Είστε εδώ

Πως μπορεί να καταλάβει κανείς ότι είναι αλλεργικός στα θειώδη του κρασιού;

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Πολλοί καταναλωτές κρασιού δεν επιθυμούν το κρασί που πίνουν να περιέχει θειώδη, διότι εκτός από μια πιθανή αλλεργική αντίδραση, που μπορεί να εκδηλώσουν, λόγω ευαισθησίας τους στα θειώδη, επιπλέον θεωρούν  την προσθήκη θειωδών ως μη φυσική δραστηριότητα του οινοποιού.

Η άποψη αυτή είναι καθόλα σεβαστή, όμως αυτοί οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα θειώδη αποτελούν φυσικό προϊόν του μεταβολισμού των μυκήτων της αλκοολικής ζύμωσης.

Ακόμη λοιπόν και στα κρασιά που δεν έχουν προστεθεί θειώδη τελικά ανιχνεύονται θειώδη σε πολύ μικρές βεβαίως συγκεντρώσεις.

Φυσικά είναι δυνατή η παρασκευή κόκκινου και λευκού κρασιού χωρίς την προσθήκη θειωδών. Τα λευκά κρασιά δεν αντέχουν χωρίς θειώδη και συνήθως μετά την πάροδο 6-12 μηνών μπορεί να αλλοιωθούν. Αυτό δεν συμβαίνει με τα κόκκινα κρασιά, ιδίως όσα παράγονται από κόκκινα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και έχουν υποστεί βιολογική επεξεργασία και εμφιάλωση.

Συνεπώς μόνο όσοι αμπελουργοί εμπιστεύονται την ποιότητα και τη βιολογικότητα των κόκκινων σταφυλιών τους τολμούν να τα οινοποιήσουν χωρίς θειώδη. Τα λευκά κρασιά χρειάζονται τα θειώδη για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους ζωηρή.

Επίσης τα λευκά κρασιά σύντομα και τα κόκκινα κρασιά καθυστερημένα μπορεί να οξειδωθούν ή να αλλοιωθούν και να μυρίζουν άσχημα.

Τα κρασιά γενικά, στα οποία δεν προστίθενται θειώδη, ιδίως τα λευκά έχουν μικρό χρόνο ζωής και πρέπει να αποθηκεύονται κάτω από ιδανικές συνθήκες. Το βιολογικό, γλυκό, λιαστό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί Νεμέας, όπως ο ιατρικός τονωτικός οίνος Γκελάντο και ο Εκκλησιαστικός οίνος Γκέλικος ΝΑΜΑ διατηρούνται από το 2010 χωρίς την προσθήκη θειώδους.. 

Οι πολυφαινόλες, οι ανθοκυανίνες και οι τανίνες προστατεύουν το κόκκινο κρασί από την αλλοίωση ακόμη και μετά από 3-4 χρόνια από την εμφιάλωσή τους.

Βεβαίως δεν αρκεί μόνον τα σταφύλια να είναι βιολογικής γεωργίας. Για να διατηρηθεί ένα κόκκινο κρασί χωρίς θειώδη πρέπει να έχουν συλλεχθεί τα σταφύλια με το χέρι και να απορρίπτονται όσα είναι χαλασμένα ή μουχλιασμένα.

Επίσης κατά την οινοποίηση πρέπει να έχουν πλυθεί προσεκτικά όλα τα μηχανήματα μέχρι την αποθήκευση του μούστου στις δεξαμενές ή τα βαρέλια, τα οποία και αυτά πρέπει να είναι απολύτως καθαρά. Τα ξύλινα βαρέλια δεν είναι εύκολο να καθαριστούν  ή να αποστειρωθούν. 

Γιαυτό το κρασί διατηρείται ασφαλέστερα σε ανοξείδωτες μεταλλικές δεξαμενές σε κατάλληλο χώρο και κατάλληλη θερρμοκρασία.

Ένας καταναλωτής, που υποψιάζεται ότι μπορεί να είναι αλλεργικός στα θειώδη μπορεί να το αποδείξει χωρίς να πιει κρασί που περιέχει θειώδη.

Αναφέρεται ότι το κρασί περιέχει περίπου δέκα φορές λιγότερο θειώδες από τα αποξηραμένα φρούτα, στα οποία τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των θειωδών μπορεί να φτάσουν ακόμη και 1000ppm .

Αν κάποιος λοιπόν συνηθίζει να τρώει αποξηραμένα φρούτα και είναι αλλεργικός στα θειώδη θα είχε επιδείξει κάποια αλλεργική ή άλλου τύπου αντίδραση.

Ο ιατρικός τονωτικός οίνος Γκελάντο (βιολογικό, λιαστό, φυσικώς γλυκό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί Νεμέας) και ο Εκκλησιαστικός οίνος Γκέλικος ΝΑΜΑ (βιολογικό, φυσικώς λιαστό, γλυκό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί Νεμέας) δεν τους έχουν προστεθεί θειώδη.