Είστε εδώ

Βιολογικό κρασί για αυστηρά χορτοφάγους

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Οι αυστηρά χορτοφάγοι (vegans) είναι άτομα, που δεν πίνουν κρασί, το οποίο έχει υποστεί τελική επεξεργασία, πριν από την εμφιάλωση με χημικές ουσίες ζωικής προελεύσεως.

Οι ετικέτες των βιολογικών και των συμβατικών κρασιών δεν αναγράφουν τον τρόπο της τελικής επεξεργασίας του κρασιού, διότι δεν υπάρχει υποχρέωση από το νόμο.

Μερικές φορές οι οινοπαραγωγοί και οι οινολόγοι χρησιμοποιούν ζωικά παραπροϊόντα, προκειμένου να κολλάρουν (διαυγάσουν) και να φιλτράρουν το κρασί. Τέτοια προϊόντα είναι το ασπράδι του αυγού, η καζεΐνη (πρωτεΐνη του γάλακτος), ψαρόκολλα (προϊόν ψαριών) ή ζελατίνη (προέρχεται από οπλές ζώων) ή πηλό μπεντονίτη.

Οι αυστηρώς χορτοφάγοι δεν επιθυμούν να πίνουν βιολογικά κρασιά, τα οποία έχουν υποστεί κολλάρισμα με τις παραπάνω ουσίες.

Οποιοδήποτε κρασί έχει  παραμείνει σε δρύινο βαρέλι μπορεί να περιέχει ίχνη γλουτένης (συστατικό το σιταριού), που περιέχεται στον ειδικό στόκο επικάλυψης που χρησιμοποιείται στα δρύινα βαρέλια. Ίχνη γλουτένης μπορεί να ανιχνευτούν σε κρασιά που παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια. Τα βιολογικά κρασιά του αμπελώνα Γκέλικος δεν παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια, αλλά σε  φιάλες χωρίς φελλούς, αλλά με ειδικά πλαστικά πώματα..

Ο  ιατρικού ενδιαφέροντος  τονωτικός οίνος "Γκελάντο" και ο εκκλησιαστικός οίνος "Γκέλικος ΝΑΜΑ" είναι απόλυτα βιολογικοί, φυσικoοί, λιαστοί, γλυκείς  οίνοι, από το βιολογικό Αγιωργίτικο σταφύλι του αμπελώνα στη Νεμέα, "Γκέλικος", οι οποίοι δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε τελική χημική επεξεργασία και είναι απολύτως ασφαλείς για τους απόλυτα χορτοφάγους.

Σε περίπτωση που αντενδείκνυται η κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου κρασιού μπορεί να παίρνει κανείς τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του κόκκινου Αγιωργίτικου βιολογικού σταφυλιού, από το βιολογικό αμπελώνα "Γκέλικος"  της ΝΕΜΕΑΣ, καταναλώνοντας  το συμπλήρωμα διατροφής Βινογκελίν.
Το Βινογκελίν είναι κάψουλες, που περιέχουν τη σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού Αγιωργίτικου σταφυλιού από το βιολογικό αμπελώνα "Γκέλικος" στη Νεμέα.
Παίρνοντας κανείς 3-6  κάψουλες Βινογκελίν ημερησίως είναι σαν να καταναλώνει ένα μικρό τσαμπί σταφύλι. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγει το οινόπνευμα του κρασιού και επωφελείται από τα πολύτιμα για την ανθρώπινη υγεία συστατικά των σπόρων και των φλουδών του κόκκινου σταφυλιού.