Είστε εδώ

Ο αμπελώνας “Γκέλικος” και η ανάπτυξη της μελισσοκομίας

Ρείρκι, μελισσοκομικό φυτό, σε ανθοφορά τον Οκτώβριο

Δρ Γκέλης Δημήτριος,

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σ΅χολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση του βιολογικού κόκκινου κρασιού στην υγεία

Τη δεκαετία του 1980 αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία με στόχο πρώτα να κατανοήσω το βιολογικό κύκλο των μελισσών και δεύτερο να βοηθήσω στην εξεύρεση φυσικών μέσων για την εξουδετέρωση των διαφόρων παρασιτικών νόσων, που εμφανίζονται στα μελίσσια.

Επιπλέον αποφάσισα το μέλι των μελισσών μου να είναι πεντακάθαρο. Η ενασχόλησή μου με τη μελισσοκομία για 5 χρόνια με έκανε να καταλάβω και να μάθω πόσο πολύτιμες είναι οι μέλισσες για τη γονιμοποίηση των καρποφόπρων δένδρων, αλλά ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσω τη δραματική επίδραση των εντομοκτόνων, παρασιτοκτόνων και ζιζανιοκτόνων στη μείωση του πληθυσμούυ των μελισσών και στην αύυξηση της νοσηρότητας κλαι θνησιμότητας των αγροτών.

Οι τελευταίοι προκειμένου να βελτιώσουν την ποσοτική και ποιοτική παραγωγή των οπωροφόρων δένδρων τους εφάρμοσαν , αφενός την αυτοκτονική γιαυτούς προσθήκη επικίνδυνων φυτοχημικών ουσιών στην καθημερινή επαγγελματική τους ζωή  και αφ' ετέρου συνέβαλαν στη σοβαρή μόλινση του εδάφους και του περιβάλλοντος.

Η μελισσοκομική περίοδος των δραστηριοτήτων μου έληξε με την έκδοση του βιβλίου μου Αναφυλαξία στις Μέλισσες, Σφήκες, Κουνούπια κλπ, το 1993 από τις εκδόσεις Παρισιάνου.

Στον πιστοποιημένο από τη ΔΗΩ βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος στη Νεμέα δεν χρησιμοποιείται κανένα φυτοφάρμακο, ζιζανιοκτόνο, παρασιτοκτόνο ή χημικό λίπασμασ. Το έδαφος δεν οργώνεται και τα χόρτα, θάμνοι και λοιπά φυυτά που αναπτύσσονται ανάμεσα στ' αμπέλια κόβονται μόνο με χορτοκοπτικό μετά την άνοιξη.

Η διατήρηση της φυσικής χλωρίδας στο βιολογικό αμπελώνα “Γκέλικος” επιτρέπει την ανθοφορία των μελισσοκομικών φυτών, η οποία παρέχει άφθονη τροφή στις μέλισσες των διαφόρων μελισσοκομείων γύρω από τον κάμπο της Νεμέας.

Στην παρατιθέμενη φωτογραφία διακρίνεται το ρείκι που ανθοφορεί το φθινόπωρο μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών. στο άγριο δάσος που συνορεύει με τον αμπελώνα “Γκέλικος”, το οποίο φιλοξενεί πολλά ρείκια.

Βεβαίως  τα αμπέλια δεν είναι μελισσοκομικά φυτά και δεν χρειάζονται μέλισσες για τη γονιμοποίησή τους.

Αν αναλογιστεί κανείς πόσες αρρώστιες καταστρέφουν τη μελισσοκομική παραγωγή, ο αμπελώνας “Γκέλικος” αποτελεί μια όαση, στην οποία οι μέλισσες βρίσκουν μελισσοκομικά φυτά, απείραχτα από εντομοκτόνα ζιζανιοκτόνα και χημικά λιπάσματα.

Επιπλέον η γιδίσια κοπριά με την οποία εμπλουτίζεται το έδαφος του αμπελώνα “Γκέλικος” δίδει στις μέλισσες, αμέσως μετά τη συγκομιδή, τη δυνατότητα να προσλάβουν πολύτιμα ιχνοστοιχεία, που τους είναι απαραίτητα για την παραγωγή μελιού υψηλής ποιότητας.

Αισθάνομαι υπερήφανος και δεν μετανοώ για το χρόνο που αφιέρωσα να κατανοήσω τη ζωή των μελισσών και να εμβαθύυνω στη μελέτη των αναφυλακτικών αντιδράσεων που προκαλεί το τσίμπημά ωτους, στα ευαίσθητα προς το δηλητήριο του κεντριού τους, άτομα.

Επειδή στις μέρες μας μειώνονται οι αριθμοί των σμηνών των μελισσών, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον πλανήτη μας εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων είναι επιβεβλημένη πλέον η μετατροπή της συμβατικής γεωργίας σε βιολογική και γιαυτό είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.

Ενας από τους λόγους πουυ με έπεισαν να αναλάβω τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελώνας “Γκέλικος” είναι είναι και η προστασία της πολύτιμης για την Ελληνική οικονομία και γεωργία μελισσοκομίας. 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης