Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Οι ευεργετικές ιδιότητες των ανθοκυανινών και των λοιπών αντιοξειδωτικών ουσιών του κόκκινου κρασιού

Οι ευεργετικές ιδιότητες των ανθοκυανινών και των λοιπών αντιοξειδωτικών ουσιών του κόκκινου κρασιού στη συνολική υγεία©

Αν και η υπερβολική κατανάλωση αιθανόλης, που υπάρχει στα αλκοολούχα ποτά προκαλεί τελικά πολυοργανική βλάβη, εν τούτοις η μέτρια κατανάλωση, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού είναι προστατευτική και περιορίζει την ανθρώπινη θνησιμότητα, που προκαλείται από πολλές αιτίες.

alt


Αυτά τα προστατευτικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποδοθούν σε ένα ή περισσότερα συστατικά του πολύπλοκου μείγματος των βιοενεργών χημικών ενώσεων, που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί.


Σ' αυτές τις χημικές ενώσεις περιλαμβάνονται οι φλαβονόλες, οι μονομερείς και πολυμερείς φλαβαν-3-όλες, οι έντονα χρωματισμένες ανθοκυανίνες, τα φαινολικά οξέα και η στιλβενική πολυφαινόλη ρεσβερατρόλη[1]. Η θεραπευτική δυνατότητα της ρεσβερατρόλης, πρώτον στη χημειοπροφύλαξη κατά του καρκίνου και στη συνέχεια στην καρδιοπροστασία, έχει διεγείρει τη δημιουργία πολλών ερευνών μελέτης των πιθανών μηχανισμών δράσης της.

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών πολυφαινολών και ιδιαιτέρως τις ανθοκυανίνες (π.χ. μαλβιδινο-3-O-βήτα-a-d-γλυκοσίδιο και τις ειδικές χρωστικές του κόκκινου κρασιού που δημιουργούνται από την αντίδραση μεταξύ των ανθοκυανών και άλλων συστατικών του κρασιού, όπως η κατεχίνη, αιθανόλη και τα υδροξυκινναμικά οξέα.


Οι ανθοκυανίνες είναι η μεγαλύτερη ομάδα υδατοδιαλυτών χρωστικών του φυτικού βασιλείου και ανήκουν στην οικογένεια των χημικών ενώσεων, των φλαβονοειδών. Κύριες πηγές ανθοκυανινών είναι τα βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες, κεράσια, μαύρες σταφίδες, μαύρα σταφύλια, το κόκκινο κρασί [2].


Οι ανθοκυανίνες διαθέτουν μια ευρεία ποικιλία βιολογικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή και αντικαρκινική. Επιπλέον, ασκούν ποικίλα αποτελέσματα στα αιμοφόρα αγγεία, τα αιμοπετάλια και στις λιποπρωτεΐνες, που είναι ικανές να περιορίσουν τον κίνδυνο των νόσων των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς.

Είναι πολύ γνωστό ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού , που ισοδυναμεί με δύο ποτήρια κόκκινου κρασιού ημερησίως, συνιστάται, διότι φαίνεται ότι σχετίζεται με μια ελαττωμένη συχνότητα καρδιαγγειακών νόσων. Οι μηχανισμοί που συμμετέχουν σ" αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αν και φαίνονται να σχετίζονται με την παρουσία φαινολικών ενώσεων. Για να αυξηθεί η πρόσληψη αυτών των χημικών ουσιών, χωρίς να αυξηθεί η λήψη οινοπνεύματος έχουν επινοηθεί διάφοροι τρόποι αύξησης του αντιοξειδωτικού περιεχομένου του κόκκινου κρασιού.


Το γλυκό, λιαστό, Αγιωργήτικο κόκκινο κρασί Νεμέας, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας ΄΄Γκελάντο΄΄ περιέχει μεγάλες ποσότητες των αντιοξειδωτικών ουσιών του κόκκινου κρασιού, εξαιτίας του τρόπου, με τον οποίο γίνεται η αλκοολική του ζύμωση. Από 12 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού Νεμέας, βιολογικής καλλιέργειας, τελικά παρασκευάζεται ένα λίτρο του ΄΄Γκελάντο΄΄, που είναι πλουσιότατο σε φλαβονειδή, ανθοκυανίνες, τανίνες και ρεσβερατρόλη[3]. Η μεγάλη περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού σε αντιοξειδωτικές ουσίες παρατείνει τη ζωή του κόκκινου κρασιού


Παρά ταύτα, μέχρις ότου η απορρόφηση και η μεταβολική κατάληξη των ανθοκυανινών στους ανθρώπους διευκρινιστεί πλήρως, θα ήταν άσκοπο να βγουν συμπεράσματα, ότι η μεγάλη κατανάλωσή τους θα περιορίσει τον κίνδυνο πρόκλησης μιας χρόνιας νόσου. Γιαυτό χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερου χρονικού βάθους κλινικές δοκιμές, που να έχουν σχεδιαστεί κατάλληλα για να έχουμε τις τελικές αποδείξεις. Εν τω μεταξύ πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την ταυτότητα των μεταβολιτών των ανθοκυανινών και της κατανομής τους στους ιστούς [4] .


Βιβλιογραφία

1. Brown L, Kroon PA, Das DK, Das S, Tosaki A, Chan V, Singer MV, Feick P. The biological responses to resveratrol and other polyphenols from alcoholic beverages. Alcohol Clin Exp Res. 2009 Sep;33(9):1513-23.

2. Goupy P, Bautista-Ortin AB, Fulcrand H, Dangles O. Antioxidant activity of wine pigments derived from anthocyanins: hydrogen transfer reactions to the dpph radical and inhibition of the heme-induced peroxidation of linoleic acid. J Agric Food Chem. 2009 Jul 8;57(13):5762-70.

3. Γκελάντο (Gkelanto). Βλέπε φύλλο οδηγιών του προιόντος, 2009.

4. Mazza GJ. Anthocyanins and heart health. Ann Ist Super Sanita. 2007;43(4):369-74. Recent Patents Cardiovasc Drug Discov. 2007 Jun;2(2):133-8.

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος, Κόρινθος, 2010. 

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2012

Last Updated (Friday, 02 March 2012 07:31)