Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Οι καρκινοπροστατευτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού©

alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr, 

www.gkelanto.gr,

 www.allergopedia.gr,

 www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Εμβοές αυτιών, Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D


Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες δηλώνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που περιέχει υψηλά επίπεδα πολυφαινολών σχετίζεται με περιορισμό του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου.

 

Έχει  επιδειχτεί από τον Sharif T, et al 2010  ότι το πολυφαινολικό εκχύλισμα κόκκινου κρασιού  (πλούσιο σε πολυφαινόλες(2.9g/L)  προκαλούν απόπτωση (προγραμματισμένος θάνατος) των λεμφοβλαστικών λευχαιμικών κυττάρων του ανθρώπου (Jurkat cells) με μηχανισμό ευαισθησίας οξειδοαναγωγής.


Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει τον ενδοκυτταρικό σχηματισμό  υπεροξειδικών ανιόντων και στη συνέχεια αυξορρύθμιση  της προαποπτωτικής πρωτεΐνης p73  και κατιούσα ρύθμιση της αντιαποπτωτικής πρωτεΐνης  UHRF1Η [6].


Η ρεσβερατρόλη (3,5,4'-trihydroxy-trans-stilbene) που είναι μια πολυφαινόλη της φλούδας των ρογών του κόκκινου σταφυλιού και υπάρχει στο κόκκινο κρασί, εκτός από την καρδιοπροστατευτική και νευροπροστατευτική της ιδιότητα μπορεί να επηρεάσει τις διεργασίες των τριών σταδίων της καρκινογένεσης, που περιλαμβάνουν την έναρξη, την προαγωγή και την εξέλιξη ενός όγκου και να καταστείλει τη νεοαγγειογένεση και τις μεταστάσεις των όγκων. 


Όπως έχει ερευνηθεί, τα αντικαρκινικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης φαίνεται να έχουν στενή σχέση με την ικανότητά της να αλληλεπιδρά με πολλαπλούς μοριακούς στόχους που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του καρκίνου, ελαχιστοποιώντας  την τοξικότητα στους υγιείς ιστούς.


Οι αρχικές έρευνες είχαν εστιαστεί στον αντιοξειδωτικό και κυτταροπροστατευτικό μηχανισμό δράσης της ρεσβερατρόλης. Όμως ένας  μεγάλος αριθμός ερευνών έχει επιδειξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να συμπεριφέρεται , άλλοτε  ως αντιοξειδωτική και άλλοτε ως προ-οξειδωτική ουσία, ανάλογα με το μικροπεριβάλλον δράσης της [9]


Θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις μέσα στους όγκους που επιτρέπουν στη ρεσβερατρόλη να δράσει ως προ-οξειδωτικό, που διαφέρουν από εκείνες τις καταστάσεις μέσα στα φυσιολογικά κύτταρα[9].


Σε έρευνες που έκαναν ο  Muqbil1 I, και οι συνεργάτες του βγήκε το συμπέρασμα ότι πολλοί διατροφικοί παράγοντες κινητοποιούν ιόντα χαλκού, καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα οποία δημιουργούν αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου μέσω του αντιδράσεων τύπου Fenton , οδηγώντας σε οξειδωτική διάσπαση του DNA , που έχει ως επακόλουθο τον κυτταρικό θάνατο.

Οι ίδιοι ερευνητές επέδειξαν ότι μια τέτοια προοξειδωτική βλάβη του DNA και αποπτωτική δραστηριότητα ενισχύεται από ένα περιβάλλον χαμηλού pH , που χαρακτηριστικά παρατηρείται στους όγκους, συνεπεία της κατά προτίμηση εξάρτησής της από τη γλυκόλυση ή το φαινόμενο Warburg ["Warburg effect"][9].


Είναι γνωστό ότι οι υποδοχείς ανδρογόνων λειτουργούν ως  μεταγραφικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Είναι γνωστό επίσης  ότι η ρεσβερατρόλη αναστέλλει τη δράση των υποδοχέων ανδρογόνων και καταστέλλει την έκφρασή τους σε μεταγραφικό επίπεδο [1].


