Είστε εδώ

Γιατί παρατηρούνται κατακάθια σε μερικά κόκκινα κρασιά;

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
ΠΕΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Αμπελουργός, αμπελοπαραγωγός, οινογνώστης και οινοκριτής

Ο φίλος μου Δημήτρης Αγγελής, από την Καλαμάτα, τρίτεκνος πατέρας, είναι γευσιγνώστης, οινογνώστης και αυστηρός οινοκριτής. Βέβαια την ικανότητά του να κρίνει κρασιά την οφείλει στην άριστη όσφρηση και γεύση που διαθέτει. Αυτή η ικανότητά του έχει πιστοποιηθεί από ωτορινολαρυγγολόγο.

Ο  Δημήτρης Αγγελής πέρασε από το γραφείο μου το βράδυ της παραμονής της πρωτομαγιάς με το γιό του, τον  Παύλο (13 ετών) και την κόρη του Ελένη (8 ετών) για να με καλησπερίσουν και εγώ τους κάλεσα να πάμε για σουβλάκι στο γειτονικό μου Number 1, που θεωρείται ως ένα από τα καθαρότερα γαστρονομικά καταστήματα της Κορινθίας, κατάλληλο στο να φάει κανείς ένα σουβλάκι και άλλα εδέσματα εγγυημένης ποιότητας και νοστιμιάς.

Βεβαίως το Number 1 [Νο 1] έχει εξελιχτεί και σε κέντρο γαστρονομίας και οινογευσίας, που το διευθύνει ο φίλος μου διάσημος γαστρονόμος, γευσιγνώστης και οινοκριτής Άγγελος Μαυρατζιώτης.

Με το φίλο μου Αγγελή αποφασίσαμε να συνοδεύσουμε το σουβλάκι μας, πίνοντας το βιολογικό κόκκινο κρασί μου Γκέλικος Αγιωργίτικο, ενώ τα παιδιά ήπιαν νερό.

Σερβίρισα το κρασί σε μικρά ποτηράκια και μόλις τελικά έκανα την τελική μετάγγιση ακούγεται η φωνή του Παύλου, γεμάτη ανησυχία και έκπληξη:
“Προσέξτε! Το μπουκάλι έχει σκουπίδια μέσα του.
Πράγματι στον πάτο του άσπρου μικρού μπουκαλιού που είναι εμφιαλωμένος ο οίνος Γκέλικο των 250ml υπήρχαν σκουροκόκκινα πυκνά κατακάθια, που επιστημονικά λέγονται ίζημα.

Καθησύχασα τον Παύλο , αλλά και την Ελένη που είχε γουρλώσει τα μάτια της, ότι τα κατακάθια δεν είναι σκουπίδια, αλλά είναι συμπυκνωμένες χρωστικές του κόκκινου κρασιού.

Ο φίλος μου Δημήτρης Αγγελής καθησύχασε τα παιδιά του και ανέλαβε να τους εξηγήσει πως δημιουργείται το ίζημα στον πάτο του μπουκαλιού, ενός κόκκινου κρασιού.

Το ίζημα είναι κάτι το τελείως ακίνδυνο και είναι το οργανικό περιεχόμενο του κόκκινου κρασιού, δηλαδή είναι ένα συμπύκνωμα των πολύτιμων μη αλκοολούχων  συστατικών του κρασιού.

Το ίζημα του κόκκινου κρασιού ενός- δύο ετών, όπως ο Γκέλικος, στον πάτο του μπουκαλιού, που πολλές φορές μπορεί να μεταφερθεί στο ποτήρι, είναι ένα σημάδι ότι το κρασί είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Το κατακάθι είναι η απόδειξη ότι το κρασί δεν έχει φιλτραριστεί. Τα σύγχρονα φίλτρα δημιουργούν ένα κρασί υπερδιαυγές μεν, αλλά όχι καθαρό αφού το φίλτρο περιέχει ποικίλες καθαριστικές ουσίες ζωικής ή συνθετικής προελεύσεως.
Το κατακάθι του Γκέλικος αποδεικνύει ότι το κρασί έχει κατασκευαστεί με χειροποίητο τρόπο, όπως φτιαχνόταν στην Αρχαία Ελλάδα.
Υπάρχουν δύο τύποι κατακαθιών (ιζημάτων) τα κολλοειδή και τα ταρταρικά.
Κολλοειδή είναι μικροσκοπικές ουσίες που διασκορπίζονται μέσα σε μια άλλη ουσία. Ταρταρικά είναι άλατα του ταρταρικού οξέος του κρασιού.

Στο κατακάθι (ίζημα) του κόκκινου κρασιού, τα μικρότερα, σαν κόκκους κομματάκια του, είναι κολλοειδή των χρωστικών, πολυσακχαριτών και πρωτεϊνών του κρασιού.
Τα κολλοειδή τυπικά δημιουργούνται αργά και σταδιακά, καθώς ωριμάζει το κρασί με την πάροδο του χρόνου.

Έτσι μετά από μερικά χρόνια αρχίζουν να γίνονται ορατά και να εντοπίζονται. Δεν έχει σημασία αν το κρασί έχει φιλτραριστεί ή γυαλιστεί. Μέσα σε ένα παλιό κόκκινο κρασί, όπως το κόκκινο Αγιωργίτικο του 2003 και 2004 [Ruby – Red] υπάρχει κάποιο ίζημα. Τα παλιά κόκκινα κρασιά πρέπει να μεταγγίζονται προσεκτικά στο ποτήρι, ώστε να μη μεταγγιστούν και κομμάτια ιζήματος.

Ο δεύτερος τύπος κατακαθιού, δηλαδή τα ταρταρικά, δημιουργείται με τη δημιουργία κρυστάλλων διταρταρικού καλίου. Η δημιουργία αυτών των κρυστάλλων και η ικανότητά τους να καθιζάνουν ενισχύεται από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Φυσιολογικά, τα κόκκινα κρασιά χρειάζονται δύο χειμώνες για να ωριμάσουν προτού εμφιαλωθούν. Κατά την εμφιάλωση απομακρύνονται τα ταρταρικά από το κρασί. Παρά τούτο, τα κόκκινα κρασιά συχνά συγκρατούν περισσότερα διταρταρικά στο διάλυμά τους (υπερκορεσμός), διότι το οινόπνευμα εμποδίζει τα διταρταρικά να καθιζήσουν. Μέσα σε δύο χρόνια το κρασί μπορεί να μην έχει αποβάλλει όλα τα ταρταρικά του.

Τα εμφιαλωμένα αυτά κόκκινα κρασιά για να φθάσουν στο εμπόριο περνούν από συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης που δεν ελέγχονται και πολλές φορές παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από συνθήκες ψύχους, που μπορεί να ευνοήσει τη δημιουργία κρυστάλλων διταρταρικού.

Οι οινοποιοί τη μόνη επιλογή που έχουν για να αποφύγουν τη δημιουργία κρυστάλλων διταρταρικών είναι να διατηρήσουν για αρκετές εβδομάδες το κρασί υπό συνθήκες χαμηλού ψύχους και να φιλτράρουν το κρασί προτού το εμφιαλώσουν.

Η παραπάνω διαδικασία εφαρμόζεται για την παραγωγή φθηνών κόκκινων κρασιών ή ροδόχρωμων κρασιών. Βεβαίως στο βιολογικό κρασί  κόκκινο Γκέλικος Αγιωργίτικο δεν αξίζει μιας τέτοιας συμπεριφοράς.

Το βιολογικό κόκκινο Γκέλικος Αγιωργίτικο ποτέ δεν φιλτράρεται. Αυτό του εξασφαλίζει τα συναρπαστικά του αρώματα και τη διατήρηση της ανεπανάληπτης γευστικότητάς του και επίγευσης.

