Είστε εδώ

Το μυστικό του εντυπωσιακού αρώματος,γεύσης και επίγευσης του οίνου ιατρικού ενδιαφέροντος Γκελάντο

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Οι καταναλωτές, αλλά και οι οινοκριτές του βιολογικού κόκκινου, φυσικώς λιαστού γλυκού κρασιού Γκελάντο, από το βιολογικό αμπελώνα Αγιωργίτικου σταφυλιού από τη Νεμέα  συμφωνούν ότι αυτό το κρασί είναι πιο εύγευστο και πιο αρωματικό, από οποιοδήποτε άλλο συμβατικό κρασί.

Η αιτία της παραγωγής αυτού του βιολογικού κόκκινου κρασιού, με αυτές τις ευγενικές ιδιότητες, είναι ότι το υπέδαφος του αμπελώνα Γκέλικος είναι υγιές και προστατεύει τα αμπέλια από τις πιθανές δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, που επικρατούν ορισμένες χρονιές. Επίσης ο Δρ Γκέλης δεν επιδιώκει την αύξηση της ποσότητας της συγκομιδής, αλλά την παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών μέσω της απόλυτα βιολογικής καλλιέργειας του αμπελώνα Γκέλικος.

Τα αμπέλια του βιολογικού αμπελώνα Γκέλικος παραμένουν υγιή και καρποφόρα, διότι ζουν και αναπτύσσονται κάτω από συνθήκες σταθερής ριζικής υγρασίας σε ένα πλούσιο βιολογικά υπέδαφος  λόγω της βιολογικής  τεχνικής με την οποία καλλιεργούνται, χωρίς όργωμα και φρεζάρισμα.

Οι βιολογικές συνθήκες ανάπτυξης των αμπελιών επιτρέπουν την ανάπτυξη των υγιέστερων σταφυλιών, τα οποία ωριμάζουν κάτω από συνθήκες του λιγότερου δυνατού στρες.

Βεβαίως δεν επιδιώκεται η ποσοτική συγκομιδή σταφυλιών, αλλά επιλέγονται με το χέρι μόνον τα απολύτως καθαρά σταφύλια για την οινοποίηση.

Επειδή ο αμπελώνας Γκέλικος είναι μόνον 25 στρέμματα, είναι ευκολοδιαχειρίσιμος και μπορούν να εφαρμοστούν ευλαβικά σ' αυτόν  όλες οι αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Οι ρόγες των  σταφυλιών, από τις οποίες παράγεται το βιολογικό κόκκινο  Γκέλικος Αγιωργίτικο έχουν χονδρότερη και πλουσιότερη σε πολυφαινόλες φλούδες, από τα αντίστοιχα συμβατικά Αγιωργίτικα που παράγονται στη Νεμέα και άλλες περιοχές της Ελλάδος. .

Ο πλούτος των βιολογικών σταφυλιών Γκέλικος σε φυσικές πολυφαινόλες,  τους αυξάνει τη φυσική αντοχή, κατά των παθογόνων μικροοργανισμών του αμπελιού και έτσι τα σταφύλια φθάνουν μέχρι την τελευταία ημέρα της συγκομιδής απολύτως υγιή και καθαρά στο οινοποιείο, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση ή καθυστέρηση.

Το βιολογικό κόκκινο, φυσικώς λιαστό, γλυκό κρασί Γκελάντο διαθέτει συναρπαστικά αρώματα και ηδονικότατη γεύση, εξαιτίας της υπεραφθονίας των πολυφαινολών του και ιδιαίτερα της ρεσβερατρόλης.

Έχει υπολογιστεί ότι ένα βιολογικό κόκκινο κρασί μπορεί να έχει κατά 32% μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη σε σύγκριση προς τα συμβατικά κόκκινα κρασιά. Αυτό εξηγεί και τα καλύτερα αποτελέσματα των βιολογικών κόκκινων κρασιών στην προστασία της υγείας.

Το βιολογικό κόκκινο, φυσικώς λιαστό γλυκό κρασί Γκελάντο , εκτός από την υπεραφθονία πολυφαινολών, ανθοκυανινών και τανινών που διαθέτει δεν του έχουν προστεθεί θειώδη χημικά συντηρητικά (μεταμπισουλφίτ) 

Υπενθυμίζεται ότι τα θειώδη είναι πολλές φορές απαραίτητα για την οινοποίηση και τη σταθεροποίηση της ποιότητας ενός κρασιού.
Φυσικά, όταν σε ένα κρασί δεν έχουν προστεθεί θειώδη, αυτό δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν τα θειώδη, αφού αυτά παράγοντα κατά τη ζύμωση του μούστου. Τελικά δεν υπάρχουν κρασιά χωρίς ελάχιστες ποσότητες φυσικών θειωδών.  Απλώς τα φυσικά θειώδη ενός κρασιού είναι ακίνδυνα και ατοξικά, όπως και τα ελάχιστα θειώδη που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν οι οινοποιοί, διότι έτσι το απαιτεί η πορεία της οινοποίησης.

Άλλωστε σύμφωνα με την Ευρωπαική νομοθεσία βιολογικό κρασί είναι το κρασί που παράγεται από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, το οποίο περιέχει θειώδη στις εξής ποσότητες:

Μέγιστη περιεκτικότητα σε θειώδεις ενώσεις 100 mg ανά λίτρο για τους ερυθρούς οίνους (150 mg/l για τους συμβατικούς) και
150mg/l για τους λευκούς/ροζέ (200 mg/l για τους συμβατικούς), με εύρος διαφοράς τα 30mg/l, όταν η περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα υπερβαίνει τα 2g ανά λίτρο.

Από το βιολογικό κόκκινο, φυσικώς λιαστό γλυκό κρασί του από το Αγιωργίτικο σταφύλι Νεμέας του αμπελώνα Γκέλικος παράγεται το μοναδικό βιολογικό κρασί  εκκλησιαστικής χρήσης ΝΑΜΑ.

Σε περίπτωση που για ιατρικούς λόγους δεν επιτρέπεται σε ορισμένα άτομα η κατανάλωση κρασιού, μπορούν να καταναλώνουν το συμπλήρωμα διατροφής Βινογκελίν. Οι κάψουλες του Βινογκελίν περιέχουν σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού από τον αμπελώνα Γκέλικος στη Νεμέα. Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει τόσες πολυφαινόλες, όσες περιέχονται σε ένα μικρό τσαμπί του βιολογικού Αγιωργίτικου σταφυλιού του αμπελώνα Γκέλικος.