Από τις μελέτες στο εργαστήριο του Vidavalur R et al (2006) βγήκε το συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, πλούσιου σε ρεσβερατρόλη και πολυφαινόλες, που προέρχονται από τις φλούδες των ρογών των κόκκινων σταφυλιών περιορίζει τη νοσηρότητα και θνησιμότητα από παθήσεις του καρδιοκυκλοφορικού, του καρκίνου του πνεύμονος και του καρκίνου του προστάτη σε ποσοστά περίπου 30% έως 50%, 57% έως  50%, αντιστοίχως[4].


Η ρεσβερατρόλη και οι πολυφαινόλες των σταφυλιών εκτός των προαναφερθεισών ιδιοτήτων τους είναι και τροποποιητές των εκλεκτικών οιστρογονικών υποδοχέων και σχετίζονται άμεσα με τους γυναικολογικούς καρκίνους, ιδίως του μαστού, των οποίων μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη, όπως τουλάχιστον έχει επιδειχτεί μέχρι σήμερα σε πειραματόζωα[2] .


Η ρεσβερατρόλη μπορεί να δράσει μέσω τροποποίησης των οδών μεταβολισμού που εξαρτώνται από τις στεροειδείς ορμόνες και να παρεμποδίσει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, τόσο σε καλλιέργειες, όσο και σε ξενομοσχεύματα[5].


Οι έρευνες έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημαντικός χημειοπροστατευτικός παράγοντας στον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως [7] (Βλέπε κόκκινο κρασί  και καρκίνος της ουροδόχου κύστεως).


Οι έρευνες του Sharif T, et al, (2010) έδειξαν ότι η χημειοπροστατευτική δραστηριότητα των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού στην έναρξη και την ανάπτυξη ενός όγκου σχετίζεται με την αναστολή της ανάπτυξής του  όγκου και από πρόκληση απόπτωσης των τερατοκαρκινικών κυττάρων, που εξαρτάται από την p53 (καρκινοκατασταλτική πρωτεΐνη). Οι ίδιοι ερευνητές έδειξαν ότι τα εμβρυικά καρκινικά κύτταρα είναι κατάλληλη πηγή για τη μελέτη των αποκρίσεων των καρκινικών βλαστικών κυττάρων στους νέους αντικαρκινικούς παράγοντες [8].



Η ρεσβερατρόλη ανακόπτει τον κυτταρικό κύκλο, προάγει την απόπτωση και ευαισθητοποιεί τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη προς την ιονίζουσα ακτινοβολία, πιθανόν μέσω μιας επιθυμητής διπλής δράσης που ενεργοποιεί την οδό της  ATM-AMPK-p53-p21(cip1)/p27(kip1) και αναστέλλει τη σηματοδότηση της οδού της Akt [10].


Η ρεσβερατρόλη ασκεί αντικαρκινική δραστηριότητα κατά του καρκίνου του προστάτη, που μπορεί να αποδοθεί στην τροποποίηση των  microRNAs (miRNAs/miRs). Τα miRNAs/miRs είναι μικρά μη κωδικοποιητικά  RNAs , τα οποία ρυθμίζουν αρνητικά τη γονιδιακή έλφραση [11].


Οι μελέτες που υπάρχουν μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη μορεί να χρησιμοποιηθεί για την ευαισθητοποίηση των όγκων προς τους κλασικούς χημειοθεραπευτικούς παράγοντες.  Οι όγκοι που δείχνουν να ευαισθητοποιούνται από τη ρεσβερατρόλη είναι το καρκίνωμα του πνεύμονος, η οξεία μυελοειδής λευχαιμία, η πολυμυελοκυτταρική λευχαιμία, το πολλαπλούν μυέλωμα, ο καρκίνος του προστάτη, το στοματικό επιδερμοειδές καρκίνωμα και ο καρκίνος του παγκρέατος.  Η χημειοευαισθητοποίηση των καρκινικών κυττάρων από τη ρεσβερατρόλη φαίνεται ότι γίνεται μέσω της ικανότητάς της να τροποποιεί μόρια πολλαπλής κυτταρικής σηματοδότησης, όπως οι μεταφορείς φαρμάκου, πρωτείνες επιβίωσης κυττάρων, κυτταροπολλαπλασιαστικών πρωτεινών και των μελών των σηματοδοτικών οδών  NF-κB και STAT3 [12].


Αυτές οι γνώσεις έχουν δώσει έναυσμα για έρευνες της χρήσης της ρεσβερατρόλης στη χημειοπροφύλαξη κατά του καρκίνου σε συνδυασμό με άλλες αντικαρκινικές ουσίες, ιδίως σε περιπτώσεις δυσίατων καρκίνων [3]. 

 

Βιβλιογραφία

1. Harada N, Murata Y, Yamaji R, Miura T, Inui H, Nakano Y. Resveratrol down-regulates the androgen receptor at the post-translational level in prostate cancer cells. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2007 Dec;53(6):556-60.

2. Schlachterman A, Valle F, Wall KM, Azios NG, Castillo L, Morell L, Washington AV, Cubano LA, Dharmawardhane SF. Combined resveratrol, quercetin, and catechin treatment reduces breast tumor growth in a nude mouse model. Transl Oncol. 2008 Mar;1(1):19-27.

3. Liu BL, Zhang X, Zhang W, Zhen HN. New enlightenment of French Paradox: resveratrol's potential for cancer chemoprevention and anti-cancer therapy. Cancer Biol Ther. 2007 Dec;6(12):1833-6. Epub 2007 Oct 13.

4. Vidavalur R, Otani H, Singal PK, Maulik N. Significance of wine and resveratrol in cardiovascular disease: French paradox revisited. Exp Clin Cardiol. 2006 Fall;11(3):217-25.

5. Wang TT, Hudson TS, Wang TC, Remsberg CM, Davies NM, Takahashi Y, Kim YS, Seifried H, Vinyard BT, Perkins SN, Hursting SD. Differential effects of resveratrol on androgen-responsive LNCaP human prostate cancer cells in vitro and in vivo. Carcinogenesis. 2008 Oct;29(10):2001-10. Epub 2008 Jun 26.

6. Sharif T, Auger C, Alhosin M, Ebel C, Achour M, Etienne-Selloum N, Fuhrmann G, Bronner C, Schini-Kerth VB. Red wine polyphenols cause growth inhibition and apoptosis in acute lymphoblastic leukaemia cells by inducing a redox-sensitive up-regulation of p73 and down-regulation of UHRF1. Eur J Cancer. 2010 Jan 12.  

7. Bai Y, Mao QQ, Qin J, Zheng XY, Wang YB, Yang K, Shen HF, Xie LP. Resveratrol induces apoptosis and cell cycle arrest of human T24 bladder cancer cells in vitro and inhibits tumor growth in vivo. Cancer Sci. 2010 Feb 1;101(2):488-93. Epub 2009 Oct 27. 

8. Sharif T, Auger C, Bronner C, Alhosin M, Klein T, Etienne-Selloum N, Schini-Kerth VB, Fuhrmann G. Selective proapoptotic activity of polyphenols from red wine on teratocarcinoma cell, a model of cancer stem-like cell. Invest New Drugs. 2009 Nov 27.

9. Piotrowska H, Kucinska M, Murias M. Biological activity of piceatannol: Leaving the shadow of resveratrol. Mutat Res. 2011 Nov 17.

10. Rashid A, Liu C, Sanli T, Tsiani E, Singh G, Bristow RG, Dayes I, Lukka H, Wright J, Tsakiridis T. Resveratrol enhances prostate cancer cell response to ionizing radiation. Modulation of the AMPK, Akt and mTOR pathways. Radiat Oncol. 2011 Oct 26;6:144.

11. Dhar S, Hicks C, Levenson AS. Resveratrol and prostate cancer: promising role for microRNAs. Mol Nutr Food Res. 2011 Aug;55(8):1219-29. doi: 10.1002/mnfr.201100141. Epub 2011 Jun 29.

12. Gupta SC, Kannappan R, Reuter S, Kim JH, Aggarwal BB. Chemosensitization of tumors by resveratrol. . Ann N Y Acad Sci. 2011 Jan;1215:150-60. 

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος, Κόρινθος, 2012

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos, 2012 


Last Updated (Friday, 02 March 2012 15:07)

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday17
mod_vvisit_counterYesterday902
mod_vvisit_counterThis week919
mod_vvisit_counterLast week5532
mod_vvisit_counterThis month17621
mod_vvisit_counterLast month24642
mod_vvisit_counterAll days798244
Visitors Counter