Είστε εδώ
Γιατί οι καταναλωτές έχουν στραφεί στην κατανάλωση βιολογικών κρασιών;©
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ], |
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach) |
Γκελη Αικατερινη |
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας |
Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος |
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address) |
Τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας, δηλαδή τα προϊόντα που παράγονται με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας, δηλαδή με συστήματα που ελαχιστοποιούν τη μόλυνση του περιβάλλοντος και αποφεύγεται έτσι η χρήση συνθετικών λιπασμάτων κ, εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων, τυγχάνουν ευρείας ανάπτυξης και στην Ελλάδα.
Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι βιολογικές τροφές είναι εγγυημένες ποιοτικά και συμβάλλουν ουσιαστικά στη διατήρηση της υγείας.
Μεταξύ των βιολογικών προϊόντων το κρασί και μάλιστα το κόκκινο κρασί έχουν έντονα προσελκύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών [1].
Τα προϊόντα της βιολογικής γεωργίας περιέχουν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών (βιταμίνη C, πολυφαινόλες, και φλαβονοειδή) , άλατα, ιχνοστοιχεία και ξηρό υπόλοιπο, δηλαδή ότι απομένει από μια μάζα που έχει τελείως ξηρανθεί, σε σύγκριση με τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας.
Επιπλέον στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας ανιχνεύονται μικρότερες συγκεντρώσεις καταλοίπων εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, νιτρωδών και μερικών βαρέων μετάλλων σε σύγκριση με τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας.
Επίσης διαφέρουν τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στη βιολογική από τη συμβατική γεωργία, ενώ τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλότερη διατροφική αξία, η οποία χαρακτηρίζεται από ουσίες υψηλής αντιοξειδωτικής ικκανότητας.
Επιπλέον εξαιτίας του γεγονότος ότι τα βιολογικά γεωργικά προϊόντα είναι λιγότερο μολυσμένα περιορίζονται οι κίνδυνοι για την υγεία [2]
Για τους παραπάνω λόγους τα βιολογικά κρασιά και ιδίως τα κόκκινα είναι υγιεινότερα και πιο αρωματικά σε σύγκριση προς τα κρασιά συμβατικής γεωργίας.
Τα βιολογικά κρασιά είναι το τελικό προϊόντα της βιολογικής καλλιέργειας των αμπελιών, τα οποία καλλιεργούνται με προκαθορισμένους τρόπους, μεθόδους και καλλιεργητικά μέσα. Οι κανονισμοί της βιολογικής καλλιέργειας εφαρμόζονται με ευλάβεια από τους αμπελουργούς, ενώ κάθε στάδιο της καλλιέργειας ελέγχεται από ειδικούς γεωπόνους υπαλλήλους του πιστοποιητικού οργανισμού, στον οποίο έχει υπαχθεί ο αμπελώνας του κάθε βιολογικού καλλιεργητή.
Αυτές οι οργανωτικές δυνατότητες πιστοποίησης της βιολογικής καλλιέργειας των αμπελιών έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς αμπελουργούς να εγκαταλείψουν τις συμβατικές καλλιέργειες και να στραφούν στη βιολογική καλλιέργεια, η οποία εκτός από την εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών που παράγει προστατεύει το περιβάλλον, τη γη και τους καλλιεργητές από επικίνδυνα για την υγεία αγροχημικά.
Βεβαίως με τη βιολογική γεωργία παράγεται μικρότερη ποσότητα σταφυλιών και η όλη διαδικασία της; Παραγωγής είναι πιο χρονοβόρα και δαπανηρή. Αυτά τα μειονεκτήματα τα αναγνωρίζει ο σύγχρονος καταναλωτής, ιδίως του κόκκινου βιολογικού Αγιωργίτικου κρασιού Γκέλικος και γιαυτό αποφασίζει να αγοράσει το ελαφρώς ακριβότερο βιολογικό κρασί, αφού γνωρίζει ότι καταναλώνοντας καθημερινά 250ml, συμβάλλει στην προστασία της καλής του υγείας και της μακροημέρευσής του, σύμφωνα με τις έρευνες για το κόκκινο κρασί που έχουν γίνει παγκοσμίως και φυσικά εφ΄’οσον δεν υπάρχει κάποια ιατρική αντένδειξη της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών.
