Είστε εδώ

Γιατί παρατηρούνται κατακάθια σε μερικά κόκκινα κρασιά;

Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας

Πολλές φορές σε εμφιαλωμένα κόκκινα κρασιά παρατηρείται συσσώρευση ιζήματος (κατακάθι). Το ίζημα είναι κάτι το τελείως ακίνδυνο και είναι το οργανικό περιεχόμενο του κόκκινου κρασιού, δηλαδή είναι ένα συμπύκνωμα των πολύτιμων μη αλκοολούχων  συστατικών του κρασιού.

Το ίζημα, που μπορεί να συσσωρευτεί  στον πάτο του μπουκαλιού του κόκκινου γλυκού, λιαστού Αγιωργίτικου  κρασιού ενός- δύο ετών, όπως το Γκελάντο, ύ, που πολλές φορές μπορεί να μεταφερθεί στο ποτήρι, είναι ένα σημάδι ότι το κρασί είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Το κατακάθι είναι η απόδειξη ότι το κρασί δεν έχει φιλτραριστεί. Τα σύγχρονα φίλτρα δημιουργούν ένα κρασί υπερδιαυγές μεν, αλλά όχι καθαρό αφού το φίλτρο περιέχει ποικίλες καθαριστικές ουσίες ζωικής ή συνθετικής προελεύσεως.
Το κατακάθι του Γκελάντο αποδεικνύει ότι το κρασί έχει κατασκευαστεί με χειροποίητο τρόπο, όπως φτιαχνόταν στην Αρχαία Ελλάδα.
Υπάρχουν δύο τύποι κατακαθιών (ιζημάτων) τα κολλοειδή και τα ταρταρικά.
Κολλοειδή είναι μικροσκοπικές ουσίες που διασκορπίζονται μέσα σε μια άλλη ουσία. Ταρταρικά είναι άλατα του ταρταρικού οξέος του κρασιού.

Στο κατακάθι (ίζημα) του κόκκινου κρασιού, τα μικρότερα, σαν κόκκους κομματάκια του, είναι κολλοειδή των χρωστικών, πολυσακχαριτών και πρωτεϊνών του κρασιού.
Τα κολλοειδή τυπικά δημιουργούνται αργά και σταδιακά, καθώς ωριμάζει το κρασί με την πάροδο του χρόνου.

Έτσι μετά από μερικά χρόνια αρχίζει να γίνεται  ορατό και να εντοπίζεται το ίζημα. Δεν έχει σημασία αν το κρασί έχει φιλτραριστεί ή γυαλιστεί. Μέσα σε ένα παλιό κόκκινο κρασί, όπως το Γκελαντο μπορεί να υπάρχει κάποιο ίζημα. Τα παλιά κόκκινα κρασιά πρέπει να μεταγγίζονται προσεκτικά στο ποτήρι, ώστε να μη μεταγγιστούν και κομμάτια ιζήματος.

Ο δεύτερος τύπος κατακαθιού, δηλαδή τα ταρταρικά, δημιουργείται με τη δημιουργία κρυστάλλων διταρταρικού καλίου. Η δημιουργία αυτών των κρυστάλλων και η ικανότητά τους να καθιζάνουν ενισχύεται από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Φυσιολογικά, τα κόκκινα κρασιά χρειάζονται δύο χειμώνες για να ωριμάσουν προτού εμφιαλωθούν. Κατά την εμφιάλωση απομακρύνονται τα ταρταρικά από το κρασί. Παρά τούτο, τα κόκκινα κρασιά συχνά συγκρατούν περισσότερα διταρταρικά στο διάλυμά τους (υπερκορεσμός), διότι το οινόπνευμα εμποδίζει τα διταρταρικά να καθιζήσουν. Μέσα σε δύο χρόνια το κρασί μπορεί να μην έχει αποβάλλει όλα τα ταρταρικά του.

Τα εμφιαλωμένα αυτά κόκκινα κρασιά για να φθάσουν στο εμπόριο περνούν από συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης που δεν ελέγχονται και πολλές φορές παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από συνθήκες ψύχους, που μπορεί να ευνοήσει τη δημιουργία κρυστάλλων διταρταρικού.

Οι οινοποιοί τη μόνη επιλογή που έχουν για να αποφύγουν τη δημιουργία κρυστάλλων διταρταρικών είναι να διατηρήσουν για αρκετές εβδομάδες το κρασί υπό συνθήκες χαμηλού ψύχους και να φιλτράρουν το κρασί προτού το εμφιαλώσουν.

Η παραπάνω διαδικασία εφαρμόζεται για την παραγωγή φθηνών κόκκινων κρασιών ή ροδόχρωμων κρασιών. Βεβαίως στο βιολογικό κόκκινο κλυκό Αγιωργίτικο κρασί   Γκελάντο  δεν αξίζει μιας τέτοιας συμπεριφοράς.

Το βιολογικό κόκκινο κλυκό Αγιωργίτικο κρασί   Γκελάντο ποτέ δεν φιλτράρεται. Αυτό του εξασφαλίζει τα συναρπαστικά του αρώματα και τη διατήρηση της ανεπανάληπτης γευστικότητάς του και επίγευσης.

Το βιολογικό κόκκινο κλυκό Αγιωργίτικο κρασί   Γκελάντο  ένα φυσικό, δυναμικό ενεργειακό ποτό, το οποίο θα υποστεί μεταμορφώσεις οπτικά, αν φυλαχτεί για παλαίωση. Η ανακάλυψη του κατακαθιού στον πάτο του μπουκαλιού δείχνει ότι, το κρασί έχει τη δυναμική δυνατότητα να αλλάζει, χωρίς να χάνει τις γευστικές του επιδόσεις, ουτε τις ευεργετικές τους δράσεις, όταν πίνεται σε μικρές, έως μέτριες ποσότητες από τους ενήλικες και εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ακίνδυνα ιζήματα στο μπουκάλι μορεί να βρεθούν και στους υπόλοιπους οίνους, που παράγονται από το βιολογικό αμπελώνα  ΓΚΕΛΙΚΟΣ, όπως ο βιολογικός γλυκός, λιαστός  Εκκλησιαστικός οίνος ΝΑΜΑ. Τα ιζήματα αυτά είναι ακίνδυνα και αποδεικνύουν ότι το κρασί είναι αφιλτράριστο και κατασκευασμένο με τον πατροπαράδοτο φυσικό τρόπο. 

υ