Είστε εδώ

Aμπελώνας Γκέλικος: Πρότυπος αμπελώνας βιολογικής γεωργίας

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Η βιολογική γεωργία αναπτύχθηκε σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια και είναι αποτέλεσμα των συνδυασμών της βιοδυναμικής γεωργίας [Biodynamic growing], που εμφανίστηκε στη Γερμανία, της οργανικής γεωργίας (organic farming), που είδε το φως στην Αγγλία και της  βιολογικής γεωργίας [biologic farming], που αναπτύχθηκε στην Ελβετία.

To κτήμα Γκέλικος  είναι ένα παράδειγμα αμπελώνα με ζωτικότητα εξαιτίας της εφαρμογής όλων των κανόνων της σύγχρονης βιολογικής γεωργίας, που στοχεύει στην παραγωγή βιολογικών σταφυλιών [organic grapes] χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών λιπασμάτων ή άλλων εδαφοβελτιωτικών ουσιών.

Μαζί με τους έμπειρους συνεργάτες μας γεωπόνους στα θέματα βιολογικής γεωργίας και υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, ΔΗΩ εφαρμόζουμε όλες τις διεθνώς αποδεκτές πρακτικές, ώστε τα αμπέλια μας να παράγουν σταφύλια όχι μόνον υψηλοτάτης ποιότητος και υγείας, αλλά και υψηλής περιεκτικότητος σε τανίνες, ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη και τα λοιπά ευεργετικά για την υγεία συστατικά της φλούδας του Αγιωργίτικου. 

Μέσα λοιπόν από τη βιοδυναμική καλλιέργεια που εφαρμόζουμε επιδιώκουμε τα ακόλουθα. 

  • Την παραγωγή επαρκών ποσοτήτων σταφυλιών υψηλής υγείας και  θρεπτικής αξίας
  • Την εποικοδομητική αλληλεπίδραση του υγιούς αμπελώνα Γκέλικος κε το φυσικό οικοσύστημα της περιοχής.
  • Την αύξηση των βιολογικών κύκλων του βιολογικού αμπελώνα Γκέλικος,  συμπεριλαμβανομένων των μικροοργανισμών, της εδαφικής χλωρίδας και πανίδας, των φυτών και των ζώων.
  • Τη διατήρηση και αύξηση της γονιμότητας του εδάφους του αμπελώνα Γκέλικος με φυσικιές μεθόδους και μέσα.
  • Τον περιορισμό κάθε μορφής ρύπανσης που μπορεί να προκύψει από τη γεωργική πρακτική.
  • Τη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας του οικοσυστήματος του αμπελώνα Γκέλικος,  συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των φυτών και των άγριων ζώων.
  • Την καλλιέργεια του αμπελώνα με τη λιγότερη δυνατή χρήση νερού.
  • Την παραγωγή: 1. Του βιολογικού ερυθρού οίνου "Γκέλικος" εξαιρετικής ποιότητος και ιατρικών προδιαγραφών. Ο βιολογικός οίνος Γκέλικος εξαιτίας της πληρους καθαρότητος του και των ευεργετικών αποτελεσμάτων του στην υγεία και τη μακροημέρευση των υγιών ενηλίκων αντιστοιχεί στους ιατρικούς οίνους που παρήγοντο σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας, καθώς την εποχή αυτή τα αμπέλια καλλιεργούντο απολύτως φυσικά, αφού δεν είχε αναπτυχθεί η βιομηχανία συνθετικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων κλπ. 2. Του Ιατρικού Τονωτικού Οίνου "Γκελάντο" (γλυκό, βιολογικό, λιαστό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί Νεμέας. 3. To Bινογκελίν" ("Vinogkelin") συμπλήρωμα διατροφής, που περιέχει κάψουλες με σκόνη αποξηραμένων σπόρων και φλουδών των βιολογικώ κόκκινων σταφυλιών του "Γκέλικος"  Αγιωργίτικο, Νεμέας

Τα παραπάνω δημιουργούν ένα ευνοϊκό πλαίσιο  παραγωγής και ανάπτυξης  βιολογικών οινικών προιόντων  υψηλής ποιότητας και συμβάλουν στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στη Χώρα μας, προσφέροντας στους καταναλωτές ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, που παράγονται με μεθόδους και μέσα που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον.

Τα βιολογικά κρασιά που παράγονται από τα σταφύλια βιολογικής γεωργίας στον βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος φέρουν στην ετικέτα τους το  Λογότυπο  Βιολογικής Παραγωγής  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  σε έγχρωμη μορφή,  καθώς και το σήμα της ΔΗΩ:

Λεπτομέριες : ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ [http://www.dionet.gr/eidikoi_k/eid_k_simaton.htm]

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης