Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Νόσος του Parkinson και κόκκινο κρασί Γκελάντο (Gkelanto)©

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση, 

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

 Η νόσος του Parkinson είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη νευροεκφυλιστική νόσος, η μετά τη νόσο του Αlzheimer [1], οποία χαρακτηρίζεται από μια προοδευτική απώλεια των νευρώνων της ντοπαμίνης στη μέλαινα ουσία ( substantia nigra).

Μέσα στο μικροπεριβάλλον του εγκεφάλου τα γλοιακά κύτταρα παίζουν κρίσιμο ρόλο στους ομοιοστατικούς μηχανισμούς, που προάγουν την νευρωνική επιβίωση. Η μικρογλοία διαθέτει μια εξειδικευμένη ανοσοεπαγρύπνηση και μεταβιβάζει αποκρίσεις της έμφυτης ανοσίας προς παθογόνους  εισβολείς, εκκρίνοντας  μια μυριάδα παραγόντων, που περιλαμβάνουν κυτταροκίνες, χημειοκίνες, προσταγλανδίνες αντιδραστικά είδη οξυγόνου και αζώτου , καθώς και παράγοντες ανάπτυξης . Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες ασκούν νευροπροστατευτικές και τροφικές δραστηριότητες, καθώς και διαδικασίες αποκατάστασης του εγκεφάλου, ενώ άλλοι ενισχύουν το οξειδωτικό στρες και πυροδοτύν στους νευρώνες αποπτωτικούς καταρράκτες.
 

Ως εκ τούτου οι προ- και αντιφλεγμονώδεις αποκρίσεις πρέπει να είναι εξισορροπημένες για να προλαμβάνεται το πιθανό καταστροφικό αποτέλεσμα του παρατεταμένου, αρρύθμιστου οξειδωτικού στρες, που προκαλείται από φλεγμονή σε ευάλωτους νευρικούς πληθυσμούς [1]. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί, η ανάσχεση της νευροφλεγμονής που γίνεται μέσω της μικρογλοίας μπορεί να καταστεί μια αξιόπιστη προστατευτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson.

Η ρεσβερατρόλη, μια μη φλαβονοειδής πολυφαινόλη, που φυσιολογικά υπάρχει στο κόκκινο κρασί και στα σταφύλια με κόκκινη φλούδα, είναι γνωστό πλέον ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν και σε σύγχρονες μελέτες έχει αποδειχτεί ότι η ρεσβερατρόλη  ασκεί νευροπροστατευτικά αποτελέσματα κατά της ισχαιμίας, των σπασμών και των νευροεκφυλιστικών διαταραχών, εν τούτοις οι μηχανισμοί με τους οποίους ασκούνται αυτά τα επωφελή αποτελέσματα πάνω στην ντοπαμινεργική εκφύλιση δεν έχουν επαρκώς καθοριστεί.

Γιαυτό το λόγο ο IZhang F, και οι συνεργάτες του (2010) στο National Institute of Environmental Health Sciences/National Institutes of Health, μελέτησαν σε πρωτογενείς καλλιέργειες νευρογλοίας του μεσεγκεφάλου τους μοριακούς μηχανισμούς που συμμετέχουν στη νευροπροστασία που επιτυγχάνεται με τη μεσολάβηση της ρεσβερατρόλης. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ξεκάθαρα ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει τους ντοπαμινικούς νευρώνες κατά της νευροτοξικότητας που προκαλείται από την επίδραση του λιποπολυσακχαριδίου με τρόπους που εξαρτώνται από τις συγκεντρώσεις της ρεσβερατρόλης  και τη διάρκεια του χρόνου δράσης της μέσω της αναστολής της ενεργοποίησης της μικρογλοίας και τον επακόλουθο περιορισμό της απελευθέρωσης του προφλεγμονώδους παράγοντα.

Μηχανιστικά, η νευροπροστασία μέσω της ρεσβερατρόλης αποδόθηκε στην αναχαίτιση της οξειδάσης NADPH. Αυτό το συμπέρασμα υποστηρίζεται από από τις ακόλουθες παρατηρήσεις.

Πρώτον , η ρεσβερατρόλη περιόρισε τη δημιουργία αντιδραστικών ριζών οξυγόνου που προκαλούνται από την οξειδάση NADPH .

Δεύτερον,.η μετατόπιση που προκαλείται από λιποπολυσακχαρίδιο τηςκυτοσολικής υποομάδας p47 της οξειδάσης NADPH στην κυτταρική μεμβράνη εξασθένησε σημαντικά από τη ρεσβερατρόλη.

Τρίτο και το κυριότερο, η ρεσβερατρόλη απέτυχε να ασκήσει νευροπροστασία σε νευροκαλλιέργειες  ποντικών από τους οποίους απουσίαζε ηοξειδάση NADPH. Επί πλέον , αυτή η νευροπροστασία συσχετίστηκε επίσης με μια εξασθένιση της ενεργοποίησης των κινασών που ενεργοποιούνται από πρωτεινικές κινάσες και τους σηματοδοτικούς μηχανισμούς στη μικρογλοία από τα τον παράγοντα κάππα Β.  Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ρεσβερατρόλη ασκεί νευροπροστασία κατά της ντοπαμινεργικής νευροεκφύλισης που προκαλείται  από το λιποπολυσακχαρίδιο (LPS) και ότι η οξειδάση NADPH μπορεί να είναι ο κυριότερος παίκτης στη νευροπροστασία που εξασφαλίζεται με τη μεσολάβηση της ρεσβερατρόλης[2].

Από την παραπάνω έρευνα γίνεται κατανοητή η ανάγκη, για λόγους νευροπροστασίας σημαντικών περιοχών του εγκεφάλου , όπως η μέλαινα ουσία με τη βοήθεια λήψης κόκκινου κρασιού, που είναι πλουσιότατο σε ρεσβερατρόλη. Η καθημερινή λήψη δύο κουταλιών σούπας από το βιολογικό, γλυκό, λιαστό Αγιωργήτικο  κρασί Νεμέας ΄΄Γκελάντο (Gkelanto)" παρέχει πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη, ανθοκυανίνες και τανίνες, που δρουν ευεργετικά εκτός από τη νευροπροστασία και στην αντιγήρανση του οργανισμού, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Με την καθημερινή λήψη δύο κουταλιών της σούπας Γκελάντο (Gkelanto) παίρνει τα πολύτιμα για την υγεία ευεργετικά συστατικά του κόκκινου κρασιού με την ελάχιστη και ασφαλή λήψη οινοπνεύματος[3].

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος , κόρινθος, 2010.

Βιβλιογραφία

1. Tansey MG, Goldberg MS. Neuroinflammation in Parkinson's disease: its role in neuronal death and implications for therapeutic intervention. Neurobiol Dis. 2010 Mar;37(3):510-8. Epub 2009 Nov 10.

2. Zhang F, Shi JS, Zhou H, Wilson BC, Hong JS, Gao HM.Resveratrol protects dopamine neurons against lipopolysaccharide-induced neurotoxicity through its anti-inflammatory actions. Mol Pharmacol. 2010 Jun 16.

3. Γκέλης ΔΝ, Γκιολής Α, Καμιλάτος Χ, Συριανός Ν., Παπαδημητρίου Θ, Μενδρινός Δ.  Ιαματικές δυνατότητες του κόκκινου κρασίου. ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ, Τεύχος 3, σελ 31-34, 2009.

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2011, 2012.

Last Updated (Sunday, 04 March 2012 10:56)