Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Κόκκινο κρασί και η προστασία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση, 

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει μικρή επίπτωση των καρδιοκυκλοφορικών παθήσεων στους Γάλλους, παρά το γεγονός ότι η διατροφή τους περιλαμβάνει άφθονα κεκορεσμένα λιπαρά. Αυτό το φαινόμενο αναφέρεται ως ''Γαλλικό παράδοξο'' και αποδίδεται στο αντιλιπιδαιμικό αποτέλεσμα της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού[3].


Με μελέτες που έχουν γίνει σε πληθυσμιακές ομάδες έχει φανεί ότι περιορίζεται η νοσηρότητα και θνησιμότητα από τη νόσο των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς σε άτομα που καταναλίσκουν κανονικά, μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού[6].

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η λήψη μέτριας ποσότητας , οποιουδήποτε τύπου οινοπνεύματος ωφελούν την καρδιά (άνδρες:  5 έως 30 ml ημερησίως , γυναίκες: 5 έως  15 ml ημερησίως[1], διότι ανεβάζουν την  καλή  χοληστερόλη (HDL), εμποδίζεται ο σχηματισμός θρόμβων και προλαμβάνεται η βλάβη των αρτηριών από τις υψηλές συγκεντρώσεις της κακής χοληστερόλης (LDL).


Αντίθετα με τη μικρή ή μέτρια χρήση οινοπνεύματος, η λήψη μεγάλης ποσότητας οινοπνευματούχου ποτού αυξάνει τον καρδιοκυκλοφορικό κίνδυνο, διότι επηρεάζεται τόσο το σύστημα ηλεκτρικής αγωγιμότητας της καρδιάς, όσο και η διαδικασία της αθηρωματοθρόμβωσης[5].


Οι επιδημιολογικές και οι πειραματικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αποκάλυψαν ότι η λήψη ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού σε μέτριες ποσότητες προστατεύει την υγεία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος. 

Το καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα του κόκκινου κρασιού  αποδίδεται στις διάφορες ποσότητες οινοπνεύματος και των αντιοξειδωτικών ουσιών, που περιέχει. Το οινόπνευμα δρα άμεσα στα κύτταρα των λείων μυικών ινών, μπορεί να προκαλέσει διαστολή των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς και να μειώσει το οξειδωτικό στρες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα τελευταία 10 χρόνια τα επωφελή αποτελέσματα του κόκκινου κρασιού στις καρδιοκυκλοφορικές νόσους έχουν αποδοθεί στις δράσεις της ρεσβερατρόλης και των λοιπών πολυφαινολών που περιέχει. Ένας από τους μηχανισμούς με τον οποίο δημιουργείται αυτό το αποτέλεσμα  είναι η διατήρηση επαρκούς βιοδιαθεσιμότητας του ΝΟ στο αγγειακό ενδοθήλιο [8].


Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του κόκκινου κρασιού μπορούν να προκαλέσουν καρδιοπροστασία, λόγω της ικανότητάς τους να περιορίσουν το οξειδωτικό στρες στην καρδιά, κάτω από διαφορετικές παθολογικές συνθήκες. Η μικρή έως μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία του ισχαιμικού μυοκαρδίου, διότι προστατεύει την λειτουργία του ενδοθηλίου, ευνοεί την  έκφραση διαφόρων καρδιοπροστατευτικών πρωτεϊνών που παράγονται με το στρες, καθώς και με την ενεργοποίηση των υποδοχέων της αδενοσίνης και των μηχανισμών της συνθάσης του οξειδίου του αζώτου[2].


Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρασιού, προϊόντων σταφυλιού και άλλων τροφών που περιέχουν πολυφαινόλες σχετίζεται με ελάττωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιοκυκλοφορικής νόσου. Τα οφέλη από την κατανάλωση κρασιού φαίνεται να είναι μεγαλύτερα από την κατανάλωση άλλου τύπου αλκοολούχων ποτών.

Πειραματικές μελέτες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού μπορεί να περιορίσουν την αθηρωματοσκλήρυνση  μέσω ενός αριθμού μηχανισμών, στους οποίους περιλαμβάνεται η αναστολή της οξείδωσης της LDL και άλλων ευνοϊκών αποτελεσμάτων στην κατάσταση της κυτταρικής οξειδωαναγωγής, η βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, η αναστολή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, ο περιορισμός της φλεγμονής και η ενεργοποίηση νέων πρωτεϊνών, που προλαβαίνουν την κυτταρική γήρανση, όπως π.χ, η σιρτουίνη 1.


Οι αντίστοιχες μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους υποστηρίζουν αυτά τα επωφελή αποτελέσματα. Χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και για να διατυπωθούν οι κατευθυντήριες διαιτητικές οδηγίες. Από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σήμερα υποστηρίζεται έντονα η σύσταση ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, που περιλαμβάνει και σταφύλια και λαχανικά μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου[4, 7].


Βιβλιογραφία

1. Lekli I, Ray D, Das DK. Longevity nutrients resveratrol, wines and grapes. Genes Nutr. 2009 Sep 4.

2. Vidavalur R, Otani H, Singal PK, Maulik N. Significance of wine and resveratrol in cardiovascular disease: French paradox revisited. Exp Clin Cardol. 2006 Fall;11(3):217-25.

3. Das S, Das DK. Resveratrol: a therapeutic promise for cardiovascular diseases. Recent Patents Cardiovasc Drug Discov. 2007 Jun;2(2):133-8.

4. Leifert WR, Abeywardena MY.Cardioprotective actions of grape polyphenols . Nutr Res. 2008 Nov;28(11):729-37.

5. van de Wiel A, de Lange DW. Cardiovascular risk is more related to drinking pattern than to the type of alcoholic drinks. Neth J Med. 2008 Dec;66(11):467-73. 

6. Leikert JF, Räthel TR, Wohlfart P, Cheynier V, Vollmar AM, Dirsch VM. Red wine polyphenols enhance endothelial nitric oxide synthase expression and subsequent nitric oxide release from endothelial cells. Circulation. 2002 Sep 24;106(13):1614-7. 

7. Γκέλης ΝΔ., Καμιλατος Χ, Παπαδημητρίου Θεόδωρος, Γκιολής Α., Συριάνος Ν., Μενδρινός Δ. Ιαματικές Δυνατότητες του Κόκκινου Κρασιού.. ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ, Τεύχος 3, Σελ. 31-34, 2009.

8. Frombaum M, Le Clanche S, Bonnefont-Rousselot D, Borderie D. Antioxidant effects of resveratrol and other stilbene derivatives on oxidative stress and NO bioavailability: Potential benefits to cardiovascular diseases. Biochimie. 2012 Feb;94(2):269-76. Epub 2011 Nov 22.

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος, Κόρινθος

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 

 

Last Updated (Friday, 02 March 2012 15:02)