν τα επωφελή αποτελέσματα των πολυφαινολών σε  κάποιες χρόνιες νόσους. [2].

Ο Magrone T και  Jirillo E (2010) χρησιμοποιώντας μονοκύτταρα περιφερικού αίματος υγιών ατόμων επέδειξαν in vitro την ικανότητα του Ιταλικού κόκκινου κρασιού  Negroamaro, να προκαλεί την απελευθέρωση ΝΟ και προ-φλεγμονωδών και αντι-φλεγμονωδών κυτταροκινών, οδηγώντας στη στη διατήρηση της ομοιοστασίας της ανοσίας του ξενιστή. Αυτή η απελευθέρωση εξαφανίζεται, όταν αφαιρούνται οι πολυφαινόλες  από τα δείγματα του κόκκινου κρασιού.

Οι ίδιοι ερευνητές απέδειξαν επίσης ότι οι πολυφαινόλες του Negroamaro είναι ικανές να ενεργοποιήσουν την εξωκυτταρικά ρυθμιζόμενη κινάση και την p38 κινάση και να αποσυνδέσουν την οδό της NF-kappaB  μέσω αυξημένης έκφρασης, με την πάροδο του χρόνου, της φωσφοrυλιωμένης μορφής της IkappaBalpha.

Αυτοί οι μηχανισμοί  μπορεί να αντιπροσωπεύουν μοριακά γεγονότα κλειδιά , που οδηγούν στην ανάσχεση του καταρράκτη προφλεγμονωδών γεγονότων και  της αθηρωματογένεσης [1].

Συμπερασματικά, σύμφωνα με την τρέχουσα βιβλιογραφία, η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού φαίνεται να είναι προστατευτική για τον ξενιστή, όσον αφορά την πρόληψη διαφόρων νόσων, ακόμη και εκείνων που έχουν σχέση με το γήρας εξαιτίας των ανοσοτροποποιητικών ιδιοτήτων τους [1].  

Πλουσιότατο κόκκινο κρασί σε πολυφαινόλες, στον  Ελλαδικό χώρο είναι το  ΄΄Γκελάντο΄΄ (Gkelanto), το οποίο είναι  βιολογικό, γλυκό, λιαστό, κόκκινο Αγιωργήτικο κρασί Νεμέας. Το  ΄΄Γκελάντο΄΄ (Gkelanto) ως  προϊόν φυσικής συμπύκνωσης δεν περιέχει χημικά συντηρητικά , όπως τα θειώδη, αλλά συντηρείται με τα δικά του φυσικά ιμβερτοσάκχαρα. Παίρνοντας κανείς καθημερινά 2 κουταλιές της σούπας ΄΄Γκελάντο΄΄ (Gkelanto) προσλαμβάνει όχι μόνο πολυφαινόλες, αλλά και πολύτιμες για τη διατήρηση της υγείας ανθοκυανίνες και τανίνες, χωρίς να  παίρνει  επιβλαβείς  ποσότητες οινοπνεύματος [3].

 

Βιβλιογραφία

1. Magrone T, Jirillo E. Polyphenols from red wine are potent modulators of innate and adaptive immune responsiveness. Proc Nutr Soc. 2010 Aug;69(3):279-85. Epub 2010 Jun 4.

2. Magrone T, Candore G, Caruso C, Jirillo E, Covelli V. Polyphenols from red wine modulate immune responsiveness: biological and clinical significance. Curr Pharm Des. 2008;14(26):2733-48.

4. Gelis DN., Kamilatos Ch., Papadimitriou Th., Gkiolis A., Syrianos N., Mendrinos D. The curative abilities of the red wine. IATRIKI KORINTHIA, 3:31-34:2009. 

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2011, 2012.

Last Updated (Sunday, 04 March 2012 17:46)