Είστε εδώ

Ποιά κρασιά έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα σουλφιδίων;

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλα τα κρασιά, από μόνα τους, περιέχουν κάποιες φυσικές συγκεντρώσεις θειωδών. Παρά τούτο αν αναζητήσει κανείς κάποιο κρασί με τα λιγότερα δυνατόν θειώδη, αυτό θα το βρει μεταξύ των βιολογικών ερυθρών οίνων.

Τα βιολογικά κόκκινα κρασιά  παράγονται από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, κατά την οποία δεν προστίθενται τοξικές αγροχημικές ενώσεις και εφόσον εμφιαλωθούν δεν περιέχουν ή περιέχουν ελάχιστα πρόσθετα θειώδη. Επίσης κατά την οινοποίηση δεν χρησιμοποιύνται φίλτρα με ζωικές ουσίες, πράγμα τα καθιστά κατάλληλα και για τους φυτοφάγους.

Τα γλυκά λευκά κρασιά που συνοδεύουν επιδόρπιο (dessert wines)   περιέχουν τις  μεγαλύτερες συγκεντρώσεις θειωδών και ακολουθούν τα ροδόχρωμα (ροζέ) και τα ημίγλυκα λευκά κρασιά.

Αν πράγματι επιθυμείτε να καταναλώσετε κάποιο κρασί χωρίς την προσθήκη θειωδών ή με τις μικρότερες δυνατές συγκεντρώσεις πρόσθετων θειωδών, θα το αναζητήσετε μεταξύ των ξηρών κόκκινων κρασιών, όπως το βιολογικό :

 Το Γκελαντο, που είναι βιολογικό, φυσικώς λιαστό, γλυκό Αγιωργίτικο κόκκινο τονωτικό κρασί  όπως και το Γκέλικος  ΝΑΜΑ δεν περιέχουν θειώδη και συντηρούνται ασφαλώς από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη, αλλά και τα φυσικά τους σάκχαρα.