Το φετινό και το περσινό βιολογικό Γκέλικος Αγιωργίτικο, παρουσιάζουν ίζημα σκούρο κόκκινο, διότι είναι εμφιαλωμένοι χωρίς φιλτράρισμα. Τα παλιά κόκκινα Αγιωργίτικα από τον Αμπελώνα Γκέλικος, το Ruby-Red (2003 kai 2004) έχουν ίζημα από ταρταρικά.

Το βιολογικό κόκκινο Γκέλικος Αγιωργίτικο είναι ένα φυσικό, δυναμικό ενεργειακό ποτό, το οποίο θα υποστεί μεταμορφώσεις οπτικά, αν φυλαχτεί για παλαίωση. Η ανακάλυψη του κατακαθιού στον πάτο του μπουκαλιού δείχνει ότι, το κρασί έχει τη δυναμική δυνατότητα να αλλάζει, χωρίς να χάνει τις γευστικές του επιδόσεις, ουτε τις ευεργετικές τους δράσεις, όταν πίνεται σε μικρές, έως μέτριες ποσότητες από τους ενήλικες και εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις.

Παίρνοντας το λόγο εξήγησα με τη σειρά μου στα παιδιά ότι αυτά που άκουσαν από τον πατέρα τους και από μένα  ήταν το πρώτο τους μάθημα οινογνωσίας. Εξήγησα στα παιδιά ότι, τα παιδιά δεν επιτρέπεται να πίνουν κρασί, όπως και οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό, διότι δεν μπορεί να μεταβολίσει το οινόπνευμα το συκώτι τους και το οινόπνευμα δρα τοξικά στον παιδικό εγκέφαλο..

Εξήγησα στα παιδιά ότι, μερικοί άνθρωποι έχουν την προδιάθεση να κάνουν κατάχρηση του κρασιού και να

Έτσι τελείωσε το δείπνο μας και αποχωρήσαμε με καλή διάθεση να υποδεχτούμε την πρωτομαγιά του 2014, επαναλαμβάνοντας ότι τα κατακάθια στο κόκκινο κρασί είναι τελείως φυσιολογικά και ακίνδυνα και ότι ο καλύτερος τρόπος για να τα αποφύγει κανείς είναι να μεταγγίζει αργά και προσεκτικά το κρασί από το μπουκάλι σε κανάτα ή στο ποτήρι.καταλήγουν αλκοολικοί με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τη σωματική κι την ψυχική τους υγεία.

Δεκέμβριος 2016
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,  Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.Πιστοποιητής Όσφρησης και Γεύσης

Δαμασκηνού 46
Κόρινθος 20131
Τηλ. 2741026631, 6944280764
e-mail:  pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr,  www.pharmagel.gr, www.orlpedia.gr, www.allergopedia.gr, www.curcumin.gr, www.zinc.gr, www.d3gkelin.gr, www.gkelismedicallexikon.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ακίνδυνα ιζήματα στο μπουκάλι μορεί να βρεθεί και στους υπόλοιπους οίνους, που παράγονται από το βιολογικό αμπελώνα  ΓΚΕΛΙΚΟΣ, όπως ο βιολογικός γλυκός, λιαστός οίνος ΓΚΕΛΑΝΤΟ,, ΓΚΕΛΙΚΟΣ και ο Εκκλησιαστικός οίνος ΝΑΜΑ. Τα ιζήματα αυτά είναι ακίνδυνα και αποδεικνύουν ότι το κρασί είναι αφιλτράριστο και κατασκευασμένο με τον πατροπαράδοτο φυσικό τρόπο. Το άρθρο συντάχθηκε με τη συνεργασία του οινοποιού Μιχάλη Αθανασίου και του αμπελουργού Δημήτρη Πέζου

αμπελουργού Δημήτρη Πέζου