Είστε εδώ

Η προστασία της μάνας γης με τη βιολογική αμπελουργία

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας

Ένα μπουκάλι συμβατικού κρασιού μπορεί να περιέχει 250 διαφορετικές χημικές ουσίες.

Όποιος έχει αποφασίσει να πίνει μια μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού, καθημερινά, για λόγους προστασίας της υγείας του,  θα πρέπει να κατανοήσει ότι, αν επιλέξει το βιολογικό κόκκινο κρασί βοηθάει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, του εαυτού του και της πατρίδας του.

Έχει υπολογιστεί ότι όποιος καταναλώνει καθημερινά μια μικρή ποσότητα βιολογικού κρασιού (250ml), συνολικά μέσα σε ένα έτος έχει συμβάλλει στον περιορισμό της χρησιμοποίησης ενός κιλού τοξικών λιπασμάτων και 50 γραμμαρίων εντομοκτόνων. .

Αν ο ένας στους είκοσι καταναλωτές κρασιού αποφάσιζε να απαιτήσει να του προσφερθεί βιολογικό κρασί, αυτό θα αύξανε την έκταση των βιολογικών αμπελώνων με συνέπεια τον περιορισμό της χρήσης χιλιάδων αγροχημικών τοξικών  χημικών ενώσεων, κατ’ έτος.

Ευτυχώς η επιστημονική ενημέρωση των Ελλήνων αμπελοκαλλιεργητών  στην Ελλάδα έχει αρχίσει  να δίνει καρπούς και πολλοί αμπελουργοί έχουν στραφεί στη βιολογική καλλιέργεια των αμπελιών τους,  όχι μόνο γιατί μέρα με την ημέρα το καταναλωτικό κοινό απαιτεί τα βιολογικά κρασιά, αλλά και διότι οι καλλιεργητές έχουν οι ίδιοι συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να προστατεύσουν και την σωματική τους ακεραιότητα από τα τοξικά αγροχημικά.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η νοσηρότητα των αγροτών εξαιτίας της χρήσης τοξικών λιπασμάτων, παρασιτοκτόνων και εντομοκτόνων.

Οι αμπελουργοί έχουν κατανοήσει πλέον ότι ο φυσικός τρόπος καλλιέργειας ενός αμπελώνα είναι ο μόνος που εξασφαλίζει την παραγωγή υγιών σταφυλιών και οίνων με εκλεκτά αρώματα και εξαιρετική γεύση. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στο βιολογικό κόκκινο κρασί, όπως ο Γκέλικος Αγιωργίτικο , που παράγεται στη Νεμέα.

Με τη βιολογική καλλιέργεια των αμπελιών οι καλλιεργητές ξαναχρησιμοποιούν τους πατροπαράδοτους δοκιμασμένους τρόπους καλλιέργειας, παράγοντας βιολογικά σταφύλια, τα οποία είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και άλλες ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία χημικές ουσίες.

Το κρασί που φτιάχνεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας δεν συμβάλλει μόνο στην προστασία του υπεδάφους και του περιβάλλοντος, αλλά μας παρέχει και ουσίες υψίστης διατροφικής αξίας, που μόνον η υγιής μάννα γη μπορεί να μας προσφέρει.

Οι επιστημονικές έρευνες της τελευταίας δεκαετίας περιγράφουν τα επωφελή αποτελέσματα για την υγεία από την κατανάλωση του κόκκινου κρασιού. Υποστηρίζεται ότι η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρασιού (250ml) ασκεί προφυλακτικά αποτελέσματα στην υγεία.

Αυτά είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα στην πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου, του καρκίνου (χημειοπροφύλαξη), την πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ, του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, της οστεοπόρωσης στις ηλικιωμένες γυναίκες και της νόσου του  Alzheimer.

Αν λοιπόν αποφασιστεί η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρασιού αυτό θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και καθαρότητας από επιβλαβείς ουσίες. Αυτό εξασφαλίζεται μόνο με την κατανάλωση βιολογικού κόκκινου κρασιού. Φυσικά  πίνει κανείς μόνο μικρή ποσότητα (250 ml) καθημερινά, εφόσον δεν έχει ιατρικές αντενδείξεις ή κάποια προδιάθεση στον αλκοολισμό.

Βιβλιογραφία
Godfroid IO. Eulogy of wine? Presse Med. 1997 Dec 20;26(40):1971-4.