Είστε εδώ

Διαφορές του συμβατικού από το βιολογικό κρασί

Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Τα σταφύλια είναι ένα αγροτικό προϊόν υψηλοτάτης διατροφικής σημασίας, από τα οποία μπορεί να παραχθούν διάφορα οινικά προϊόντα, όπως το κρασί, ξίδι, πετιμέζι, σταφίδες κλπ.

Τα συμβατικά οινοστάφυλα  παράγονται σε αμπελώνες, των οποίων τα αμπέλια καλλιεργούνται με διάφορες χημικές ουσίες, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα ζιζάνια, τα έντομα, τα παράσιτα, οι ιοί, οι μύκητες, τα οποία αν εξαπλωθούν κινδυνεύει η συγκομιδή.

Έτσι λοιπόν οι περισσότεροι αμπελοκαλλιεργητές εξαρτώνται από τη χρήση χημικών ουσιών, οι οποίες όπως έχει αποδειχτεί τελικά μπορούν να βλάψουν την υγεία του υπεδάφους, των ίδιων των καλλιεργητών αλλά και του καταναλωτικού κοινού.

Το βιολογικό κρασί (Organically grown wine) παράγεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας από αμπέλια που έχουν πιστοποιηθεί από ειδικούς οργανισμούς πιστοποίησης βιολογικής γεωργίας [π.χ. ΔΗΩ].

Η παρακολούθηση της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας από αρμόδιους υπαλλήλους αυτών των οργανισμών εξασφαλίζει την πιστοποίηση ότι για την παραγωγή των βιολογικών σταφυλιών δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, συνθετικά λιπάσματα, τόσο στο υπέδαφος, όσο και στα αμπέλια.

Τα κρασιά που παρασκευάζονται από σταφύλια βιολογικής γεωργίας δεν πρέπει να περιέχουν θειώδη πέραν των 100 ppm και να αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι είναι προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Στα συμβατικά κρασιά μπορεί να υπάρχουν θειώδη μεχρι 350 ppm [parts per million].

Βιολογιά κόκκινα κρασιά χωρίς πρόσθετα θειώδη είναι το Γκελάντο και το Γκέλικος ΝΑΜΑ. Αυτά τα κλρασιά είνα λιαστά, φυσικώς γλυκά από το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο σταφύλι που καλλιεργείται στη ΝΕΜΕΑ, στον βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος.