Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Κόκκινο κρασί, ρεσβερατρόλη , υγιής καρδιά και μακροζωία

Το κόκκινο κρασί περιέχει πολλές πολυτιμες για τη διατήρηση της υγείαςς ουσίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ρεσβερατρόλη και η ε-βινιφερίνη. Η πολυφαινολική φυτοαλεξίνη ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού και της φλούδας των κόκκινων σταφυλιών διαθέτει ποικίλες βιοχημικές και φυσιολογικές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνoνται: 


 alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:  

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr, 

www.gkelanto.gr,

 www.allergopedia.gr,

 www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:

ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Εμβοές αυτιών, Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Οιστρογονικές, αντισυσσωρευτικές των αιμοπεταλίων,  αντιφλεγμονώδεις, καθώς και άλλες ευεργετικές ιδιότητες για την εξασφάλιση της υγείας  που εκτείνονται από την χημειοπροφύλαξη μέχρι την καρδιοπροστασία.

Στις μελέτες που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται  ότι η ρεσβερατρόλη ασκεί αντικαρκινική δράση, προκαλεί αντιμικροβιακά και αντιικά αποτελεσματα και έχει την ικανότητα να αναστρέφει τη δυσλιπιδαιμία, την παχυσαρκεία , να ελαττώνει την υπεργλυκαιμία, την υπερινσουλιναιμία και να προστατεύει τη λειτουργία του αγγειακού επιθηλίου [Wang H, et al, 2011]. 

Η -βινιφερίνη είναι μια φυσική φαινόλη (διμερές της ρεσβερατρόλης), που ανήκει στην οικογένεια των στιλβενοειδών και ανευρίσκεται στο κόκκινο κρασί. [Privat C, et al, 2002].  


H ε-βινιφερίνη και η ρεσβερατρόλη αναστέλλουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό που προκαλεί ο αυξητικός παράγοντας των αιμοπεταλίων και την παραγωγή  των αντιδραστικών ριζών οξυγόνου. Επιπλέον προκαλούν τη δημιουργία μονοξειδίου του αζώτου. Η ε-βινιφερίνη ασκεί ισχυρότερη δράση για την πρόκληση των ανωτέρω αποτελεσμάτων σε σύγκριση με τη ρεσβερατρόλη, εκτός από την αναστολή της παραγωγής ελευθέρων ριζών οξυγόνου.

Και οι δύο χημικές ενώσεις αυξάνουν την έκφραση της αιμηοξυγενάσης-1 (αντιοξειδωτικό ένζυμο) μέσω του παράγοντα Nrf2. Από αυτές και άλλες δραστηριότητες της η ε-βινιφερίνη θεωρείται ότι μπορεί να δρα αποτελεσματικότερα από τη ρεσβερατρόλη σε διάφορους μηχανισμούς και σε συνεργασία με τη ρεσβερατρόλη προλαμβάνει την αθηροματοσκλήρυνση [Zghonda N,, ετ αλ, 2011].


 Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι το τελικό επακόλουθο της πλειοψηφίας των καρδιαγγειακών νόσων, ενώ έχει αποδειχτεί ότι η ρεσβερατρόλη  μετριάζει την καρδιακή συστολή . Οι προστευρτικές ικανότητες της ρεσβερατρόλης για το καρδιαγγειακό σύστημα σχετίζονται  με πολλαπλούς μοριακούς στόχους  και μπορεί να οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές κατά της  αθηροματοσκλύρηνσης, της ισχαιμίας/επαναιμάτωσης, του μεταβολικού συνδρόμου και της καρδιακής ανεπάρκειας [Wang H, et al, 2011]. 

Διάφορες σύγχρονες μελέτες κατατάσσουν τη ρεσβερατρόλη και ως αντιγηραντική ουσία. Φαίνεται ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προκαλέσει έκφραση διαφόρων γονιδίων μακροζωίας, περιλαμβανομένων των γονιδίων  Sirt1, Sirt3, Sirt4, FoxO1, Foxo3a και  PBEF και την πρόληψη της εξασθένισης ή κατάπτωσης της καρδιοκυκλοφορικής λειτουργίας, περιλαμβανομένου του επιπέδου της χοληστερόλης και της φλεγμονώδους απόκρισης, χωρίς όμως να επηρεάζει τον προσδοκόμενο χρόνο ζωής στα ποντίκια [Das DK, et al, 2011].

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού μιμούνται μερικά από τα λειτουργικά και μοριακά αποτελέσματα  που προκαλούνται από τον περιορισμό του διαιτολογίου.

