Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Κόκκινο κρασί και η χρήση του από νεφροπαθείς©


alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, 

Ιατρός,

Οδοντίατρος, 

Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρική Διατροφολογία και Συμπληρωματική Ιατρική,  

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ,

www.gelis.gr

www.orlpedia.gr

www.allergopedia.gr

www.gkelanto.gr


Οι έρευνες γύρω από την κατανάλωση κρασιού και της δράσης του στους νεφρούς είναι περιορισμένες. Οι ασθενείς με χρονία νεφρική ανεπάρκεια εμφανίζουν επιταχυνόμενη αθηροσκληρυντική βλάβη  και γνωρίζοντας το πολύ γνωστό προστατευτικό αποτέλεσμα του κρασιού στο καρδιαγγειακό σύστημα, η μέτρια κατανάλωσή του θα μπορούσε να ήταν επωφελής.

Το οξειδωτικό στρες και η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου , τα οποία είναι αλληλένδετα παίζουν ρόλο στην παθοφυσιολογία πολλών νεφρικών νόσων, περιλαμβανομένης της οξείας και χρονίας νεφρικής ανεπάρκειας[2].

Η αιθανόλη και τα μη αλκοολούχα συστατικά του κρασιού, ιδίως οι πολυφαινόλες, επηρεάζουν την οξειδωτική ισορροπία και τη λειτουργία του ενδοθηλίου Αν και η μακροχρόνια κατάχρηση οινοπνεύματος έχει σχετιστεί με πολλές αλλαγές στους νεφρούς των ανθρώπων , εν τούτοις σε πειραματικές μελέτες οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες του νεφρού, ασκώντας προστατευτικά αποτελέσματα κατά της νεφρικής βλάβης από  ισχαιμία/επανεμάτωση  και ανέστειλαν την απόπτωση των μεσογειακών κυττάρων.


Η βλάβη από νεφρική ισχαιμία και επαναιμάτωση είναι η κυριότερη αιτία οξείας νεφρικής ανεπάρκειας και μπορεί επίσης να συμμετέχει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη μερικών μορφών χρονίας νεφροπάθειας[1]. Επιπλέον, στους διαβητικούς η χορήγηση μετρίων ποσοτήτων κόκκινου κρασιού και μια δίαιτα πλούσια σε πολυφαινόλες επιβράδυνε την εξέλιξη της διαβητικής νεφροπάθειας.

Πέραν τούτου  η μη ευνοϊκή επίδραση της αιθανόλης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης φαίνεται να αντιρροπείται  από τα προστατευτικά αποτελέσματα των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού. Υπάρχουν πειστικές αποδείξεις του επωφελούς αποτελέσματος της ελεγχόμενης χρήσης κόκκινου κρασιού από νεφροπαθείς, που όμως χρειάζονται ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση[2].


Βιβλιογραφία

1. Mejía-Vilet JM, Ramírez V, Cruz C, Uribe N, Gamba G, Bobadilla NA. Renal ischemia-reperfusion injury is prevented by the mineralocorticoid receptor blocker spironolactone. Am J Physiol Renal Physiol. 2007 Jul;293(1):F78-86. Epub 2007 Mar 20. 

2. Presti RL, Carollo C, Caimi G. Wine consumption and renal diseases: new perspectives. Nutrition. 2007 Jul-Aug;23(7-8):598-602. Epub 2007 Jun 15.

 Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτρινολαρυγγολόγος, Κόρινθος, 2010.

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010.

Last Updated (Saturday, 29 December 2012 21:40)

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday23
mod_vvisit_counterYesterday487
mod_vvisit_counterThis week23
mod_vvisit_counterLast week10509
mod_vvisit_counterThis month35780
mod_vvisit_counterLast month64728
mod_vvisit_counterAll days745330
Visitors Counter