Είστε εδώ

Μάθετε  πόσες θερμίδες προσλαμβάνονται με την ποσότητα του κρασιού που θα πιείτε.

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Αν κάποιος διαθέτει ιδανικό βάρος σώματος συνήθως δεν κινδυνεύει να πάρει βάρος με τη μικρή κατανάλωση κρασιού.
Αν κάποιος είναι υπέρβαρος και προσέχει τις συνολικές θερμίδες της διατροφής του, γνωρίζοντας πόσες θερμίδες περιέχει ένα πλήρες ποτήρι κρασιού των 177ml συναθροίζει τις ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνει και δεν τις υπερβαίνει.

Τα περισσότερα κρασιά, στην ποσότητα των 177 ml (ένα ποτήρι) περιέχουν 130-175 θερμίδες.

Βεβαίως το κάθε κρασί περιέχει ποικίλα διατροφικά στοιχεία τα οποία δεν αναγράφονται στην ετικέτα των μπουκαλιών. Αν επιθυμείτε να πληροφορηθείτε γιαυτά διαβάστε: Διατροφική αξία των κρασιών.

Όσον αφορά τις θερμίδες των κρασιών, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι, το ανθρώπινο σώμα πέπτει και μεταβολίζει το οινόπνευμα με διαφορετικό τρόπο, απ’ ότι συμβαίνει με τις τροφές, διότι το οινόπνευμα είναι μια τοξική ουσία.

Το οινόπνευμα μεταβολίζεται στο ήπαρ και το τελικό προϊόν του μεταβολισμού του είναι το οξικό οξύ το οποίο αποβάλλεται με τα ούρα. Το οινόπνευμα λοιπόν δεν μετατρέπεται όλο σε ενέργεια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε άτομο το οινόπνευμα μεταβολίζεται με διαφορετικό ρυθμό, ανάλογα και με την ομαλή ή όχι λειτουργία του συκωτιού.
Επίσης ο μεταβολισμός στις γυναίκες έχει διαφορετικό ρυθμό, όπως και στα άτομα διαφόρων φυλών και εθνοτήτων.  Στους ενηλίκους ο ρυθμός του μεταβολισμού του οινοπνεύματος είναι περίπου 30ml μέσα σε 3 ώρες.

Ο μέγιστος ημερήσιος μεταβολισμός του οινοπνεύματος στον ενήλικο άνθρωπο είναι περίπου 450ml.

Ποικίλοι διατροφικοί, ορμονικοί, και φαρμακολογικοί παράγοντες μπορούν να τροποποιήσουν το μεταβολισμό του οινοπνεύματος.

Παραδείγματος χάριν η νηστεία (αποχή από τροφή) . ελαττώνει, ενώ η ινσουλίνη αυξάνει το ρυθμό οξείδωσης του οινοπνεύματος.

Παρά τούτο, αυτά τα αποτελέσματα είναι ελαφρά και πιθανόν έχουν μικρή σημασία για τη θεραπεία  μιας οξείας μέθης από κρασί ή άλλο οινοπνευματώδες ποτό.

Συνεπώς όταν αποφασίζει να πιεί οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό οφείλει να έχει συναίσθηση των δυνατοτήτων του οργανισμού του να μεταβολίσει το οινόπνευμα και επιπλέον να γνωρίζει πόσες θερμίδες θα εισαχθούν στον οργανισμό του.

Γαυτό το λόγο δεν συνιστάται να ξεπερνάει κανείς τα 200-250ml οποιουδήποτε κρασιού ημερησίως και να αποφεύγει τα υψηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα ποτά.

Βιβλιογραφία
GOODMAN and GILMAN’s. The pharmacological Basis of Therapeutics, 7th Ed.MacMilan Pub. Co., N. York, 1985, p.379