Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού και οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις της στον εγκέφαλο©

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση, 

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Οι νευροφλεγμονώδεις αντιδράσεις πυροδοτούνται από διάφορα αίτια και μορεί να προκαλέσουν επωφελή ή βλαβερά αποτελέσματα [1].H νευροφλεγμονή συμβάλλει σημαντικά στην παθογένεση των νευρολογικών διαταραχών ενώ η μικρογλοιακή ενεργοποίση είναι ένα γνώρισμα της νευροφλεγμονής. Μικρογλοία είναι το σύνολο των μικρογλοιακών κυττάρων (μη νευρικά κύτταρα) μεσεγχυματικής προελεύσεως, τα οποία ανήκουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα).

Η μικρογλοία απαντάται στη φαιά και στη λευκή ουσία του εγκεφάλου Τα κύτταρα της μικρογλοίας παρουσιάζουν αμοιβαδοειδείς κινήσεις και λειτουργούν , όπως τα μακροφάγα του συνδετικού ιστού, δηλαδή κάνουν κυτταροφαγία των κυτταρικών υπολειμμάτων, έπειτα από τραυματισμό, εγκεφαλικό επεισόδιο, κλπ [2].

Υπό φυσιολογικάς συνθήκας η μικρογλοία συμβάλλει στην ανοσοεπαγρύπνιση του κεντρικού νευρικού συστήματος, όμως μετά από μια βλάβη του εγκεφάλου ή έκθεση στη φλεγμονή η μικρογλοία ενεργοποιείται και εκκρίνει προφλεγμονώδεις και νευροτοξικούς χημικούς μεσολαβητές.

Η επιμένουσα παραγωγή αυτών των παραγόντων συμβάλλει στη νευρονική βλάβη. Ως εκ τούτου, η αναχαίτιση της νευροφλεγμονής που προκαλείται με τη μεσολάβηση της νευρογλοίας μπορεί να γίνει ένας υποσχόμενος θεραπευτικός στόχος για τις νευρολογικές διαταραχές.

Η ρεσβερατρόλη, μια μη φλαβονοειδής πολυφαινόλη που υπάρχει σε αφθονία στο κόκκινο κρασί και τα σταφύλια, έχει αποδειχτεί ότι ασκεί επωφελή αποτελέσματα, λόγω των αντιοξειδωτικών, αντικαρκινικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Έχει επίσης επιδειχτεί ότι η ρεσβερατρόλη είναι ένας ισχυρός αναστολέας της δράσης  κυκλοοξυγενάσης (COX)-1 [1] .  Πρόσφατα έχει επιδειχτεί σε πειραματικά μοντέλα ότι, η ρεσβερατρόλη ασκεί προστατευτικό αποτέλεσμα κατά ποικίλων νευρολογικών διαταραχών, περιλαμβανομένης της ισχαιμίας του εγκεφάλου, των σπασμών και νευροεκφυλιστικών νόσων.

Η μικρογλοία αποτελεί έναν σημαντικό στόχο των αντιφλεγμονωδών δραστηριοτήτων της ρεσβερατρόλης στον εγκέφαλο. Η φυσική πολυφαινόλη ρεσβερατρόλη  είναι ικανή να περιορίσει τη μικρογλοιακή ενεργοποίηση, ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να εξηγήσει τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα σε μοντέλα εγκεφαλικής βλάβης in vivo [1].
 

Το βιολογικό, γλυκό, λιαστό, κόκκινο κρασί, Γκελάντο (Gkelanto), από Αγιοσγήτικο σταφύλι, βιολογικής καλλιέργειας, που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (μεταξύ των οποίων και η ρεσβερατρόλη, ε-βινφερίνη, κλπ), τανίνες καιανθοκυανίνες,  σε δόση 2 κουταλιών της σούπας ημερησίως, μπορεί να ενισχύσει συμπληρωματικά την καθημερινή διατροφή με νευροπροστατευτικές, αγγειοπροστατευτικές, καρκινοπροστατευτικές και άλλες οφέλιμες για την υγεία φυσικές ουσίες.
 

Βιβλιογραφία.  

1.Candelario-Jalil E, de Oliveira AC, Gräf S, Bhatia HS, Hüll M, Muñoz E, Fiebich BL. Resveratrol potently reduces prostaglandin E2 production and free radical formation in lipopolysaccharide-activated primary rat microglia. J Neuroinflammation. 2007 Oct 10;4:25.

2. Zhang F, Liu J, Shi JS. Anti-inflammatory activities of resveratrol in the brain: Role of resveratrol in microglial activation. Eur J Pharmacol. 2010 Mar 31.  

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος, Κόρινθος, 2010, 2011, 2012

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2011, 2012.


Last Updated (Sunday, 04 March 2012 10:25)

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday18
mod_vvisit_counterYesterday487
mod_vvisit_counterThis week18
mod_vvisit_counterLast week10509
mod_vvisit_counterThis month35775
mod_vvisit_counterLast month64728
mod_vvisit_counterAll days745325
Visitors Counter