Τα ουσιαστικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση βιολογικού κόκκινου κρασιού, όπως το κόκκινο γλυκό Αγιωργίτικο "Γκελάντο"
Τα βιολογικά σταφύλια είναι γνωστό ότι διαθέτουν υψηλότερο περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με τα σταφύλια συμβατικής καλλιέργειας. Η ρεσβερατρόλη, που είναι ένας πολυφαινολικός ενεργοποιητής της SIRT1 [silent information regulation 2 homolog 1] είναι γνωστόν ότι παρατείνει το προσδόκιμο χρόνο του βίου και βελτιώνει τη μεταβολική νόσο.
Η ρεσβερατρόλη, που υπάρχει στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και στο κόκκινο κρασί είναι χρήσιμη για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης και προλαβαίνει την κυτταρική οξείδωση. Η τελευταία είναι μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην καρκινογένεση. Η ρεσβερατρόλη περιορίζει τη δυσλιπιδαιμία και την στεατοηπατίτιδα που προκαλείται από την αθηροματογόνο δίαιτα. . Επίσης, τα επωφελή αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης έχουν σχετιστεί και με την τροποποίηση της έκφρασης των ηπατικών γονιδίων που συμμετέχουν στο μεταβολισμό των λιπιδίων [3].
Η έρευνα απέδειξε ότι τα αμπέλια που καλλιεργούνται με χημικά λιπάσματα περιέχουν κατά 50% έως 80% μικρότερες συγκεντρώσεις ρεσβερατρόλης [4].
Τα σταφύλια της βιολογικής γεωργίας περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C , σίδηρος, μαγνήσιο και φωσφόρος και μικρότερες συγκεντρώσεις νιτρωδών, σε σύγκριση με τα σταφύλια που παράγονται με συμβατική βιομηχανική καλλιέργεια [5].
Οι παραγωγοί σταφυλιών συμβατικής καλλιέργειας προσθέτουν μεγάλες ποσότητες θειώδους με στόχο τη μακρόχρονη διατήρηση των κρασιών τους. Το 4% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αλλεργία ή δυσανεξία στα θειώδη, ενώ σε άλλα άτομα τα θειώδη προκαλούν αίσθημα καψίματος στον οισοφάγο και άλλες παρενέργειες, όπως κνίδωση, κράμπες, εξάψεις στο δέρμα του προσώπου, πονοκέφαλο την επομένη ημέρα κλπ.
Τα βιολογικά κρασιά μπορεί να μην περιέχουν πρόσθετα θειώδη ή να περιέχουν τα φυσιολογικώς παραγόμενα θειώδη κατά την πορεία της αλκοολικής ζύμωσης. Το διοξείδιο του θείου (SO2)είναι ένα φυσιολογικό προϊόν της αλκοολικής ζύμωσης που παράγεται από μύκητες. Στο βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο Γκέλικος δεν έχουν προστεθεί θειώδη στην παραγωγή του 2013, ενώ στην παραγωγή του 2012 έχουν προστεθεί ελάχιστα. Στον ιατρικό τονωτικό οίνο Γκελάντο που παράγεται από τα ίδια βιολογικά σταφύλια καθώς και στον Εκκλησιαστικό οίνο Γκέλικος ΝΑΜΑ δεν έχουν προστεθεί θειώδη
Σεβασμός στο περιβάλλον από το βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος
Παράγοντας το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί Γκέλικος προστατεύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ατμόσφαιρα, τη γη και τα υπόγεια ύδατα από μόλυνση. Έχουμε απαρνηθεί τη χρήση βιομηχανικών αγροχημικών προϊόντων, που χρησιμοποιεί η συμβατική αμπελοκαλλιέργεια και ας περιορίζεται η ποσότητα της συγκομιδής μας.
Χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα και φυσικά λιπάσματα (γιδίσια κοπριά, καλλιέργεια βίκου) με αποτέλεσμα τα σταφύλια του Γκέλικος να είναι τα μοναδικά σε ποιότητα στον κάμπο της Νεμέας.
Στον βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος δεν μπαίνει τρακτέρ να οργώσει ή να φρεζάρει. Τα χόρτα κόβονται με μηχανικό χορτοκοπτικό. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό με αποτέλεσμα τα σταφύλια που συλλέγονται να μη τραυματίζονται με οποιαδήποτε μηχανική συγκομιδή και να απορρίπτονται τα ακατάλληλα προς μουστοποίηση.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και εξασφαλίζεται η αξεπέραστη ποιότητα των σταφυλιών Γκέλικος, που παράγουν το φυσικό και απόλυτα βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί, Γκέλικος, τον ιατρικό τονωτικό οίνο Γκελάντο και τον Εκκλησιαστικό οίνο Γκέλικος ΝΑΜΑ [άκρατος οίνος] διατηρώντας σε απόλυτη υγεία τη γη του αμπελώνα.
Αγοράζοντας βιολογικό κρασί.
Το πιστοποιημένο βιολογικό κρασί κοστίζει στον παραγωγό 15-20% ακριβότερα απ’ότι το συμβατικό βιολογικό κρασί. Συνεπώς το κόστος του βιολογικού κρασιού είναι ελαφρώς μεγαλύτερο. Άλλωστε υπάρχουν στην αγορά πανάκριβα συμβατικά κρασιά, τα οποία βεβαίως κανείς δεν γνωρίζει τα επίπεδα των θειωδών τους, ούτε τα υποπροϊόντα των τοξικών αγροχημικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των σταφυλιών από τα οποία προήλθαν.
Γιαυτό το λόγο σήμερα έχει γίνει κατανοητό από τους οινικά μορφωμένους καταναλωτές ότι δεν έχει νόημα η κατανάλωση πανάκριβων κρασιών συμβατικής γεωργίας, όσο επώνυμα και αν είναι, διότι τίποτε δεν είναι γνωστό για την ουσιαστική ταυτότητα αυτών των κρασιών, αφού η παραγωγή τους είναι απιστοποίητη.
Οι γαστρονομικά μορφωμένοι καταναλωτές έχουν στραφεί στην αγορά κρασιών από αμπελώνες μικρής παραγωγής που παράγουν βιολογικό κρασί με το μεράκι του μικρού και μη άπληστου αμπελουργού-οινοπαραγωγού, ο οποίος σέβεται τη γη του, το περιβάλλον του και τους καταναλωτές.
Βιβλιογραφία
1. Pagliarini E1, Laureati M1, Gaeta D2. Sensory descriptors, hedonic perception and consumer's attitudes to Sangiovese redwine deriving from organically and conventionally grown grapes. Front Psychol. 2013 Nov 29;4:896. doi: 10.3389/fpsyg.2013.00896. eCollection 2013.
2. Györéné KG, Varga A, Lugasi A. A comparison of chemical composition and nutritional value of organically and conventionally grown plant derived foods. Orv Hetil. 2006 Oct 29;147(43):2081-90.
3. Ahn J, Cho I, Kim S, Kwon D, Ha T. Dietary resveratrol alters lipid metabolism-related gene expression of mice on an atherogenic diet. J Hepatol. 2008 Dec;49(6):1019-28. doi: 10.1016/j.jhep.2008.08.012. Epub 2008 Oct 7.
4. Micelli A, Negro C, Tommasi L and de Leo P, "Polyphenols, resveratrol, antioxidant activity, and ochratoxin A contamination in red table wines, Controlled Denomination of Origin (COD) wines and wines obtained from organic farming." Journal of Wine Research, Volume 14, Number 2-3, December 2003.
5. Worthington V. Nutritional quality of organic versus conventional fruits, vegetables, and grains. J Altern Complement Med. 2001 Apr;7(2):161-73.