Είναι πολύ γνωστό ότι η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και το οξειδωτικό στρες μπορεί να παίξουν σημαντικούς ρόλους στη γήρανση του οργανισμού των θηλαστικών. Η αντιγηραντική δράση της ρεσβερατρόλης οφείλεται στο μιτοχονδρακό προστατευτικό της αποτέλεσμα, που μπορεί να αξιοποιηθεί  για την πρόληψη ή την ανακούφιση των νόσων που σχετίζονται με το γήρας [Ungvari Z, et al 2011]. 

 

Τα Ελληνικά κόκκινα κρασιά είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη και ε-βινιφερίνη. Από όλα τα Ελληνικά κόκκινα κρασιά το Αγιωργήτικο θεωρείται ότι είναι το πλουσιότερο σε πολυφαινόλες, ανθιοκυανίνες, τανίνες , γαλλικό οξύ και πολλές άλλες αντιοξειδωτικές χημικές ενώσεις. Όμως για να προσλάβει κανείς τις αναγκαίες ευεργετικές για την υγεία ποσότητες αντιοξειδωτικών του κόκκινου Αγιωργήτικου κρασιού πρέπει να πίνει καθημερινά, τουλάχιστον 250ml.

Αυτη όμως η δόση παρέχει τέτοια ποσότητα οινπνεύματος στον οργανισμό, που μπορεί να προκαλέσει,   μετά από χρόνια χρήση,  παρενέργειες απο το συκώτι και τα επιρρεπή άτομα να τα οδηγήσει στον αλκοολισμό. Ο ασφαλέστερος τρόπος λήψης των ευεργετικών αντιοξειδωτικών ουσιών του κόκκινου Αγιωργήτικου κρασιού είναι η καθημερινή λήψη 2 κουταλιών σούπας  Gkelanto [Γκελαντο].

Το Gkelanto [Γκελάντο] είναι βιολογικό, λιαστό γλυκό κρασι, από Αγιωργήτικο σταφύλι Νεμέας (βιολογικής καλλιέργειας), το οποίο δεν περιέχει χημικά συντηρητικά (θειώδη), όπως το μεταδιθειώδες (metabisulfite). To Gkelanto [Γκελαντο] θεωρείται ως ένα από τα πλουσιότερα κόκκινα κρασιά σε πολυφαινόλες (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανίνες, τανίνες, κλπ, όχι μόνο διότι είναι κόκκινο κρασί, αλλά και διότι είναι συμπυκνωμένο. Δύο κουταλιές της σούπας Γκελάντο ισοδυναμούν  με δύο  ποτήρια του συνηθισμένου κρασιού.

Με το Γκελάντο μπορεί κανείς να πάρει τα πολύτιμα συστατικά της φλούδας του κόκκινου κρασιού  για τη διατήρηση της υγείας και αντιγήρανσης, χωρίς να κινδυνεύει να γίνει αλκοολικός ή να βλάψει το συκώτι του, αφού με την ελάχιστη δόση, προσλαμβάνει την απαραίτητη επιθυμητή ποσότητα των αντιοξειδωτικών ουσιών για τον οργανισμό του [Βλέπε: www.gkelanto.gr, www.pharmagel.gr]


Βιβλιογραφία 

Das DK, Mukherjee S, Ray D. Erratum to: Resveratrol and red wine, healthy heart and longevity. Heart Fail Rev. 2011 Mar 13. 

Privat C, Telo JP, Bernardes-Genisson V, Vieira A, Souchard JP, Nepveu F. Antioxidant properties of trans-epsilon-viniferin as compared to stilbene derivatives in aqueous and nonaqueous media. J Agric Food Chem. 2002 Feb 27;50(5):1213-7. 

Ungvari Z, Sonntag WE, de Cabo R, Baur JA, Csiszar A. Mitochondrial Protection by Resveratrol. Exerc Sport Sci Rev. 2011 Mar 3.

Wang H, Yang YJ, Qian HY, Zhang Q, Xu H, Li JJ. Resveratrol in cardiovascular disease: what is known from current research? Heart Fail Rev. 2011 Jun 19.

Zghonda N, Yoshida S, Araki M, Kusunoki M, Mliki A, Ghorbel A, Miyazaki H. Greater effectiveness of ε-viniferin in red wine than its monomer resveratrol for inhibiting vascular smooth muscle cell proliferation and Biosci Biotechnol Biochem. 2011;75(7):1259-67.

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, MD, ORL, DDS, PhD

Last Updated (Friday, 02 March 2012 15:00)