Είστε εδώ

O ρόλος του ποτίσματος στην ποιότητα της παραγωγής του αμπελώνα Γκέλικος

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι διακεκριμένοι ποιοτικοί οίνοι προέρχονται μόνον από ξερικούς, μη αρδευόμενους αμπελώνες.

Επίσης υποστηρίζουν, ότι το πότισμα ενός αμπελώνα εγγυάται μεγαλύτερη συγκομιδή σταφυλιών, αλλά με παραγωγή κρασιού χωρίς χαρακτήρα.

Το σίγουρο είναι ότι το κλίμα που επικρατεί στον κάμπο της Νεμέας, τα τελευταία χρόνια, διαρκώς γίνεται ξηρότερο με ελάττωση των βρογχοπτώσεων.

Οι αμπελοκαλλιεργητές είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα ποτίσματος των αμπελιών με στόχο τη διατήρηση της ποσοτικής και ποιοτικής παραγωγής σταφυλιών.

Το ερώτημα που προκύπτει μετά από αυτή τη διαπίστωση είναι, αν τα συχνά ή περιορισμένα σε αριθμό ή καθόλου ποτίσματα συμβάλλουν στην παραγωγή κρασιού με ξεχωριστό ποιοτικό χαρακτήρα.

Η γνώμη μας είναι ότι δεν υπάρχει γενικά σχέση μεταξύ  ενός οίνου με διακριτικό χαρακτήρα και του ποτίσματος του αμπελώνα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το νερό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη όλων των φυτών.

Στους αμπελώνες γενικώς, το νερό είναι απαραίτητο και παρέχεται με πότισμα στάγδην (σταγόνα, σταγόνα), εφόσον το υπέδαφος που φτάνουν οι ρίζες των αμπελιών είναι πτωχό σε συγκέντρωση νερού.

Ανεξάρτητα του αν, ένας αμπελώνας είναι ποτιστικός ή ξερικός, ο κάθε αμπελώνας χρειάζεται νερό.

Σίγουρα οι αρδευόμενοι αμπελώνες σε μια περιοχή με ξηρό κλίμα, χωρίς πολλές βροχές και πτωχό υπέδαφος σε νερό ευνοούν την παραγωγή οίνων διακριτικής ποιότητας.

Το ελεγχόμενο πότισμα είναι απαραίτητο σε μερικές περιοχές που στερούνται νερού και υπάρχει μεγάλη εξάτμιση του νερού από το έδαφος., που φιλοξενεί ευαίσθητα είδη αμπελιών.

Μερικοί ξερικοί αμπελώνες παράγουν σταφύλια απαίσια, διότι τα αμπέλια ζορίζονται και απορυθμίζεται η φυσιολογική λειτουργία τους.

Αυτό έχει ως επακόλουθο τη διατάραξη της ισορροπίας των σακχάρων και των οξέων και την ωρίμανση των σταφυλίων μέσω της αφυδάτωσής τους.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι αμπελώνες διατηρούν την ισορροπία τους, δημιουργώντας μια ευνοϊκή αναλογία παραγωγής/κλαδέματος, ακόμη και όταν δεν παράγουν πολύ καρπό.

Χωρίς αμφιβολία, αλλάζουν τη φύση του υπεδάφους του αμπελώνα, αν και μπορεί να τον κάνουν καλύτερο, οι πολύ ξηρές  φυσικές συνθήκες..

Σίγουρα το υπερβολικό πότισμα εγγυάται μεγαλύτερη συγκομιδή, αλλά χαμηλότερη διακριτική ποιότητα των σταφυλιών, όπως το ίδιο συμβαίνει με την υπερλίπανση του αμπελώνα με αζωτούχα λιπάσματα, που οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα.

Στο βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος, που δεν οργώνεται ή φρεζάρεται, τα χόρτα, κυρίως αγρωστώδη, κόβονται μόνο με χορτοκοπτικό.

Οι ρίζες των χόρτων φθάνουν, όχι περισσότερο βαθειά στο έδαφος, από τα 10εκατοστόμετρα. Οι ρίζες των αμπελιών φθάνουν τα 50-75 εκατοστόμετρα.

Οι πυκνές ρίζες των χόρτων εμποδίζουν την εξάτμιση του νερού που βρίσκεται στα βαθύτερα στρώματα του υπεδάφους και το οποίο, αφού παρεμποδίζεται η εξάτμισή του, τροφοδοτεί σταθερά όλο το χρόνο τις ρίζες των αμπελιών.

Βεβαίως η άγρυπνη επιτήρηση του αμπελώνα Γκέλικος μας οδηγεί στη λήψη απόφασης, πότε θα τον ποτίσουμε, ώστε να μη μας αφυδατωθούν τα σταφύλια κατά το επικίνδυνο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου.

Αυτή η διαδικασία μας αποδίδει εξαιρετικής ποιότητας και ποσότητας σταφύλια με μεγάλη οικονομία νερού άρδευσης με τελική συγκομιδή βιολογικών σταφυλιών με φλούδες που είναι πλημυρισμένες από από πολύτιμες για την υγεία πολυφαινόλες.


Τα υγιή και πλούσια σε πολυφαινόλες σταφύλια μας δημιουργούν το εξαιρετικής ποιότητας και διακριτικού χαρακτήρα κρασιού Γκέλικος, το οποίο δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους λίγους ιατρικούς οίνους στην Ευρώπη. Δηλαδή όποιος καταναλώνει το βιολογικό κόκκινο κρασί Γκέλικος Αγιωργίτικο Νεμέας ενισχύει τον οργανισμό του με πολύτιμες για την υγεία και μακροημέρευση πολυφαινόλες, σε μεγαλύτερη ποσότητα από οποιοδήποτε άλλο Ελληνικό ή ξένο κόκκινο κρασί.

Δρ Δημήτριος Γκέλης

Βιβλιογραφία

Petterson T. On Science and Terroir, p.32. WINES and VINES, May 2914