Είστε εδώ
Διαφορές μεταξύ της βιολογικής και της συμβατικής αμπελοκαλλιέργειας
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ], |
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach) |
Γκελη Αικατερινη |
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας |
Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος |
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address) |
Τα τελευταία 60 χρόνια με την εντατική συμβατική αμπελοκαλλιέργεια έχουν ελαττωθεί τα αποθέματα των ιχνοστοιχείων του εδάφους, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή υγειών και ποιοτικών σταφυλιών.
Γιαυτό το λόγο οι αμπελουργοί υποχρεώνονται να εμπλουτίζουν κάθε τόσο το υπέδαφος του αμπελώνα τους με πρόσθετα ιχνοστοιχεία, προκειμένου να καλυφθούν οι φυσικές ανάγκες των αμπελιών για ανάπτυξη και παραγωγή.
Εκτός από τα ζιζανιοκτόνα επαφής υπάρχουν και τα συστηματικά ζιζανιοκτόνα με τα οποία ραντίζεται το έδαφος, προκειμένου να απορροφηθούν από τις ρίζες των αμπελιών και να καταλήξουν στο σταφύλι και στο κρασί.
Όλες αυτές οι αγροχημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη συμβατική αμπελοκαλλιέργεια είναι τοξικές για το οικοσύστημα του αμπελώνα, αλλά και για τους εργαζόμενους στον αμπελώνα, αφού έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί για καρκινογονικότητα.
Ο ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο χτίζεται και στηρίζεται η βιολογική αμπελοκαλλιέργεια είναι το υγιές έδαφος.
Ο στόχος του αμπελουργού είναι να διατηρήσει και να επαυξήσει με φυσικούς τρόπους τη βιολογική υγεία του εδάφους του αμπελώνα του. Γιαυτό το λόγο δεν χρησιμοποιούμε χημικά φάρμακα, συνθετικά λιπάσματα και ραντίσματα των αμπελιών και του υπεδάφους με δηλητηριώδεις χημικές ουσίες.
Στο βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος χρησιμοποιείται γιδίσια κοπριά και επιδιώκεται η διατήρηση της φυσικής χλωρίδας του αμπελώνα, ο οποίος ποτέ δεν οργώνεται, ούτε φρεζάρεται.
Τα φυτά και τα ζιζάνια που αναπτύσσονται ανάμεσα στα αμπέλια μας είναι πολύτιμα και γιαυτό κόβονται με ειδικό χειροκίνητο χορτοκοπτικό και τα κομμένα χόρτα και φυτά αφήνονται να ξεραθούν στο έδαφος και να μετατραπούν σε φυσικό λίπασμα.
Η χλωρίδα του αμπελώνα Γκέλικος εμπλουτίζεται και με βίκο, ο οποίος κόβεται με τον ίδιο τρόπο, όπως τα ζιζάνια και συμπληρώνεται έτσι η φυσική λίπανση του εδάφους.
Στον αμπελώνα Γκέλικος δεν χρησιμοποιούνται συνθετικές ρυθμιστικές ουσίες ανάπτυξης των αμπελιών. Αντί για δηλητηριώδη εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται μη επιβλαβή παράσιτα των εντόμων.
Γύρω και μέσα στον αμπελώνα Γκέλικος υπάρχει βιοποικιλότητα, η οποία ρυθμίζει τον εμπλουτισμού του υπεδάφους με επωφελή έντομα, αράχνες, αρπακτικά ακάρεα, μέλισσας, τα οποία βρίσκουν άφθονη τροφή (όπως γύρη, νέκταρ, βακτηρίδια, κλπ).
Αυτό έχει ως συνέπεια την αντικατάσταση της ανάγκης χρησιμοποίησης εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων.
Αν η πλούσια βιοποικιλότητα του αμπελώνα Γκέλικος δεν καλύπτει πλήρως τις βιολογικές ανάγκες της παραγωγής των αμπελιών, αυτές καλύπτονται με τη χρήση φυσικών φυτικών εκχυλισμάτων ή φυσικών αλάτων, που δεν αφήνουν κατάλοιπα στο έδαφος, με τις οδηγίες του βιολογικού γεωπόνου μας.
Τα ενοχλητικά ζιζάνια του αμπελώνα ο συμβατικός αμπελοκαλλιεργητής τα αντιμετωπίζει ή με τη χημική ζιζανιοκτονία, που οδηγεί στην ανεύρεση των δηλητηρίων στο κρασί ή με το φρεζάρισμα του αμπελώνα.
Στη βιολογική καλλιέργεια μας απαγορεύεται η χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων και ο αμπελώνας, ούτε οργώνεται, ούτε φρεζάρεται. Το όργωμα και το φρεζάρισμα καταργούν τη βιοποικιλότητα του υπεδάφους και αφυδατώνουν το έδαφος.
Στο βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος με αυτή την τεχνική περιορίζεται η ανάγκη ποτισμάτων και αυτό έχει ως επακόλουθο την παραγωγή σταφυλιών υψηλότατης περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες, πράγμα που περιορίζει την ανάγκη προσθήκης θειώδους (μεταμπισουλφίτ) κατά την οινοποίηση ή την εμφιάλωση.
Ποτέ δεν μετανιώσαμε για τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελώνα Γκέλικος. Η βιολογική γεωργία μας οδήγησε να καταλάβουμε και να απολαύσουμε τα δώρα της φύσης και να αναπτύξουμε την αγάπη μας προς το περιβάλλον διαμορφώνοντας έναν ευτυχέστερο και πληρέστερο τρόπο ζωής.
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης