Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Πολυφαινόλες της διατροφής και ο ρόλος τους στη διατήρηση της υγείας του αγγειακού τόνου©

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση, 

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Μηχανισμοί δράσης των πολυφαινολών του βιολογικού κόκκινου κρασιού

Μεταξύ των πολυάριθμων εύλογων μηχανισμών, με τους οποίους οι πολυφαινόλες του βιολογικού κόκκινου κρασιού μπορεί να συμβάλλουν στην καρδιοπροστασία περιλαμβάνονται η βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας,  η αναστολή της αγγειογένεσης και 5ης κυτταρικής μετανάστευσης , καθώς και ο πολλαπλασιασμός  των αιμοφόρων αγγείων  [1].


Ο Schini-Kerth VB και οι συνεργάτες τους στο Laboratoire de Biophotonique et Pharmacologie, Faculté de Pharmacie, Université de Strasbourg (2010) ανέλυσαν πολυάριθμες μελέτες που αποδεικνύουν ότι εκτός από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολών υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί, μέσω των οποίων οι πολυφαινόλες  ασκούν το ευεργετικό αποτέλεσμά τους στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα. Τόσον οι πειραματικές, όσο και οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες βελτιώνουν την ικανότητα των ενδοθηλιακών κυττάρων να ελέγχουν τον αγγειακό τόνο. Πειράματα σε απομονωμένες αρτηρίες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες προκαλούν χαλάρωση του ενδοθηλίου των αρτηριών και αύξηση του σχηματισμού του ενδοθηλιακού οξειδίου του αζώτου (ΝΟ).

Το ΝΟ που προκαλείται από τις πολυφαινόλες οφείλει την παραγωγή του στην ενεργοποίηση της οδού της φωσφατιδυλινοσιτοικής 3- κινάσης/Akt, μέσω οξειδοαναγωγικής ευαισθησίας, που οδηγεί στην ενεργοποίηση της ενδοθηλιακής συνθάσης του ΝΟ [eNOS], η οποία είναι επακόλουθο της φωσφορυλίωσής της στο Ser 1177.


 

Εκτός της οδό της φωσφατιδυλινοσιτοικής3- κινάσης/Akt έχει αποδειχτεί ότι οι πολυφαινόλες ενεργοποιούν την eNOS αυξάνοντας τη συγκέντρωση του ενδοκυττάριου ελεύθερου ασβεστίου και ενεργοποιώντας τους οιστρογονικούς υποδοχείς στα ενδοθηλιακά κύτταρα. Επιπρόσθετα, εκτός από την ταχεία και επιμένουσα ενεργοποίηση της eNOS με φωσφορυλίωση των πολυφαινολών, οι πολυφαινόλες μπορούν να αυξήσουν την έκφραση του επιπέδου της eNOS στα ενδοθηλιακά κύτταρα, οδηγώντας σε αυξημένο σχηματισμό ΝΟ.  

Επιπλέον, εκτός από τη χαλάρωση του ενδοθηλίου των διαφόρων τύπων αρτηριών, που  προκαλείται από τις  πολυφαινόλες συμμετέχει και ο υπερπολωτικός παράγοντας, που προέρχεται από το ενδοθήλιο, [endothelium-derived hyperpolarizing factor (EDHF)]  επιπρόσθετα με το ΝΟ.

Οι πολυφαινόλες έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν το ενδοθηλιακό έλεγχο του αγγειακού τόνου, όχι μόνο στα διάφορα πειραματικά μοντέλα καρδιαγγειακών νόσων, όπως η υπέρταση, αλλά και στους υγιείς ή ασθενείς ανθρώπους. Με αυτές τις πειραματικές και κλινικές μελέτες διαφωτίστηκε η δυνατότητα των πολυφαινολών, των πλούσιων σε πολυφαινόλες τροφίμων ή ποτών, όπως το κόκκινο κρασί ή ροφημάτων, όπως το τσάι ,να ασκούν αγγειακή προστασία στους υγιείς και τους ασθενείς [2].


Ένα από τα πλουσιότερα  κόκκινα κρασιά σε πολυφαινόλες  είναι το βιολογικό κόκκινο Γκέλικος Αγιωργίτικο από τη Νεμέα. Αρκουν 175ml για τους ενήλικους άνδρες και 100-120ml για τις γυναίκες για να προσληφθεί ευεργετική βποσότητα πολυφαινολών για τον οργανισμό. Σε περ΄'ιπτωση που για διαφόρους λόγους αδυνατεί να πίνει κανείς αυτή την ποσότητα μπορεί να εφοδιάσει τον οργανισμό του με τις πολύτιμες πολυφαινόλες, πίνοντας το  Γκελάντο (Gkelanto).

Το Γκελάντο (Gkelanto)  είναι βιολογικό, γλυκό, συμπυκνωμένο, λιαστό, κόκκινο Αγιωργήτικο κρασί Νεμέας, χωρίς χημικά συντηρητικα (metabisulfite ή μεταθειώδες κάλιο), πλουσιότατο σε πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και τανίνες, που συμβάλλει στη διατήρηση της προστασίας του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των πολύτιμων για την υγεία συστατικών του (βλέπε www.gkelikosagiorgitiko.gr).


Βιβλιογραφία

1. Stoclet JC, Chataigneau T, Ndiaye M, Oak MH, El Bedoui J, Chataigneau M, Schini-Kerth VB. Vascular protection by dietary polyphenols. Eur J Pharmacol. 2004 Oct 1;500(1-3):299-313.

2. Schini-Kerth VB, Auger C, Kim JH, Etienne-Selloum N, Chataigneau T. Nutritional improvement of the endothelial control of vascular tone by polyphenols: role of NO and EDHF. Pflugers Arch. 2010 Mar 12.

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος, Κόριντηος, 2010, 2011, 2012,

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2011, 2012.

Last Updated (Tuesday, 27 May 2014 08:50)